Tinkama mityba prisideda prie geros savijautos ir sveikatos. Tačiau vienas iš dviejų suaugusių žmonių Europoje susiduria su antsvoriu ar nutukimu. Maisto gaminių ženklinimas naudojant Nutri-Score maistingumo ženklinimo sistemą gali padėti priimti sąmoningus sprendimus, renkantis sveikesnius maisto gaminius, ir padėti vartoti subalansuotą maistą.
Beveik 40 suinteresuotų grupių, įskaitant vartotojų organizacijas, pasaulyje gerai žinomas maisto pramonės, mažmeninės prekybos bendroves ir kitas organizacijas, neseniai kreipėsi į Europos Komisiją ragindamos Europos Sąjungoje (ES) įvesti privalomą maisto gaminių ženklinimą pagal Nutri-Score sistemą.
Šis siūlymas pateiktas prieš Europos Komisijai paskelbiant „nuo ūkio iki stalo“ strategiją, kurios tikslas – užtikrinti maisto sistemos tvarumą. Strategija pasisako už visiems įperkamą sveiką maistą, todėl į Europos Komisiją besikreipiančios suinteresuotos grupės tikisi, kad specialus maisto gaminių žymėjimas taps privalomas visoje ES.
Kas yra Nutri-Score?
Pagal Nutri-Score maisto gaminiai ir gėrimai suskirstomi pagal maistinę sudėtį. Ženklinimas paremtas spalvų ir raidžių sistema, pradedant nuo raidės A, kuri reiškia sveikatai palankesnius, ir baigiant raide E, žyminčia ne tokius sveikatai palankius gaminius. Tokiu būdu žinia apie gaminio maistingumą pateikiama lengviau suprantamu būdu. Nutri-Score ženklinimas pateikiamas gaminio pakuotės priekinėje dalyje.
Šis specialus ženklinimas leidžia lengviau palyginti skirtingus gaminius ir juos pritaikyti savo mitybos poreikiams. Tyrimai rodo, kad tai veiksmingas būdas, padedantis pirkėjams rinktis sveikatai palankesnius gaminius, nes pirkėjai sužino apie saugius, maistingus, aukštos kokybės gaminius. Be to, specialus ženklinimas gamintojus skatina tobulinti savo gaminių sudėtį.
Specialių ženklinimą palaiko pasaulyje žinomi prekių ženklai
Gaminių ženklinimą pagal Nutri-Score palaiko gerai žinomi maisto pramonės ir mažmeninės prekybos atstovai, tokie kaip „Danone“, „Nestlé“, „Lidl Stiftung & Co. KG“ ir kiti. Jie kartu su kitomis organizacijomis kreipėsi į Europos Komisiją siūlydami ES naudoti šį specialių ženklinimą. Nors ženklinimas kol kas nėra privalomas, dalis bendrovių jį naudoja ir mato teigiamą naudą.
„Prieš 20 metų priėmėme sprendimą gaminti sveikesnius maisto gaminius. Nutri-Score leidžia tai pasiekti dar greičiau. Pavyzdžiui, 2019 m. 16 proc. mūsų pusryčių dribsnių Prancūzijoje buvo įvertinti A arba B. Turime tikslą iki 2021 m. pabaigos viršyti 50 proc.“, – sako „Nestlé“ korporatyvinės komunikacijos Europai, Vidurio Rytams ir Šiaurės Afrikai vadovas Bartas Vandevetere (Bart Vandewaetere).
„Nė viena sistema nėra tobula, tačiau Nutri-Score – geriausias būdas, leidžiantis pirkėjams palyginti gaminių kokybę. Dėl to palaikome privalomo ženklinimo idėją“, – sako „Danone“ viešųjų ryšių vadovas Europai Tomas Gotje Lafai (Thomas Gauthier-Lafaye).
Šalys pripažįsta Nutri-Score naudą
Nuo 2016 m. visi ES parduodami maisto gaminiai ir nealkoholiniai gėrimai paruošti pardavimui privalo turėti etiketę, nurodančią sudėtį, tačiau maisto gaminių ženklinimas naudojant Nutri-Score sistemą Lietuvoje ar kitose ES šalyse šio metu nėra privalomas.
Prancūzija Nutri-Score sistemą naudoja nuo 2017 m. Belgija, Ispanija, Vokietija, Nyderlandai, Liuksemburgas, Šveicarija taip pat pripažįsta šios sistemos veiksmingumą ir skatina ją naudoti. Nuo 2020 m. pirmos pusės „Nestlé“ maisto gaminius pagal Nutri-Score ženklina Austrijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje. Penkiose šalyse maistingumo etiketėmis žymima daugiau nei 5 000 gaminių, o per dvejų metų laikotarpį tokiu būdu bus ženklinama dar daugiau maisto gaminių.