Lydytas „ghi“ sviestas, plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, paliekant sodrius, nuskaidrintus sviesto riebalus. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šį sviestą reikia vartoti saikingai, bet jis gali būti vertingas vitaminų A, E ir K2 šaltinis.
Sveikatai palankiausias tik vartojant saikingai
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, „ghi“ sviestą reikia vartoti saikingai, nepaisant jo maistinių naudų. Ji pabrėžia, kad nors „ghi“ turi vertingų vitaminų, per didelis jo vartojimas gali neigiamai paveikti širdies sveikatą ir sukelti svorio reguliavimo problemų.
„Viename valgomajame šaukšte „ghi“ sviesto yra apie 112 kalorijų, todėl svarbu kontroliuoti suvartojamą kiekį, kad nebūtų kalorijų pertekliaus. Saikingai vartojant šis sviestas gali būti naudingas vitaminų A, E ir K2 šaltinis, kurie yra būtini sveikai odai, regėjimui ir kaulų būklei palaikyti. Be to, „ghi“ sviesto smilkimo temperatūra yra aukšta (apie 232 °C), todėl jis puikiai tinka kepimui ir troškinimui dideliame karštyje“, – teigia dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė pabrėžia, kad „ghi“ sviesto gamybos metu pašalinama dauguma laktozės ir kazeino, todėl jis tinka žmonėms, jautriems šiems pieno komponentams. Tačiau visiškai netoleruojantys laktozės ar alergiški pieno baltymams turėtų vartoti „ghi“ sviestą atsargiai, nes jame gali likti šių medžiagų pėdsakų. Taip pat žmonėms su jautriu virškinimo traktu gali kilti diskomfortas vartojant šį gaminį.
„Tokiais atvejais patariama pradėti nuo mažo kiekio „ghi“ sviesto ir stebėti kūno reakciją. Jei pasireiškia pilvo diskomfortas, reikėtų apsvarstyti alternatyvius, sveikatai palankius gaminius“, – pataria gydytoja dietologė.
Geriausia laikyti sausai
Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pataria, kaip tinkamai laikyti „ghi“ sviestą namuose, kad produktas išliktų kokybiškas.
„Šis sviestas yra jautrus drėgmei, kuri gali pagreitinti gedimą, todėl svarbu jį laikyti sausoje ir tamsioje vietoje, toli nuo tiesioginių saulės spindulių ir šilumos šaltinių. Užtikrinkite, kad po kiekvieno naudojimo indas būtų gerai uždarytas. Naudokite tik švarius ir sausus įrankius, kad į sviestą nepatektų drėgmės ar teršalų“, – pataria E. Krasauskienė.
Ji pastebi, kad nors Lietuvos gamintojų sviestas yra populiarus, „ghi“ sviestas taip pat sulaukia vis didesnio susidomėjimo: „Mūsų asortimente yra įvairių rūšių sviesto, įskaitant ir be laktozės. Pirkėjai vis dažniau renkasi lydytą „ghi“ sviestą, naudodami jį įvairiuose sveikatai palankiuose, pigesniuose patiekaluose bei kepiniuose. Taip pat pastebime, kad margarinas tampa vis retesniu pirkinių krepšelių pasirinkimu.“
„Aukštos kokybės „ghi“ sviestas turėtų būti sudarytas tik iš vieno ingrediento – grynų sviesto riebalų. Jis turėtų būti sodrios, auksinės spalvos, o kambario temperatūroje – švelnios ir kreminės tekstūros,“ – primena E. Krasauskienė.
Karamelizuoti bananai su „ghi“ sviestu
Desertui reikės:
4 vnt. prinokusių bananų;
30 g „ghi“ sviesto;
50 g rudojo cukraus;
1/2 a. š. cinamono;
Žiupsnelis druskos;
15 ml citrinos sulčių.
Gaminimo eiga:
-
Bananus nulupkite ir supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais.
-
Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite „ghi“ sviestą.
-
Į keptuvę su tirpintu „ghi“ sviestu dėkite bananus ir kepkite apie 2–3 min., kol jie taps auksinės spalvos ir šiek tiek suminkštės.
-
Į bananus supilkite rudąjį cukrų, cinamoną ir druską. Maišykite, kol cukrus ištirps ir bananai bus apdengti karamelės mase.
-
Įdėkite citrinos sultis ir dar kartą gerai išmaišykite.
-
Kepkite dar 1–2 min., kol karamelė taps tiršta ir klampi.