Antibiotikai – vienas didžiausių praėjusio amžiaus medicinos laimėjimų, tačiau neteisingas ir besaikis jų vartojimas gali pridaryti daugiau žalos nei pagelbėti. Svarbu suprasti, kas yra antibiotikai, mokėti teisingai juos vartoti ir visuomet vadovautis gydytojų nurodymais.
Kiekvienais metais lapkričio 18 d. Lietuvoje ir kitose šalyse minima Europos supratimo apie antibiotikus diena. Pagrindinis jos tikslas yra informuoti visuomenę, kada ir kaip vartoti antibiotikus, pabrėžti atsakingo požiūrio svarbą gydantis šiais vaistais. Netinkamai vartojami jie gali ne tik nepadėti, bet ir pakenkti sveikatai.
Artėjant žiemos metui dažnas susimąsto apie nuolat puolančias įvairias bakterijas ir virusus, gresiančias ligas, taip pat apie būdus, kaip jų išvengti ir kaip gydytis susirgus. Nuo įvairiausių infekcijų dažnai vartojami įvairūs antibiotikai, kurie kitaip dar vadinami antimikrobiniais vaistais. Jie naikina bakterijas ar sustabdo jų augimą.
Norint išvengti infekcijų reiktų skiepytis, tačiau jei tenka susidurti su antibiotikų vartojimu, labai svarbu laikytis mediko nurodymų, šios rūšies vaistus būtinai turi skirti gydytojas. Negalima vartoti jų likučių arba antibiotikų, kurie įsigyti be recepto, skirti kitam žmogui, nes kaip ir dauguma vaistų, antibiotikai parenkami individualiai – net ir identiškos diagnozės atveju. Jei liko neišgertos kelios tabletės, reiktų pasiteirauti vaistininko, kaip sunaikinti antibiotikų likučius.
Labai svarbu suvokti, kada geriau ieškoti kitos alternatyvos antibiotikams. „Jų negalima vartoti sergant ūmiomis kvėpavimo takų infekcijomis ir gripu, nes gali pasireikšti priešingas poveikis. Šie vaistai gali pakenkti ir esant šaltkrėčiui, mat jie nemažina temperatūros ir nepalengvina skausmų, juos draudžiama vartoti sutrikus žarnyno veiklai ir moteriai, kuri laukiasi arba planuoja nėštumą. Neteisingas antibiotikų vartojimas skatina atsparių bakterijų vystymąsi, naikina gerąsias organizmo bakterijas, dažnai sukelia pašalinius reiškinius“, – galimą antibiotikų žalą vardijo Klaipėdos miesto visuomenės Sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė Nijolė Mozūraitienė.
Siekiant atstatyti organizme gerąsias bakterijas, kurios žūva vartojant antibiotikus, patariama valgyti prebiotikų savybėmis pasižymintį maistą: artišokus, svogūnus, cikorijas, česnakus, kukurūzų dribsnius, avižinę košę, ruginius gaminius, pupeles, vaisius, gerti tirštas sultis.