Penktadienis, 9 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip saugoti ir tvarkyti maistą namuose?

www.alkas.lt
2020-03-23 06:00:18
0
Kaip saugoti ir tvarkyti maistą namuose?

steemitimages.com nuotr.

 steemitimages.com nuotr.
steemitimages.com nuotr.

Dėl koronaviruso grėsmės, daugelis gyventojų iš anksto apsirūpino ir namuose sukaupė daugiau nei įprasta maisto atsargų, tačiau netinkamai laikomas ar nesaugiai tvarkomas maistas gali ne tik sugesti, bet ir pakenkti sveikatai. Todėl Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai primena pagrindinius principus, kaip saugoti ir tvarkyti maistą namuose.

Laikykite maisto gaminius tinkamoje temperatūroje, užtikrinkite jų tinkamą terminį apdorojimą 

• Apdorojant šiluma maistą (kepant, verdant, troškinant ir kt.) patariama, kad temperatūra jo viduje pasiektų ne mažiau kaip +75 °C.

• Nepalikite pagaminto maisto kambario temperatūroje ilgiau kaip 2 val.

• Greitai gendančius maisto gaminius, pagamintą nesuvartotą maistą laikykite šaldytuve nuo 0 °C iki +6 °C temperatūroje.

• Užšaldytus maisto gaminius laikyti ne žemesnėje kaip -18 °C temperatūroje.

• Šaldytuve turi būti pakankamai vietos maistui laikyti. Neperpildykite šaldytuvo / šaldiklio lentynų, kad užtikrintumėte tinkamą temperatūrinį režimą.

• Laikykitės maisto gaminių gamintojų nurodytų laikymo sąlygų ir vartojimo instrukcijų.

• Siekiant išvengti maisto švaistymo, kai kuriuos maisto gaminius galima ir toliau vartoti saugiai pasibaigus jų tinkamumo vartoti terminui. Atskirti šiuos maisto gaminius padeda ant maisto gaminio nurodytas tinkamumo vartoti termino ženklinimas: nuoroda „Geriausias iki …“ arba „Geriausias iki … pabaigos“ (t. y. minimalus tinkamumo vartoti terminas) nurodoma ant negreitai gendančių maisto gaminių pakuočių. Pavyzdžiui, kruopų, miltų, makaronų, taip pat konservuotų, džiovintų maisto gaminių ir pan. Pasibaigus šalia užrašo „Geriausias iki …“ nurodytam terminui, maisto gaminiai dar yra saugūs vartoti, tačiau jų kokybė jau gali būti pablogėjusi.

• Nuoroda „Tinka vartoti iki …“ (t. y. maksimalus tinkamumo vartoti terminas) nurodoma ant greitai gendančių maisto gaminių ir per trumpą laiką gali neigiamai paveikti žmonių sveikatą. Taip ženklinami mėsos, žuvies ar paukštienos gaminiai ar pusgaminiai, pienas ir pieno gaminiai, šviežiai spaustos, nepasterizuotos vaisių sultys ir pan. Pasibaigus šalia užrašo „Tinka vartoti iki …“ nurodytam terminui, maisto gaminiai gali būti nesaugūs ir neturi būti vartojami.

• Jei vartotojas nusprendžia užšaldyti maisto gaminį, kurio nespės suvartoti, ir jo tinkamumo vartoti terminas nepasibaigęs, jį būtina tinkami supakuoti (pvz., suskirstyti tam tikromis porcijomis į sandarias pakuotes) ir laikyti ne žemesnėje kaip -18 °C temperatūroje.

• Nevartokite nepasterizuoto pieno.

Apsaugokite maisto gaminius nuo kryžminės taršos

• Virtas, keptas ir kitaip paruoštas vartoti maistas neturi liestis su žalia mėsa, žuvimi, kiaušiniais, nešvariomis / neplautomis daržovėmis.

• Mėsą, paukštieną, žuvį reikia laikyti taip, kad jų sulčių nepatektų ant aplinkos paviršių (maisto tvarkymui skirto inventoriaus, įrangos) ir kitų maisto gaminių.

• Prieš vartojimą kruopščiai šiltu vandeniu plaukite daržoves, vaisius, uogas.

• Maisto gaminius šaldytuve laikykite tam skirtose talpose, sandariai uždarytus tam, kad apsaugotumėte nuo sąlyčio su kitais maisto gaminiais.

• Esant galimybei, naudokite skirtingą pjaustymo inventorių (peilius, pjaustymo lentas ir kt.) žaliai mėsai, paukštienai, neplautoms daržovėms ir paruoštam (virtam, keptam) maistui. Jei neturite atskiro virtuvės inventoriaus termiškai apdorotam ir žaliam maistui tvarkyti, būtina kruopščiai plauti inventorių ir įrankius karštu tekančiu vandeniu su indų plovimui skirta priemone ar indaplovėje. Nenaudokite neplautų, nešvarių peilių, pjaustymo lentelių, indų pagamintam maistui, plautoms daržovėms, vaisiams pjaustyti, laikyti, jei prieš tai tvarkėte žalią mėsą, žuvį.

• Paviršiams valyti naudokite vienkartines šluostes ar švarias daugkartines šluostes, rankšluosčius (po kiekvieno naudojimo išskalbkite medžiagines šluostes, rankšluosčius karštu vandeniu ir tam skirta skalbimo priemone, gerai išdžiovinkite).

Laikykitės asmens higienos, plaukite rankas:

• grįžę iš lauko namo;

• pasinaudoję tualetu;

• nusičiaudėję, išsipūtę nosį;

• paglostę naminius gyvūnus, sutvarkę jų tualetą;

• sutvarkę atliekas;

• sutvarkę namus;

• prieš valgymą, pavalgę, parūkę;

• prieš ruošdami maistą, tvarkydami žalią mėsą, žuvį ar kt. maistą.

Jeigu užsisakote maisto gaminius, patiekalus nuotoliniu būdu, įvertinkite jų saugą

• Jei užsisakote maistą nuotoliniu būdu, įvertinkite tiekėjo patikimumą. Asmenys, tiekiantys maistą, turi turėti leidimą maisto tvarkymo veiklai vykdyti. Pasitikrinti, ar asmeniui suteikta teisė vykdyti maisto tvarkymą, galima Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto tvarkymo subjektų registre.

• Gavę maisto gaminius, patiekalus, įvertinkite juos vizualiai. Jei maisto gaminių pakuotės pažeistos, yra vizualiai matomų maisto gaminių kokybės neatitikimų, jaučiate nemalonų, maisto gaminiams neįprastą kvapą ar turite bet kokių įtarimų dėl maisto saugos, nevartokite tokių maisto gaminių.

• Vartotojui pristatyti maisto gaminiai turi būti tinkamai supakuoti, apsaugoti nuo taršos (vartojimui paruošti, gatavi gaminiai turi būti supakuoti atskirai nuo žalios mėsos, žuvies, daržovių).

• Rekomenduojame už maisto gaminius, patiekalus atsiskaityti iš anksto, naudojant elektronines atsiskaitymo už prekes ir paslaugas priemones.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis maistą?
  2. Specialistai nepritaria siūlymams vaikams tiekti ne šviežiai pagamintą, o pašildytą maistą
  3. Kaip išvengti botulizmo?
  4. Kaip vartoti valgomąjį bobausį?
  5. Kaip kovoti su maistinėmis kandimis?
  6. Kaip gydytis nealinant kūno?
  7. 10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis
  8. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  9. Kaip per karščius išvengti apsinuodijimo maistu?
  10. Kaip nepasimesti tarp salotų įvairovės?
  11. Kur susikaupia daugiausia kancerogeno akrilamido ir kaip jo išvengti?
  12. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  13. Medikai primena, kaip per šventes išvengti žarnyno infekcinių ligų
  14. Staigi alerginė reakcija itin pavojinga gyvybei: kaip elgtis ištikus anafilaksiniam šokui
  15. Kaip apsaugoti duoną nuo kandžių?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

JEF viršūnių susitikimas
Lietuvoje

Prezidentas: Ukrainos likimas – visos Europos saugumo likimas

2025 05 09
Minų paieškos operacija
Lietuvoje

Baltijos jūroje – tarptautinė minų paieškos operacija

2025 05 09
Lentelės atidengimo iškilmės
Lietuvoje

Europos dieną atidengta Šumano deklaracijos 75-mečiui skirta lentelė

2025 05 09
Kariai | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Įstatymų pakeitimais siūloma gerinti sąlygas kariams

2025 05 09
Lėktuvas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Gamta ir žmogus

Įvardyti veiksniai, keliantys stresą skrendant lėktuvu

2025 05 09
Vaikai | Alkas.lt, A.Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Kauno moksleiviai kviečiami vasaroti turiningai

2025 05 09
Žemės sklypai | am.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Siūloma steigti ekologines investicines vietoves

2025 05 09
Sukčiavimas
Lietuvoje

Sukčiai naudojasi naujuoju „Artea“ banko pavadinimu

2025 05 09

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Tomas Jakutis apie R. Jankūnas. Valstybės vadovas su KGB šešėliu?
  • +++ apie R. Jankūnas. Valstybės vadovas su KGB šešėliu?
  • P.Skutas apie Signataras Z. Vaišvila kviečia jungtis prie referendumo dėl nekilnojamojo turto neapmokestinimo
  • Kažin apie D. Kuolys. Nusiginklavimas (II)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidentas: Ukrainos likimas – visos Europos saugumo likimas
  • Baltijos jūroje – tarptautinė minų paieškos operacija
  • Europos dieną atidengta Šumano deklaracijos 75-mečiui skirta lentelė
  • Įstatymų pakeitimais siūloma gerinti sąlygas kariams
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

„Maisto bankas“

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija

2025 05 09
Akiniai | pexels.com, designecologist nuotr.

Ką akys išduoda apie jūsų sveikatą?

2025 05 04
Pajūris | alkas.lt Arūno Sartanavičiaus nuot.

Kodėl į saulės spindulius negalima numoti ranka?

2025 05 03
Alergija | pixabay.com, Cenczi nuotr.

Negalavimas, apie kurį dažnai nesusimąstote

2025 05 03
Mėsa, kiaulienos kepsnys

Gabalėlis kumpio – pusryčiams, pietums ir vakarienei

2025 05 03
Piniginė, pinigai | pixabay.com, Analogicus nuotr.

Gydymo įstaigos verčia ligonius susimokėti antrą kartą

2025 05 02
Elektriniai dviračiai

Elektriniai dviračiai – įmonių mobilumo sprendimas: „žaliasis laivynas“ (green fleet) veikia?

2025 05 01
Bananai | pixabay.com nuotr.

Skanu, pigu ir sveika – šokoladiniai bananų batonėliai

2025 05 01
Plastikinės pakuotės | am.lrv.lt nuotr.

Įsigalioja draudimas neatlygintinai dalyti vienkartinius plastikinius indus

2025 04 30
5 įpročiai medžiagų apykaitai pagreitinti

Kam tinkama ir kaip atliekama liposakcija?

2025 04 30

Skaitytojų nuomonės:

  • Tomas Jakutis apie R. Jankūnas. Valstybės vadovas su KGB šešėliu?
  • +++ apie R. Jankūnas. Valstybės vadovas su KGB šešėliu?
  • P.Skutas apie Signataras Z. Vaišvila kviečia jungtis prie referendumo dėl nekilnojamojo turto neapmokestinimo
  • Kažin apie D. Kuolys. Nusiginklavimas (II)
  • Lietuvos nacionalinis muziejus apie R. Jankūnas. Valstybės vadovas su KGB šešėliu?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
O. Lapinas. Kaip laimės jausmas kinta su amžiumi?

O. Lapinas. Kaip laimės jausmas kinta su amžiumi?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai