Šeštadienis, 16 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

www.alkas.lt
2025-07-26 15:21:00
0
Maistas, žuvis

Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Klaipėdą jau užliejo tradicinė Jūros šventė, per kurią visi iki valiai ragaus įvairių žuvies patiekalų. Visgi, jeigu uostamiestyje apsilankyti nepavyks ar norite pataupyti, skanių atostogas prie jūros primenančių skanėstų lengva pasiruošti ir namuose. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, žuvies lietuviai suvalgo vis daugiau – tai ir skanus, ir piniginei draugiškas sprendimas visai paprastai pradėti maitintis sveikiau.

Pirkėjų numylėtinė plačioje įvairovėje aiški

Kaip dažnai reikėtų mėgautis žuvimi? Specialistai rekomenduoja savo meniu žuvies patiekalais praturtinti bent 2-3 kartus per savaitę. Priežastis paprasta – siekiant subalansuotos mitybos, į savo racioną vertėtų įtraukti ne tik daug šviežių sezoninių daržovių, vaisių, tačiau ir kokybiškų baltymų.

„Tendencijos akivaizdžios – gyventojai vis daugiau dėmesio skiria pilnavertei mitybai. Tą rodo ir pardavimų statistika, mat žuvis, jūros gėrybės vis dažniau atsiduria pirkinių krepšeliuose. Norime padėti formuoti sveikus mitybos įpročius, todėl siekiame, kad šviežia žuvis būtų prieinama pirkėjams. Rūpinamės tiek kokybiška įvairove, tiek patraukliomis kainomis – kasdien užtikrinant šviežumą, ledo vitrinas net keliskart per savaitę pildome žuvimi, plačiausias asortimentas atkeliauja trečiadieniais, o kas savaitę skelbiame ir vis naujas akcijas. Norime, kad kiekvienam būtų lengva atrasti mėgstamą žuvį – juk jų rūšių pasirinkimas ypač platus“, – sako G. Kitovė.

Tinklo atstovė atskleidžia, kad šviežios žuvies skyriuje karalienės karūna jau kurį laiką priklauso lašišai. Labai populiarūs ir karpiai, upėtakiai, šamai. Bet kaip ir visuose skyriuose, taip ir žuvies, pirkėjai dairosi įvairovės – lietuviai mielai gamina su plekšnėmis, krevetėmis, lydekomis ir kt.Vasarą labai paklausios ir rūkytos žuvys, kurios iškart siejasi su nerūpestingu vakaru su draugais ir skaniais užkandžiais.

Kaip laikyti žuvį namuose, kad ji kuo ilgiau išliktų šviežia?

Daugelio mėgstamus žuvies patiekalus ne visada pavyksta paruošti iš karto, vos įsigijus ingredientus. Todėl verta prisiminti, kaip tinkamai laikyti žuvį namuose ir kaip ją kuo ilgiau išlaikyti šviežią. Pasak „Iki“ kulinarijos šefės Jolitos Tamoševičienės, bendros taisyklės galioja visais metų laikais, tačiau ypač aktualu vasarą – kai dėl aukštesnės temperatūros reikia skirti daugiau dėmesio maisto saugai.

„Kad žuvis būtų šviežia, iškart po įsigijimo ją reikia laikyti tinkamoje, 0-4 laipsnių temperatūroje, todėl nelaikykite žuvies ilgai šiltame automobilyje. Jeigu iš parduotuvės nevažiuosite tiesiai namo, galite pasiimti šaltkrepšį ar specialiai šaldytiems gaminiams skirtą maišelį“, – pataria J. Tamoševičienė.

Šaldytuve laikoma žuvis išlieka šviežia tik vieną-dvi dienas, tačiau svarbu ir paisyti ant etiketės nurodytos galiojimo datos, atkreipti dėmesį į pakavimo datą, pabrėžia „Iki“ kulinarijos šefė.Geriausia žuvį padėti ten, kur temperatūra žemiausia – paprastai ant apatinės šaldytuvo lentynos. Ją reikėtų laikyti sandarioje pakuotėje, kad jos kvapai nepersiduotų kitiems maisto gaminiams, ir pati žuvis nesugertų šaldytuvo kvapų. Galima naudoti maistinę plėvelę, vakuuminius maišelius arba sandarius indus.

„Norėdami prailginti žuvies šviežumą, šaldytuve galite ją padėti ant ledo sluoksnio. Ledą reikėtų reguliariai papildyti, kad būtų palaikoma žema temperatūra“, – akcentuoja J. Tamoševičienė.

Termiškai apdorotą žuvį šaldytuve galima laikyti iki 3-4 dienų, karštai rūkytą – iki savaitės, šaltai – iki dviejų. Tačiau visais atvejais galioja tas pats – nevalgykite, jeigu pasikeitė žuvies kvapas, spalva.

„Laikui bėgant gan sparčiai prastėja žuvies skonis, tekstūra, todėl kuo suvalgysite greičiau – tuo bus geriau. Geriau visad gaminti tiek, kiek reikia tam kartui – taip apsisaugosite nuo maisto ir pinigų švaistymo“, – pataria J. Tamoševičienė.

O geriausia – iškart paruošti skanių, visai šeimai patiksiančių ir greitai pagaminamų patiekalų. Pasinaudodami akcijomis sutaupysite pinigų, o su paprastais receptais – ir laiko. „Iki“ kulinarijos šefė dalijasi 3 skaniais receptais.

Traškūs ir labai gardūs takai su rykliniu šamu

Reikės: 700 g ryklinio šamo filė, 16 mažų tortilijų, aliejaus kepimui, 1,5 puodelio gazuoto mineralinio vandens, 1 puodelio miltų, 1 šaukšto krakmolo, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio granuliuoto česnako, pipirų pagal skonį, 1 puodelio džiūvėsėlių, mėgstamų takų priedų, pavyzdžiui: pjaustyto šviežio kopūsto, kubeliais pjaustytų pomidorų, ridikėlių, avokadų, mangų, šviežių salotų.

Gaminame:

  1. Ryklinio šamo filė supjaustykite 2-3 cm pločio gabalėliais. Dubenyje sumaišykite gazuotą vandenį, miltus, krakmolą, druską, česnakų miltelius ir pipirus. Tešla turėtų būti tiršta lyg blynų, bet į ją būtų galima mirkyti žuvį. Jei ji atrodo per tiršta, įpilkite dar šiek tiek vandens.
  2. Į kitą dubenį supilkite džiūvėsėlius. Paruoškite dar vieną tuščią lėkštę žuviai.
  3. Kiekvieną žuvies gabalėlį panardinkite į tešlą. Leiskite tešlos pertekliui nubėgti atgal į dubenį ir tuomet apvoliokite džiūvėsėliuose. Sudėkite apvoliotą žuvį į tuščią lėkštę.
  4. Iškepkite žuvies gabalėlius keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Vienai pusei reikės apie 2-3 minučių. Tuomet nusausinkite ant popierinių rankšluosčių.
  5. Dėliokite takus. Tortilijas pašildykite keptuvėje ar ant grilio, kol jos taps šiltos ir kvapnios. Į kiekvieną įdėkite po 2 keptos žuvies gabalėlius, ant viršaus uždėkite norimų priedų. Patiekite šiltus su šviežių žaliųjų citrinų skiltelėmis – skanaus!

Gaivi rūkytos skumbrės užtepėlė – valgysit nuo ryto iki vakaro

Reikės: 2 vidutinio dydžio karštai rūkytų skumbrių, 2 nedidelių svogūnų, saujelės svogūnų laiškų, 2 didesnių marinuotų agurkų arba kelių mažesnių, 4 šaukštų majonezo, ryšulėlio šviežių ridikėlių, 1 šaukšto garstyčių, saujelės krapų.

Gaminame:

  1. Nulupkite skumbrės odą, perpjaukite žuvį pusiau ir išimkite kaulus. Žuvį rankomis sutrupinkite į mažus gabalėlius ir sudėkite į dubenį.
  2. Svogūnus ir marinuotus agurkėlius supjaustykite kubeliais, žalumynus smulkiai sukapokite. Ridikėlius nuplaukite, pašalinkite šaknį ir supjaustykite pusmėnuliais.
  3. Dubenyje sumaišykite visus ingredientus su garstyčiomis ir majonezu. Paruoštą masę pagal skonį pagardinkite žiupsneliu pipirų ir skanaukite su šviežia duona, kruasanu ar daržovėmis.

Gurmaniškas spalvų žaismas – itališkos krevečių salotos su šviežiomis daržovėmis

Reikės: 450 g virtų baltakojų blyškiųjų krevečių, 1 didelio raudonojo svogūno, 2 šviežių morkų, 1 saliero stiebų, 1 saldžiosios paprikos, ryšulėlio šviežių petražolių, 1 česnako skiltelės, 1 citrinos, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų pagal skonį. Galite naudoti ir kitas daržoves – tai puikus receptas sunaudoti namuose turimas šviežoias gėrybes.

Gaminame:

  1. Virtas krevetes supjaustykite mažais kąsnio dydžio gabalėliais. Susmulkinkite daržoves ir žalumynus. Sudėkite viską į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir šviežiais spaustomis citrinų sultimis

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Žuvies patiekalai šventiniam stalui
  2. Jei panorote rūkytos žuvies
  3. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  4. Dietologė: žiemą nepamirškite daržovių ir žuvies
  5. „Stintų šventės“ proga – apie žuvies naudą
  6. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  7. Spalio derliui – 5 netikėti patiekalai
  8. Kilogramas varškės – 5 skirtingi patiekalai
  9. Paprikų patiekalai – ir visavalgiams, ir vegetarams
  10. Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai
  11. Su pirmaisiais lietuviškais pomidorais – 3 nauji patiekalai
  12. Kovo 11-ajai – 5 klasikiniai mūsų regionų patiekalai
  13. Trys lietuviški patiekalai, kuriais verta vaišinti draugus iš užsienio
  14. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  15. Kepsninei puikiai tiks ir jūros gėrybės

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Vytautas Sinica
Lietuvoje

Nacionalinio susivienijimo Valdyba pašalino Seimo narį Vytautą Sinicą iš partijos

2025 08 15
Renovacija 2
Kultūra

Norvegijos kino šventėje Haugesiunde – išskirtinis dėmesys į Baltijos šalis

2025 08 15
Šiuolaikinė muzika Kintuose – koncertai, svarstantys apie ateitį, jaunystę ir bendruomeniškumą
Kultūra

Šiuolaikinė muzika Kintuose – koncertai, svarstantys apie ateitį, jaunystę ir bendruomeniškumą

2025 08 15
Saulės elektrinė
Energetika

Ministras: ESO turi keisti klientų aptarnavimo algoritmus

2025 08 14
Vairuotojo pažymėjimas
Lietuvoje

Siūloma šauktiniams atlyginti išlaidas už vairavimo mokslus

2025 08 14
Žemės ūkis
Lietuvoje

Ūkininkams primenama apie kelių mokesčio lengvatą

2025 08 14
Lėktuvas.
Lietuvoje

Kitąmet numatomi skrydžiai iš Palangos oro uosto į Kretą

2025 08 14
I. Ruginienė. Valdantieji praleido progą pasukti valstybės vairą gerovės kryptimi
Lietuvoje

I. Ruginienė paskirta Ministre Pirmininke

2025 08 14

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • ? apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
  • ? apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
  • --->nei apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
  • Rimvydas apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Oro uostai: kaip pasiruošti kelionei ir išvengti streso?
  • Atsiskaitymai grynaisiais toliau mažėja
  • Ilgos kelionėms automobiliu: dėmesys kūnui sumažins nuovargį
  • Jurginai vazoje: kaip prailginti jų grožį?

Kiti Straipsniai

Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15
Mėsos kukuliai, maistas | pixabay.com,

Maisto kainas mokyklose ketinama aptarti Seime

2025 08 12
Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10
Uogos, šilauogės

Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio

2025 08 10
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananas – šaltai kavai, pyragui ir kepsninei

2025 08 09
Sviestas | pixabay.com, Rodeopix nuotr.

Kaip sviestas tampa išskirtiniu pagardu

2025 08 09
Fetos sūris, maistas

Greitos ir pigios idėjos tiems, kas mėgsta sūrį

2025 08 03
Šviežios bulvės

Šviežios bulvės: pigu, sotu ir ypatingai gardu

2025 08 03

Skaitytojų nuomonės:

  • ? apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
  • ? apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
  • --->nei apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
  • Rimvydas apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
  • Rimvydas apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Telefonas

Kaip elgtis su telefonu, kai dangus grūmoja?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai