Pirmadienis, 30 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Kultūra Etninė kultūra

Kalėdos namuose: 3 tradiciniai ir kvepiantys vaikyste kepinių receptai

www.alkas.lt
2020-12-21 06:00:22
0
Kalėdos namuose: 3 tradiciniai ir kvepiantys vaikyste kepinių receptai

Sonata Salkauskaitė ir Renata Nicajienė | Kepimo akademijos nuotr.

Sonata Salkauskaitė ir Renata Nicajienė | Kepimo akademijos nuotr.
Sonata Salkauskaitė ir Renata Ničajienė | Kepimo akademijos nuotr.

Tikriausiai nei vienas neįsivaizduoja savo šventinio stalo be jau tradiciniais tapusių mamos ar močiutės kepinių: lengvų ir minkštučių plikytų pyragėlių, traškių žagarėlių, aguonomis ir riešutais kvepiančio vyniotinio… Būtent jie mums labiausiai kvepia Kalėdomis ir kas kartą nukelia į vaikystę. Tačiau šiais metais Kalėdos bus kitokios: keliauti ir lankyti artimųjų negalėsime, todėl šventinę ir nostalgišką namų aplinką teks susikurti patiems. Kaip tai padaryti ir kokius nostalgiškus kepinius išsikepti šiemet, pataria „Malsenos“ kepimo akademijos atstovė Sonata Šalkauskaitė ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė.

„Lietuviai turi labai turtingą kepinių paprotį, kuris nenusileidžia žymiausiems kepiniams iš visos Europos. Vienose šeimose Kalėdos neįsivaizduojamos be mielinių pyragų su aguonų įdaru, nesuskaičiuojamų skardų kūčiukų, varškės spurgų ar žagarėlių. Kitur ant šventinių stalų pirmauja bandelės su cinamonu, skanumynai su varške: „Kuršėnų“ vyniotinis, „Draugystės“ pyragas, varškės plokštainis. Nors šie kepiniai skiriasi nuo prancūziškosios ar itališkosios konditerijos mokyklų, čia taip pat yra gausybė žinių ir patarimų, kuriuos vertėtų įsiminti“, – „Malsenos“ kepimo akademijoje pasakojo konditerė Sonata Šalkauskaitė.

Sonata Šalkauskaitė | Kepimo akademijos nuotr.
Sonata Šalkauskaitė | Kepimo akademijos nuotr.

Tad kokie kepiniai būdingi lietuviškajam kalėdiniam stalui?

Aliejuje kepti desertai: nostalgiški žagarėliai

Riebaluose virti skanėstai – tai tikrų tikriausias žiemos skanumynas. Mūsuose jų įvairovė išties didelė: nuo gardžių ir minkštutėlių spurgų iki skirtingų rūšių traškių žagarėlių.

„Žagarėliai – vienas ryškiausių šventinių kepinių lietuvių virtuvėse. Iš išorės traškūs, apibarstyti cukraus pudra – tokius prisimename iš vaikystės. Žagarėlius kepa visi – tiek aukštaičiai, tiek žemaičiai, jie gali būti įvairiausių rūšių: mieliniai, varškės, trapios ar pustrapės tešlos“, – teigia R. Ničajienė.

Anksčiau žagarėliai būdavo verdami taukuose. Šiais laikais, kai turime kokybiškus aliejus, kuriuose galima virti ypač aukštoje temperatūroje, ši taisyklė nebegalioja: net ir per adventą galima išvengti gyvulinių riebalų ir džiaugtis apskrudusiomis spurgomis bei žagarėliais.

Renata Ničajienė | Kepimo akademijos nuotr.
Renata Ničajienė | Kepimo akademijos nuotr.

„Verdant aliejuje labai pravers termometras, kuris leis tiksliau išmatuoti aliejaus temperatūrą. Jeigu temperatūra bus per aukšta, kepiniai perkeps, tačiau vidus liks žalias. Jeigu per žema – šie neapskrus ir prisigers per daug aliejaus. Taip pat labai svarbu laikytis recepte nurodyto kepinio dydžio, nes jeigu mažėja jūsų kepinys, mažėja ir kepimo laikas bei temperatūra. Be to, kepinius išėmę iš aliejaus, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu – taip išvengsite riebalų pertekliaus“, – teigia S. Šalkauskaitė.

Nostalgiškiems žagarėliams jums reikės: 50 g sviesto, 300 g „Malsenos“ aukščiausios rūšies kvietinių miltų (550D), 3 kiaušinių trynių, 100 g grietinės, 1 citrinos žievelės, 2 v. š. citrinos sulčių, 2 v. š. degtinės, žiupsnelio druskos, 500 ml aliejaus virimui, cukraus pudros apibarstymui.

  • Minkštą sviestą išsukite su kiaušinių tryniais, grietine, keliais šaukštais degtinės ir citrinų sulčių, smulkiai įtarkuokite vienos citrinos žievelę.
  • Į paruoštą masę įmaišykite miltus ir druską, užminkykite kietoką tešlą. Ją reikėtų minkant rankomis vis patempti, kad taptų elastinga. Paruoštą tešlą uždenkite maistine plėvele.
  • Tešlą supjaustykite į kelis gabalus ir kiekvieną jų plonai iškočiokite. Tešlą supjaustykite juostelėmis, jas padalinkite į 7 cm stačiakampius. Įpjaukite stačiakampio vidurį peiliu taip, kad galėtumėte perkišti stačiakampių galus per vidurį. Taip suformuosite bangeles.
  • Žagarėliai verdami aliejuje, įkaitintame iki 170–190 ° Vienai pusei apkepus, juos reikėtų apversti ant kitos. Iškepusius žagarėlius sudėkite ant popierinio rankšluosčio. Atvėsusius žagarėlius pabarstykite cukraus pudra.
Žagarėliai | Kepimo akademijos nuotr.
Žagarėliai | Kepimo akademijos nuotr.

Mieliniai kepiniai – riestė su aguonomis

Mielinė – tai viena iš labiausiai pažįstamų tešlų mūsų mamų ir močiučių virtuvėje. Lietuvoje tiek Kalėdoms, tiek Velykoms buvo kepami mielinai ragaišiai ir pyragai. Mielės – svarbiausia šios tešlos sudedamoji dalis, dėl kurių ši pakyla ir tampa minkšta bei puri.

„Paprasta mielinė tešla užmaišoma tik iš miltų, mielių ir pieno arba vandens. Iš tokios tešlos kepami kūčiukai, batonai, ragaišiai, duona. Pagerinta tešla skiriasi nuo paprastos tuo, kad į ją dedama riebalų, cukraus ir kiaušinių, taip pat ir įvairių priedų: razinų, aguonų, riešutų, džiovintų vaisių. Būtent tokie mieliniai kepiniai paklausiausi kalėdiniu laikotarpiu“, – sako žinovė.

Sudėtinės dalys mielinei riestei su aguonomis: 250 g kvietinių miltų, 120 ml pieno, 1 a. š. sausų mielių, 2 kiaušinio trynių, 50 g cukraus, 50 g sviesto, žiupsnelio druskos, kiaušinio plakinio aptepti, aguonų pyragui apibarstyti. Įdarui: 150 g aguonų, 50 g graikinių riešutų, 50 g razinų, 2 kiaušinio baltymų, 100 g cukraus.

  • Iš vakaro aguonas užpilkite verdančiu vandeniu, palikite išbrinkti ir nuvarvinkite bei nusausinkite.
  • Miltus persijokite ir sumaišykite su džiovintomis mielėmis. Pieną pašildykite iki kūno temperatūros. Kiaušinio trynius atskirkite nuo baltymų ir sumaišykite su pienu. Kiaušinių baltymus atidėkite įdarui.
  • Ant miltų supilkite cukrų, pieną su kiaušinių tryniais ir išminkykite tešlą. Kai ši bus vientisa, iš lėto pilkite sviestą ir gerai įminkykite į tešlą. Uždenkite ją švariu rankšluostėliu, palikite valandai šiltai.
  • Aguonas susmulkinkite, kol jos sudrėks. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje, trindami pirštais pašalinkite jų odeles, susmulkinkite virtuviniu smulkintuvu. Razinas nuplikykite verdančiu vandeniu, nuplaukite, nusausinkite, sumaišykite su trintomis aguonomis, riešutais bei cukrumi. Vieną kiaušinio baltymą išplakite ir sumaišykite su paruoštu aguonų mišiniu.
  • Ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus iškočiokite iškilusią tešlą. Suformuokite pailgą pusės centimetro storio stačiakampį. Tešlą patepkite likusiu kiaušinio baltymu, ant jo vienodai paskleiskite aguonų ir riešutų įdarą palikdami po kelis centimetrus nuo tešlos kraštų.
  • Tešlą suvyniokite į ilgą vyniotinį, kraštus patepkite baltymu ir prispauskite prie tešlos, o galus patepkite ir užlenkite, kad įdaras neišbėgtų. Paruoštą vyniotinį susukite į riestę, o jo galą prispauskite prie vyniotinio dugno. Palikite pusvalandžiui šiltai, kad iškiltų. Riestės viršų aptepkite kiaušinio plakiniu, apibarstykite aguonomis. Paruoštą pyragą kartu su kepimo popieriumi dėkite į apvalią torto kepimo formą, kad kepdamas neprarastų formos.
  • Kepkite iki 170 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.
Prisiminimus keliantys kepiniai | Kepimo akademijos nuotr.
Prisiminimus keliantys kepiniai | Kepimo akademijos nuotr.

Plikytos tešlos sausainiai

Skanėstas, kurį mums kepdavo močiutės: minkštutėliai ir lengvučiai plikyti sausainiai, kuriuos skaniausia valgyti dar šiltus, užsigeriant karšta kakava. Šie sausainiai – tai plikytos tešlos gaminys. Ruošiant kepinius iš šios tešlos, kai kurias dalis reikia pakaitinti. Dėl to tešla gerai kyla, o jos kepiniai tampa trapūs, lengvi ir purūs, ant paviršiaus atsiranda plutelė, o pats kepinys išsipučia.

„Plikytai tešlai ruošti svarbu pasirinkti tinkamas sudėtines dalis. Visų pirma, ji gaminama iš kvietinių miltų su aukštu baltymų kiekiu, kuris padeda sudaryti gerą gliuteno struktūrą, net jeigu tešloje yra tokių sudėtinių dalių kaip riebalai ar cukrus. Antra, labai svarbu pasirinkti tinkamo dydžio kiaušinius, nes jų į plikytą tešlą dedama daug. Jeigu naudojate mažus kiaušinius, gali būti, kad jums reikės vienu daugiau, negu nurodyta recepte“, – teigia S. Šalkauskaitė.

Plikytų sausainių sudėtinės dalys: 360 ml pieno, 3 vidutinio dydžio kiaušinių, 1 vanilės ankšties, 130 g cukraus, 75 g sviesto, 170 g „Malsenos“ aukščiausios rūšies kvietinių miltų (550D).

  • Pieną supilkite į puodą, suberkite vanilės ankšties sėklytes, cukrų ir įpjaustykite sviestą. Kelias minutes pavirinkite ir puodą nukelkite nuo ugnies. Dalimis berkite miltus ir nuolat intensyviai maišykite, kad masė ne sušoktų į vieną gniutulą, o virstų į blizgią, tirštą tešlą. Pagamintą tešlą palikite pravėsti. Tešla neturėtų būti karšta, kad pilami kiaušiniai nesukietėtų.
  • Kiaušinius lengvai paplakite ir po truputį pildami gerai įplakite į pravėsusią tešlą.
  • Tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį su dantytu antgaliu. Skardoje ant patiesto kepimo popieriaus formuokite nedidelius sausainius. Juos patepkite kiaušinio plakiniu, kad iškepę blizgėtų.
  • Sausainius kepkite iki 180 °C su vėjeliu įkaitintoje orkaitėje arba 200 °C (funkcija: viršus-apačia) maždaug 30 minučių, kol gražiai apskrus ir išsipūs. Iškepusius palikite atvėsti.
Plikyti sausainiai | Kepimo akademijos nuotr.
Plikyti sausainiai | Kepimo akademijos nuotr.
Spausdinti 🖨

Nėra susijusių.

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Seimas
Lietuvoje

Seimas patikslino Laisvės gynėjo sąvoką

2025 06 30
Lietuvos karalius Vytautas Didysis. 1930 m. litografija.
Kultūra

2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais

2025 06 30
Lukas Savickas ir Marija Jakubauskienė | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Priimti Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimai

2025 06 30
Kelias Vilnius–Utena
Lietuvoje

Seimas pritarė Kelių fondo įsteigimui

2025 06 30
Aplinkos tarša
Lietuvoje

Norintys gauti kompensaciją tvariam judumui turi paskubėt

2025 06 30
Kad poilsio gamtoje neapkartintų bauda
Gamta ir žmogus

Prieiti prie vandens telkinių turi teisę visi

2025 06 30
Druskininkuose – Justino Marcinkevičiaus vardu pavadintas miesto skveras | E. Tamkevičiaus nuotr.
Lietuvoje

Druskininkuose – Justino Marcinkevičiaus vardu pavadintas miesto skveras

2025 06 30
Šalies vadovas pasveikino Šiaurės Amerikos lietuvių dainų šventės dalyvius | vilnieciams.lt nuotr.
Kultūra

Šalies vadovas pasveikino Šiaurės Amerikos lietuvių dainų šventės dalyvius

2025 06 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • skt. apie 2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais
  • skt. apie 2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais
  • Rimvydas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • >Rimvydui apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Seimas patikslino Laisvės gynėjo sąvoką
  • 2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais
  • Priimti Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimai
  • Seimas pritarė Kelių fondo įsteigimui

Kiti Straipsniai

Lietuviškai meilės dienai – tikrieji senosios Lietuvos virtuvės skanėstai

Mugę primenatys kepiniai, kurie netuština piniginės

2025 03 09
Kalėdos, žvakė | pixabay.com, Jrydertr nuotr.

Kalėdiniai papuošimai gali tapti ir gaisro priežastimi

2024 12 25
Romuvos Krivė Inija Trinkūnienė

Romuvos Krivės Inijos Trinkūnienės kalėdinis sveikinimas

2024 12 25
Lietuvos Respublikos Prezidento ir pirmosios ponios sveikinimas šalies žmonėms šv. Kalėdų proga

Lietuvos Respublikos Prezidento ir pirmosios ponios sveikinimas šalies žmonėms šv. Kalėdų proga

2024 12 24
Kalėdos, katė | pixabay.com nuotr.

Namų saugumas per šventes

2024 12 24
Kalėdos | pixabay.com, Congerdesign nuotr.

Patarimai ruošiant šventinį stalą

2024 12 24
Kalėdos

Stilistės patarimai planuojantiems šventinius įvaizdžius

2024 12 22
Kalėdos | IKEA nuotr.

Kaip jaukiai ir nebrangiai papuošti vaišių stalą

2024 12 22
Dovanos | Pexels nuotr.

Daugiausia klaidų ne rūšiuojant atliekas, o planuojant Kalėdas

2024 12 22
Dovanų pakuotės | IKEA nuotr.

Praktiškos ir nebrangios dovanų pakavimo idėjos

2024 12 21

Skaitytojų nuomonės:

  • skt. apie 2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais
  • skt. apie 2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais
  • Rimvydas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • >Rimvydui apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Vilna apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Atsivėrė nauja smegduobė

Atsivėrė nauja smegduobė

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai