Penktadienis, 30 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kilogramas varškės – 5 skirtingi patiekalai

www.alkas.lt
2024-06-29 12:20:00
0
Varškėčiai | AdobeStock nuotr.

Varškėčiai | AdobeStock nuotr.

Subalansuoti ir gardūs pietūs – raktas į darbingą dieną. Pritrūkus idėjų, kokį patiekalą pasiruošti ateinančios darbo dienos pietums, verta atsigręžti į paprastus ir mums puikiai pažįstamus gaminius. Vienas jų – varškė, kuri, anot mitybos specialistų, yra ne tik itin maistinga, bet vertinga sveikatai naudingų medžiagų.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai kviečia pasilengvinti pietų darbe valgiaraščio planavimą – pasirūpinus kilogramu varškės skirtingais bei sočiais patiekalais galėsite džiaugtis net 5 dienas.

Mitybos specialistai vieningai sutaria, kad varškė – vienas naudingiausių rauginto pieno gaminių, kuriame yra gausu įvairių naudingų maistinių medžiagų, vitaminų ir mikroelementų, teigiamai veikiančių sveikatą. Varškėje esantis kalcis ir fosforas ne tik yra kaulinio audinio ir dantų pagrindas, bet ir padeda stiprinti širdies raumenį. Tuo tarpu varškės baltymuose esančios aminorūgštys – metioninas ir triptofanas – teigiamai veikia nervų sistemą bei virškinamąjį traktą.

Šis pieno gaminys taip pat yra praturtintas vitamino B1, padedančio sukurti naujas sveikas ląsteles bei apsaugančio imuninę sistemą. Taip pat varškėje yra ir vitamino B2, kuris veikia kaip antioksidantas, palaiko gerą odos būklę ir net gali padėti užkirsti kelią ankstyvam senėjimui ar apsaugoti nuo širdies ligų. Tuo tarpu joje esanti geležis, pasak mitybos specialistų, padeda išlaikyti pakankamą energijos kiekį dienos metu, o tai ypač svarbu aktyviai sportuojantiems, dirbantiems žmonėms.

Vienas gaminys – penkiems skirtingiems patiekalams

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė sako, kad atsižvelgus į naudingas varškės savybes, šį gaminį  pravartu prisiminti tiems, kurie kiekvieną savaitę vis galvoja darbo pietų meniu ir nori jį paįvairinti.

Pasak jos, galvojant, ką įsidėti į pietų darbe dėžutę dažnai nesinori investuoti daug laiko. Visgi, I. Trakimaitė-Šeškuvienė primena, kad pietūs – svarbūs gerai bendrai savijautai, todėl tinkamai pasirinkus gaminius, galima paruošti ir energiją suteikiančius, ir gardžius pietų valgius.

Varškės užtepėlė su daržovėmis

Šis varškės užtepėlės su daržovėmis receptas puikiai tiks lengviems ir greitiems vasariškiems pietums darbe. Užtepėlei paruošti reikės:

  • 100 g pusriebės varškės;
  • 40 g raudonos paprikos;
  • 50 g agurko;
  • 10 g česnako;
  • kario ir raudonosios paprikos miltelių, druskos, pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Mažais gabalėliais susmulkinkite visas daržoves, varškę sutrinkite su prieskoniais. Tuomet viską gerai išmaišykite. Tam rekomenduojama naudoti virtuvinį kombainą ir viską sutrinti iki vientisos masės. Užtepėlę galite patiekti su šviežiomis daržovėmis arba valgyti vieną.

Šią užtepėlę šaldytuve laikyti galite apie savaitę, tačiau ne ilgiau, nei galioja pati varškė.

Varškės apkepas su ryžiais

Retkarčiais pietums galima gardžiuotis ir saldžiais patiekalais, o varškės apkepas su ryžiais taps puikiu pasirinkimu. Reikės:

  • 3 vnt. kiaušinių;
  • 4 v. š. cukraus;
  • 500 g ryžių;
  • 400 g pusriebės varškės;
  • 1 a. š. vanilinio cukraus;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • druskos (pagal skonį).

Gaminimas. Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir sumaišykite su ryžiais, o į gautą masę įmaišykite varškę, druską ir kepimo miltelius.

Tuomet perkelkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą skardą. Apkepą kepkite 180 laipsnių temperatūroje, kol iškils ir lengvai paruduos.

Sveikuoliški varškėčiai be miltų

„Maximos“ kulinarijos meistrai dalijasi dar vieno patiekalo receptu, kuris puikiai tiks maistingiems pietums darbe – varškėčiais be miltų. Jiems paruošti reikės:

  • 120 g pusriebės varškės;
  • 10 g maltų avižų dribsnių;
  • 1 vnt. kiaušinio;
  • 5 g medaus;
  • grietinės.

Gaminimas. Į dubenėlį sudėkite varškę, maltus avižų dribsnius, įmuškite kiaušinį, įpilkite medaus. Tuomet viską gerai išmaišykite, formuokite nedidelius, centimetro storio blynelius ir kepkite apie 20 min., iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Ragaukite su grietine ar mėgstamais pagardais.

Grikių blyneliai su varške

Varškė gali tapti ir puikiu patiekalo papildymu – tuo įsitikinsite pasigaminę pikantiškus grikių blynelius su varške. Jums reikės:

  • 200 g grikių;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 100 g pusriebės varškės;
  • 3 vnt. kiaušinių;
  • 4 v. š. miltų;
  • aliejaus;
  • graikiško jogurto;
  • druskos, pipirų, mėgstamų prieskoninių žolelių (pagal skonį).

Gaminimas. Grikius išvirkite pagal instrukciją, kurią rasite ant pakuotės. Nepamirškite įberti druskos. Svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, pakepinkite supjaustytus svogūnus, kol pastarieji suminkštės.

Varškę lengvai pertrinkite, tuomet grikius sumaišykite su varške ir kepintais svogūnais, viską dar kartą išmaišykite. Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, įberkite druskos, pipirų ir viską labai gerai išmaišykite. Jei masė pasirodys per tiršta, įpilkite šlakelį vandens.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir šaukštu dėkite blynų tešlą, formuodami ponus blynelius. Kepkite iš abiejų pusių po kelias minutes, kol blyneliai gražiai apskrus. Patiekite su graikišku jogurtu.

Varškės blyneliai

Šis receptas taps tikra ramios pietų valandos pažiba, kuriai paruošti jums reikės:

  • 200 g pusriebės varškės;
  • 1 vnt. kiaušinio;
  • 100 ml pieno;
  • 3 v. š. miltų;
  • 2 v. š. cukraus;
  • 1 a. š. vanilinio cukraus;
  • 5 g kepimo miltelių;
  • druskos;
  • kepimo aliejaus;
  • mėgstamos uogienės arba šviežių uogų.

Gaminimas. Į dubenį suberkite cukrų, įmuškite kiaušinį ir gerai išplakite. Sudėkite varškę, įberkite šiek tiek druskos ir vėl gerai išplakite. Į gautą masę suberkite miltus, kepimo miltelius, įpilkite pieno, vėl viską išplakite.

Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šiek tiek aliejaus ir kepkite norimo dydžio blynelius. Patiekite su uogomis, uogiene ar medumi. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Varškės ledai – lengvai gaminami ir sveikesni
  2. Spalio derliui – 5 netikėti patiekalai
  3. Varškės pyragas: rinkitės iš daugybės receptų
  4. Vyturiams ir pelėdoms – skirtingi pusryčiai
  5. Kefyras ir rūgpienis – panašūs, bet skirtingi
  6. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  7. Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai
  8. Trys lietuviški patiekalai, kuriais verta vaišinti draugus iš užsienio
  9. Varškės sūreliais piktnaudžiauti nereikėtų
  10. Varškę siūloma valgyti 2–3 kartus per savaitę
  11. Jei dar neturite dovanos, pirkite… sūrį
  12. Ar krevetės gali pakeisti paukštieną?
  13. 9 taisyklės puriems varškėčiamas
  14. Žagarėlius galima paruošti sveikiau
  15. Arbūzai neįprastai – dūmo skonis nustebins visus

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pasirinkite kategoriją

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Naujienos

    Knygos, skaitymas | pixabay.com nuotr.
    Kultūra

    Atnaujintame Skaitymo skatinimo veiksmų plane – dėmesys kritiškai mąstančiai ir kūrybingai visuomenei

    2025 05 30
    Nuo birželio 4 d. gyventojai Nacionalinėje bibliotekoje galės pasiimti nurašytas knygas | lnb.lt nuotr.
    Kultūra

    Nuo birželio 4 d. gyventojai Nacionalinėje bibliotekoje galės pasiimti nurašytas knygas

    2025 05 30
    Darbą pradeda naujoji Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija | D. Rimeikos nuotr.
    Kultūra

    Darbą pradeda naujoji Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija

    2025 05 30
    Turkija imasi tarpininkavimo tarp Maskvos ir Kijevo
    Ukrainos balsas

    Ukraina spaudžia Rusiją: ar įvyks tikros taikos derybos?

    2025 05 29
    Pinigai
    Lietuvoje

    Liberalai lauks Finansų ministerijos plano šešėliui mažinti  

    2025 05 29
    Danės upė
    Lietuvoje

    Baigiamos tvarkyti Danės upės pakrantės

    2025 05 29
    Linas Jonauskas | Seimo kanceliarijos nuotr.
    Lietuvoje

    L. Jonauskas ragina nuo taršos gelbėti Žibos upelį

    2025 05 29
    Lampėdžių paplūdimys
    Lietuvoje

    Kauniečius pasitinka atnaujinti paplūdimiai

    2025 05 29

    SKAITYTOJŲ PASTABOS

    • Būtent Tamstos apie Z. Vaišvila. VRK sprendimas atsisakyti registruoti referendumą ginantį piliečių nekilnojamąjį turtą apskųstas teismui
    • Tomas Jakutis apie Z. Vaišvila. VRK sprendimas atsisakyti registruoti referendumą ginantį piliečių nekilnojamąjį turtą apskųstas teismui
    • Dabar mūsų KLAUSIA: apie Universitetai pasiruošę įgyvendinti valstybinės kalbos įstatymą laiku
    • Rimvydas apie Pristatyta kovojančios Lietuvos vadovo A. Ramanausko-Vanago žmonos, partizanės Birutės prisiminimų knyga

    NAUJAUSI STRAIPSNIAI

    • Atnaujintame Skaitymo skatinimo veiksmų plane – dėmesys kritiškai mąstančiai ir kūrybingai visuomenei
    • Nuo birželio 4 d. gyventojai Nacionalinėje bibliotekoje galės pasiimti nurašytas knygas
    • VU pernai išdalijo rekordinį skaičių specialių stipendijų – kviečia teikti paraiškas ir šiais metais
    • Darbą pradeda naujoji Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija

    Kiti Straipsniai

    Lašiša

    Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

    2025 05 25
    Kepsninė

    Kepsninėms nėra prasto oro

    2025 05 24
    Kepsninė

    Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

    2025 05 18
    Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

    Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

    2025 05 18
    Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

    Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

    2025 05 17
    Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

    Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

    2025 05 17
    Kava

    Skaniai kavai įmantri įranga nebūtina

    2025 05 17
    Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

    Nepasiturintiems paaukota 324 tūkstančiai vienetų maisto

    2025 05 12
    Pilvo skausmas | pixabay.com, Derneuemann nuotr.

    Kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?

    2025 05 11
    Maistas, maisto ruošimas

    Atvėsusią savaitę sušildys nebrangus ir skanus kiaulienos troškinys

    2025 05 10

    Skaitytojų nuomonės:

    • Būtent Tamstos apie Z. Vaišvila. VRK sprendimas atsisakyti registruoti referendumą ginantį piliečių nekilnojamąjį turtą apskųstas teismui
    • Tomas Jakutis apie Z. Vaišvila. VRK sprendimas atsisakyti registruoti referendumą ginantį piliečių nekilnojamąjį turtą apskųstas teismui
    • Dabar mūsų KLAUSIA: apie Universitetai pasiruošę įgyvendinti valstybinės kalbos įstatymą laiku
    • Rimvydas apie Pristatyta kovojančios Lietuvos vadovo A. Ramanausko-Vanago žmonos, partizanės Birutės prisiminimų knyga
    • >Naivus klausimas apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo
     
     
     
     
     
    Kitas straipsnis
    Įranga,paplūdimys | Unsplash nuotr.

    Įsivyravus karščiui saugokite ne tik save, bet ir telefoną

    Sekite mus Feisbuke

    Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
    Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
    Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
     Pradžia

    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

     fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

     

    © 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

    • Saulės arkliukai
    • Renginiai
    • Reklama
    • Turinys
    • Apie Alkas.lt
    • Paremkite Alką
    No Result
    View All Result
    • Naujienos
      • Lietuvoje
      • Baltų žemėse
      • Užsienyje
    • Nuomonių ratas
      • Lietuvos kelias
      • Lietuvos kūrėjai
      • Sekmadienio sakmė
      • Akiračiai
      • Lietuvos repolonizacijai – ne!
      • Moksleivių mintys
    • Kultūra
      • Etninė kultūra
      • Mes baltai
      • Kalba
      • Religija
      • Istorija
      • Kultūros paveldas
      • Menas
      • Architektūra
      • Literatūra
      • Kultūros politika
      • Šventės
    • Visuomenė
      • Pilietinė visuomenė
      • Politika ir ekonomika
      • Švietimas
      • Žmonės
      • Užsienio lietuviai
      • Ukrainos balsas
      • Žiniasklaida
      • Laiškai Alkui
      • Pareiškimai
    • Gamta ir žmogus
      • Gamta ir ekologija
      • Šventvietės
      • Energetika
      • Sveikata
      • Psichologija
      • Kelionės
      • Kylam
      • Įvairenybės
    • Mokslas
      • Mokslo naujienos
      • Technika ir technologijos
      • Astronomija ir kosmonautika
      • Mokslo darbai
    • Skaitiniai
      • Žinyčia
      • Lituanistikos klasika
      • Prieškario skaitiniai
      • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
      • Grožinė kūryba
    • Visi rašiniai