Nors daugelis žino, kad naudingų medžiagų organizmui, galima gauti vartojant tam tikrus maisto gaminius, suderintą maistą, tačiau dažniausiai tik sulaukus negalavimų, susirūpinama mityba. Praūžus gražiausioms metų šventėms sveikatos priežiūros specialistai ragina sveikata rūpintis ištisus metus. Vaistininkės Rasos Proscevičienės teigimu, prieš pradedant vartoti maisto papildus ar vitaminus, gautus kaip dovanas per šventes, visų pirma, reiktų įvertinti bendrą organizmo būklę.
„Neretai žmonės naudoja ne tik vitaminų kompleksus, bet ir papildomai atskirus vitaminus, todėl kai kurios sudėtinės medžiagos gali dubliuotis, viršyti patariamą paros normą. Jeigu laikomasi subalansuotos, įvairios mitybos, galbūt žmogui papildomų medžiagų net nereikia, todėl labai svarbu, kad žmonės neužsiimtų savigyda, o pasitartų su specialistais ar atliktų tyrimus, kurie parodytų kokių medžiagų trūksta organizme“, – pažymėjo „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė R. Proscevičienė.
Jos teigimu, labai svarbu atkreipti dėmesį, ar į žmogaus mitybos racioną įeina tokios pagrindinės maisto medžiagos kaip mėsa, kiaušiniai, pieno gaminiai, žaliosios daržovės, ankštinės daržovės.
Šiuose maisto gaminiuose gausu pagrindinių maisto papildų ir vitaminų, reikalingų žmogaus organizmui žiemą – vitaminas D, vitaminas C, B grupės vitaminų, ir mineralai: magnis, geležis ir kalcis.
„Šaltuoju metų sezonu reiktų stengtis su maistu gauti vitamino D. Jis ypač stiprina imuninę sistemą, didina darbingumą ir energingumą, mažina nuovargį, gerina kalcio pasisavinimą, todėl gerina kaulų ir nugaros būklę, žemas vitamino D kiekis kraujyje taip pat siejamas su depresija, todėl vitaminas D gerina ypač vyresnių žmonių nuotaiką, sušvelnina depresiją. Kompensuoti vitamino D trūkumą galima valgant riebiąją žuvį, pavyzdžiui, skumbrę ar lašišą, pieno gaminius, jogurtus ir geriant apelsinų sultis“, – dalijasi vaistininkė.
Kita svarbi medžiaga, kurią turėtume stengtis gauti su maistu, pasak „Gintarinės vaistinės“ vaistininkės, vitaminas C.
„Svarbiausias dalykas, kuris galbūt net paskatins vartoti daugiau vitamino C, jog jis organizme nekaupiamas, todėl su maistu jo turime gauti kasdien. Vitaminas C mūsų organizme veikia kaip antioksidantas, apsaugantis nuo laisvųjų radikalų žalos. Jis palaiko akių drėgmę, lėtina senėjimą, mažina sąnarių skausmus, slopina dantenų uždegimą, padeda greičiau sugyti žaizdelėms, taip pat šis vitaminas naikina saulės – ultravioletinių spindulių padarytą žalą, lėtina odos senėjimo procesus, atstato sausus ir lūžinėjančiu nagus bei plaukus, mažina nuovargio ir depresijos požymius“, – sako R. Proscevičienė.
Pagrindinis vitamino C šaltinis – saldžiosios paprikos, kiviai, brokoliai bei Briuselio kopūstai. Taip pat žiemą Lietuvoje itin populiarios raugintos daržovės irgi turi daug vitamino C.
Vitaminų B6, B9 ir B12 kompleksai, pasak vaistininkės, padeda gerinti skrandžio, akių ir nervų sistemos darbą.
„B grupės vitaminų trūkumą organizme jaučiame bene geriausiai. Raumenų spazmai, atsiradęs dirglumas, slenkantys plaukai – vitamino B trūkumo padariniai. Jie padeda sunormalizuoti cukraus lygį kraujyje, gerina ir reguliuos nervų sistemos veiklą, skrandžio ir akių darbą. Štai vitamino B12 galima gauti tik vartojant gyvulinės kilmės produktus“, – sako vaistininkė.
Šio vitamino taip pat daugiausiai yra avinžirniuose ir pupelėse, taip pat liesoje žuvyje, kiaulienoje ir paukštienoje.
Ne mažiau žmogaus organizmui svarbūs ir mineralai – magnis, geležis ir kalcis, kurių galima gauti valgant daugiau lęšių, riešutų, žaliųjų daržovių, grūdų, raudonos mėsos, vištos kiaušinių.
„Magnis kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje, kraujo spaudimą, taip pat padeda raumenų bei nervų sistemos veiklai, baltymų gamybai. Padeda mažinti nuovargį, gerina apetitą, mažina raumenų spazmus. Geležies trūkumas labiausiai pasireiškia anemija, sukeliančia silpnumą, nuovargį, galvos skausmą, dažniausiai būna blyški oda. Kalcis gerina širdies ir nervų sistemos veiklą, užtikrina gerą kaulų ir raumenų būklę“, – teigia specialistė.
Pasak vaistininkės, svarbu nepamiršti ir vaistų suderinamumo.
„Vienas iš ryškiausių pavyzdžių, kai senyvi žmonės vartoja spaudimą mažinančius vaistus. Tuomet jie turėtų atsisakyti gaminių, turinčių kofeino, guaranos, eleuterokoko, ženšenio, auksinės šaknies“, – pastebi ji.
Pastabėjus organizmo sutrikimus, R. Proscevičienė pataria rinktis maisto papildus pagal asmenines sveikatos problemas, gyvenimo būdą.
„Reiktų išskirti savo „silpnąsias vietas“, pavyzdžiui, silpstantį regėjimą ir orientuotis į būtent tam stiprinti skirtus vitaminus, jeigu yra padidėjęs cholesterolio kiekis, tuomet reiktų vartoti Omega 3 rūgštis. Jeigu žmogus išgyvena sunkų laikotarpį, patiria daug streso, reiktų vartoti papildus, mažinančius įtampą. Pas mus galite nemokamai pasitikrinti ar dera jūsų vartojami vaistai su vitaminais, maisto papildais, visada klauskite specialistų patarimų, kad nesukelti savo sveikatai nereikalingų problemų“, – patarė „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė.