Dažnas lietuvis, sužinojęs, kad teks vaišinti užsieniečius, ima ieškoti pačių tradiciškiausių lietuviškų patiekalų. Tačiau čia susiduriama su problema: kurie iš mūsų taip mėgstamų patiekalų yra iš tikrųjų lietuviški? Cepelinai? Zrazai? Troškinta mėsa su kopūstais? 0 gal šaltibarščiai?
Mūsų virtuvę veikė daug skirtingų kultūrinių įtakų, todėl nelengva pasakyti, kurie mūsų patiekalai yra iš tikrųjų tradiciniai. Kaip ten bebūtų, verta gaminti tai, kas skanu ir ilgą laiką buvo bei tebėra gaminama mūsų tėvų ar senelių. Jei laukiate svečių iš svetur ir sukate galvą, kokį lietuvišką patiekalą jiems pagaminti, galime jums padėti. Štai trys unikalūs world recipes Lietuva receptai, kurie atskleis svečiams lietuviškos virtuvės dvasią.
Virtiniai su varškės įdaru
Šiam patiekalui jums reikės: 500 gramų varškės, kiaušinio, 800 gramų miltų, 1,5-2 stiklinių vandens, šaukštelio druskos, šaukštelio cukraus, šiek tiek aliejaus, prieskonių ir žalumynų pagal skonį. Pirmiausia gaminame varškės įdarą. Į varškę įmušame kiaušinį, dedame šiek tiek druskos, cukraus, pasirinktus prieskonius ar žalumynus, pavyzdžiui, petražoles ar peletrūną. Dideliame patogiame dubenyje sumaišome miltus su druska, pamažu pilame vandenį ir maišome, supilame aliejų. Kai masės nebeišeis maišyti, imamės minkymo. Kai tešla gerai išminkyta, galime ją plonai kočioti ir stikline išspaudinėti apskritimus koldūnų formavimui. Į kiekvieną apskritimą dedame varškės įdarą ir tvirtai užspaudžiame kraštelius. Iki virimo koldūnus laikykite ant nedidelio sluoksnio miltų, kad neprikibtų prie stalo ar lenetelės. Verdame sūdytame vandenyje. Koldūnai gali būti valgomi su grietine.
Baltoji mišrainė
Nors šią mišrainę moka pagaminti beveik kiekvienas, receptas pravers tiems, kurie niekada jos dar negamino. Mišrainei pagaminti reikia 5 bulvių, 4 morkų, 2 kiaušinių, raugintų arba marinuotų agurkų, konservuotų žirnelių, majonezo, druskos ir pipirų. Visų pirma išvirkite bulves ir morkas. Daržoves galima virti neluptas, taip išlaikomas jų skonis. Nulupkite išvirtas daržoves ir supjaustykite kubeliais. Tą patį padarykite su raugintais agurkais. Išvirkite kiaušinius, nulupkite juos ir taip pat supjaustykite kubeliais. Nuo konservuotų žirnelių nupilkite marinatą ir kartu su supjaustytomis daržovėmis dėkite į bendrą dubenį. Sudėkite majonezą, druską ir pipirus ir viską išmaišykite. Ragaukite ir prireikus užbarstykite dar druskos. Mišrainė turėtų būti gana šlapia, o majonezas turėtų suteikti daržovėms trūkstamą skonį.
Švilpikai grybų padaže
Jei cepelinai jūsų draugų nebestebina, sudominkite juos kitu lietuvišku bulviniu patiekalu – švilpikais. Dviems porcijoms patiekalo reikės 5-6 bulvių, 2 kiaušinių, svogūno, grietinės, kvietinių miltų, aliejaus, 100-150 gramų pievagrybių ar kitų grybų, druskos ir kitų prieskonių pagal skonį. Pirmiausia išvirkite neluptas bulves. Atvėsinkite jas ir nulupkite odeles. Tuomet sutrinkite bulves rankomis arba sutarkuokite tarka. Sumuškite į masę kiaušinius, įdėkite druskos, jei yra poreikis, įdėkite kitų prieskonių. Pamažu berkite miltus ir permaišykite tešlą, kad ji būtų vientisa. Iš bulvinės tešlos formuokite pailgus švilpikus. Kepkite juos įkaitintoje orkaitėje. Baigus kepti švilpikus, ruoškite grybų padažą. Keptuvėje apie 10 minučių kepinkite svogūną ir grybus. Galiausiai supiklite grietinę, įdėkite druskos ir padažą gerai išmaišykite.
Labai skanūs patiekalai, ypač mėgstu iš bulvių. Mama vaikysteje daug darydavo… 🙂