Šeštadienis, 7 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Trys lietuviški patiekalai, kuriais verta vaišinti draugus iš užsienio

www.alkas.lt
2020-03-24 20:53:47
1
Švilpikai su pievagrybių padažu | worldrecipes.eu nuotr.

Švilpikai su pievagrybių padažu | worldrecipes.eu nuotr.

Švilpikai su pievagrybių padažu | worldrecipes.eu nuotr.
Švilpikai su pievagrybių padažu | worldrecipes.eu nuotr.

Dažnas lietuvis, sužinojęs, kad teks vaišinti užsieniečius, ima ieškoti pačių tradiciškiausių lietuviškų patiekalų. Tačiau čia susiduriama su problema: kurie iš mūsų taip mėgstamų patiekalų yra iš tikrųjų lietuviški? Cepelinai? Zrazai? Troškinta mėsa su kopūstais? 0 gal šaltibarščiai?

Mūsų virtuvę veikė daug skirtingų kultūrinių įtakų, todėl nelengva pasakyti, kurie mūsų patiekalai yra iš tikrųjų tradiciniai. Kaip ten bebūtų, verta gaminti tai, kas skanu ir ilgą laiką buvo bei tebėra gaminama mūsų tėvų ar senelių. Jei laukiate svečių iš svetur ir sukate galvą, kokį lietuvišką patiekalą jiems pagaminti, galime jums padėti. Štai trys unikalūs world recipes Lietuva receptai, kurie atskleis svečiams lietuviškos virtuvės dvasią.

Virtiniai su varškės įdaru

Šiam patiekalui jums reikės: 500 gramų varškės, kiaušinio, 800 gramų miltų, 1,5-2 stiklinių vandens, šaukštelio druskos, šaukštelio cukraus, šiek tiek aliejaus, prieskonių ir žalumynų pagal skonį. Pirmiausia gaminame varškės įdarą. Į varškę įmušame kiaušinį, dedame šiek tiek druskos, cukraus, pasirinktus prieskonius ar žalumynus, pavyzdžiui, petražoles ar peletrūną. Dideliame patogiame dubenyje sumaišome miltus su druska, pamažu pilame vandenį ir maišome, supilame aliejų. Kai masės nebeišeis maišyti, imamės minkymo. Kai tešla gerai išminkyta, galime ją plonai kočioti ir stikline išspaudinėti apskritimus koldūnų formavimui. Į kiekvieną apskritimą dedame varškės įdarą ir tvirtai užspaudžiame kraštelius. Iki virimo koldūnus laikykite ant nedidelio sluoksnio miltų, kad neprikibtų prie stalo ar lenetelės. Verdame sūdytame vandenyje. Koldūnai gali būti valgomi su grietine.

Baltoji mišrainė

Nors šią mišrainę moka pagaminti beveik kiekvienas, receptas pravers tiems, kurie niekada jos dar negamino. Mišrainei pagaminti reikia 5 bulvių, 4 morkų, 2 kiaušinių, raugintų arba marinuotų agurkų, konservuotų žirnelių, majonezo, druskos ir pipirų. Visų pirma išvirkite bulves ir morkas. Daržoves galima virti neluptas, taip išlaikomas jų skonis. Nulupkite išvirtas daržoves ir supjaustykite kubeliais. Tą patį padarykite su raugintais agurkais. Išvirkite kiaušinius, nulupkite juos ir taip pat supjaustykite kubeliais. Nuo konservuotų žirnelių nupilkite marinatą ir kartu su supjaustytomis daržovėmis dėkite į bendrą dubenį. Sudėkite majonezą, druską ir pipirus ir viską išmaišykite. Ragaukite ir prireikus užbarstykite dar druskos. Mišrainė turėtų būti gana šlapia, o majonezas turėtų suteikti daržovėms trūkstamą skonį.

Švilpikai grybų padaže

Jei cepelinai jūsų draugų nebestebina, sudominkite juos kitu lietuvišku bulviniu patiekalu – švilpikais. Dviems porcijoms patiekalo reikės 5-6 bulvių, 2 kiaušinių, svogūno, grietinės, kvietinių miltų, aliejaus, 100-150 gramų pievagrybių ar kitų grybų, druskos ir kitų prieskonių pagal skonį. Pirmiausia išvirkite neluptas bulves. Atvėsinkite jas ir nulupkite odeles. Tuomet sutrinkite bulves rankomis arba sutarkuokite tarka. Sumuškite į masę kiaušinius, įdėkite druskos, jei yra poreikis, įdėkite kitų prieskonių. Pamažu berkite miltus ir permaišykite tešlą, kad ji būtų vientisa. Iš bulvinės tešlos formuokite pailgus švilpikus. Kepkite juos įkaitintoje orkaitėje. Baigus kepti švilpikus, ruoškite grybų padažą. Keptuvėje apie 10 minučių kepinkite svogūną ir grybus. Galiausiai supiklite grietinę, įdėkite druskos ir padažą gerai išmaišykite.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  2. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  3. Apie miltus ir jų kokybę
  4. Pusryčiai Vilniuje
  5. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  6. Išskirtinė lietuviška virtuvė – seniau ir šiandien

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Lietuviškų patiekalų receptai says:
    5 metai ago

    Labai skanūs patiekalai, ypač mėgstu iš bulvių. Mama vaikysteje daug darydavo… 🙂

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

LMA - Lietuvos muziejų asociacija | lma.lt nuotr.
Istorija

Lietuvos muziejų asociacija: kviečiame Valstybės kontrolę dialogui dėl muziejinių vertybių apskaitos

2025 06 07
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

Ministerijos susitarė dėl bendrų veiksmų ugdant pilietišką jaunimą

2025 06 06
Lėktuvas | sumin.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Sukčių taikiklyje – neatidūs keliautojai

2025 06 06
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Kada ligoniai siunčiami į kitas šalis ir kas už tai moka?

2025 06 06
Dviračių takas
Lietuvoje

Klaipėdoje atnaujinami dviračių ir pėsčiųjų takai

2025 06 06
Ankstyvojo skaitymo erdvė
Lietuvoje

Sostinės darželiuose – naujos ankstyvojo skaitymo erdvės

2025 06 06
Gelbėjimosi ratas
Gamta ir žmogus

Prasidedant maudyniu metui – ugniagesių įspėjimai

2025 06 06
Tiltas
Lietuvoje

Pradedami pasienio su Lenkija kelio atnaujinimo darbai

2025 06 06

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisija lankėsi Vilniaus arkikatedros požemiuose
  • Rimvydas apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • +++ apie Ministerijos susitarė dėl bendrų veiksmų ugdant pilietišką jaunimą
  • +++ apie D. Šakalienė pabrėžė būtinybę imtis ryžtingesnių veiksmų prieš Rusiją

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vitaminas A kosmetikoje bus ribojamas griežčiau
  • Dauguma žmonėms skirtų vaistų sukelia pavojų gyvūnams
  • L. Kojala. Meilė pragmatiniams interesams nebūtina
  • Kaip atpažinti internete parduotuves-šmėklas?

Kiti Straipsniai

Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisija lankėsi Vilniaus arkikatedros požemiuose
  • Rimvydas apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • +++ apie Ministerijos susitarė dėl bendrų veiksmų ugdant pilietišką jaunimą
  • +++ apie D. Šakalienė pabrėžė būtinybę imtis ryžtingesnių veiksmų prieš Rusiją
  • Rimgaudas apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Pixabay.com nuotr.

Nuo koronaviruso Lietuvoje mirė antras žmogus, užsikrėtusiųjų nustatyta 209 (video)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai