Vilniaus paukštyno teritorijoje, Rudaminoje, pradėjo veikti mobili kvapų matavimo stotis, skirta realiuoju laiku stebėti oro kokybę. Tai – Lietuvoje iškirstinė kvapų matavimo sistema, pritaikyta specifiniams paukštininkystės sektoriaus poreikiams. Bendrovė į šią technologiją investavo 30 tūkst. eurų.
Šiuo metu stotis įrengta tarp Rudaminoje esančių paukštidžių, ant vienos iš jų stogo. Ji veikia visą parą ir nuolat fiksuoja kvapą lemiančių cheminių junginių – tokių kaip amoniakas, metilo merkaptanas, anglies disulfidas ir kt. – koncentracijas ore. Gauti duomenys leidžia ne tik stebėti esamą kvapų padėtį, bet ir operatyviai koreguoti gamybos ar technologinius procesus ir užtikrinti kvapų kontrolę – pavyzdžiui, optimizuojant oro valymo įrenginių darbą ar laikinai stabdant procesus, generuojančius didesnę kvapų emisiją.
Padės mažinti kvapus
„Tai ne tik technologinis žingsnis pirmyn, bet ir mūsų atsakomybės kaimynams bei darbuotojams išraiška. Mūsų tikslas – ne reaguoti į problemas, o jų išvengti iš anksto, turint tikslius ir patikimus duomenis. Įdiegta sistema padės mums dar tiksliau vertinti, planuoti ir koreguoti procesus, kad kvapų lygis būtų kiek įmanoma minimizuotas. Aplinkos gerovė mums nėra tik formalus reikalavimas – tai yra viena iš mūsų veiklos prioritetų. Nuosekliai investuojame į ilgalaikius sprendimus, kurie kuria vertę ne tik įmonei, bet ir žmonėms, gyvenantiems šalia“, – sako Tadas Sprindžiūnas, AB Vilniaus paukštyno generalinis direktorius.
Planuojama stotelę reguliariai perkelti į kitas teritorijos vietas, kad būtų galima įvertinti realius oro rodiklius visoje gamybinėje teritorijoje. Taip pat ieškoma sprendimo, kaip kvapų matavimo stotelės duomenis padaryti viešai prieinamus – kad vietos bendruomenė galėtų stebėti oro kokybę.
Praėjusiais metais Vilniaus paukštynas jau investavo daugiau nei 1 mln. eurų į aplinkosaugos technologijas, o šiemet poveikio aplinkai mažinimui numatyta skirti beveik 4 mln. eurų.
Šiuo metu vykdomas didžiausias projektas, kuriam bus skirtos ir didžiausios šių metų investicijos – Šalutinių gyvūninių gaminių gamybos cecho atnaujinimas. Remiantis surinktais duomenimis, būtent ši gamybos dalis daro didžiausią poveikį aplinkai. Iki vasaros vidurio čia bus įrengti pažangūs biofiltrai, efektyviai valantys orą.
Iki metų pabaigos planuojama visiškai atnaujinti ir gamybos liniją – senoji įranga bus pakeista modernia, kuri ne tik užtikrins efektyvesnį perdirbimo procesą, bet ir reikšmingai sumažins kvapų emisijas jau pačioje gamyboje.
Parengta pagal Vilniaus paukštyno pranešimą