Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Jei mažieji nori tik saldžių pusryčių

www.alkas.lt
2024-05-18 15:22:00
0
Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

nutrition.com nuotr.

Rytai paprastai ir taip kupini skubos, o kuo atostogos arčiau – tuo ir daugiau vaikų kaprizų bei noro elgtis laisviau. Ginčai dėl pusryčių gali tapti nemenku galvos skausmu, tačiau pasitelkus kelis naudingus receptus, net ir smaguriai vaikai liks patenkinti. Ir jie net neįtars, kad iš tiesų pirmasis dienos maistas buvo netgi sveikesnis. Pasak „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės, raktu į tokią sėkmę taps paprasti receptai su visai nebrangiais kasdieniais gaminiais ir slaptu ingredientu – šviežiomis avietėmis, kurių kaina šylant orams leidžiasi.

„Matome, kad pirkėjai išties išsiilgę spalvų savo virtuvėje. Įvairių šviežių uogų turime ištisus metus, bet su termometro stulpeliu pradeda kilti ir jų pardavimai. Pirkėjai mielai perka šiuo metų laiku ypač gera kaina siūlomas šilauoges, dėmesio sulaukė jau pasirodžiusios pirmosios lietuviškos braškės“, – sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Avietės – ne tik sveikatai naudingomis savybėmis pasižyminčios uogos, bet jos išsiskiria ir savo skoniu bei patrauklia išvaizda, sako Jolanta Sabaitienė, „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė.

„Šiose sodriai raudonos spalvos uogose gausu skaidulų, jos yra geras folio rūgšties, mangano, vario ir geležies šaltinis. Skaičiuojama, kad viena stiklinė aviečių patenkina pusę vitamino C paros poreikio. Tiek bet kuris suvalgys be vargo – avietės, visų pirma, akį patraukia savo išvaizda. Net ir vaikams patinka minkštos „kepurėlės“, kurias galima užsimauti ant pirštų ir nuo jų gardžiai nuvalgyti. O jų skonis – švelniai saldžiai gaivus, todėl avietes skanu ir valgyti vienas, ir lengva derinti su įvairiais kitais produktais“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Kaip avietes plauti. Nuo daugelio kitų uogų avietės skiriasi ir savo delikatumu. Jos minkštutėlės, tuščiavidurės, todėl plauti jas reikėtų atidžiau nei tvirtesnės tekstūros šviežias gėrybes. Avietes paprasčiausiai sudėkite į sietelį arba palikite pirktiniame plastikiniame indelyje su skylutėmis ir nuplaukite po vėsiu vandeniu. Vandens srovė neturi būti stipri, nes taip minkštos šviežios uogos gali prarasti savo formą. Aviečių taip pat jokiu būdu nepatariama ilgai palikti vandenyje, nes jos lengvai sugers skystį ir praras dalį savo skonio.

Kur avietes laikyti. J. Sabaitienė primena, kad visas uogas plauti patariama tik prieš jų vartojimą. Jeigu tądien neketinate jų valgyti – dėkite į šaldytuvą neplautas, taip šviežios uogos ilgiau išstovės. Galite jas palikti pirktame plastikiniame indelyje su specialia drėgmę sugeriančia medžiaga. Jeigu iš indelio išėmėte – laikykite avietes inde, po uogomis ir virš jų uždėję po popierinį rankšluostį. Tiesa, avietės nėra ilgai išstovinčios uogos, todėl geriau jas suvartoti per 1–2 dienas.

Avietes šaldytuve laikykite atokiau nuo žalios mėsos, žuvies, kad išvengtumėte kryžminės taršos, dar atkreipia dėmesį šviežių gėrybių žinovė. O kad avietės atgautų puikų skonį ir aromatą, jas geriausia išimti likus 30 minučių iki valgymo.

Ir desertams, ir prie pagrindinių patiekalų

Avietės puikiai tinka ir greitam sveikam užkandžiui, ir desertams. Jos būna labai patrauklus puošybos elementas ir priedas, pavyzdžiui, prie ledų ar kitų desertų indeliuose. Be to, labai populiarūs kepiniai su avietėmis – pyragaičiai, biskvitai, sūrio pyragai, kreminiai tortai, keksiukai. Avietėmis galima papuošti pyragų, tortų viršų, jos gražiai atrodo po želė ar įdėtos į kremo sluoksnį. Besidairantys sveikesnių desertų, jų deda į jogurtą, košes, granolą.

„Šias šviežias uogas galima naudoti ir pagrindiniuose patiekaluose. Tai gali būti saldūs pietūs – pavyzdžiui, blyneliai ar koldūnai su avietėmis. Jų saldi gaiva taip pat derės prie pikantiškų ar aštrių patiekalų, kur suteiks malonų kontrastą. Pavyzdžiui, prie mėsos skanu patiekti aviečių padažą. Jos taip pat yra labai patrauklus salotų priedas – vos sauja jų pagerins ir skonį, ir išvaizdą“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Turint omenyje tokią aviečių panaudojimo įvairovę, kulinarijos technologė kviečia desertus ir pagrindinius patiekalus sujungti į vieną – paruošti saldžius, bet maistingus pusryčius. Pirštus apsilaižys ir vaikai, ir suaugusieji.

Šokoladinė košė su avietėmis

Reikės: 1½ puodelio avižinių dribsnių, 2 šaukštų nesaldintos kakavos miltelių, ¼ šaukštelio druskos, 3 puodelių pieno arba nesaldinto migdolų gėrimo, 1 puodelio šviežių aviečių, skysto medaus, kelių šaukštų riešutų sviesto.

Gaminame:

  1. Vidutinio dydžio puode sumaišykite avižinius dribsnius, kakavos miltelius, druską ir šiek tiek medaus. Įmaišykite pieną arba migdolų gėrimą. Kaitinkite ant vidutinės ugnies iki virimo, kartais pamaišydami, tuomet sumažinkite kaitrą. Virkite neuždengtą 5-7 minutes arba kol sutirštės, retkarčiais pamaišydami. Nuimkite nuo ugnies ir palikite pastovėti uždengtą 2 min.

  2. Avižinių dribsnių mišinį padalykite į keturis dubenėlius, į kiekvieną įmaišykite po arbatinį šaukštelį riešutinio sviesto. Ant kiekvienos porcijos viršaus užberkite aviečių ir apšlakstykite dar šiek tiek skysto medaus.

Varškė su saldžiomis avietėmis ir saulėgrąžomis

Reikės: 2 puodelių šviežių aviečių, 2 šaukštų medaus, 1 šaukštelio šviežios tarkuotos citrinos žievelės, 4 puodelių varškės, 2 šaukštų lukštentų saulėgrąžų, citrinos žievelės papuošimui.

Gaminame:

  1. 1 puodelį aviečių sudėkite į virtuvinį kombainą ar trintuvą, uždenkite ir sutrinkite iki tyrės. Mišinį perkoškite per smulkų sietelį. Nedideliame dubenyje sumaišykite aviečių tyrę, medų ir tarkuotą citrinos žievelę.

  2. Saulėgrąžų sėklas suberkite į sausą keptuvę ir vis pamaišydami pakaitinkite 5-10 minučių, tuomet pagardinkite šiek tiek druskos.

  3. Varškę padalykite į keturis atskirus dubenėlius. Ant viršaus užpilkite aviečių ir medaus mišinį, vieną ar du kartus atsargiai pamaišykite. Ant viršaus užberkite likusias šviežias avietes, saulėgrąžų sėklas. Papuoškite citrinos žievelės žievelėmis.

Bananų duona su avietėmis

Reikės: 1½ puodelio šviežių aviečių, 3 didelių labai sunokusių bananų, 1 puodelio cukraus, ½ puodelio aliejaus, 2 kiaušinių, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, 2 puodelių miltų, 1 šaukštelio kepimo sodos, ½ šaukštelio druskos.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepimo formą patepkite sviestu arba aliejumi.

  2. Bananus nulupkite ir sutrinkite bulvių trintuvu arba šakute iki vientisos masės. Sudėkite cukrų, aliejų, kiaušinius ir vanilę. Gerai išmaišykite, kol visi ingredientai susijungs.

  3. Tuomet suberkite miltus, sodą ir druską. Maišykite, kol neliks sausų miltų.

  4. Sudėkite avietes. Švelniai įmaišykite jas į tešlą, stengdamiesi nesutrinti aviečių.

  5. Supilkite tešlą į kepimo formą, tolygiai paskirstykite. Kepkite 55-65 min. Į duonos centrą įkištas ir ištrauktas dantų krapštukas turėtų būti su drėgnais trupiniais, bet be žalios tešlos.

  6. Leiskite duonai 10 minučių atvėsti orkaitėje. Tuomet išimkite ir perkelkite ją ant kepimo grotelių, kad prieš pjaustant visiškai atvėstų.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Gudrybė, rūgštų mandariną paverčianti saldžiu
  2. Trys pusryčių pasiūlymai su jaunystės uogomis
  3. Svogūnai: nuo aitrių iki saldžių
  4. Kuo praturtinti kūną kovo mėnesį?
  5. Šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis balandį
  6. Gudrybės, padėsiančios sutirštinti sriubą
  7. Daržovių skyriuje – ir kankorėžiai
  8. Kokių gėrybių nepamiršti sausį?
  9. Kodėl negalima išmesti ridikėlių lapų?
  10. Šilauogių nauda ir netikėti panaudojimo būdai
  11. Per 10 minučių – stebinantys vynuogių užkandžiai
  12. Kaip braškes namuose išlaikyti kuo ilgiau
  13. Kokias šviežias gėrybes rinktis gruodį?
  14. Skardinė tuno gali padaryti stebuklus
  15. Ar tikrai teisingai sūrį laikote šaldytuve?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • taiva apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • dar apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • jo apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras
  • Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • taiva apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • dar apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • jo apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Bet ne mums tai spręsti? apie Z. Vaišvila. VRK – robotai ar žmonės?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Numerių lentelė | regitra.lt nuotr.

Dviračiams vežti – speciali numerio lentelė

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai