Penktadienis, 11 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Varškės duona – ir lieknėjantiems, ir atsisakiusiems glitimo

www.alkas.lt
2024-12-25 15:10:00
0
Varškė

Varškė | pixabay.com, Dianos Lavrovos nuotr.

Kvapni naminė duona daugeliui skamba kaip sudėtinga užduotis. Tačiau iš tiesų vos su 10 minučių darbo ir keliais nebrangiais ingredientais galėsite namiškius nustebinti gardžiu ir šviežiu kepiniu. „Iki“ konditeris Thierry Lauvray dalijasi ypač paprastu duonos receptu be miltų, bet su daug baltymų, kurie labai svarbūs sveikai ir subalansuotai mitybai.

Pagrindinis ingredientas nustebins ne vieną: tai nauda kūnui ir gera kaina pasižymintis Lietuvos turtas – varškė.

Perka daug ir gamina įvairius patiekalus ar net šaldo

Varškė – daugelio dar nuo vaikystės pamėgtas gaminys, be kurio neįsivaizduoja savo mitybos. Kad ji – kasdienis pirkinys, kurį žmonės perka net ir kilogramais, patvirtina ir „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.

„Iš varškės ne vienuose namuose dar karta iš kartos perduodami įvairiausi receptai: apkepų, spurgų, blynų, keptų ar virtų varškėčių. Todėl nenuostabu, kad varškės lietuviai nuperka išties daug ir kelia jai aukštus kokybės reikalavimus. Pastebime, kad pirkėjai visame pieno gaminių skyriuje paiso gaminio kilmės – pirmenybę teikia lietuviškiems. Tai, kad visos mūsų parduotuvėse esančios varškės kilmės šalis yra Lietuva, daugeliui pirkėjų yra didelis privalumas“, – sako G. Kitovė.

Kadangi varškė – kasdienybėje dažnai naudojamas ingredientas, ne mažiau pirkėjams rūpi ir jos kaina. Todėl, pasak tinklo atstovės, daug pirkėjų atradę privačios etiketės varškę, kuri tokia pat kokybiška, bet siūloma itin patrauklia kaina.

„Lietuviai – sumanūs pirkėjai, tad norintys sutaupyti dažnai savo meniu planuoja pagal nuolaidas. Pastebime, kad žmonės nevengia pirkti didesnių pakuočių, per akcijas įsigyti daugiau varškės – juk iš jos galima paruošti tiek pusryčius, tiek pietus ar užkandžius ir desertus“, – atkreipia dėmesį G. Kitovė.

Dar vienas varškės pliusas – ją galima ir užšaldyti. Tad per akcijas jos įsigijus didesnį kiekį, nereikės būtinai kiekvieną dieną gaminti varškinius patiekalus. Arba, jeigu žiemos šventėms planuojate patiekalų su varške – jau galima pasirūpinti jos atsargomis sutaupant.

„Iki“ komunikacijos vadovė primena, kad svarbu paisyti kelių taisyklių: į šaldiklį reikėtų dėti tik šviežią ir sandariai uždarytą varškę, geriausia – visą nesutrupintą pakuotę, nes taip varškė išlaikys daugiau drėgmės. Taip pat – pasižymėti užšaldymo datą ir užšaldytą varškę suvartoti per 2 mėnesius.

Tokia duona taps numylėtine – reikės vos kelių gaminių

Nors Lietuvos kulinarijoje tikrai netrūksta idėjų, ką pagaminti iš varškės, „Iki“ konditeris Th. Lauvray, siūlo išbandyti ir kai ką naujo – varškės duoną.

„Varškės duona bus soti, šiek tiek drėgna ir puikiai tiks sumuštiniams, taip pat prie šiltų sriubų ar lengvų salotų. Šis receptas naudingas ir tuo, kad tokiai duonai paruošti nereikia jokių specialių kepimo įgūdžių ar sudėtingų ingredientų. Be to, ją lengva priderinti prie savo skonio ar to, ką jau turite namuose“, – sako Th. Lauvray.

Varškės duonai kepti naudojamus ingredientus galima suskirstyti į pagrindinius ir pasirenkamuosius. Be varškės, reikės dar kelių kiaušinių, kurie būtini ingredientų surišimui, taip pat avižų dribsnių ir sėlenų, kurie pakeis miltus. Kepimo milteliai padės duonai pakilti ir suteiks jai lengvesnę struktūrą, o druska – sustiprins skonį.

„Be to, galime laisvai keisti receptą, pridėti žolelių, sėklų ar mėgstamų prieskonių, kad suteiktumėte duonai unikalumo. Puikiai tiks, pavyzdžiui, „chia“, linų, moliūgų sėklos, linų sėmenys, tokios žolelės kaip raudonėlis, bazilikas. Galima duoną gardinti ir česnakų ar svogūnų milteliais. Jeigu norisi daugiau drėgmės – įdėti ir šiek tiek sviesto ar alyvuogių aliejaus“, – idėjomis dalijasi „Iki“ konditeris.

Varškės duona su sėklomis

Reikės: 500 g varškės, 100 g avižinių dribsnių, 170 g avižų sėlenų, 15 g kepimo miltelių, 3 kiaušinių, 30 g linų sėmenų, 30 g moliūgų sėklų, 50 g lazdyno riešutų, 1 šaukštelio druskos.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Susmulkinkite riešutus, bet nemalkite jų į miltelius.

  2. Varškę sudėkite į dubenį ir sutrinkite kartu su kiaušiniais. Sudėkite likusius ingredientus ir pagal skonį pagardinkite prieskoniais. Tuomet viską išminkykite, geriausia rankomis – mikserio neprireiks.

  3. Šlapiomis rankomis ant skardos suformuokite duonos kepalą. Kepkite 50-60 min. Iškeptą palikite visiškai atvėsti galėsite pasigaminti skanių, sveikų sumuštinių.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kilogramas varškės – 5 skirtingi patiekalai
  2. Varškės ledai – lengvai gaminami ir sveikesni
  3. Varškės apkepas kitaip – 3 nauji rudeniški variantai
  4. Iš melionų – net ir duona
  5. Duona – naudinga, tačiau ne vakarienei
  6. J. Steponavičiūtė: juoda duona tinka ir desertams
  7. Varškės pyragas: rinkitės iš daugybės receptų
  8. Duona įgauna vis naujus skonius
  9. Duona – nepakeičiama stalo karalienė
  10. Varškės sūreliais piktnaudžiauti nereikėtų
  11. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  12. Kaip neapsigauti renkantis duoną?
  13. Kaip apsaugoti duoną nuo kandžių?
  14. Kaip atšviežinti padžiūvusią duoną?
  15. Kaip reikėtų laikyti duoną, norint ilgiau išsaugoti jos šviežumą ir visas skonines savybes?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

„Bitė“
Lietuvoje

Laikinai neveiks kai kurios „Bitės“ paslaugos, ryšys nesutriks

2025 07 11
Raminta Popovienė
Lietuvoje

Dėl valstybinių brandos egzaminų liberalai kviečia ministrę

2025 07 11
Lėktuvo sparnas
Lietuvoje

Skrydžiai į Vilnių iš Izraelio bus vykdomi dažniau

2025 07 11
Automobilių statymas
Lietuvoje

Sotinėje – nauji atsiskaitymo už automobilių statymą būdai

2025 07 11
Mokytoja, mokiniai
Lietuvoje

Svarstoma plėsti pilietiškumo ugdymą mokyklose

2025 07 11
Parduotuvė | pixabay.com, Alexas Fotos nuotr.
Lietuvoje

Atsisakoma tam tikrų gaminių ženklinimo banderolėmis

2025 07 11
Pinigai, biudžetas | pixabay.com, Bru-nO nuotr.
Lietuvoje

SAM: medikų algos per 9 metus išaugo tris kartus

2025 07 11
Saugokimės ligų, plintančių per vandenį
Gamta ir žmogus

Specialistai ragina šulinių vandenį gerti tik įsitikinus, kad jis saugus

2025 07 11

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie Druskininkuose atidengta skulptūra J. Marcinkevičiui – nuolat žmonių apsuptyje
  • Bartas apie D. Trampas keičia požiūrį į karą Ukrainoje?
  • Naivus klausimas apie P. Poderskis siūlo ES imtis veiksmų prieš Rusijos šešėlinį laivyną
  • >Rimgaudas apie D. Trampas keičia požiūrį į karą Ukrainoje?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Laikinai neveiks kai kurios „Bitės“ paslaugos, ryšys nesutriks
  • Dėl valstybinių brandos egzaminų liberalai kviečia ministrę
  • Skrydžiai į Vilnių iš Izraelio bus vykdomi dažniau
  • Sotinėje – nauji atsiskaitymo už automobilių statymą būdai

Kiti Straipsniai

Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09
Juodkalnija

Juodkalniją reikia ne tik pamatyti, bet ir pajausti

2025 07 07
Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
arbata su citrina | pixabay.org nuotr.

Kaitros dienoms – naminiai gaivinantys gėrimai

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie Druskininkuose atidengta skulptūra J. Marcinkevičiui – nuolat žmonių apsuptyje
  • Bartas apie D. Trampas keičia požiūrį į karą Ukrainoje?
  • Naivus klausimas apie P. Poderskis siūlo ES imtis veiksmų prieš Rusijos šešėlinį laivyną
  • >Rimgaudas apie D. Trampas keičia požiūrį į karą Ukrainoje?
  • Naivus klausimas apie D. Trampas keičia požiūrį į karą Ukrainoje?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Pinigai

4 dažniausi prasimanymai apie gyvybės draudimą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai