Kovo 30 d., šeštadienį, 15 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) svečiuosis etnologė Nijolė Marcinkevičienė (Vilnius), kviečianti klaipėdiečius į pokalbių popietę „Mūsų Velykų stalas“. Renginys skirtas norintiems daugiau sužinoti apie Velykų stalo dengimo tradicijas, apeiginius valgius, tradicines puošmenas, išvysti senovinį sviesto mušimo procesą bei išmokti pasigaminti sviestinį avinėlį.
Lietuvos liaudies kultūros centro Papročių ir apeigų poskyrio vadovė Nijolė Marcinkevičienė teigia, kad mes, lietuviai, tebesaugome „idealistinį“ požiūrį į stalą. Širdy tebelaikome jam skirtą centrinį aukštą statusą namų erdvėje – iki šių dienų stalas išliko svarbiausių apeigų vieta, ar tai būtų mirusiojo minėjimas, ar jaunųjų užsveikinimas, ar bendras kalėdaičio valgymas, ar pasidalinimas šventintu Velykų margučiu.
Velykų papročiai ir tikėjimai, pabrėžtinai susieti su „stalo kultu“, t.y. valgiais, gėrimais, tuo kuo dengiame, pagerbiame šventinį stalą. Velykiniai valgiai nulemti atitinkamo sezono ir jų tikslas – padėti užsitikrinti ateities gerovę – namų, šeimos laimę, prieauglį, darbų sėkmę, pilnus aruodus. Renginio metu „dengsime“ tradicinį velykinį stalą – „klosime“ klaipėdiečių rankomis išsiuvinėtą staltiesę, įkūnyjančią pasakiškas svajones, „dėsime“ valgius, įgavusius sakralumo dėmenį, tam tikrą maginę galią, išguldysimę šventinę atributiką, atskleisdami archaiškąsias jos prasmes, kaišysime žalumynais, budindami žemės augalines galias.
Tradicijų įvairovė susiformavo dėl geografinės padėties ir aplinkos, etnografinių regionų ar net genčių kultūrinio paveldo. Todėl nepamiršime akcentuoti pajūrio, Klaipėdos krašto velykinių simbolių, tikėjimų, vaišių prasminio išskirtinumo.