Penktadienis, 31 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Majonezą paprasta pasigaminti ir namuose

www.alkas.lt
2021-04-04 08:23:27
2
Majonezą paprasta pasigaminti ir namuose

Majonezas | iki.lt nuotr.

Velykos neįsivaizduojamos ne tik be kiaušinių, bet ir be majonezo. Tačiau ar žinojote, kad šį padažą galite lengvai pasigaminti ir namuose? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad majonezas susideda vos iš kelių sudedamųjų dalių, todėl jam pasigaminti nei įmantrių produktų, nei laiko neprireiks. O kadangi gaminant majonezą namuose galite patys juos rinktis – jis gali tapti ir sveikesniu pasirinkimu. Be to, pridėdami kai kurių priedų galite reguliuoti ir jo skonį.

„Majonezas – tikriausiai vienas labiausiai pasaulyje pamėgtų padažų, susidedantis iš kokybiško aliejaus, acto ar citrinos sulčių, kiaušinių bei prieskonių, todėl jį namuose lengvai pasigaminti gali kiekvienas. Naminiam majonezui svarbu naudoti kuo šviežesnius kiaušinius, nes į šį padažą trynys dedamas žalias. Namuose pasigamintą majonezą reikėtų laikyti šaldytuve ir pasistengti suvartoti per 24 valandas. Na, o jeigu ieškote lengvesnio nei tradicinis majonezas varianto – jį galite gaminti ne tik iš kiaušinių, bet ir avokadų. Šis variantas puikiai tiks ir tiems, kurie propaguoja veganinę mitybą“, – teigia V. Juodkazienė.

Ieškant daugiau majonezo pakaitalų, galima naudoti ir avinžirnius, saulėgrąžas ar riešutus. Be to, derindami priedus galėsite pasirinkti ne tik skonį, bet ir spalvą. Česnako skiltelė, mėgstamos žolelės ar citrinos sultys suteiks ryškesnį skonį, o aitrioji paprika – intensyvesnę spalvą.

Pamėgtas ne tik Vakaruose

Sodrus majonezo skonis ir maloni jo tekstūra yra plataus šio padažo vartojimo priežastis. Jis vartojamas tepant sumuštinius ar gaminant mėsainius, gardinant mišraines ir salotas ar kitus užkandžius. Be majonezo, žinoma, neįsivaizduojame daugelio patiekalų. Tačiau per Velykas jis tikriausiai tampa nepamainomas. Majonezą žmonės mėgsta skanauti tiek su virtais kiaušiniais, tiek dėti į mišraines ar valgyti su įvairiausiais mėsos patiekalais.

Majonezas plačiai paplitęs ne tik Europoje ar Amerikoje, bet ir Rytų šalyse. Pavyzdžiui, Japonijoje majonezas yra gaminamas naudojant ryžių actą. Tačiau bene daugiausiai majonezo sunaudojama yra Rusijoje. Šioje šalyje per metus vienam žmogui vidutiniškai tenka net 2,5 kg majonezo. Nuo jos mažai teatsilieka kitos Rytų Europos valstybės: Lietuva, Ukraina, Baltarusija, Lenkija. Majonezas taip pat labai mėgstamas ir Belgijoje, Estijoje, Latvijoje, Olandijoje ir netgi Čilėje.

Įdomu dar ir tai, kad iš pažiūros itin riebus padažas pasižymi ir gerosiomis savybėmis. Daugumoje majonezo rūšių yra didelis procentas vitamino H, kurio kiekis gali skirtis dėl majonezui pagaminti naudojamo aliejaus rūšies. Kadangi majonezui yra naudojami kiaušiniai, jame yra ir baltymų bei kitų mineralų. Vis dėlto jis yra ir  labai kaloringas, todėl dideliais kiekiais jo vartoti nerekomenduojama.

Kaip jį pasigaminti?

V. Juodkazienė pasakoja, kad majonezą namuose pasigaminti užtruksite vos 10 minučių. Mat majonezas yra aliejaus ir kiaušinio trynio emulsija, pagardinta trupučiu acto ar citrinos. Gamindami majonezą, kai kurie žmonės dar mėgsta jį pagardinti garstyčiomis arba šviežiomis, mėgstamomis žolelėmis. Anot V. Juodkazienės, naminiam majonezui gaminti geriausia yra rinktis alyvuogių aliejų, kuriame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių. Tačiaujis turi savitą skonį, kuris kai kuriems gali ir nepatikti, todėl šis padažas paprastai yra gaminamas iš neutralaus skonio aliejaus: pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų.

Maisto ekspertė siūlo ir naminio majonezo receptą, kuris pravers ne tik per Velykas, bet ir ateityje gaminant įvairiausius patiekalus, kuriuos paskaninti mėgstate būtent šiuo padažu.
Jums reikės:
Kiaušinio trynio
Arbatino šaukštelio garstyčių
150 ml saulėgrąžų aliejaus
Žiupsnelio druskos
1/2 arbatinio šaukštelio pipirų
Arbatinio šaukštelio acto

Gaminimas:
Pirmiausiai į nedidelį dubenį supilkite kiaušinio trynį. Į tą patį indą įpilkite šaukštą aliejaus ir garstyčių. Rankiniu maišytuvu, sukamaisiais judesiais sumaišykite indo turinį palaipsniui į indą pilant aliejų. Kai tik mišinys sutirštės ir įgaus majonezo tekstūrą, viską pagardinkite druska ir pipirais. Baigdami ruošti majonezą į masę įmaišykite acto.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Plačiakaktis maistinėmis savybėmis nenusileidžia upėtakiui

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 2

  1. Žodžio laisvė... says:
    2 metai ago

    Aš jau senokai neperku majonezo parduotuvėje,pasidarau pati.Mano receptas:Du kiaušiniai su baltymais,pusė šaukštelio druskos,šaukštelis cukraus,šaukštelis ne kupinas gatavų garstyčių,
    šaukštą acto,šaukštelis džiovintų česnakų,300 mlg rafinuoto saulėgražų aliejaus.Ir,aišku,mik-
    serio.Skanaus.

    Atsakyti
    • Mamos majonezas says:
      2 metai ago

      Koks mikseris, pszepraszam bardzo? – Mama sudeda viską į dubenį, duoda medinį kočėlą, kur bulbėm trinti, ir liepia sukti. Kad bent leistų internetą pasileisti 🙂 – kur tau! Net TV ar radijo neleisdavo – turi į dubenį žiūrėti, ar viskas vyksta, kaip turi būt! O ir vietos aparatui maisto produktais užverstoje virtuvėje tais laikais nebūtų užtekę – didžiulė ir sunki dėžė tada tai buvo, vienai nė nepakelti.

      Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai

2023 03 11
Mėsos kukuliai, maistas | pixabau.com, Stina Magnus nuotr.

Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės

2023 03 09
Stinta, „Wikipedia“ nuotr.

Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios

2023 03 05
Duona | pixabay.com nuotr.

Kaip atšviežinti padžiūvusią duoną?

2023 02 05
itshungarian.com nuotr.

Žiemą sušildys žuvienė ant laužo

2023 01 28
Triušiena – viena vertingiausių mėsos rūšių

Pietus į darbą pasiruoškite pigiau

2023 01 15
Užkandžių lenta | pixabay.com, RitaE nuotr.

Svečius nustebinkite užkandžių lenta

2022 12 30
Kiaušinis – daugiau nei 1000 įvairių baltymų šaltinis

Viskas, ką reikia žinoti apie kiaušinius

2022 12 24
Dreamstime.com

Įprastai silkei – netikėtas skonis

2022 12 21
Nepelnytai pamiršti 3 tradiciniai Kūčių patiekalai | Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr.

Nepelnytai pamiršti 3 tradiciniai Kūčių patiekalai

2022 12 20
Rodyti daugiau

Naujienos

Vilniaus Jėzuitų gimnazijos komanda | Idea prima nuotr.
Lietuvoje

Moksleiviai ruošiasi jaunųjų inžinierių čempionatui

2023 03 31
Laidotuvės | Asociatyvi nuotr.
Lietuvoje

Laidotuvių etiketas: kaip tinkamai parodyti pagarbą mirus žmogui

2023 03 31
Naujas muzikinis projektas Lietuvoje suvienijo dešimtis bendruomenių | Valstybinio ansamblio LIETUVA nuotr.
Etninė kultūra

Meilės dainos Lietuvoje suvienijo dešimtis bendruomenių

2023 03 31
Dvi kultūros paveldo vertybės Vilniuje paskelbtos valstybės saugomomis | lrkm.lrv.lt nuotr.
Architektūra

Dvi kultūros paveldo vertybės Vilniuje paskelbtos valstybės saugomomis

2023 03 31
Keturračiai niokoja gražiausius gamtos kampelius! | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Keturračiai niokoja gražiausius gamtos kampelius!

2023 03 31
Memorandumo pasirašymas | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Lietuva ir Ukraina plėtos naujus maršrutus

2023 03 30
VMI nuotr.
Lietuvoje

Būtina deklaruoti ir užsienyje gautas pajamas

2023 03 30
ltou.lt vizualizacija
Lietuvoje

Kauno oro uosto laukia pokyčiai

2023 03 30
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • >>>Gediminui apie M. Kundrotas. Skirtingų kartų dešinieji: sąjunga įmanoma?
  • Gediminas apie M. Kundrotas. Skirtingų kartų dešinieji: sąjunga įmanoma?
  • stuoka apie M. Kundrotas. Skirtingų kartų dešinieji: sąjunga įmanoma?
  • Nepolius apie M. Kundrotas. Skirtingų kartų dešinieji: sąjunga įmanoma?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Moksleiviai ruošiasi jaunųjų inžinierių čempionatui
  • Dovanojimo menas: kaip išrinkti gerą dovaną tiems, kurie turi viską?
  • Aukštaitijos metų atidarymas Švenčionyse (III)
  • Laidotuvių etiketas: kaip tinkamai parodyti pagarbą mirus žmogui
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai

by Ditė Česėkaitė
2023 03 11
0
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Šventės – neatsiejamos nuo skanaus maisto. O kuo gi geriau pasilepinti šventinį Kovo 11-osios, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos savaitgalį nei...

Skaityti toliau

Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės

by Ditė Česėkaitė
2023 03 09
0
Mėsos kukuliai, maistas | pixabau.com, Stina Magnus nuotr.

Šiandien, kovo 9-ąją, minima Tarptautinė mėsos kukulių diena. Visame pasaulyje populiarus patiekalas turi daugybę skirtingų versijų – nuo itališkų ar...

Skaityti toliau

Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios

by Ditė Česėkaitė
2023 03 05
0
Stinta, „Wikipedia“ nuotr.

Stintų metas įsibėgėjo ir šios agurkais kvepiančios žuvies jau galima rasti ir parduotuvių lentynose. Stintos yra tikras žiemos laikotarpio delikatesas,...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • >>>Gediminui apie M. Kundrotas. Skirtingų kartų dešinieji: sąjunga įmanoma?
  • Gediminas apie M. Kundrotas. Skirtingų kartų dešinieji: sąjunga įmanoma?
  • stuoka apie M. Kundrotas. Skirtingų kartų dešinieji: sąjunga įmanoma?
  • Nepolius apie M. Kundrotas. Skirtingų kartų dešinieji: sąjunga įmanoma?
  • Vajetau apie Kauno oro uosto laukia pokyčiai
Kitas straipsnis
Gyventojai raginami nenaikinti meškinių česnakų

Gyventojai raginami nenaikinti meškinių česnakų

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai