Antradienis, 14 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Visi įrašai

Šį gaminį ypač mėgo senovės civilizacijos

www.alkas.lt
2024-11-30 12:15:00
0
Sūris | pixabay.com, Hans nuotr.

Sūris | pixabay.com, Hans nuotr.

       

Jeigu paklaustumėte mokslininkų, kokie dalykai mums suteikia žinių apie žmonijos praeitį, ko gero, jie neužsikirsdami pradėtų vardinti rašytinių šaltinių ir archeologinių radinių svarbą. Žmonija, per visą savo gyvavimo laikotarpį, smarkiai evoliucionavo. Nuo žiebiančių ugnį su titnagu tapome kuriančiais dirbtinį intelektą ir tyrinėjančiais kosmosą.

Tačiau kai kurie dalykai per tūkstančius metų išlaikė stabilumą, ir vienas iš tokių – sūris bei jo vartojimas. Tiesa, senovės civilizacijų žmonėms itin nustebtų sužinoję, kiek skirtingų rūšių sūrių, jo patiekimo ar vartojimo būdų yra šiais laikais.

9 tūkstančių metų istorija

Manoma, jog, prisijaukinę gyvulius, jų pieną žmonės pradėjo vartoti prieš maždaug 9 tūkstančius metų. Vėliau senovėse civilizacijų mitybą papildė ir kiti pieno gaminiai. Pavyzdžiui, prieš tūkstančius metų sūris buvo atrastas atsitiktinai. Remiantis viena iš versijų, kaip tai įvyko, teigiama, kad pienas buvo laikomas džiovintuose ėriukų skrandžiuose, o ten esantys fermentai jį tiesiog suraugino, sustandino ir taip atsirado sūris.

Pasak istorikų, Lietuvos teritorijoje pieną duodančius gyvulius pradėta auginti prieš 4-5 tūkstančius metų, vėliau iš jo pradėti gaminti sūriai, sviestas, varškė ar grietinė. O XIX a. pienininkystė pradėta plėtoti daugelyje dvarų. „Dvaro“ pienas iki šiol yra išlaikęs dvaruose gaminto pieno skonį, o šiandien naudojamos technologijos leidžia atskleisti geriausias šio produkto savybes.

„Gamindami sūrį, varškę ar sviestą, mes naudojame modernias technologijas. Tai mums leidžia užtikrinti, kad vartotojams pateikiame geriausią įmanomą gaminį. Pavyzdžiui, mūsų sviestas tepasi lengviau nei bet kuris kitas sviestas, o juk tai ypač svarbu kiekvienam vartotojui. „Dvaro“ varškė yra visiškai natūrali ir turinti daug baltymų – 100 gramų gaminio yra net 18 gramų baltymų. Žinoma, reikia paminėti ir varškės sūrį, kurio specialus su geografine vietove siejamas ženklinimas liudija, kad niekur kitur pagamintas toks gaminys negali būti.

Be to, griežtai reglamentuotas yra ne tik jo receptas, tačiau ir forma“, – subtilybėmis dalijasi bendrovės „Pieno žvaigždės“ filialo „Kauno pienas“ vyriausioji technologė Edita Stasytienė. Vyriausioji technologė priduria, kad nors šiais laikais produktų  gamyboje taikomos moderniausios technologijos, varšės sūrių gamyboje didelę gamybos dalį sudaro rankų darbas.

Dabar sūris yra neatsiejama žmonių mitybos dalis. Įvairūs istoriniai šaltiniai rodo, kad tai nepasikeitė per tūkstantmečius. Šio gaminio vartojimo tradicijas ypač puoselėjo senovės romėnai ir graikai. Apie jo svarbą kasdieninėje mityboje byloja ir tai, kad, pavyzdžiui, apie fetos sūrį savo epe „Odisėja“ rašė pats Homeras.

Kad sūris buvo gaminamas prieš kelis tūkstančius metų, leidžia teigti ir pieno riebalų pėdsakai senoviniuose keramikos fragmentuose. O prieš porą dešimtmečių archeologai Kinijoje padarė stulbinantį atradimą – atkasę 3600 metų senumo kapą, rado mumiją ant kurios kaklo buvo paslaptinga medžiaga, išdėliota tarsi papuošalas. Tik šiemet, užbaigus tyrimą, paskelbtas verdiktas – ant mumijos kaklo rastas seniausias pasaulyje iki šiol žinomas sūris. Senovės civilizacijose mirusieji dažnai būdavo laidojami su maistu, tikint, kad jie galės maitintis ir pomirtiniame gyvenime.

Maisto lentos

Keičiantis epochoms, atsirado ir skirtingi įvairių gaminių pateikimo būdai. Pastarąjį dešimtmetį sparčiai ėmė populiarėti vadinamosios maisto lentos – išskirtinis ir gurmaniškai atrodantis maisto patiekimo būdas, kai ant vienos lentos derinami įvairūs gaminiai, tokie kaip sūriai, mėsos gaminiai, vaisiai, daržovės ar kiti užkandžiai.

Tiesa, tokią idėją irgi pasiskolinome iš praeities žmonių, nes maisto lentų ištakos siekia dar XV a. Prancūziją. Tačiau pastarąjį dešimtmetį maisto lentų mada vėl įgavo pagreitį jau vien dėl socialinių tinklų įtakos mūsų gyvenimams. Juk svarbu, kad maistas būtų ne tik skanus, bet ir gražiai atrodytų, o sūrio ar mėsos lentos šią funkciją puikiai atlieka.

Ant lentų sūriai, mėsos ar kiti gaminiai, dabar patiekiami tiek restoranuose, tiek ir įvairiuose renginiuose, tikintis, kad kartu tai paskatins ir dalijimosi maistu kultūrą bei bendravimą tarp svečių.

Tačiau, kad pasimėgautume gurmaniškais užkandžiais, nebūtina keliauti į prabangius restoranus. Visa tai galima pasidaryti patiems namuose. Bendrovės „Pieno žvaigždės“ filialo „Kauno pienas“ vyriausioji technologė Edita Stasytienė dalijasi lengvai įgyvendinamu vadinamosios „sūrio lentos“ variantu.

Vietoj saldaus deserto – „sūrio lenta“

·        Riekelėmis ar gabaliukais supjaustyti įvairūs ,,Dvaro“ sūriai – varškės sūris, rūkytas varškės sūris, džiovintas varškės sūris, fermentinis varškės sūris;

·        Riekelėmis pjaustytos kriaušės;

·        Raudonosios ir žaliosios besėklės vynuogės;

·        Datulės ir žaliosios per pusę perpjautos figos;

·        Slyviniai pomidorai;

·        Mėgstama uogienė. Puikiai tiks apelsinų, figų ar aviečių;

·        Gabaliukais pjaustytas sviestas;

·        Krekeriai ir duonos riekelės.

Viską supjaustykite ir, pasitelkę fantaziją, išdėliokite. Nepraėjus ir 5 minutėms vaišinkite artimuosius, svečius ar patį save.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Mokiniams trūksta ekologiškų jogurtų, sūrelių, o žiemą – įvairesnių vaisių, ypač kriaušių
  2. Šaltuoju metu mityba ypač svarbi
  3. Geležies trūkumas ypač pavojingas vaikams
  4. Kefyras ir rūgpienis – panašūs, bet skirtingi
  5. Pieno gaminius rinktis derėtų ne pagal riebumą
  6. Žagarėlius galima paruošti sveikiau

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Prezidento darbo diena Šiaulių rajone
Lietuvoje

Šiaulių rajone – Prezidento dėmesys švietimui ir keliams

2025 10 13
Susitikimas žemės ūkio klausimais
Lietuvoje

Aptarti ūkininkams svarbūs klausimai

2025 10 13
Policija
Gamta ir žmogus

„Švilpukas saugo“ sieks mažinti susidūrimų su gyvūnais skaičių

2025 10 13
Kelio darbai, kelio ženklas
Lietuvoje

Pradedamas tvarkyti kelias Zujūnų seniūnijoje

2025 10 13
Vyriausybės kanceliarijos nuotr.
Lietuvoje

Pratybos „Vyčio skliautas 2025“ – dar vienas žingsnis į saugumą

2025 10 13
Kelio darbai
Lietuvoje

Pradedami klimatui neutralių kelio dangų bandymai

2025 10 13
„Sodra“
Gamta ir žmogus

Turėjote nedarbingumą? Nepamirškite kreiptis ir į „Sodrą“

2025 10 13
Pratybos
Lietuvoje

Pajūryje prasideda pratybos „Audros smūgis 2025“

2025 10 13

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Budweiser apie T. Baranauskas. Nebeįžeidinėkime žydų!
  • Ne raketų mokslas? apie Sukčiai naudojasi ir netikrais QR kodais
  • Budweiser apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Ir Lietuvoje... :( apie Lietuviškas švietimas Suvalkuose po vienu stogu

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Lietuvos centrinio valstybės archyvo ir Amerikos lietuvių kultūros archyvo bendradarbiavimas tęsiasi
  • Šiaulių rajone – Prezidento dėmesys švietimui ir keliams
  • Kaip gauti iš anksto apmokėtą kortelę internetu per kelias minutes
  • Aptarti ūkininkams svarbūs klausimai

Kiti Straipsniai

Obuoliai

Rudeniškam orui – lengvas obuolių pyragas

2025 10 13
Šalies poreikiams morkų pakaks

5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

2025 10 12
Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Parduotuvė

Šauliai treniruosis saugoti atramines maisto parduotuves

2025 10 10
Cukrinis diabetas, sveikata

Padidėjęs cukraus kiekis – liga ar pavojaus signalas?

2025 10 05
Maistas, sriuba

Rudeniniam orui – spalvingos sriubos

2025 10 04
Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Daržovės

Nuspalvinkite lėkštes rudens gėrybėmis

2025 09 20
Šalies poreikiams morkų pakaks

Morkų derlius: ūkininkas pataria, kaip jas laikyti ir ką gaminti

2025 09 20

Skaitytojų nuomonės:

  • Budweiser apie T. Baranauskas. Nebeįžeidinėkime žydų!
  • Ne raketų mokslas? apie Sukčiai naudojasi ir netikrais QR kodais
  • Budweiser apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Ir Lietuvoje... :( apie Lietuviškas švietimas Suvalkuose po vienu stogu
  • Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Skaitiklis | pixabay.com, Delo nuotr.

Ateinant žiemai metas pasirūpinti vandens skaitikliais

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai