Du trečdaliai gyventojų perka masinės gamybos kūčiukus (0)

Rengėjų nuotr.

Rengėjų nuotr.

Didžioji dauguma Lietuvos gyventojų šiais metais ant kalėdinio stalo dės ne savo rankomis keptus kūčiukus (dar vadinamus kleckai, šlyžikais), tačiau pirktus prekybos centre.

64 proc. gyventojų nesibodi masinės gamybos kūčiukų, tarp jų gausu šeimų auginančių du ir daugiau vaikų. Tik mažiau nei trečdalis gyventojų skirs laiko naminių kūčiukų gamybai. Vis tik tradicija gaminti kūčiukus namuose gaji tik tarp vyresnio amžiaus, 65–74 metų,  žmonių.

„RAIT“ atliktas tyrimas atskleidė, kad naminių kūčiukų kepimo tradicijas daugiausia puoselėja senjorai. Remiantis tyrimu, giminaičių keptais ir pasidalintais kūčiukais Kalėdų stalą puošia 18 proc. visų apklaustųjų. Apie dešimtadalis apklaustųjų kūčiukus įsigyja turguje (12 proc.), taip pat perka kepyklose (11 proc.).

Etnologė Gražina Kadžytė tikina, kad Kūčios įgauna tikrąją prasmę tik ant stalo padėjus rankomis pagamintų kūčiukų indelį. Pasak, jos nuo senovės kūčiukų gamyba buvo šeimos mažųjų darbas. Kūčiukas – tai maža, simbolinė duonelė ir tik rankų prisilietimas jai suteikia magijos.

Šiais metais bendrovės „Malsena“ surengė kūčiukų kepimo pamokėles mažiesiems piliečiams. Jose apsilankė daugiau nei pusantro tūkstančio mokinių iš daugiau nei 35 mokymo įstaigų. Jie iškočiojo daugiau nei 850 kg tešlos ir iškepė apie 500 kg kūčiukų.

Lietuviškų kūčiukų receptas:

1 kg kvietinių miltų;
480 ml vandens;
0,5 arbatinio šaukštelio sausų mielių;
120 g cukraus;
3 valgomieji šaukštai aguonų;
0,5 arbatinio šaukštelio druskos;
70 g aliejaus.

Paruošimas
Į dubenį supilti kambario temperatūros vandenį ir produktus tokia tvarka: suberti mieles, cukrų, miltus, aguonas, druską. Viską sumaišyti medine mentele arba spiraliniu maišytuvu pirmu greičiu iki vientisos masės, supilti aliejų ir išminkyti tešlą rankomis arba spiraliniu maišytuvu antru greičiu, kol tešla nebelips prie rankų ar prie indo šonų. Tešlą palikti uždengtą skepeta 1 val. Po to išimti tešlą iš dubens ir padėti ant miltais pabarstyto stalo. Atpjauti piršto storio tešlos juostelę ir kočioti rankomis, kol suformuojama plona virvelė. Supjaustyti ją į norimo dydžio gabaliukus, pabarstyti miltais, kad jie nesuliptų, ir sudėti ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Gabaliukus išdėstyti 1 cm atstumu vienas nuo kito ir kepti iki 230° C įkaitintoje orkaitėje apie 10–12 min., kol šie švelniai parus.

Lietuvos gyventojų apklausą atliko tyrimų bendrovė „RAIT“, apklaususi 15–74 m. amžiaus asmenys.

Kategorijos: Kultūra, Kultūros paveldas, Lietuvoje, Naujienos, Šventės, Visi įrašai | Žymos: , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: