Pirmadienis, 2 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Apie miltus ir jų kokybę

www.alkas.lt
2019-03-05 13:05:27
0
Apie miltus ir jų kokybę

pixabay.org nuotr.

pixabay.org nuotr.
pixabay.org nuotr.

Užgavėnės – seniausių apeigų ir žaidimų tradicija, šventė, kurios svarbiausias patiekalas – blynai. Todėl vartotojams reikėtų daugiau žinoti apie miltus ir jų kokybę.

Miltų yra pačių įvairiausių rūšių: kvietiniai, kvietrugių, ruginiai, kietųjų kviečių miltai, kietųjų kviečių kruopmilčiai, kietųjų kviečių sėlenų kruopmilčiai, ryžių, grikių, kukurūzų, žirnių, sorų, avižiniai, miežiniai miltai. Miltai vertingi dėl jų sudėtyje esančių maistingųjų ir mineralinių medžiagų, baltymų, riebalų ir vitaminų (B1, B2, PP, E).

Vertingesni yra viso grūdo miltai, nes juose randama daugiau vitaminų, mineralinių ir skaidulinių medžiagų. Dažniausiai kepiniams naudojami kvietiniai miltai. Iš viso grūdo ruginių miltų iškepti blynai mažiau kaloringi, turi daugiau skaidulinių medžiagų bei B grupės vitaminų. Ne ką prastesni ir avižų miltai, iš kurių puikiai galima iškepti blynus net nemaišant su kitomis rūšimis. Vertėtų nepamiršti ir žirnių miltų – juose gausu baltymų, o iškepti blynai būna ryškesnio gelsvo atspalvio.

Žmonės, kurie alergiški glitimui, gali rinktis grikių miltus, kuriuose šio baltymų mišinio nėra. Grikių miltai itin maistingi, turtingi baltymais, riebalais, mineralinėmis medžiagomis, B grupės vitaminais, tačiau ruošiant tešlą blynams, reikėtų įmaišyti ir kvietinių, nes be jų blynai bus labai trapūs. Tokiomis pačiomis savybėmis pasižymi ir kukurūzų bei ryžių miltai, tačiau jie mažiau maistingi, nei grikių.

Apie miltų kokybę galima spręsti pagal jų spalvą, kvapą, skonį, drėgnumą, rūgštingumą, pelenų  ir baltymų kiekį sausojoje medžiagoje. Spalva priklauso nuo miltų dalelių stambumo. Kuo smulkesnės dalelės, tuo jie būna šviesesni. Aukščiausios rūšies miltai yra balti, kiek gelsvi, žemesnių rūšių – tamsesni, pilko atspalvio. Miltų kvapas turi būti toks, kaip ir grūdų, o sausų miltų jis beveik nejuntamas.

Taip pat svarbus kokybės rodiklis yra drėgnumas, kurį galima nustatyti spaudžiant miltus saujoje – jei jie sausi, tuomet atgniaužtoje saujoje tuoj pat subyra. Jei miltai drėgnesni, nei nurodyta reikalavimuose, t.y., daugiau kaip 14,5 %, jie greitai genda, tešloje mažiau brinksta.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. 7 mitai apie maisto papildus
  2. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  3. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  4. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  5. Pasikeitusi riešutų įvairovė: ką pasirinkti?
  6. Lietuviai po truputį atranda moliūgus
  7. Kokius lašinius ir kaip išsirinkti?
  8. Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis duoną?
  9. Jodo trūkumas – svarbi, bet lengvai įveikiama sveikatos bėda
  10. Kuo skiriasi laisvėje, ant kraiko ir narvuose laikomų vištų kiaušiniai?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Prezidentas susitiko su V. Zelenskiu
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su Ukrainos vadovu V. Zelenskiu

2025 06 02
Seimas
Lietuvoje

Šią savaitę Seimas išklausys Prezidento metinį pranešimą

2025 06 02
Atnaujintas kelias | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Prasti keliai ne tik vairuotojų galvos skausmas

2025 06 02
Vilniaus viršūnių susitikimas | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)

2025 06 02
Degalinė | pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Verslas prašo valdžios apsaugoti nuo azijietiškų degalų klastočių

2025 06 02
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

Liberlų frakcija kviečia Gintautą Palucką

2025 06 02
Policija | policija.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Birželį numatyti policijos patikrinimai

2025 06 02
Panevėžio paplūdimys
Gamta ir žmogus

Panevėžio paplūdimiai jau laukia poilsiautojų

2025 06 02

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Išminčių įstatymai... apie Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)
  • Rimgaudas apie Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)
  • nepaprastai apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • Tomas Jakutis apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidentas susitiko su Ukrainos vadovu V. Zelenskiu
  • J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Šią savaitę Seimas išklausys Prezidento metinį pranešimą
  • Prasti keliai ne tik vairuotojų galvos skausmas

Kiti Straipsniai

Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17

Skaitytojų nuomonės:

  • Išminčių įstatymai... apie Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)
  • Rimgaudas apie Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)
  • nepaprastai apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • Tomas Jakutis apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
  • Redakcija apie 5 dalykai, kuriuos verta žinoti prieš užsisakant kelionę iš kelionių organizatoriaus
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Oskierkų rūmų atstatymas: pirmenybė paveldui ar nekilnojamam turtui?

Oskierkų rūmų atstatymas: pirmenybė paveldui ar nekilnojamam turtui?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai