Trečiadienis, 20 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kodėl negalima valgyti skaitant ar dirbant kompiuteriu?

www.alkas.lt
2019-05-30 16:30:50
0
Kodėl negalima valgyti skaitant ar dirbant kompiuteriu?

pixabay.org nuotr.

Greitai besisukančioje sumaištyje, apsupti milijono darbų ir rūpesčių, valgymui dažnai neskiriame tiek dėmesio, kiek reikėtų. Skubūs pietūs prie kompiuterio, vakarienė priešais televizorių ar greitas užkandis bėgant į susitikimą – tokie kasdieniai mitybos įpročiai dažnai yra lydimi nemalonaus pilvo pūtimo, sunkumo, persivalgymo jausmo, o ateityje gali sukelti ir rimtų sveikatos sutrikimų.

Vaistininkė ir profesionali kūno rengybos sportininkė Jūratė Vaičiūnienė ragina bent retkarčiais stabtelėti ir valgyti sąmoningai bei pasakoja, kas yra sąmoningas valgymas ir kodėl jis svarbus mūsų sveikatai ir gerai savijautai.

„Maistą dažnai suvokiame tik kaip priemonę pasikrauti energijos, numalšinti alkį ir tiesiog išgyventi. Nesusimąstome, kad svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir kaip tą darome. Galbūt todėl įvairūs virškinimą gerinantys preparatai yra tarp dažniausiai perkamų medikamentų.

O jų prireikia tuomet, kai mitybą nustumiame į antrą planą, jai skirdami keliolika minučių, maistą valgydami ne su pasimėgavimu, o paskubomis. Toks skubotas valgymas – per didelis krūvis mūsų virškinimo sistemai. Valgydami nesąmoningai, didiname riziką ateityje susirgti rimtomis ligomis“, – skuboto valgymo žalą komentuoja vaistininkė.

Sąmoningas valgymas – tai valgymas, sutelkiant dėmesį į maistą ir patį valgymo procesą. Sąmoningai mitybai svarbus valgymas neskubant, gerai sukramtant maistą, pajaučiant jo skonį ir kvapą.

Todėl labai svarbu valgymo metu visus darbus atidėti į šalį, nežiūrėti televizoriaus, neskaityti, nenaršyti telefone. Sukoncentravę dėmesį į maistą, ne tik pajusime tikrą maisto skonį ir valgymo malonumą, bet ir pagerinsime virškinimo sistemos darbą bei išvengsime persivalgymo.

Skubus valgymas sutrikdo fermentų išsiskyrimą

Virškinimo procesas prasideda jau mūsų burnos ertmėje, kurioje maistą susmulkiname, taip palengvindami tolesnį jo kelią. Skrandyje ir žarnyne vyksta svarbiausi darbai – maistas virškinamas, skaidomos maistinės medžiagos – baltymai, riebalai ir angliavandeniai – ir absorbuojamos į mūsų organizmą.

Esminį vaidmenį šiame procese atlieka virškinimo fermentai, pagreitinantys chemines reakcijas ir skaidantys maistines medžiagas, kad organizmas galėtų jas lengviau pasisavinti.

Su amžiumi virškinimo fermentų kasa, skrandis ir žarnynas išskiria vis mažiau. Tačiau jų išsiskyrimą gali sutrikdyti ir netinkamas gyvenimo būdas bei mitybos įpročiai: skubus valgymas, gerai nesukramtant maisto, dažnas pusfabrikačių vartojimas ar valgymas greito maisto kavinėse. Skrandžio ir žarnyno veiklos negalavimai dažniausiai ir pasireiškia dėl virškinimo fermentų trūkumo. 

„Fermentai pradeda skirtis, kai pamatome maistą, todėl labai svarbi maisto išvaizda. Taip pat fermentų išsiskyrimą skatina malonus maisto kvapas, galiausiai – atidus maisto kramtymas ir skonio pajautimas.Jeigu valgome paskubomis, dideliais kąsniais, dėmesį sutelkiame ne į maistą, o į pašalinius darbus, kasa ir skrandis išskiria per mažai virškinimo fermentų. Trūkstant fermentų, maistas prastai suvirškinimas ir virškinimo sistemoje prasideda puvimo procesai“, – kas sutrikdo fermentų išsiskyrimą, aiškina BENU vaistininkė J. Vaičiūnienė.

Valgydami skubotai, atimame iš organizmo naudingas medžiagas 

Su maistu gaunamos naudingosios maistinės medžiagos organizmo absorbuojamos per žarnyno sieneles. Per jas aprūpiname įvairius organus vitaminais, mineralais, baltymais, riebalais ir angliavandeniais.

Kad per žarnyno sieneles organizmas galėtų pasiimti viską, ko reikia darniam jo funkcionavimui, labai svarbu, kad maistas būtų gerai suskaidytas. Ši užduotis ir tenka virškinimo fermentams.

„Fermentų trūkumas trukdo organizmui įsisavinti maistines medžiagas – jos pasišalina kartu su nesuvirškintu maistu. Todėl virškinimo sistemos sutrikimus neretai lydi ir vitaminų bei mineralų trūkumo simptomai“, – sako vaistininkė ir prideda, kad skuboto ir neatidaus valgymo pasekmių kurį laiką galime ir nejusti. – „Tačiau ilgalaikiai tokie įpročiai gali lemti sveikatos sutrikimus po dešimties ar dvidešimties metų. Nuolat virškinimo trakte vykstantys puvimo procesai ateityje gali sukelti ir vėžinius susirgimus“.

Sąmoningas valgymas apsaugo nuo persivalgymo

Dar viena šiuolaikinės visuomenės problema – persivalgymas. Pamirštame, kad mūsų smegenys informaciją apie sotumo jausmą gauna praėjus maždaug 20 minučių nuo valgymo. Jeigu valgome skubėdami, informacija apie sotumą nespėja pasiekti smegenų – per 20 minučių kone nekramtydami galime suvalgyti ir dukart didesnę porciją nei reikia, kad jaustumėmės sotūs.

„Valgyti turėtume taip, kad smegenys spėtų gauti informaciją, jog maisto jau gana. Todėl pietums ar vakarienei reikėtų skirti daugiau laiko nei penkiolika ar dvidešimt minučių. Sąmoningas valgymas padeda kontroliuoti, kokio dydžio porcijos mums reikia, kad būtume sotūs ir išvengtume sunkumo jausmo“, – kaip išvengti persivalgymo pataria vaistininkė. 

Ji atkreipia dėmesį, kad sąmoningas valgymas turėtų būti ypač aktualus tiems, kurie nori kontroliuoti savo svorį. „Valgant nesąmoningai, persivalgymus lydi badavimai – tai nėra nei sveika, nei padeda sumažinti svorį“.

Vaistininkės patarimai, kaip pereiti prie sąmoningo valgymo 

  • Nevalgykite tuo metu, kai jaučiate stresą, įtampą, turite atlikti skubų darbą. Priešingai, prieš valgymą pasistenkite nusiraminti, atsipalaiduoti, nusimatykite pietums ar vakarienei daugiau laiko.
  • Valgykite mažais kąsneliais. Sunkiau virškinamą maistą pjaustykite smulkiau, ilgiau jį kramtykite. Maistą iš atskirų dalių, pvz., riešutus, salotas, vynuoges, valgykite po vieną dalį, t.y. riešutą, salotos lapą ir pan. Kito kąsnio imkitės tik gerai sukramtę ir nuriję pirmąjį.
  • Nevalgykite prie darbo stalo dirbdami kompiuteriu, žiūrėdami televizorių, skaitydami ar su telefonu rankoje. Visi šie darbai nukreipia dėmesį nuo maisto ir suvalgomo jo kiekio. Geriausia vieta valgymui – patogūs valgomojo stalai.
  • Jeigu neturite laiko pavalgyti, pasirinkite lengvai virškinamus užkandžius. Ypač tinka įvairūs glotnučiai, kurių nereikia kramtydami, galite gerti ir bėgdami į susitikimą. Taip pat tai gali būti įvairūs namuose gaminti sveikuoliški batonėliai, kurie suteiks energijos ir sotumo jausmą. Žinodami, kad pietums neturėsite daug laiko, nesirinkite sunkiai virškinamų mėsos ir kitų patiekalų – atidėkite juos tada, kai galėsite prie maisto ramiai prisėsti.
  • Nekelkite sau iššūkio čia ir dabar pradėti maitintis sąmoningai. Senus įpročius pakeisti sunku, todėl geriau prie naujų pereiti pamažu. Susikurkite šeimos ritualą, kai po darbų visi susėdate prie stalo, pasidedate viską į šalį, išjungiate televizorių ir ramiai vakarieniaujate, mėgaudamiesi maistu ir vienas kito draugija.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Lietuviai mėgsta valgyti sriubą, teigia tyrimas
  2. Psichologas M. Daugelavičius: Mūsų norą valgyti ir apsipirkimo įpročius lemia oro sąlygos
  3. Paaiškėjo priežastys, kodėl lietuviai išmeta maistą
  4. Kodėl blynų kepimas ne mažiau svarbus nei knygų skaitymas?
  5. Lietuva taps nutukusių vaikų šalimi?
  6. Maisto ir gėrimų pramonė kerta sveiko gyvenimo metus
  7. Maisto papildas – tik nevisavertei mitybai papildyti
  8. Maistui alergiškais žmonėmis nuo šiol rūpinsis ir restoranai
  9. Maistas padeda mokytis: kaip tinkamai pasirinkti?
  10. 5 patarimai kuo pakeisti saldumynus?
  11. Kaip neapsigauti renkantis duoną?
  12. 2017-ųjų maisto apžvalga: daržovės, kruopos ir jautiena
  13. Norintiems numesti svorį – pirma mityba ir tik tada sportas
  14. Jodo trūkumas – svarbi, bet lengvai įveikiama sveikatos bėda
  15. Kaip pasidaryti gerą sumuštinį pietums darbe

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Mokiniai
Lietuvoje

Išsaugotos 42 gimnazijos, kurioms grėsė reorganizacija

2025 08 20
Ginkluotė
Lietuvoje

Kariuomenės atsargas papildė naujos raketos

2025 08 20
Vyriausybė imasi priemonių valstybės tarnautojų skaičiui mažinti
Lietuvoje

Vyriausybė Seimui siūlys apie 100 teisės aktų

2025 08 20
Siunta
Lietuvoje

Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV

2025 08 20
Linas Jonauskas | Seimo kanceliarijos nuotr.
Lietuvoje

L. Jonauskas siūlo stiprinti aplinkosaugos kontrolę

2025 08 20
Inga Ruginienė, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė | asmeninė nuotr.
Lietuvoje

Dėl duomenų apie I. Ruginienę – TS-LKD kreipimasis į VSD  

2025 08 20
Kintai
Lietuvoje

Kuršių mariose – nauji laivybos darbai

2025 08 20
Automobilių stovėjimo aikštelė
Lietuvoje

Kelyje Kaunas–Marijampolė–Suvalkai atidaryta stovėjimo aikštelė

2025 08 20

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Andriejus Zolotariovas apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • +++ apie Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV
  • Skverneliui - ne Tomaševskiui- taip? apie Seimas rinkis į neeilinę sesiją
  • Tai viskas... apie Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Išsaugotos 42 gimnazijos, kurioms grėsė reorganizacija
  • Kariuomenės atsargas papildė naujos raketos
  • Vyriausybė Seimui siūlys apie 100 teisės aktų
  • Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV

Kiti Straipsniai

Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15
Mėsos kukuliai, maistas | pixabay.com,

Maisto kainas mokyklose ketinama aptarti Seime

2025 08 12
Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10
Uogos, šilauogės

Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio

2025 08 10

Skaitytojų nuomonės:

  • Andriejus Zolotariovas apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • +++ apie Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV
  • Skverneliui - ne Tomaševskiui- taip? apie Seimas rinkis į neeilinę sesiją
  • Tai viskas... apie Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV
  • Eugenijus Kopatko apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Seimas įteisino Lietuvos etnografinių regionų ir užsienio lietuvių bendruomenių vėliavas

Seimas įteisino Lietuvos etnografinių regionų ir užsienio lietuvių bendruomenių vėliavas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai