Įsibėgėjant grilio laikui, chemijos žinovai primena, kad aplaidžiai naudojant degųjį kepsninių skystį, iškyla pavojus sveikatai ir išauga nelaimingų atsitikimų tikimybė.
Aplinkos apsaugos agentūros Cheminių medžiagų skyriaus vyriausioji žinovė Agnė Janonytė pataria, prieš naudojant degųjį kepsninių skystį, atidžiai perskaityti produktų etiketes ir išsiaiškinti, kokį pavojų jis sukelia bei kaip jį saugiai naudoti.
„Gaminių etiketėse pateikiamos žinios apie galimą konkrečios cheminės medžiagos ar mišinio pavojų mūsų sveikatai ar aplinkai.
Jose taip pat nurodoma, kaip gaminį naudoti saugiai, ir kaip elgtis, jeigu gaminio poveikį patiriate atsitiktinai. Prieš pradėdami naudoti gaminį, perskaitykite etiketę, kad produktą galėtumėte naudoti saugiai ir išvengtumėte žalos sveikatai“, – sako žinovė.
Pasak A. Janonytės, visoje Europos Sąjungoje buvo nustatoma nemažai nelaimingų atsitikimų, kai, nuriję degaus kepsninių skysčio, apsinuodydavo vaikai.
„Po atlikto įvertinimo Europos Sąjungos lygiu buvo nustatyto pavojaus valdymo priemonės, nes degieji kepsninių skysčiai, ženklinami pavojingumo fraze „H304: Prarijus ir patekus į kvėpavimo takus, gali sukelti mirtį“, kėlė nepriimtiną riziką, susijusią su jų naudojimu“.
Žinovė pasakoja, kad siekiant apsaugoti vartotojus, o ypač vaikus iki 3 metų amžiaus, nuo nelaimingų atsitikimų, degiajam kepsninių skysčiui buvo nustatytas specialus apribojimas.
„Visoje Europos Sąjungoje draudžiama gaminti, tiekti rinkai ar naudoti degiuosius kepsninių skysčius, jeigu jie neatitinka šio apribojimo sąlygų.
Degiojo kepsninių skysčio gamintojai, importuotojai ir tolesni naudotojai privalo užtikrinti, kad nuo 2010 m. gruodžio 1 d. vartotojams skirtas degusis kepsninių skystis būtų įskaitomai ir nenutrinamai paženklintas užrašu: „Gurkšnelis degiojo kepsninių skysčio plaučius gali pažeisti taip, kad gali kilti grėsmė gyvybei“.
Taip pat degieji kepsninių skysčiai, kurie ženklinami pavojingumo fraze H304, turi būti išpilstomi į juodos spalvos nepermatomas talpyklas, kurių talpa ne didesnė, kaip 1 litras“, – pabrėžė Aplinkos apsaugos agentūros Cheminių medžiagų skyriaus vyriausioji žinovė Agnė Janonytė.
Pagrindiniai degiųjų kepsninių skysčių naudojimo patarimai vartotojams:
Skysčius laikykite originalioje pakuotėje, neperpilkite į maistui skirtas talpyklas.
Pakuotę laikykite užsuktą vaikams nepasiekiamoje vietoje.
Vaikų nepalikite be priežiūros, kai yra naudojami degieji kepsninių skysčiai.
Venkite šių gaminių įkvėpimo.
Prarijus degiojo kepsninių skysčio, neskatinkite vėmimo, nes medžiaga gali būti įkvepiama vemiant po prarijimo. Net nedidelis kiekis degiojo kepsninių skysčio gali pažeisti plaučius.
Įvykus nelaimingam atsitikimui, nedelsiant skambinkite Apsinuodijimų informacijos biurui (8 ~5) 236 20 52 arba 112. Apsinuodijimo centro operatoriui nurodykite UFI kodą.
UFI – tai iš 16 raidinių ir skaitmeninių ženklų sudarytas kodas (pvz.: UFI: E600-30P1-S00Y-5079), susiejantis žinias apie gaminį, jo paskirtį, sudedamąsias dalis ir toksiškumą.
Jis turi būti pateikiamas ant gaminio etiketės šalia kitų ženklinimo elementų (pvz.: piktogramų). UFI kodas padės apsinuodijimų centro operatoriui greitai nustatyti, kuriuo gaminiu apsinuodyta, ir leis iš karto imtis reikiamų pirmosios pagalbos priemonių.