Pirmadienis, 30 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Majonezą paprasta pasigaminti ir namuose

www.alkas.lt
2021-04-04 08:23:27
2
Majonezą paprasta pasigaminti ir namuose

Majonezas | iki.lt nuotr.

Velykos neįsivaizduojamos ne tik be kiaušinių, bet ir be majonezo. Tačiau ar žinojote, kad šį padažą galite lengvai pasigaminti ir namuose? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad majonezas susideda vos iš kelių sudedamųjų dalių, todėl jam pasigaminti nei įmantrių produktų, nei laiko neprireiks. O kadangi gaminant majonezą namuose galite patys juos rinktis – jis gali tapti ir sveikesniu pasirinkimu. Be to, pridėdami kai kurių priedų galite reguliuoti ir jo skonį.

„Majonezas – tikriausiai vienas labiausiai pasaulyje pamėgtų padažų, susidedantis iš kokybiško aliejaus, acto ar citrinos sulčių, kiaušinių bei prieskonių, todėl jį namuose lengvai pasigaminti gali kiekvienas. Naminiam majonezui svarbu naudoti kuo šviežesnius kiaušinius, nes į šį padažą trynys dedamas žalias. Namuose pasigamintą majonezą reikėtų laikyti šaldytuve ir pasistengti suvartoti per 24 valandas. Na, o jeigu ieškote lengvesnio nei tradicinis majonezas varianto – jį galite gaminti ne tik iš kiaušinių, bet ir avokadų. Šis variantas puikiai tiks ir tiems, kurie propaguoja veganinę mitybą“, – teigia V. Juodkazienė.

Ieškant daugiau majonezo pakaitalų, galima naudoti ir avinžirnius, saulėgrąžas ar riešutus. Be to, derindami priedus galėsite pasirinkti ne tik skonį, bet ir spalvą. Česnako skiltelė, mėgstamos žolelės ar citrinos sultys suteiks ryškesnį skonį, o aitrioji paprika – intensyvesnę spalvą.

Pamėgtas ne tik Vakaruose

Sodrus majonezo skonis ir maloni jo tekstūra yra plataus šio padažo vartojimo priežastis. Jis vartojamas tepant sumuštinius ar gaminant mėsainius, gardinant mišraines ir salotas ar kitus užkandžius. Be majonezo, žinoma, neįsivaizduojame daugelio patiekalų. Tačiau per Velykas jis tikriausiai tampa nepamainomas. Majonezą žmonės mėgsta skanauti tiek su virtais kiaušiniais, tiek dėti į mišraines ar valgyti su įvairiausiais mėsos patiekalais.

Majonezas plačiai paplitęs ne tik Europoje ar Amerikoje, bet ir Rytų šalyse. Pavyzdžiui, Japonijoje majonezas yra gaminamas naudojant ryžių actą. Tačiau bene daugiausiai majonezo sunaudojama yra Rusijoje. Šioje šalyje per metus vienam žmogui vidutiniškai tenka net 2,5 kg majonezo. Nuo jos mažai teatsilieka kitos Rytų Europos valstybės: Lietuva, Ukraina, Baltarusija, Lenkija. Majonezas taip pat labai mėgstamas ir Belgijoje, Estijoje, Latvijoje, Olandijoje ir netgi Čilėje.

Įdomu dar ir tai, kad iš pažiūros itin riebus padažas pasižymi ir gerosiomis savybėmis. Daugumoje majonezo rūšių yra didelis procentas vitamino H, kurio kiekis gali skirtis dėl majonezui pagaminti naudojamo aliejaus rūšies. Kadangi majonezui yra naudojami kiaušiniai, jame yra ir baltymų bei kitų mineralų. Vis dėlto jis yra ir  labai kaloringas, todėl dideliais kiekiais jo vartoti nerekomenduojama.

Kaip jį pasigaminti?

V. Juodkazienė pasakoja, kad majonezą namuose pasigaminti užtruksite vos 10 minučių. Mat majonezas yra aliejaus ir kiaušinio trynio emulsija, pagardinta trupučiu acto ar citrinos. Gamindami majonezą, kai kurie žmonės dar mėgsta jį pagardinti garstyčiomis arba šviežiomis, mėgstamomis žolelėmis. Anot V. Juodkazienės, naminiam majonezui gaminti geriausia yra rinktis alyvuogių aliejų, kuriame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių. Tačiaujis turi savitą skonį, kuris kai kuriems gali ir nepatikti, todėl šis padažas paprastai yra gaminamas iš neutralaus skonio aliejaus: pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų.

Maisto ekspertė siūlo ir naminio majonezo receptą, kuris pravers ne tik per Velykas, bet ir ateityje gaminant įvairiausius patiekalus, kuriuos paskaninti mėgstate būtent šiuo padažu.
Jums reikės:
Kiaušinio trynio
Arbatino šaukštelio garstyčių
150 ml saulėgrąžų aliejaus
Žiupsnelio druskos
1/2 arbatinio šaukštelio pipirų
Arbatinio šaukštelio acto

Gaminimas:
Pirmiausiai į nedidelį dubenį supilkite kiaušinio trynį. Į tą patį indą įpilkite šaukštą aliejaus ir garstyčių. Rankiniu maišytuvu, sukamaisiais judesiais sumaišykite indo turinį palaipsniui į indą pilant aliejų. Kai tik mišinys sutirštės ir įgaus majonezo tekstūrą, viską pagardinkite druska ir pipirais. Baigdami ruošti majonezą į masę įmaišykite acto.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Plačiakaktis maistinėmis savybėmis nenusileidžia upėtakiui

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 2

  1. Žodžio laisvė... says:
    4 metai ago

    Aš jau senokai neperku majonezo parduotuvėje,pasidarau pati.Mano receptas:Du kiaušiniai su baltymais,pusė šaukštelio druskos,šaukštelis cukraus,šaukštelis ne kupinas gatavų garstyčių,
    šaukštą acto,šaukštelis džiovintų česnakų,300 mlg rafinuoto saulėgražų aliejaus.Ir,aišku,mik-
    serio.Skanaus.

    Atsakyti
    • Mamos majonezas says:
      4 metai ago

      Koks mikseris, pszepraszam bardzo? – Mama sudeda viską į dubenį, duoda medinį kočėlą, kur bulbėm trinti, ir liepia sukti. Kad bent leistų internetą pasileisti 🙂 – kur tau! Net TV ar radijo neleisdavo – turi į dubenį žiūrėti, ar viskas vyksta, kaip turi būt! O ir vietos aparatui maisto produktais užverstoje virtuvėje tais laikais nebūtų užtekę – didžiulė ir sunki dėžė tada tai buvo, vienai nė nepakelti.

      Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Druskininkuose – Justino Marcinkevičiaus vardu pavadintas miesto skveras | E. Tamkevičiaus nuotr.
Lietuvoje

Druskininkuose – Justino Marcinkevičiaus vardu pavadintas miesto skveras

2025 06 30
Šalies vadovas pasveikino Šiaurės Amerikos lietuvių dainų šventės dalyvius | vilnieciams.lt nuotr.
Kultūra

Šalies vadovas pasveikino Šiaurės Amerikos lietuvių dainų šventės dalyvius

2025 06 30
ICBM vilkikas ir T-72 tankai priešais Šv. Vasilijaus soborą Maskvoje dienos šviesoje
Ukrainos balsas

Ar tikrai Rusija mažina karines išlaidas?

2025 06 29
Senamiestis nuo Išganytojo kalvos | sonsdaughters.lt nuotr.
Kultūra

Vilniečiams dovanoja ekskursiją ausinėse: veda į mažiausiai žinomą, bet labai gražią senamiesčio dalį

2025 06 29
baltoji banga.lt
Lietuvoje

„Baltoji banga“ ragina Seimą pirmadienį nemažinti atsakomybės už piktnaudžiavimą pareigomis

2025 06 28
Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada | linesa.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada

2025 06 28
Sargėnų estakada
Lietuvoje

Atidaromas eismas Sargėnų estakada

2025 06 28
Klaipėdos kamerinis orkestras
Kultūra

Kintų muzikos šventėje – pasaulinio lygio pasirodymo lydimos Anatolijaus Šenderovo ir Ugnės Karvelis sukaktys

2025 06 28

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Nauja koalicija? apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • +++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Prudentia Tech apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Rimvydas apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ukrainiečiai mokėsi senovinių lietuvių žaidimų – „Pasijautėme kaip savi“
  • Druskininkuose – Justino Marcinkevičiaus vardu pavadintas miesto skveras
  • Šalies vadovas pasveikino Šiaurės Amerikos lietuvių dainų šventės dalyvius
  • Parduodantiems būstą – žinovės patarimai

Kiti Straipsniai

Apelsinai | pixabay.com, Logga Wiggler nuotr.

Pavasario salotoms – kvapnus padažas su apelsinais

2025 04 06
Valstybės dieną – tradiciniai kepsnių receptai

Nuo švenčių likusį majonezą naudokite išradingai

2024 01 06
Padažai | pixabay.com, Hans nuotr.

Vartojamas su saiku majonezas gali būti naudingas

2023 12 23
Rauginto pieno gaminius įsisaviname geriau, bet pasterizuoto pieno nesurauginsite

Kokių klaidų vengti parsinešus pieną

2023 12 10
Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui

Kad kepsnys būtų skanus ir sultingas

2023 07 30
Rauginto pieno gaminius įsisaviname geriau, bet pasterizuoto pieno nesurauginsite

6 būdai, kad pieno gaminiai tiktų valgyti ilgiau

2023 06 25
Visos skardos patiekalai | iki.lt nuotr.

Visos skardos patiekalų užteks ir kaimynams

2023 05 26
pixabay.com nuotr.

Varškės ledai – lengvai gaminami ir sveikesni

2023 05 20
Medus | Iki nuotr.

Grikių, viržių ar liepų – kokį medų pasirinkti, kad tiktų būtent Jums

2023 05 20
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kad žuvį pamėgtų net vaikai

2023 05 06

Skaitytojų nuomonės:

  • Nauja koalicija? apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • +++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Prudentia Tech apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Rimvydas apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Valdas Jecka apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Meškinis česnakas | am.lrv.lt nuotr.

Gyventojai raginami nenaikinti meškinių česnakų

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai