Šeštadienis, 16 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Užkandžiai darbe: ką valgyti, o ką geriau mesti į šiukšliadėžę?

www.alkas.lt
2015-10-11 16:00:28
0
Užkandžiai darbe: ką valgyti, o ką geriau mesti į šiukšliadėžę?

Dietologė Eglė Vasiliauskaitė | asmeninio archyvo nuotr.

Dietologė Eglė Vasiliauskaitė | asmeninio archyvo nuotr.
Dietologė Eglė Vasiliauskaitė | asmeninio archyvo nuotr.

Net ir stengiantis maitintis sveikai, ne visuomet užtenka laiko tinkamai numalšinti alkį. Kebliausias metas – pavakarė darbe: tuomet neretai išgeriamas kavos puodelis, užsikandant kuo nors saldžiu ir kaloringu. Tačiau nei kavos perteklius, nei cukraus gausūs saldėsiai nėra naudingi organizmui. Tad ką rinktis, kad sėdimo darbo valandos netaptų svorio augimo priežastimi?

Paprastai tarp pietų ir vakarienės pirmenybė teikiama tam, kas itin greitai numalšina vidinį alkaną vilką: bandelėms, spurgoms, šokoladiniams batonėliams, šokoladui, sausainiams, sūreliams, pyragėliams, bulvių traškučiams ir kt. Nors pastarieji užkandžiai pavieniui atrodo nekenksmingi, tačiau piktnaudžiaujant jais diena iš dienos, gali tekti susidurti su nemaloniais padariniais.

Mitybos konsultantės Eglės Vasiliauskaitės teigimu, valgant nesveikus užkandžius, tokius kaip: traškučiai, pusfabrikačiai, limonadai, sultys, šviesių miltų bandelės, pyragai – suvartojame tuščias kalorijas.

„Tuščios kalorijos – tai gaminiai, turintys didelį kalorijų kiekį, bet neturintys organizmui reikalingų maistinių medžiagų, vitaminų bei mineralų. Vartodami tokius produktus didiname riebalinį sluoksnį, ko pasekmė – didėjantis svoris. Augant svoriui, žmogus pradeda tukti ir ilgainiui išsivysto liga – nutukimas“, – teigė dietistė. – „Nutukimas gali sukelti kvėpavimo sutrikimus miego metu, jis siejamas su osteoartrito bei tulžies akmenų vystymusi (antsvorio turintiems žmonėms pastarieji vystosi keturis kartus dažniau). Didėjant svoriui, smarkiai išauga cukrinio diabeto išsivystymo rizika, didėja cholesterolio kiekis bei kraujo spaudimas.“

Pasak E. Vasiliauskaitės, užkandžiai didelę reikšmę turi dėl įpročio mažai judėti, todėl per darbo dieną sukauptos kalorijos paprastai nėra sudeginamos. Dėl to rekomenduojama rinktis tai, kas turi mažiau kalorijų ir nepasižymi dideliu cukraus kiekiu. Pateikiame sveikatai naudingų užkandžių penketuką.

1) Vaisiai

Vaisių nauda – neabejotina. Obuoliai, kriaušės, bananai, kiviai, vynuogės bei įvairios uogos ne tik puikiai numalšina alkį, neapsunkina, bet ir visais metų laikais aprūpina organizmą reikalingais vitaminais. Daugelis vaisių pasižymi vitamino C gausa, padeda stiprinti imuninę sistemą, gerinti virškinimą, gražinti odą, mesti svorį. Visi vaisiai yra puikus užkandis dėl juose esančio gliukozės kiekio, kuris išsiskiria pamažu, suteikdamas energijos ilgesniam laikui.

E. Vasiliauskaitė pažymi, jog vaisių suvartojimo norma skiriasi priklausomai nuo to, ar norime numesti, išlaikyti, ar priaugti svorio. Norint numesti papildomus kilogramus, vaisius patartina valgyti kartą per dieną – pavyzdžiui, priešpiečiams, o norint išlaikyti esamą kūno masę arba priaugti svorio, galima suvalgyti iki dviejų, trijų porcijų per dieną.

2) Džiovinti vaisiai

Džiovinti vaisiai – puikus saldumynų pakaitalas. Juose gausu įvairių vitaminų: kalcio, magnio, geležies, pektino, kalio. Razinos pasižymi ypač dideliu geležies bei kalio kiekiu, jose daug angliavandenių, ląstelienos ir įvairių vitaminų: A, E, B1, B2 bei kt. Džiovintose slyvose esanti geležis reguliuoja medžiagų apykaitą, o vitaminas B6 gerina virškinimą. Datulėse sukauptas vitaminas B5 didina darbingumą ir padeda susikaupti. Abrikosuose esantis kalis svarbus normaliai nervų sistemos bei raumenų veiklai, o vitaminas A – gerai odos būklei palaikyti. Galima rinktis nedidelėmis porcijomis supakuotus įvairių džiovintų vaisių rinkinius, pavyzdžiui, „1 GO“.

3) Riešutai

Riešutai ne tik malšina alkį. Riešutuose gausu aminorūgščių, vitamino E, folio rūgšties. Taip pat – imunitetą stiprinančių mineralų, vario, magnio, kalio, cinko, jodo ir seleno. Dideliu geležies kiekiu pasižymintys anakardžiai – labai naudingi smegenims. Jų vartojimas padeda ne tik organizmui panaudoti geležį, bet ir pašalinti laisvuosius radikalus, gaminti odos bei plaukų pigmentą melaniną. Lazdynų riešutuose gausu baltymų, vitaminų E ir B, kurie gerina odos būklę ir stiprina raumenis, todėl pastaruosius patariama valgyti fizinį darbą dirbantiems ar sportuojantiems žmonėms. Graikiniuose riešutuose apstu vitamino C, o migdolai ypač vertingi dėl juose esančio vitamino E – 30 g migdolų yra net 35 proc. vitamino E dienos normos. Tiesa, riešutuose yra nemažai kalorijų, todėl derėtų atkreipti dėmesį į jų suvartojimą: optimalus kiekis – sauja per dieną.

4) Javainiai

Javainiai, kuriuos sudaro džiovinti vaisiai, įvairūs riešutai, sėklos, medus bei dribsniai – puikus ląstelienos šaltinis. Tačiau mitybos specialistė atkreipia dėmesį, jog svarbu įdėmiai perskaityti javainių sudėtį.

„Patartina ieškoti tokių javainių, kuriuose nebūtų pridėtinio cukraus: batonėliuose esantis cukrus turi būti sudarytas tik iš minėtų vaisių ir uogų. Dėl sudėtyje esančių džiovintų vaisių ir uogų javainiai – ne tik praturtinti ląsteliena, bet ir vitaminais, mineralais“, – sakė E. Vasiliauskaitė.

5) Traškios duonelės ir paplotėliai

Pavakariams taip pat galima rinktis trapučius, duoniukus ar pūstų grūdų – kukurūzų, ryžių, grikių – paplotėlius. Pastarieji dažniausiai ruošiami nenaudojant nei mielių, nei druskos. Tuo tarpu duoniukai – kur kas vertingesni už bandeles ar sausainius, nes yra gaminami iš įvairių grūdinių kultūrų: kviečių, miežių, rugių.

Mitybos konsultantė priduria, kad, jei norisi kažko itin saldaus, iš visų saldumynų geriausia rinktis juodąjį šokoladą. Juodasis šokoladas tonizuoja, pašalina nuovargį ir didina darbingumą. Jame yra nemažai kofeino, gausu ir kalcio, magnio, fosforo. Pagrindinė juodojo šokolado sudedamoji dalis yra augalinės kilmės riebalai, kuriuose nėra „blogojo“ cholesterolio – jis turtingas stearininės rūgšties, kuri valo kraujagysles. Tačiau svarbu paminėti, kad nors juodasis šokoladas turi daug gerųjų savybių, jis vis vien priskiriamas prie saldumynų, todėl kasdien juo piktnaudžiauti nederėtų.

„Tiesa, kiekvienas valgis, sveikai pasigamintas namuose, bus kur kas vertingesnis užkandis ar pagrindinis patiekalas, nei pirktas kavinėje ar parduotuvėje“, – pabrėžė E. Vasiliauskaitė. – „Sveiko grūdo duonos sumuštiniai su avokadu, grikių košė su morkomis, ant garų paruošta vištienos krūtinėlė su ryžiais ar šviežių daržovių salotos – tai yra puikūs pasirinkimai priešpiečiams, pietums ar pavakariams darbe. Šie produktai praturtinti organizmui reikiamomis maistinėmis medžiagomis, tokiomis kaip baltymai, riebalai, angliavandeniai, skaidulos, mineralai bei vitaminai.“

Taigi, nepriklausomai nuo to, ar pusryčiaujame, užkandžiaujame, pietaujame ar vakarieniaujame, ypatingai svarbu pasirinkti kokybiškus maisto produktus, praturtintus vitaminais bei mineralais, ir nepraleisti nei vieno valgymo. Tokiu būdu užtikrinsite, kad greitai neišalksite, organizmas nereikalaus daug cukraus ar riebalų turinčių produktų, nepriaugsite papildomų kilogramų bei turėsite stiprų imunitetą.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?
  2. Ką valgyti vasarą?
  3. Ar mėgstame valgyti sūriai?
  4. 5 priežastys valgyti pusryčius
  5. Lietuviai mėgsta valgyti sriubą, teigia tyrimas
  6. Ar turėtumėte valgyti kviečius? Didieji gliuteno debatai
  7. Pasaulio sveikatos organizacija pataria valgyti mažiau transriebalų
  8. Kokios duonos geriau nevalgyti?
  9. „Nevalgumas“ – rimtas negalavimas ar bandymas gudrauti?
  10. Saldumynus vartokime saikingai
  11. J.Tulčina: 90 proc. Lietuvos žmonių – maisto „narkomanai“
  12. Maisto ir gėrimų pramonė kerta sveiko gyvenimo metus
  13. Šiandien minima Europos sveikos mitybos diena
  14. 10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis
  15. Tinkama vaikų mityba – sveikatos pagrindas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Vytautas Sinica
Lietuvoje

Nacionalinio susivienijimo Valdyba pašalino Seimo narį Vytautą Sinicą iš partijos

2025 08 15
Renovacija 2
Kultūra

Norvegijos kino šventėje Haugesiunde – išskirtinis dėmesys į Baltijos šalis

2025 08 15
Šiuolaikinė muzika Kintuose – koncertai, svarstantys apie ateitį, jaunystę ir bendruomeniškumą
Kultūra

Šiuolaikinė muzika Kintuose – koncertai, svarstantys apie ateitį, jaunystę ir bendruomeniškumą

2025 08 15
Saulės elektrinė
Energetika

Ministras: ESO turi keisti klientų aptarnavimo algoritmus

2025 08 14
Vairuotojo pažymėjimas
Lietuvoje

Siūloma šauktiniams atlyginti išlaidas už vairavimo mokslus

2025 08 14
Žemės ūkis
Lietuvoje

Ūkininkams primenama apie kelių mokesčio lengvatą

2025 08 14
Lėktuvas.
Lietuvoje

Kitąmet numatomi skrydžiai iš Palangos oro uosto į Kretą

2025 08 14
I. Ruginienė. Valdantieji praleido progą pasukti valstybės vairą gerovės kryptimi
Lietuvoje

I. Ruginienė paskirta Ministre Pirmininke

2025 08 14

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • ? apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
  • ? apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
  • --->nei apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
  • Rimvydas apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pažinčių programėlių nauda nevienareikšmė
  • Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?
  • Oro uostai: kaip pasiruošti kelionei ir išvengti streso?
  • Atsiskaitymai grynaisiais toliau mažėja

Kiti Straipsniai

Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Lėktuvas.

Ne amžius, o sveikatos būklė lemia kelionių nesklandumus

2025 08 15
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15
Mėsos kukuliai, maistas | pixabay.com,

Maisto kainas mokyklose ketinama aptarti Seime

2025 08 12
Sveikata

Pensininkams – papildomos PSD garantijos

2025 08 11
Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10
Uogos, šilauogės

Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio

2025 08 10
Šviestuvas | pexels.com nuotr.

Kokią įtaką mūsų sveikatai turi apšvietimas?

2025 08 10

Skaitytojų nuomonės:

  • ? apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
  • ? apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
  • --->nei apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
  • Rimvydas apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
  • Rimvydas apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Prezidentūroje paminėti Etnografinių regionų metai (nuotraukos)

Prezidentūroje paminėti Etnografinių regionų metai (nuotraukos)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai