Antradienis, 26 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

„Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą

www.alkas.lt
2019-08-20 06:00:00
4
„Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą

„Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.

       
„Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.
„Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.

Rugpjūčio 20 d., veikti pradės naujasis „Biržų duonos“ kepyklos begliutenis cechas. Tądien kepyklos gaminių asortimentą papildys pirmieji begliuteniai gaminiai.

Šalies vartotojams puikiai pažįstama „Biržų duonos“ kepykla plečia į sveiką mitybą orientuotą strateginę kryptį ir steigia pirmą Lietuvoje kepyklai priklausantį begliutenį cechą.

„Rinkoje esame žinomi dėl savo inovatyvumo ir plataus gaminių krepšelio, pritaikyto labai skirtingiems vartotojų segmentams. Nuolat stebime, kas vyksta tarptautinėse rinkose ir prognozuojame, kaip greitai tendencijos pasieks Lietuvą. Vieni sprendimai pagrįsti skaičiais, kiti – vidine nuojauta. Šįkart abiejų sintezė paskatino šiam žingsniui“, – pasakoja idėjos sumanytojas ir „Biržų duonos“ vykdomasis direktorius Andrius Kurganovas.

Statistika rodo, kad pasaulyje nuo 2013 m. begliutenių gaminių rinka išaugo beveik du kartus. Pastebima, kad vartotojai vis dažniau ieško gaminių, kurie savo sudėtyje visiškai neturėtų gliuteno. Tai sergantys celiakija ar kitų alergijų maistui turintys žmonės, bet didelę dalį sudaro ir sąmoningai šių gaminių atsisakantys vartotojai.

Kepyklos atstovai tikina, kad žengiant pirmuosius žingsnius orientuojamasi į žymiai platesnę auditoriją nei tik gliuteno netoleruojančius vartotojus. Vyraujančios tendencijos rodo, kad lietuviai šiuo metu sveikatai teikia daug dėmesio ir dalis vartotojų atsisako gliuteno ar kvietinių miltų.

 „Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.
„Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.

Gaminių kokybei taikomi itin aukšti kriterijai

A. Kurganovas teigia, kad įmonės komanda prie naujojo projekto dirbo ištisus metus. Procesas užtruko dėl cechui keliamų itin aukštų reikalavimų bei išskirtinio skonio gaminių kūrimo. Technologams buvo nustatytas tikslas sukurti tokius be gliuteno gaminius, kurie savo skoninėmis savybėmis, išvaizda, tekstūra konkuruotų su įprastais gaminiais.

Begliutenių gaminių kokybės kriterijų atitikimas normoms bus nuolat tikrinamas Kauno technologijos universiteto Maisto tyrimų institute. „Pasitikrinome gliuteno kiekį duonose. Labai džiaugiamės, kad galime gaminti gaminius, kurie atitinka „be gliuteno“ kategoriją – juose gliuteno kiekis, remiantis atliktais tyrimais, nesiekia leistinos aukščiausios 20 mg/kg galutiniam vartotojui parduodamo maisto gaminių ribos. Cechą atskyrėme nuo kitų patalpų, kad išvengtume kryžminės taršos ir užtikrintume gaminių saugą“, – pasakoja „Biržų duonos“ kokybės vadybininkė Jolita Bukauskaitė.

 „Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.
„Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.

Specialistė pabrėžia, kad ateityje žadama atsitiktine tvarka parinktus gaminius tirti ne tik esančius kepykloje, bet jau pasiekusius ir parduotuvių lentynas.

Naujasis įmonės cechas atskirtas nuo kitų įmonės patalpų, jame naudojamas tik šiems gaminiams gaminti skirtas inventorius, o atėję į darbo vietą darbuotojai privalo pasikeisti drabužius, kad būtų išvengta bet kokios išorinės taršos. Šiuo metu ceche dirba trys darbuotojai. Pasiteisinus projektui – planuojama plėtra.

 „Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.
„Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.

Rugpjūčio 20 d. duris atveriantis naujasis begliutenis cechas startuoja su keliais gaminiais – tamsia duona su sėklomis, avižine duona, keksiukais, sausainiais ir kitais saldžiais kepiniais. Kepykla siekia, kad šie gaminiai būtų skanūs visiems vartotojams – tiek toleruojantiems gliuteną, tiek jo netoleruojantiems.

Pasak technologės Laimos Stapulionienės, gaminant naujus begliutenius gaminius, iš avižų ar kitų miltų gliutenas yra pašalinamas dirbtinai arba tiesiog nenaudojamos gliuteno turinčios žaliavos. Pasirenkamos alternatyvos – gliuteno neturintys javai ir įvairios sėklos.

 „Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.
„Biržų duonos“ kepykla pirmoji Lietuvoje pristato begliutenį cechą | „Biržų duona“ kepyklos nuotr.

Novatoriškus sprendimus rinkai pristatanti „Biržų duona“ kiekvienam gaminiui skiria daug dėmesio nuo idėjos sukūrimo iki gaminio atsiradimo parduotuvių lentynose. Savo veiklos metus skaičiuojanti nuo 1953 m., šiandien kepykla patenka tarp 5 didžiausių Lietuvos kepyklų. Puoselėdama senuosius ruginės duonos kepimo papročius, įmonė nepamiršta nuolat ieškoti naujovių ir atsižvelgti į vartotojų pageidavimus. Be kepyklos, UAB „Biržų duona“ taip pat turi 17 firminių parduotuvių, 4 kepinių namus „Sucré“ ir 6 „draugų“ parduotuves, veikiančias franšizės pagrindu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. „Biržų duona“: Nauja – tai užmiršta sena
  2. Kokios duonos geriau nevalgyti?
  3. Žinovas pataria kaip išsaugoti duonos šviežumą
  4. Lietuvoje įgyvendinimas ypatingas Baltijos šalyse aplinkosauginis projektas
  5. Kenksmingi sveikatai riebalai bus ribojami ir Lietuvoje
  6. 2019 metais Lietuvoje bus kepama „Taikos duona“
  7. Mokiniai, rinkdamiesi maistą, mažiausiai kreipia dėmesį į jo kainą ir sveikumą
  8. Ministrai ragina rinktis maistą, užaugintą šalia
  9. Metų sveikuolės sukurtą cukraus detokso programą giria medikai
  10. Nemokamos mankštos kauniečius skatins sportuoti reguliariai
  11. Valgant užsigerti galima, bet vakarienei vaisių – ne
  12. Tyrimas: miestų gyventojai maitinasi sveikiau, bet nutukimas vis tiek didėja
  13. Sveikos gyvensenos mokytoja atskleidžia, kaip valgyti ir lieknėti
  14. 30 dienų „grikių“ iššūkis medicinai neįveikiamoms ligoms atsikratyti
  15. Siūloma susitelkti ne ligų gydymui, o kovai prieš jas sukeliančias gyvenimo sąlygas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 4

  1. Rita says:
    6 metai ago

    Laukiam ir ketogeninei mitybai tinkamos duonytes… Sumažinant angliavandenius iki minimumo…

    Atsakyti
  2. Žemyna says:
    6 metai ago

    Vieną dieną, pataikiusi akurat tos Unikausko laidos paklausyti, kurioje jis apie gliuteno žalą, apie jo sukeliamas ligas (kurių viena ir pati esu pagerbta), išbandžiau begliutenę dietą – mažu ir man mačys.
    Su siaubu prisimenu tuos kelis bandymo mėnesius. Vien pagalvojus apie tokią duoną, ar tokius makaronus, negera skrandyje pasidaro. Nors pradžioje buvo lyg ir nieko. Tačiau kuo toliau, tuo blogiau jaučiausi.
    Ketoninės dar neišbandžiau. Kitų bandomųjų pelyčių paklausių.
    O dabar GARSIAI BARSIU BIRŽUS: kažkada kepėte PUIKIĄ Borodino duoną. Kam atsisakėte? Kol buvo, tol ją valgiau. Jei pavadinimas nepatiko, reikėjo pervadinti, o ne geros duonos atsisakyti!
    O dabar dar ir Ukmergė savo duonos receptūrą pakeitė. Iš normalios pagamino „šiuolaikiškai” išsipūtusią, visai kito skonio. Teks ir jos atsisakyti.

    Atsakyti
    • Žemyna says:
      6 metai ago

      Jei kokia nors rūšimi tampa nepelninga per prekybos centrus prekiauti, gal verta pabaidyti paštu? Pvz., susimoku iš anksto, ir kartą per savaitę pasiimu savo kepalą iš pašte ar šalia parduotuvės esančių paštomatų? Ir nereiks receptūros gadinti, tik reikia savo duonos valgytojus susirasti ir organizuoti.

      Atsakyti
  3. Rasa says:
    6 metai ago

    Mieli duonelės kepėjai,
    Labai ačiū už labai skanią begliuteninę duonelę.
    Norėčiau apsipirkti internetu. Gyvenu prie Jurbarko todėl nusipirkti šitų produktų sudėtinga.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Putinas–Brežnevas, degantis Kremlius
Ukrainos balsas

A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui

2025 08 25
Siuntos
Architektūra

RRT: kaip elgtis su siuntomis į JAV po muitų pokyčių

2025 08 25
Pratybos | KASP nuotr.
Lietuvoje

Pietryčių Lietuvoje – lauko taktinės pratybos

2025 08 25
Huffingtonpost.com nuotr.
Lietuvoje

Tyrimas: dalis gyventojų keliauja nepaisydami skolų

2025 08 25
Vudis Alenas Maskvos kino savaitėje
Kultūra

Ukraina pasmerkė Maskvoje pasirodžiusį Vudį Aleną

2025 08 25
D. Šakalienė lankosi Ukrainoje
Lietuvoje

Krašto apsaugos ministrė lankėsi Kijeve

2025 08 25
Eglė Navickienė pradėjo bado akciją
Lietuvoje

Kalvarijos mokytoja pradėjo bado akciją: ministrė žada tyrimą, LŠDPS ragina solidarizuotis

2025 08 25
Sveikata
Lietuvoje

Valstybės kontrolė: regionuose patekti pas medikus sunkiau

2025 08 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie L. Kalėdienė. Kodėl Rūta Lūp (Loop) dainuoja rusiškai?
  • Sergiejus Bulba, Eduardas Glioza apie Pietryčių Lietuvoje – lauko taktinės pratybos
  • Vidimantas apie L. Kalėdienė. Kodėl Rūta Lūp (Loop) dainuoja rusiškai?
  • Artis Grynas, Vadimas Gerasimovičius apie L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui
  • RRT: kaip elgtis su siuntomis į JAV po muitų pokyčių
  • Pietryčių Lietuvoje – lauko taktinės pratybos
  • Lietuviška daina suskambusi parodoje Japonijoje pakvietė pažinti Lietuvą per kultūrą ir išskirtinius papročius

Kiti Straipsniai

Sveikata

Valstybės kontrolė: regionuose patekti pas medikus sunkiau

2025 08 25
Parduotuvė | pixabay.com nuotr.

Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai

2025 08 24
Greipfrutai, vaisiai

Egzotiniai vaisiai – vitaminai kūnui ar nematoma grėsmė lėkštėje?

2025 08 24
Miegas

Dieną jaučiamas nuovargis gali byloti apie miego sutrikimus

2025 08 23
www.medele.ru nuotr.

Ne visų patarimų apie ausų priežiūrą verta klausyti

2025 08 23
Vaistinė

Atnaujinama vaistų išrašymo ir išdavimo tvarka

2025 08 22
Sveikata

Ką būtina žinoti apie vaikų kokliušą?

2025 08 17
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Lėktuvas.

Ne amžius, o sveikatos būklė lemia kelionių nesklandumus

2025 08 15
Sveikata

Pensininkams – papildomos PSD garantijos

2025 08 11

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie L. Kalėdienė. Kodėl Rūta Lūp (Loop) dainuoja rusiškai?
  • Sergiejus Bulba, Eduardas Glioza apie Pietryčių Lietuvoje – lauko taktinės pratybos
  • Vidimantas apie L. Kalėdienė. Kodėl Rūta Lūp (Loop) dainuoja rusiškai?
  • Artis Grynas, Vadimas Gerasimovičius apie L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone
  • +++ apie Z. Vaišvila, E. Čibirauskas, G.Ustinavičius. Kodėl VRK neregistravo referendumo, kad valstybė nefinansuotų politinių partijų?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kviečia kalbininkei G. Blažienei skirta paroda „Prarastos kalbos beieškant“

Kviečia kalbininkei G. Blažienei skirta paroda „Prarastos kalbos beieškant“

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai