Sekmadienis, 12 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Trys lietuviški patiekalai, kuriais verta vaišinti draugus iš užsienio

www.alkas.lt
2020-03-24 20:53:47
1
Švilpikai su pievagrybių padažu | worldrecipes.eu nuotr.

Švilpikai su pievagrybių padažu | worldrecipes.eu nuotr.

       
Švilpikai su pievagrybių padažu | worldrecipes.eu nuotr.
Švilpikai su pievagrybių padažu | worldrecipes.eu nuotr.

Dažnas lietuvis, sužinojęs, kad teks vaišinti užsieniečius, ima ieškoti pačių tradiciškiausių lietuviškų patiekalų. Tačiau čia susiduriama su problema: kurie iš mūsų taip mėgstamų patiekalų yra iš tikrųjų lietuviški? Cepelinai? Zrazai? Troškinta mėsa su kopūstais? 0 gal šaltibarščiai?

Mūsų virtuvę veikė daug skirtingų kultūrinių įtakų, todėl nelengva pasakyti, kurie mūsų patiekalai yra iš tikrųjų tradiciniai. Kaip ten bebūtų, verta gaminti tai, kas skanu ir ilgą laiką buvo bei tebėra gaminama mūsų tėvų ar senelių. Jei laukiate svečių iš svetur ir sukate galvą, kokį lietuvišką patiekalą jiems pagaminti, galime jums padėti. Štai trys unikalūs world recipes Lietuva receptai, kurie atskleis svečiams lietuviškos virtuvės dvasią.

Virtiniai su varškės įdaru

Šiam patiekalui jums reikės: 500 gramų varškės, kiaušinio, 800 gramų miltų, 1,5-2 stiklinių vandens, šaukštelio druskos, šaukštelio cukraus, šiek tiek aliejaus, prieskonių ir žalumynų pagal skonį. Pirmiausia gaminame varškės įdarą. Į varškę įmušame kiaušinį, dedame šiek tiek druskos, cukraus, pasirinktus prieskonius ar žalumynus, pavyzdžiui, petražoles ar peletrūną. Dideliame patogiame dubenyje sumaišome miltus su druska, pamažu pilame vandenį ir maišome, supilame aliejų. Kai masės nebeišeis maišyti, imamės minkymo. Kai tešla gerai išminkyta, galime ją plonai kočioti ir stikline išspaudinėti apskritimus koldūnų formavimui. Į kiekvieną apskritimą dedame varškės įdarą ir tvirtai užspaudžiame kraštelius. Iki virimo koldūnus laikykite ant nedidelio sluoksnio miltų, kad neprikibtų prie stalo ar lenetelės. Verdame sūdytame vandenyje. Koldūnai gali būti valgomi su grietine.

Baltoji mišrainė

Nors šią mišrainę moka pagaminti beveik kiekvienas, receptas pravers tiems, kurie niekada jos dar negamino. Mišrainei pagaminti reikia 5 bulvių, 4 morkų, 2 kiaušinių, raugintų arba marinuotų agurkų, konservuotų žirnelių, majonezo, druskos ir pipirų. Visų pirma išvirkite bulves ir morkas. Daržoves galima virti neluptas, taip išlaikomas jų skonis. Nulupkite išvirtas daržoves ir supjaustykite kubeliais. Tą patį padarykite su raugintais agurkais. Išvirkite kiaušinius, nulupkite juos ir taip pat supjaustykite kubeliais. Nuo konservuotų žirnelių nupilkite marinatą ir kartu su supjaustytomis daržovėmis dėkite į bendrą dubenį. Sudėkite majonezą, druską ir pipirus ir viską išmaišykite. Ragaukite ir prireikus užbarstykite dar druskos. Mišrainė turėtų būti gana šlapia, o majonezas turėtų suteikti daržovėms trūkstamą skonį.

Švilpikai grybų padaže

Jei cepelinai jūsų draugų nebestebina, sudominkite juos kitu lietuvišku bulviniu patiekalu – švilpikais. Dviems porcijoms patiekalo reikės 5-6 bulvių, 2 kiaušinių, svogūno, grietinės, kvietinių miltų, aliejaus, 100-150 gramų pievagrybių ar kitų grybų, druskos ir kitų prieskonių pagal skonį. Pirmiausia išvirkite neluptas bulves. Atvėsinkite jas ir nulupkite odeles. Tuomet sutrinkite bulves rankomis arba sutarkuokite tarka. Sumuškite į masę kiaušinius, įdėkite druskos, jei yra poreikis, įdėkite kitų prieskonių. Pamažu berkite miltus ir permaišykite tešlą, kad ji būtų vientisa. Iš bulvinės tešlos formuokite pailgus švilpikus. Kepkite juos įkaitintoje orkaitėje. Baigus kepti švilpikus, ruoškite grybų padažą. Keptuvėje apie 10 minučių kepinkite svogūną ir grybus. Galiausiai supiklite grietinę, įdėkite druskos ir padažą gerai išmaišykite.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  2. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  3. Apie miltus ir jų kokybę
  4. Pusryčiai Vilniuje
  5. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  6. Išskirtinė lietuviška virtuvė – seniau ir šiandien

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Lietuviškų patiekalų receptai says:
    5 metai ago

    Labai skanūs patiekalai, ypač mėgstu iš bulvių. Mama vaikysteje daug darydavo… 🙂

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams
Kultūra

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams

2025 10 11
Arūnas Gelūnas | Alkas.lt nuotr.
Lietuvoje

R. Žemaitaitis viešai pasišlykštėjęs A. Gelūno poelgiu – vėl sujudino koaliciją

2025 10 10
Išmaniosios programėlės gali išnykti – kas taps jų įpėdiniu?
Lietuvoje

Lietuva statys dirbtinio intelekto gamyklą

2025 10 10
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

KAM ir LSA susitarė dėl naudų savivaldybėms su poligonais

2025 10 10
Elektros tinklai
Gamta ir žmogus

ESO ir Šiauliai suvienijo pastangas, kad apsaugotų apuokus

2025 10 10
Druskininkų autobusų stotis
Lietuvoje

Statomoje Druskininkų autobusų stotyje – ir žinia ateities kartoms

2025 10 10
Žemės ūkis
Lietuvoje

Netrukus smulkūs ir vidutiniai ūkiai vėl galės kreiptis paramos

2025 10 10
Regionų forumas
Lietuvoje

Prezidentas atidarė septintąjį Regionų forumą

2025 10 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • juras apie Rengiamas Prūsijos kunigaikštystės susikūrimo 500 metų minėjimas
  • Kuršis apie V. Budnikas. Alternatyvūs galios centrai, protestų fabrikas ir kam naudingi kultūros darbuotojų protestai (I)
  • Rimgaudas apie Rengiamas Prūsijos kunigaikštystės susikūrimo 500 metų minėjimas
  • Whitney Webb apie V. Budnikas. Alternatyvūs galios centrai, protestų fabrikas ir kam naudingi kultūros darbuotojų protestai (I)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pirmasis būstas jaunai šeimai: kokių galimybių suteikia kredito unijos?
  • Kada pagyvenusiems žmonėms metas persėsti į keleivio vietą?
  • Alzheimerio liga: pirmieji požymiai, kuriuos svarbu pastebėti
  • 5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

Kiti Straipsniai

Šalies poreikiams morkų pakaks

5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

2025 10 12
Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Parduotuvė

Šauliai treniruosis saugoti atramines maisto parduotuves

2025 10 10
Maistas, sriuba

Rudeniniam orui – spalvingos sriubos

2025 10 04
Arbata su citrina

Arbata – ne tik gėrimas, ji tiks ir desertui

2025 10 04
Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Renginio akimirka | Alkas.lt A. Sartanavičiaus nuotr.

Sostinėje – spalvinga rudeninė Tautų mugė (nuotraukos)

2025 09 20
Daržovės

Nuspalvinkite lėkštes rudens gėrybėmis

2025 09 20
Šalies poreikiams morkų pakaks

Morkų derlius: ūkininkas pataria, kaip jas laikyti ir ką gaminti

2025 09 20

Skaitytojų nuomonės:

  • juras apie Rengiamas Prūsijos kunigaikštystės susikūrimo 500 metų minėjimas
  • Kuršis apie V. Budnikas. Alternatyvūs galios centrai, protestų fabrikas ir kam naudingi kultūros darbuotojų protestai (I)
  • Rimgaudas apie Rengiamas Prūsijos kunigaikštystės susikūrimo 500 metų minėjimas
  • Whitney Webb apie V. Budnikas. Alternatyvūs galios centrai, protestų fabrikas ir kam naudingi kultūros darbuotojų protestai (I)
  • Taigi apie Rengiamas Prūsijos kunigaikštystės susikūrimo 500 metų minėjimas
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Pixabay.com nuotr.

Nuo koronaviruso Lietuvoje mirė antras žmogus, užsikrėtusiųjų nustatyta 209 (video)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai