
Išskirtiniu skoniu ir maistinėmis savybėmis pasižymintis salieras neretai vadinamas „superdaržove“. Tokį vardą jis pelnė dėl savo išskirtinumo – stipraus skonio ir kvapo salieras ne tik maistingas, bet ir gali pakelti nuotaiką ar net atitolinti senėjimo požymius.
Salierai žinomi visame pasaulyje. Vakarų Europoje labiau paplitę lapiniai, o pavyzdžiui, amerikiečiai pirmenybę teikia lapkotiniams salierams. Ši daržovė tampa vis mėgiamesnė ir kasdienėje lietuvio virtuvėje. Prie to prisideda ir tai, kad prekybos centruose salierus galima rasti ištisus metus.
„Nesvarbu žiema, ruduo, pavasaris ar vasara – metų laikai salierų pardavimams beveik neturi įtakos. Tačiau pastebime, kad atšilus orams jų vartojimas išauga kelis kartus. Šiuo metu mūsų parduotuvėse galima įsigyti kruopščiai tiekėjų išaugintų salierų, kurie žinomi dėl savo gerųjų savybių. Jais galima gardinti troškinius, sriubas, salotas, daržovių ir vaisių kokteilius ar tiesiog valgyti vienus kaip užkandį“, – sako Indrė Baltrušaitienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Vienas salieras – trys maistingos dalys
Nors Antikos laikais salieras buvo auginamas kaip dekoratyvinis augalas, puošęs šventyklas ir karių kapus, šiomis dienomis dėl savo naudingųjų savybių jis ypač vertinamas mityboje. Pasak prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, kiekviena saliero dalis yra savaip vertinga.
„Dažnai gamindami patiekalus su salierais pirmiausia atsikratome lapų. Tačiau juose yra daugiau mineralinių medžiagų, vitamino C ir odos būklę gerinančio keratino nei šakniavaisiuose. Salierų lapuose taip pat randama eterinių aliejų, kurie suteikia šiai daržovei ypatingą skonį ir aromatą, leidžiantį juos panaudoti kaip prieskonius“, – sako V. Juodkazienė.
Salierų lapams savo naudingumu nenusileidžia ir stiebai. Pasak V. Juodkazienės, valgydami juos ne tik pasisotinsite, bet ir apsirūpinsite reikalinga drėgme. Net 95 proc. salierų stiebų masės sudaro vanduo. Dėl šios priežasties jų stiebai gelbsti apsinuodijus maistu.
Apatinėje salierų dalyje, šakniavaisiuose, kaupiasi C ir B grupės vitaminai, baltymai ir angliavandeniai, kurie ypač svarbūs imuniteto stiprinimui. Dažnai iš smulkintų salierų šaknų gaminami įvairūs gėrimai, gerinantys inkstų darbą ir net padedantys gydyti šlapimo pūslės uždegimą.
Druską pakeiskite salieru
Pasak V. Juodkazienės, saliero panaudojimo galimybės maisto ruošime yra kur kas platesnės nei tik jų stiebų vartojimas.
„Salierų šaknys labiausiai tinka troškiniams, apkepams, konservavimui, o lapai ir stiebai – daržovių salotoms, žaliesiems kokteiliams ar užkandžiams. Ši daržovė gali būti valgoma žalia, galima ją troškinti, kepti, virti. Svarbu tai, kad ją ruošiant bet kokiu būdu, ji vis tiek nepraras savo naudingųjų savybių“, – sako V. Juodkazienė.
Iš salierų galima gaminti ne tik įvairius patiekalus, jais pakeisti bulves ar kitas daržoves, bet ir naudoti šią daržovę vietoje druskos. Natūrali druska, esanti salieruose, apsaugo sąnarius ir mažina aukštą kraujospūdį, todėl gaminant daržovių ar mėsos patiekalus vietoje įprastos druskos naudoti galima smulkiai supjaustytus salierus.
Salieras – gerai nuotaikai ir lygiai odai
Be visų naudingų savybių, salieras taip pat suteikia energijos, o juose esantis magnis, kuris stiprina nervų sistemą, pakelia nuotaiką. Tačiau tai dar ne viskas. Pasak V. Juodkazienės, šią daržovę į savo mitybą ypač vertėtų įtraukti tiems, kurie nori kuo ilgiau išlaikyti jauną odą.
„Viena iš labiausiai vertinamų saliero savybių – jaunystės išsaugojimas. Salieras puikiai tinka šiam tikslui, nes išvalo susikaupusius toksinus. Tokiu būdu sulėtindamas senėjimo procesus. Toksinai ardo odos ląsteles ir ji greičiau raukšlėjasi, todėl nuolat jų atsikratant, oda ilgiau išliks lygi ir jauna“, – sako pašnekovė.
Geriausiai toksinus šalina žalias salieras arba jo sultys, tačiau ne visiems žmonėms patinka išskirtinis jo skonis ir kvapas. Tokiu atveju pabandykite paslėpti salierą sriuboje, troškinyje ar salotose. „Iki“ maisto žinovė dalijasi paprastu, skaniu ir greitai paruošiamu salotų receptu.
Morkų salotos su salierais ir žalumynais
Reikės (4 porcijoms):
- 1 saliero šaknies
- 4 saliero stiebų
- 3 nedidelių morkų
- 2 trumpavaisių agurkų
- 200 g fetos sūrio
- Saujelės moliūgų sėklų
- Saujelės lukštentų saulėgrąžų
- Šviežių svogūnų laiškų (pagal skonį)
- Krapų (pagal skonį)
- 3 v. š. citrinos sulčių
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus
- Druskos
Paruošimas:
Sausoje keptuvėje truputį paskrudinamos saulėgrąžų ir moliūgų sėklos. Saliero šaknis ir morkos nuskutamos ir sutarkuojamos arba supjaustomos plonais šiaudeliais. Saliero stiebai ir agurkai taip pat supjaustomi nedideliais gabalėliais. Į dubenį suberiamos paskrudintos sėklos, sudedamos supjaustytos daržovės, apšlakstoma citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi. Pagardinama druska, supjaustytais žalumynais ir gerai išmaišoma. Patiekiama apibarsčius fetos sūriu.