Pirmadienis, 21 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Maisto likučiai – į naujus patiekalus

www.alkas.lt
2025-01-02 16:20:00
0
Maistas | lidl.lt nuotr.

Maistas | lidl.lt nuotr.

Naujųjų metų sutiktuvės džiugina ne tik gausiai nukrautu stalu, bet ir iššūkiais, ką nuveikti su maisto likučiais. Gerai suplanuotos vaišės ir kūrybiškas požiūris į likučius gali ne tik sumažinti švaistymą, bet ir įkvėpti sukurti naujus, įdomius patiekalus. Prekybos tinklo „Lidl“ kulinarijos žinovai dalijasi originaliais patarimais, ką pagaminti iš likusių patiekalų.

Naujieji metai – puikus laikas pradėti įgyvendinti pažadus, o vienas iš jų galėtų būti tvaresnis maisto vartojimas. Likę patiekalai nuo naujametinio stalo nebūtinai turi būti išmesti – pasitelkę fantaziją, galite sukurti naujų skonių, kurie papildys šeimos valgiaraštį.

Salotos – į orkaitę?

Jei ant naujametinio stalo liko salotų, kai kurias iš jų galite lengvai paversti daržovių pyragu. Svarbu atkreipti dėmesį, kad ne visos salotos tinkamos kepimui – vengti reikėtų tų, kurios turi daug šviežių lapinių daržovių, tokių kaip salotos ar špinatai, arba padažo su majonezu. Tačiau salotos su keptomis ar virtomis daržovėmis, grūdais, pavyzdžiui, bolivine balanda, kuskusu, bulvėmis ar sūriu yra puikus pagrindas.

Tereikia jas sumaišyti su kiaušiniais, trupučiu miltų ar džiūvėsėlių, tarkuotu sūriu, o tada sudėti į kepimo formą. Kepkite orkaitėje, kol paviršius taps auksinės spalvos ir pyragas sutvirtės. Taip greitai ir paprastai sukursite naują patiekalą kitos dienos pietums ar vakarienei, prisidėdami prie tvaresnio maisto vartojimo.

Mėsos patiekalai – troškinio pagrindas

Jei po Naujųjų sutiktuvių liko kepsnių, vyniotinių ar kitų šaltų mėsos patiekalų, jie puikiai tiks troškinio pagrindui. Supjaustykite mėsą mažais gabalėliais ir apkepkite keptuvėje su smulkintu svogūnu ir česnaku, kad sušiltų ir įgautų papildomų skonių.

Viską sumaišykite su daržovėmis, pavyzdžiui, morkomis, paprikomis, cukinijomis ar bulvėmis. Jei norite daugiau baltymų, pridėkite pupelių, avinžirnių ar lęšių, užpilkite sultiniu ir patroškinkite.

Mėgstantiems aštriau, patartina įdėti šaukštelį aitriųjų paprikų padažo ar smulkinto aštraus pipiro. Jei norisi lengvesnio patiekalo, troškinkite mėsą su cukinijomis ir pomidorais – tai taps puikiu pasirinkimu tiek pietums, tiek vakarienei.

Desertų likučiai – į saldžius rutuliukus

Nuo šventinio stalo likusius tortus, pyragus ar sausainius galite sutrupinti ir sumaišyti su sūrio kremu, kondensuotu pienu ar riešutų sviestu. Iš šios masės suformuokite saldžius rutuliukus, apvoliokite kokoso drožlėse ar smulkintuose riešutuose – tokį lengvai paruošiamą desertą pamėgs visi.

Kūrybiškai panaudoti anties likučiai

Jei po švenčių liko keptos anties, galite ją panaudoti ruošiant įvairius patiekalus. Pavyzdžiui, anties gabalėlius galite dėti į salotas su šviežiomis daržovėmis ir lengvu padažu arba paruošti antienos sumuštinius su mėgstamais priedais. Taip pat anties likučius galite panaudoti ruošiant azijietiško stiliaus makaronų patiekalus – tereikia pridėti daržovių ir sojos padažo.

„Lidl“ kulinarijos ekspertai siūlo panaudoti šventinių patiekalų likučius kūrybiškai ir kitą dieną iš jų pasigaminti net tris gardžius patiekalus: bulvių kroketus, mėsos tortilijas, o desertui – vaisių deserto taures.

Bulvių kroketams reikės:

500 g bulvių košės

1 kiaušinio

3 šaukštų tarkuoto sūrio

Džiūvėsėlių

Aliejaus kepimui

Druskos pagal skonį

Į bulvių košę įmaišykite tarkuotą sūrį ir kiaušinį, įberkite druskos. Iš gautos masės suformuokite nedidelius rutuliukus, apvoliokite juos džiūvėsėliuose. Kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje tol, kol jie taps auksinės spalvos.

Mėsos tortilijoms reikės:

Likusios keptos vištienos, kalakutienos ar jautienos

Tortilijos lakštų

Šviežių daržovių (pomidorų, agurkų, salotų)

Tarkuoto sūrio

Mėgstamo padažo (majonezo ar jogurto)

Mėgstamų prieskonių

Susmulkinkite mėsą ir daržoves. Ant tortilijos lakšto dėkite mėsą, daržoves, apibarstykite sūriu, užtepkite padažo ir užberkite mėgstamų prieskonių. Susukite tortiliją ir pašildykite keptuvėje arba orkaitėje, kol ji taps traški.

Sausainių ir vaisių deserto taurėms reikės:

Likusių sausainių ar pyrago gabalėlių

Šviežių vaisių

Plaktos grietinėlės

Šokolado gabaliukų, riešutų ar kokoso drožlių (papuošimui)Sutrupinkite likusius sausainius ar pyragą į mažus gabalėlius. Jei likučiai labai sausi, galite juos šiek tiek sudrėkinti arbata, kava ar apelsinų sultimis.

Vaisius nulupkite ir supjaustykite mažais gabalėliais.

Pasirinkite desertines taures. Dėkite sausainių trupinius kaip pirmą sluoksnį, tada vaisius, o ant viršaus –  plaktos grietinėlės kremą. Kartokite sluoksnius, kol taurė bus pilna.

Ant viršaus užberkite šokolado drožlių, smulkintų riešutų ar kokoso drožlių.
Desertą galite iš karto patiekti arba palikti šaldytuve, kad sluoksniai šiek tiek susijungtų – jis taps dar gardesnis. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Maisto likučiai gali virsti naujais patiekalais
  2. Maisto likučiai gali virsti trašomis
  3. Persimonai – išbandykite patiekalus, kurie nustebins
  4. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  5. Kokiais padažais gardinti patiekalus be sąžinės graužaties?
  6. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  7. Per šventes maisto išmetame trečdaliu daugiau
  8. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  9. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  10. Kai kava ne tik kava: praverčia buityje ir maisto gamyboje
  11. Maisto taupymui padės kūrybiškumas
  12. Pažaislyje nusidriekė 100 m. sveiko maisto stalas (nuotraukos)
  13. Kokie valgiai puošia Europiečių šventinį stalą?
  14. Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai
  15. Salierai – prieš įvairius negalavimus

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Paspirtukas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Daugėja gaisrų dėl netinkamo ličio jonų baterijų naudojimo

2025 07 21
Grįžta tradicinė kuprinių svėrimo akcija
Lietuvoje

Dėl paramos mokiniams metas kreiptis jau dabar

2025 07 21
Agnė Bilotaitė
Lietuvoje

Dėl ministro veiksmų A. Bilotaitė kreipėsi į STT ir prokuratūrą

2025 07 21
Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • P.Skutas apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Daugėja gaisrų dėl netinkamo ličio jonų baterijų naudojimo
  • Dėl paramos mokiniams metas kreiptis jau dabar
  • Dėl ministro veiksmų A. Bilotaitė kreipėsi į STT ir prokuratūrą
  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • P.Skutas apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • >jurui apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Litvinizmas | autoriaus nuotr.

Č. Iškauskas. Litvinizmas ir polonizmas – du susisiekiantys indai?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai