Trečiadienis, 20 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Bananų duona – drėgnumo, saldumo ir purumo derinys

www.alkas.lt
2025-03-02 11:03:00
0
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananai | pixabay.com nuotr.

Kvapni, tinkanti tiek pusryčiams, tiek desertui – lengvai vos iš kelių nebrangių ingredientų paruošiama bananų duona yra vienas populiariausių kepinių pasaulyje. Galima įtarti, kad taip yra ir Lietuvoje, nes pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, bananai apskritai yra dažniausiai perkama prekė šalyje.

„Bananai yra vienas mėgstamiausių lietuvių vaisių ne veltui – jie ne tik saldūs, bet ir naudingi sveikatai, o kaina yra patraukli. Be to, jais mėgautis galima pačiais įvairiausiais būdais: nuo skanaus užkandžio, pusryčių košės pagardinimo iki kepimo ant grilio ar įvairiuose desertuose. Tad nieko nuostabaus, kad ar žiema, ar vasara – pirkėjai savo įprasto pirkinių krepšelio be bananų neįsivaizduoja. Tą geriausiai rodo faktas, kad bananai apskritai yra perkamiausia prekė „Iki“ parduotuvėse. Kasdien visoje šalyje jų parduodama bent po keliolika tonų, o visi pernai parduoti bananai kone užpildytų tipinį devynaukštį“, – sako G. Kitovė.

„Iki“ konditeris Thierry Lauvray pasakoja, kad bananų duonos populiarumo priežastis nuspėti nesunku. Ji yra gana paprastai iškepama, tad pavyksta net pradedantiesiems virtuvėje. O gardžiam kepiniui reikia vos kelių nebrangių ingredientų, kurie lengvai pasiduoda interpretacijoms.

„Bananų duona pasižymi puikiu drėgnumo, saldumo ir skonio deriniu, ji skani visokia – klasikinė, su riešutais arba be jų, su šokolado gabalėliais. Visgi, yra didelis skirtumas tarp paprastos ir išskirtinės bananų duonos. Norint, kad skonio receptorius džiugintų puikiai iškepta duona, reikėtų atsiminti kelis patarimus“, – pažymi Lietuvoje įsikūręs prancūzas konditeris Th. Lauvray.

Svarbiausi patarimai

Rinkitės tinkamus bananus. Viskas prasideda nuo labai prinokusių, geriausia – jau šiek tiek dėmėtų bananų. Kuo bananas labiau prinokęs, tuo jis saldesnis. Tai padės sumažinti pridėtinio cukraus ir kalorijų kiekį. Neturite pernokusių bananų? Yra keli triukai.

„Jei turite kelias dienas, bananus įdėkite į rudą popierinį maišelį, kad pagreitintumėte nokimo procesą. Jeigu kepti duoną norite šiandien, įdėkite bananus (su žieve) į orkaitę ir 150 °C temperatūroje pakepkite 30-40 minučių, kol bananai pasidarys tamsiai rudi, tuomet atvėsinkite. O jeigu bananų reikia čia ir dabar, į tešlą įmaišykite šiek tiek daugiau klevų sirupo arba medaus, kad išgautumėte tokį saldumą, kokį paprastai gaunate iš itin prinokusių bananų. Tik skystų priedų nepadauginkite, kad neišbalansuotumėte recepto“, – gudrybėmis dalijasi Th. Lauvray.

Naudokite svarstykles. Jeigu mišrainę ar sriubą galima gaminti naudojant produktus „iš akies“, tai konditerija – menas, reikalaujantis tikslumo, pabrėžia Th. Lauvray. Kad receptas pavyktų taip, kaip reikia, sausus bananų duonos ingredientus, pavyzdžiui, miltus, cukrų ir šokolado drožles, reikia tiksliai išmatuoti.

Nepermaišykite tešlos. Šis patarimas labai svarbus norint išvengti „guminės“ bananų duonos. Pasak Th. Lauvray, pernelyg įnirtingas maišymas leis susidaryti per dideliam glitimo kiekiui, kuris lems tankią kepinio struktūrą. Taigi kepant bananų duoną svarbu tiesiog sumaišyti ingredientus, kol jie susijungs. Be to, nepamirškite, kad paprastai sausus ingredientus patariama maišyti atskirai nuo drėgnų ingredientų ir tada greitai juos sumaišyti.

Persijokite sausus ingredientus. Tai tikrai nėra laiko švaistymas, pabrėžia konditeris. Iš tiesų miltų, cukraus ir prieskonių sijojimas neleidžia susidaryti gumulėliams. Be to, pagrindiniai ingredientai geriau pasiskirsto ir labiau „išsivėdina“, todėl tešla bus puresė ir tobulai vientisa.

Įkaitinkite orkaitę. „Paprastas, bet kartais pamirštamas žingsnis. Įkaitusi orkaitė padeda kepiniui greičiau išsiplėsti ir iškepti. Dedant duoną į neįkaitintą orkaitę, dažnai kepinys taip neiškyla, būna mažesnis, o tada sunku tinkamai sureguliuoti kepimo laiką“, – pažymi „Iki“ konditeris.

Orkaitės durelių neatidarinėkite. Pasak Th. Lauvray, atidarius orkaitės dureles kepimo pradžioje, duona gali sukristi, t. y. pasikeisti jos forma. Taigi, norėdami turėti gerai iškepusį kepinį, venkite atidaryti dureles ir tiesiog kepiniu pasigrožėkite per stiklą.

Leiskite duonai pailsėti. Prieš išimdami bananų duoną iš kepimo formos, leiskite jai atvėsti 30 minučių. Kai ji vos ištraukta iš orkaitės, duona bus trapi ir gali įtrūkti, jei bus išimta per anksti. Tuomet rekomenduojama iš kepimo formos išimtą kepinį palikti kambario temperatūroje, kad jis tolygiai atvėstų, o tik tada pjaustyti.

Eksperimentuokite su priedais. Pati paprasčiausia bananų duona jau yra puikus skanėstas, bet ją lengva kaskart iškepti vis naujai. Th. Lauvray pasakoja, kad galima įdėti imbiero, puikiai tiks riešutai, šokolado gabaliukai, kai kurie mėgsta tešlą paskaninti ir šokoladiniu kremu. Bus skanu įmaišyti ir kokoso drožlių, džiovintų vaisių, sėklų ar net šviežių uogų.

Th. Lauvray siūlo išbandyti naują variantą nuodėmingai skaniai duonai, kurioje duetą sušoks bananai su braškėmis.

Bananų duona su braškėmis

Reikės: 3 prinokusių bananų, 300 g šviežių braškių, 115 g minkšto sviesto, 240 g miltų, 200 g cukraus (arba mažiau), 2 didelių kiaušinių, 1 arbatinio šaukštelio kepimo sodos, 1/2 šaukštelio druskos.

Gaminame:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Dvi 23X13 cm kepimo skardas ištepkite aliejumi. Atidėkite į šalį.

2. Dideliame dubenyje elektriniu maišytuvu išsukite sviestą ir cukrų.

3. Nedideliame dubenyje šakute išplakite kiaušinius. Sudėkite kiaušinius į sviesto ir cukraus mišinį ir plakite iki vientisos masės.

4. Sudėkite šakute sutrintus bananus ir išplakite iki vientisos masės. Suberkite persijotus miltus, sodą ir druską. Gerai išmaišykite.

5. Sudėkite supjaustytas braškes, kurios apvoliotos šaukšte miltų.

6. Supilkite mišinį į kepimo formas ir kepkite 190 °C temperatūroje 15 minučių. Tuomet sumažinkite kaitrą iki 175 °C ir kepkite dar 30 minučių, kol šonai lengvai paruduos. Ar bananų duona jau iškepusi, patikrinkite dantų krapštuku. Palikite atvėsti, o tuomet mėgaukitės.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  2. Varškės duona – ir lieknėjantiems, ir atsisakiusiems glitimo
  3. Net ir parudavusių bananų išmesti neverta
  4. Bananų dieną – priminimas apie jų naudą
  5. Kokosuose – ypatingas maistinių medžiagų derinys
  6. Iš melionų – net ir duona
  7. Duona – nepakeičiama stalo karalienė
  8. J. Steponavičiūtė: juoda duona tinka ir desertams
  9. Įsitikinimai apie duoną ir pagrindinė sveikos mitybos taisyklė
  10. Kaip apsaugoti duoną nuo kandžių?
  11. Duona įgauna vis naujus skonius
  12. Kaip atšviežinti padžiūvusią duoną?
  13. Duona – naudinga, tačiau ne vakarienei
  14. Kaip reikėtų laikyti duoną, norint ilgiau išsaugoti jos šviežumą ir visas skonines savybes?
  15. Kaip neapsigauti renkantis duoną?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Vyriausybė imasi priemonių valstybės tarnautojų skaičiui mažinti
Lietuvoje

Vyriausybė Seimui siūlys apie 100 teisės aktų

2025 08 20
Siunta
Lietuvoje

Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV

2025 08 20
Linas Jonauskas | Seimo kanceliarijos nuotr.
Lietuvoje

L. Jonauskas siūlo stiprinti aplinkosaugos kontrolę

2025 08 20
Inga Ruginienė, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė | asmeninė nuotr.
Lietuvoje

Dėl duomenų apie I. Ruginienę – TS-LKD kreipimasis į VSD  

2025 08 20
Kintai
Lietuvoje

Kuršių mariose – nauji laivybos darbai

2025 08 20
Automobilių stovėjimo aikštelė
Lietuvoje

Kelyje Kaunas–Marijampolė–Suvalkai atidaryta stovėjimo aikštelė

2025 08 20
Brandos egzaminai
Lietuvoje

Dėl egzaminų vertinimo – kreipimasis į teismą

2025 08 20
Kolegija | vtdko.lt nuotr.
Lietuvoje

Pataisomis siūloma stiprinti kolegijų finansavimą

2025 08 20

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Skverneliui - ne Tomaševskiui- taip? apie Seimas rinkis į neeilinę sesiją
  • Tai viskas... apie Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV
  • Eugenijus Kopatko apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Konstantinas Bondarenko, Styvas Dūdnikas apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vyriausybė Seimui siūlys apie 100 teisės aktų
  • Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV
  • L. Jonauskas siūlo stiprinti aplinkosaugos kontrolę
  • Dėl duomenų apie I. Ruginienę – TS-LKD kreipimasis į VSD  

Kiti Straipsniai

Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Jurginai

Jurginai vazoje: kaip prailginti jų grožį?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15
Mėsos kukuliai, maistas | pixabay.com,

Maisto kainas mokyklose ketinama aptarti Seime

2025 08 12
Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10

Skaitytojų nuomonės:

  • Skverneliui - ne Tomaševskiui- taip? apie Seimas rinkis į neeilinę sesiją
  • Tai viskas... apie Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV
  • Eugenijus Kopatko apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Konstantinas Bondarenko, Styvas Dūdnikas apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • +++ apie Tiškevičių statyta vila, kurioje gyveno pirmasis Palangos burmistras, laukia lankytojų
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Volodymyras Zelenskis ir Keiras Starmeris

Londone Europos viršūnių susitikimas be Baltijos šalių: ar Europa perims paramos Ukrainai vairą?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai