Pirmadienis, 12 balandžio, 2021
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Naujienos Lietuvoje

Žemaitiškas kastinys įtrauktas į saugomų produktų sąrašą

www.alkas.lt
2014 01 10 21:23
3
Žemaitiškas kastinys įtrauktas į saugomų produktų sąrašą
Kastinis
Kastinis

Europos Komisija įtraukė tradicinį lietuvišką pieno produktą – žemaitišką kastinį – į tradicinių garantuotų gaminių registrą. Šis lietuviškas produktas papildys beveik 1 200-ų jau saugomų produktų sąrašą. Į saugomų produktų sąrašą jau yra įtraukti „Stakliškių midus“, lietuviškas varškės sūris, Seinų/Lazdijų krašto medus ir skilandis.

Žemaitiškas kastinys yra tradicinis pašildytos išsuktos ir po to atšaldytos grietinės produktas. Jam būdinga vienalytė, tiršta, rišli (+6 °C temperatūroje gali būti trupanti), standaus kremo su pavieniais skysčio lašeliais, gerai tirpstanti burnoje konsistencija. Spalva gelsva. Priklausomai nuo vartotų prieskonių žemaitiškas kastinys gali turėti atspalvį ir įdėtų prieskonių dalelių. Skonis pienarūgštis, sūrstelėjęs, jaučiami prieskoniai.

Žemaitijos krašte gamintas dar pagonybės laikais. Dabar parduodamas ir prekybos centruose.

Tradicinio kastinio gaminimas:

Atskiroje talpyklėje grietinė sumaišoma su rūgpieniu ir pašildoma iki 25÷30 °C temperatūros. Sviestas suminkštinamas pašildant iki 25÷30 °C temperatūros. Prieskoninės daržovės nuvalomos ir susmulkinamos.

Į maišymo indą sudedamas pašildytas suminkštintas sviestas ir įpilama 1/8 dalis paruošto grietinės ir rūgpienio mišinio. Tada indo turinys pradedamas sukti (maišyti), sukama viena kryptimi. Pasiekus grietinės konsistenciją (turi neišsiskirti pasukos) dedama kita 1/8 dalis grietinės ir rūgpienio mišinio ir vėl sukama. Tai kartojama tol, kol įmaišomas visas grietinės ir rūgpienio mišinys.

Kai žemaitiškas kastinys pradeda tvirtėti, pasūdoma, suberiami malti prieskoniai ir smulkintos prieskoninės daržovės, tolygiai išmaišoma. Žemaitiškas kastinys fasuojamas iškart, kol jo konsistencija nesutvirtėjusi. Fasuotas žemaitiškas kastinys atvėsinamas iki +6 °C temperatūros. Atvėsęs produktas įgauna standžią, vienalytę struktūrą.

Namuose kastinys gaminamas sukamaisiais judesiais (panašiai kaip plakamas sviestas), būtinai moliniame inde ir mediniu šaukštu. Patiekalo sukimas užtrunka nuo 4 iki 6 val.

Daugiau informacijos rasite čia.

 

Spausdinti 🖨

Nėra susijusių.

ALKO TURINYS

Pastabos 3

  1. Kemblys says:
    7 m. ago

    Skanus tas kastinys… O cibuliene žiauriai nusivyliau.

    Atsakyti
  2. iš žemaitijos-Kembliui says:
    7 m. ago

    Tikriausiai teko ragauti paprastą srėbalą, krosytą su žaliom silkės galvom ir atcto rūgštyme nenugesintom cebulėm, jei paragautumėt su krosnyje kepta silke ir gesintom cebulėm, prikąstumėt su lupenom virta bulve, tai manau nenusiviltumėt…

    Atsakyti
    • Kemblys says:
      7 m. ago

      (vos neparašiau: Kada atvažiuoti? 🙂 )
      Ačiū, tikiuosi paragausiu kada.
      Gerą darbą padarei – buvau didelią piktas ant Žemaičių. Po šio parašymo atlėgo, jėga Tavyje glūdi.

      Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

2021 04 05
Kodėl naudinga valgyti pusryčius?

Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą

2021 03 28
Lašišinės žuvys | am.lrv.lt nuotr.

Kaip taisyklingai atšildyti žuvį?

2021 03 27
Aukštaičiai pradės Etnografinių regionų metus

Ruošiamasi įteisinti Etnografinių regionų heraldinius ženklus (nuotraukos)

2021 03 24
Dietologė pataria, kaip namuose ugdyti gerus valgymo įpročius

Norint tinkamai maitintis – svarbiausia įvairovė

2021 03 22
03-13

Pergalingam žemaičių sukilimui prieš krikščionybės platintojus – 620 (video)

2021 03 13
Agurkai – naudingos daržovės

Agurkai – naudingos daržovės

2021 03 06
Mankštinkimės namuose pandemijos metu

Atėjus pavasariui vis daugiau susirūpinimo kelia papildomi kilogramai

2021 03 06
Vasarą atidžiau žiūrėkite, ką valgote

Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?

2021 02 21
Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę

Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę

2021 02 16
Rodyti daugiau

Naujienos

Dietologė pataria, kaip namuose ugdyti gerus valgymo įpročius
Gamta ir žmogus

Ar maitintis vegetariškai reiškia maitintis sveikai?

2021 04 11
Vyrai patys sau vaistus perka rečiau, bet išleidžia daugiau
Gamta ir žmogus

Gydomuosius tepalus reikia naudoti atsakingai

2021 04 11
Automobilių kelių direkcija | sumin.lt nuotr.
Lietuvoje

Visi eismo duomenys – vienoje vietoje

2021 04 11
Naujasis keltas keleivius plukdys jau liepą
Lietuvoje

Naujasis keltas keleivius plukdys jau liepą

2021 04 11
Kaune steigiama scenos meno mokykla
Lietuvoje

Kaune steigiama scenos meno mokykla

2021 04 11
Palangoje atidaroma pirmoji P. Repšio paroda „Pasikalbėjimai su savimi“
Kultūra

Palangoje atidaroma pirmoji P. Repšio paroda „Pasikalbėjimai su savimi“

2021 04 11
L. Raudonikis. Ar dar kam rūpi, jei vieną pavasarį į Lietuvą nebegrįš baltieji gandrai?
Gamta ir ekologija

Teikiama parama saugantiems turtingas gamtine įvairove pievas

2021 04 11
G. Armonavičius. Kam užkliuvo du muziejininkai? (nuotraukos)
Etninė kultūra

Spaudos konferencija dėl A. ir J. Juškų muziejaus (tiesioginė transliacija)

2021 04 11


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kaunas mano, jog apie Siūloma leisti steigti politinę partiją ir ES piliečiams, gyvenantiems Lietuvoje
  • Aistė apie Spaudos konferencija dėl A. ir J. Juškų muziejaus (tiesioginė transliacija)
  • Žemyna apie Į pagalbą senoliui Stelmužės ąžuolui
  • Ką gali visuomenė apie Spaudos konferencija: „Už Lietuvą be melo ir smurto. Ką gali visuomenė?“ (video)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ar maitintis vegetariškai reiškia maitintis sveikai?
  • A. Gaidamavičius. Ar yra išeitis iš užburto nelaimių rato?
  • Gydomuosius tepalus reikia naudoti atsakingai
  • Visi eismo duomenys – vienoje vietoje

Skaitomiausi straipsniai

  • A. Jakubauskas: Metas telkti Lietuvos atsinaujinimo sąjūdį (video) peržiūrėta: 874; komentarų: 13
  • Ar bus apgintas gyvasis Juškų etninės kultūros muziejus? (nuotraukos, video) peržiūrėta: 605; komentarų: 4
  • A. Bajor. Asmenvardis – tautinės tapatybės atspindys peržiūrėta: 463; komentarų: 8
  • V. Juozapaitis. Nesprendžiamos problemos nedingsta savaime peržiūrėta: 402; komentarų: 4
  • D. Kepenis: Neapgalvoti Vyriausybės sprendimai žlugdo Lietuvos sveikatos sistemą (video) peržiūrėta: 326; komentarų: 0
  • A. Jakubauskas: Valstybė iš tikrųjų yra griaunama peržiūrėta: 296; komentarų: 15

Artimiausi renginiai

  1. Rasos

    2021-06-23 08:00 - 2021-06-24 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

by Ditė Česėkaitė
2021 04 05
0
Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

Kaip sveikai maitintis?

Skaityti toliau

Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą

by Ditė Česėkaitė
2021 03 28
1
Kodėl naudinga valgyti pusryčius?

Pusryčiai ne veltui yra vadinami svarbiausiu dienos patiekalu. Maistas ryte suteikia galių, kuri mus lydi pirmąją dienos dalį. Kai kurie...

Skaityti toliau

Kaip taisyklingai atšildyti žuvį?

by Ditė Česėkaitė
2021 03 27
0
Lašišinės žuvys | am.lrv.lt nuotr.

Žuvis – pakankamai greitai gendan, todėl jeigu nusipirkę per kelias dienas jos suvalgyti nežadame, dažniausiai per daug nesukame galvos ir...

Skaityti toliau

Naujausios pastabos

  • Kaunas mano, jog apie Siūloma leisti steigti politinę partiją ir ES piliečiams, gyvenantiems Lietuvoje
  • Aistė apie Spaudos konferencija dėl A. ir J. Juškų muziejaus (tiesioginė transliacija)
  • Žemyna apie Į pagalbą senoliui Stelmužės ąžuolui
  • Ką gali visuomenė apie Spaudos konferencija: „Už Lietuvą be melo ir smurto. Ką gali visuomenė?“ (video)
  • Žmonių partijos ministrai - UŽ... apie R. Karbauskis. Pirmą kartą Lietuvos istorijoje valdžia ruošiasi leisti žudyti savo piliečius
Kitas straipsnis
Plungės miesto savivaldybės nuotr.

Vyksta istorinis lūžis Lietuvos sveikatos politikoje

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | Visi rašiniai
Pradžia

 

Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai