Sekmadienį, rugsėjo 25 d., gražiausioje Kauno vietoje – Pažaislio vienuolyne rekordinis skaičius žmonių susėdo prie 100 m. sveiko maisto stalo. 200 sveiko maisto šventės dalyvių mėgavosi profesionalaus virtuvės šefo Ernesto Viršilo pagamintais patiekalais.
20-ąjį kartą rengiamoje sveiko maisto šventėje dalyvavo daugiau kaip 600 žmonių, atvykusių iš įvairių Lietuvos vietų. Konkursas „Desertų mūšis“ taip pat išsiskyrė dalyvių gausa – dalyvavo 16 komandų iš Vilniaus, Kauno, Pakruojo, Marijampolės, Prienų, Birštono, Elektrėnų, Ukmergės ir kt. miestų. Sveikos gyvensenos klubai, mokyklos, darželiai, sveiko maisto gamybos specialistai demonstravo savo kūrybiškumą pateikdami desertinius patiekalus komisijos ir žiūrovų vertinimui.
Trys komandos laimėjo vertingus prizus – kelialapius į Ispanijos saloje La Palma ir Lietuvoje vykstančias sveikatingumo stovyklas, savaitgalio poilsį svetingumo komplekse „Monte Pacis“.
Šventės dalyviai ne tik ragavo sveikatai palankesnių konkurso dalyvių desertų, bet išsinešė naujų receptų idėjų ir motyvacijos pokyčiams. Vaikų edukacinėse erdvėse, kuriose užsiėmimus vedė socialinės iniciatyvos „Kūrybos kampas 360“ sumanytojas Giedrius Bučas ir „žaliosios“ močiutės Bronislavos Vasiliauskienės ragautuvių stalas iki pat šventės pabaigos buvo apsupti lankytojų dėmesio.
Konferencijos metu maisto technologė Raminta Bogušienė suteikė žinių kaip atpažinti sveikatai palankius maisto gaminius, kad nereikia atsisakyti riebalų, cukraus, tačiau būtina vartoti saikingai ir ypatingai riebalai turi būti kokybiški. O žolinčių akademijos prezidentė Danutė Kunčienė pasidalino savo patirtimi kokias daržoves, uogas, žoles rauginti ir kaip jas gardinti, kad valgytų maži ir dideli.
„Šventės lankytojai aktyviai, ragavo, teiravosi, keitėsi receptais ir patarimais, dalyvavo paskaitose, domėjosi vienuolyno istorija, džiugiai bendravo tarpusavyje. Vieni apsalę nuo sveikų desertų rinkosi pietus ar vakarienę iš „Monte Pacis” a la carte meniu, o 200 svečių (tiek vietų tilpo prie 100 metrų stalo gražiojoje Pažaislio Liepų alėjoje ir visos jos buvo rezervuotos jau prieš renginį) dalyvavo Bendro stalo sveiko maisto vakarienėje“, – pasakoja Indra Ramanauskienė.
Šventėje – rekordinis 100 m. sveiko maisto salas
Ar gali būti restorane tiekiamas sveikas maistas? Ar galima dėti lygybę tarp svetingumo ir sveikatingumo? Ar gali visuomeninė sveikuolių organizacija ir įmonė, kurios pagrindinis verslas yra restoranas, kartu rengti bendrą sveiko maisto renginį? Vakar įvykusi šventė Pažaislyje, į visus klausimus atsakė teigiamai.
„Tai ir yra valgymo kultūros formavimas! Tai ir yra sveikas maistas, kai tu pavalgęs trijų patiekalų jautiesi lengvai, neapsunkęs, kupinas energijos ir jėgų. Žmonės jau supranta, kad sveika mityba – ne kraštutinumai, ar kažko atsisakymas, o pirmiausia – mėgavimasis maistu. Džiugu, kad kilusi idėja susėsti visiems prie bendro sveiko maisto stalo ir tokiu būdu formuoti valgymo kultūrą Lietuvoje pasiteisino“, – mintimis dalinasi mitybos specialistė ir viena iš renginio organizatorių Raminta Bogušienė.
Oficialiai pripažinto geriausio Kauno restorano šefas Ernestas Viršilas su komanda paruošė tris patiekalus: MONTE PACIS darželio salotas, naminių speltos miltų makaronų daržovių lazaniją ir kokosų pieno panna cotta. Žinoma, patiekalai buvo gaminami laikantis sveikos mitybos reikalavimų, tačiau gaminami naudojant naujausias technologijas ir papildyti „restoraninėmis mandrybėmis“, tokiomis kaip balzamiko ikrais, uogų sferomis ir kitomis.
„Stalas Liepų alėjoje, subūręs 200 žmonių, atrodė įspūdingai. Esu be galo dėkinga visiems partneriams, rėmėjams, savanoriams, draugams, palaikiusiems idėją, prieš pusę metų patikėjusiems, kad rugsėjo 25 d. lietaus nebus, sudėtingomis renginio organizavimo akimirkomis radusiais pačius teisingiausius sprendimus. Gamta mums dovanojo saulėtą ir šiltą orą, tad tokia pati saulėta nuotaika buvo jaučiama visos šventės metu“, – sakė viena renginio organizatorių, Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė.