Pirmadienis, 2 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Rauginto pieno gaminius įsisaviname geriau, bet pasterizuoto pieno nesurauginsite

www.alkas.lt
2018-11-26 06:00:41
0
Rauginto pieno gaminius įsisaviname geriau, bet pasterizuoto pieno nesurauginsite

pixabay.com nuotr.

pixabay.com nuotr.
pixabay.com nuotr.

Nuo vaikystės girdime, kad pieną gerti sveika, nes pienas ir gaminiai iš jo yra baltymų ir kalcio šaltinis. Tačiau kas geriau: liesas ar riebus pienas, pienas ar rūgpienis, kefyras ar varškė? Ir kodėl? Sveikatos apsaugos ministerija bei Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kuo mums naudingas pienas, kokių vertingų  žmogaus organizmui medžiagų yra jo gaminiuose bei kiek jų reikėtų suvartoti.

Pienas – ne tik kalcio šaltinis

„Neseniai Sveikatos apsaugos ministerijos iniciatyva atlikta apklausa atskleidė, kad Lietuvos gyventojai pieną vertina kaip maisto gaminį, kuriame yra daugiausia kalcio. Tai paminėjo net 44 proc. apklausos dalyvių, – sako Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas dr. Almantas Kranauskas ir priduria: – Pieno gaminiuose iš tiesų gausu kalcio, kurio ypač reikia vaikams, paaugliams ir moterims. Tai pagrindinis gerai įsisavinamo kalcio šaltinis, nes augaliniame maiste ar mėsoje kalcio yra žymiai mažiau“.

Tačiau pienas iš kitų maisto gaminių išsiskiria ne tik tuo. Tai visavertis gaminys, turintis didelės įtakos žmogaus organizme vykstantiems fiziologiniams procesams. Piene ir pieno gaminiuose gausu baltymų ir riebalų, kuriuos organizmas įsisavina net 96–99 proc., taip pat angliavandenių, riebaluose tirpių vitaminų bei mineralinių medžiagų, o mokslinių tyrimų metu nustatyta, kad pieno baltymuose yra visos žmogaus organizmui būtinos aminorūgštys.

Pieno riebalus žmogaus organizmas įsisavina geriau negu kitus gyvulinės kilmės riebalus, nes pieno riebalai lydosi žemoje, 28–33 °C temperatūroje. Pieno riebalų biologinę vertę iš dalies lemia jų sudėtyje esančios nepakeičiamosios polinesočiosios riebalų rūgštys – linolio, linoleno, arachidono ir kitos, kurių žmogaus organizmas nesintetina. Iš jų ypač vertinga konjuguota linolo rūgštis, kuri mažina vėžio ligų riziką, slopina uždegiminius procesus ir stiprina imunitetą.

Tačiau pieno riebalai turi ir neigiamų savybių − juose esančios sočiosios riebalų rūgštys (ypač palmitino ir miristo rūgštys) bei transriebalai didina aterosklerozės, infarktų, insultų, cukrinio diabeto ir vėžio riziką, skatina uždegiminius procesus. Todėl žymiai geriau vartoti liesus pieno gaminius, o naudingų riebalų rūgščių gauti iš augalinių, ypač alyvuogių ir rapsų aliejų.

Kalcis būtinas žmogaus organizmui, nes reikalingas:

  • normaliai kaulų ir dantų būklei palaikyti;
  • normaliai raumenų veiklai;
  • normaliai energinių medžiagų apykaitai;
  • normaliam nervų impulso perdavimui;
  • bei svarbus normaliam kraujo krešėjimui.

Kurie pieno gaminiai naudingiausi

Suaugusiems patariama paros kalcio norma yra 900–1000 mg. Jei jį mūsų organizmas gautų vien iš pieno, per parą turėtume išgerti 4–5 stiklines arba apie 0,8–1,0 litro pieno.

„Pagal sveikos mitybos rekomendacijas per dieną reikėtų suvartoti 2–3 porcijas pieno ar pieno gaminių . Vieną porciją sudaro stiklinė pieno ar rūgpienio, pusė stiklinės varškės ir apie 40 g sūrio, – sako Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro (SMLPC) Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus visuomenės sveikatos specialistė Ramunė Miliauskė. – Tačiau dėl pieno gaminiuose esančių sočiųjų riebalų rūgščių, grietinėlę, grietinę, riebius ir fermentinius sūrius, kurių sudėtyje yra druskos, reikėtų vartoti saikingai“.

Grietinę SAM ir SMLPC specialistai pataria keisti liesu kefyru, jogurtu, salotoms dažniau vartoti neriebius padažus, o užuot valgius riebesnius pieno gaminius, valgyti liesą varškę ir varškės sūrius, gerti liesą pieną, kefyrą, rūgpienį.

Rauginto pieno gaminius įsisaviname geriau

Maistui daugiausia vartojamas pasterizuotas arba sterilizuotas pienas. Kadangi sterilizuojant pienas kaitinamas daugiau nei 100 oC, jis nesurūgsta iki pusės metų, bet kaitinant žūva dalis vertingų medžiagų, keičiasi ir baltymų sudėtis, o pasterizuotame piene baltymų struktūros išlieka nepakitusios, daugiau išlieka ir vitaminų.

„Nustatyta, kad rauginti pieno gaminiai įsisavinami geriau ir greičiau, negu pienas. Pavyzdžiui, praėjus valandai po valgio, pienas įsisavinamas iki 32 proc., o kefyras, rūgpienis ir kiti rauginti pieno gaminiai net iki 91 proc.“, – sako R. Miliauskė. 

Tačiau nesistebėkite, jei pasterizuoto pieno nepavyks surauginti. Jo rauginti negalima, nes jame nėra rūgimo bakterijų. Todėl toks pienas nerūgsta, o dėl likusių ar iš aplinkos patekusių bakterijų ilgiau laikant pūva.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Valdininkų siūlyme vaikams privalomai išgerti stiklinę pieno daugiau pavojų nei naudos
  2. Kokių riebalai naudingi sveikatai?
  3. Daržovės, vaisiai ir uogos mus saugo nuo ligų
  4. Kas gali nutikti, kai „ranka ranką plauna ir abi nešvarios“?
  5. Kaip pasireiškia vaikų dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sutrikimas
  6. Šiandien minima Europos sveikos mitybos diena
  7. Kad mūsų vaikai kvėpuotų lengvai
  8. Būkime atidesni kūrendami krosnis
  9. Įvertinti mokinių naudojimosi mobiliaisiais telefonais ypatumai nedžiugina
  10. Kintantis klimatas – didesnė grėsmė sveikatos saugumui
  11. Sveikesni vaikai, laimingesnė ir sveikesnė visuomenė
  12. Minint Lietuvos Prezidento K.Griniaus metus, rengiama respublikinė mokslinė-praktinė konferencija (dienotvarkė)
  13. Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba
  14. Kaip išvengti sveikatos sutrikimų per karščius?
  15. Lietuvos gyventojams trūksta jodo

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Prezidentas susitiko su V. Zelenskiu
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su Ukrainos vadovu V. Zelenskiu

2025 06 02
Seimas
Lietuvoje

Šią savaitę Seimas išklausys Prezidento metinį pranešimą

2025 06 02
Atnaujintas kelias | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Prasti keliai ne tik vairuotojų galvos skausmas

2025 06 02
Vilniaus viršūnių susitikimas | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)

2025 06 02
Degalinė | pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Verslas prašo valdžios apsaugoti nuo azijietiškų degalų klastočių

2025 06 02
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

Liberlų frakcija kviečia Gintautą Palucką

2025 06 02
Policija | policija.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Birželį numatyti policijos patikrinimai

2025 06 02
Panevėžio paplūdimys
Gamta ir žmogus

Panevėžio paplūdimiai jau laukia poilsiautojų

2025 06 02

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Išminčių įstatymai... apie Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)
  • Rimgaudas apie Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)
  • nepaprastai apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • Tomas Jakutis apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidentas susitiko su Ukrainos vadovu V. Zelenskiu
  • J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Šią savaitę Seimas išklausys Prezidento metinį pranešimą
  • Prasti keliai ne tik vairuotojų galvos skausmas

Kiti Straipsniai

Europos muziejų naktį Rokiškis skiria kultūrai ir… pieninei | Rokiškio krašto muziejaus nuotr.

Europos muziejų naktį Rokiškis skiria kultūrai ir… pieninei

2025 04 24
Varškė

Kurią varškę geriau rinktis – riebią ar liesesnę?

2025 01 18
Pienas

Pieno gaminių istorija ir kelias ant mūsų stalo

2024 12 26
Obuolių pyragas | pixabay.com nuotr.

Grietinė – nepamainoma ruošiant šventinį stalą

2024 12 22
Sūris | pixabay.com, Hans nuotr.

Šį gaminį ypač mėgo senovės civilizacijos

2024 11 30
Žvynelinė | skin.lt nuotr.

Paprastėja psoriaze sergančių ligonių gydymas

2024 11 23
Vaisiai, kriaušė | pixabay.com, Hansbenn nuotr.

Ugdymo įstaigas vėl pasieks vaisiai, daržovės ir pieno gaminiai

2024 10 01
LastMile. Keturi gamtai draugiškiausi gyvulinio pieno pakaitalai | pexels.com nuotr.

Keturi gamtai palankiausi gyvulinio pieno pakaitalai

2024 08 07
Maisto laikymas | freepik.com nuotr.

Kiek laiko šaldytuve galima laikyti skirtingus maisto gaminius?

2024 06 04
Gydytojai | today.com nuotr.

Vilniuje pagerbti nusipelnę šalies gydytojai, slaugytojai ir sveikatos apsaugos darbuotojai

2024 05 03

Skaitytojų nuomonės:

  • Išminčių įstatymai... apie Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)
  • Rimgaudas apie Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)
  • nepaprastai apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • Tomas Jakutis apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
  • Redakcija apie 5 dalykai, kuriuos verta žinoti prieš užsisakant kelionę iš kelionių organizatoriaus
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Pradėta gilinti Malkų įlankos akvatorija

Pradėta gilinti Malkų įlankos akvatorija

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai