Sekmadienis, 8 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Jei mažieji nori tik saldžių pusryčių

www.alkas.lt
2024-05-18 15:22:00
0
Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

nutrition.com nuotr.

Rytai paprastai ir taip kupini skubos, o kuo atostogos arčiau – tuo ir daugiau vaikų kaprizų bei noro elgtis laisviau. Ginčai dėl pusryčių gali tapti nemenku galvos skausmu, tačiau pasitelkus kelis naudingus receptus, net ir smaguriai vaikai liks patenkinti. Ir jie net neįtars, kad iš tiesų pirmasis dienos maistas buvo netgi sveikesnis. Pasak „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės, raktu į tokią sėkmę taps paprasti receptai su visai nebrangiais kasdieniais gaminiais ir slaptu ingredientu – šviežiomis avietėmis, kurių kaina šylant orams leidžiasi.

„Matome, kad pirkėjai išties išsiilgę spalvų savo virtuvėje. Įvairių šviežių uogų turime ištisus metus, bet su termometro stulpeliu pradeda kilti ir jų pardavimai. Pirkėjai mielai perka šiuo metų laiku ypač gera kaina siūlomas šilauoges, dėmesio sulaukė jau pasirodžiusios pirmosios lietuviškos braškės“, – sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Avietės – ne tik sveikatai naudingomis savybėmis pasižyminčios uogos, bet jos išsiskiria ir savo skoniu bei patrauklia išvaizda, sako Jolanta Sabaitienė, „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė.

„Šiose sodriai raudonos spalvos uogose gausu skaidulų, jos yra geras folio rūgšties, mangano, vario ir geležies šaltinis. Skaičiuojama, kad viena stiklinė aviečių patenkina pusę vitamino C paros poreikio. Tiek bet kuris suvalgys be vargo – avietės, visų pirma, akį patraukia savo išvaizda. Net ir vaikams patinka minkštos „kepurėlės“, kurias galima užsimauti ant pirštų ir nuo jų gardžiai nuvalgyti. O jų skonis – švelniai saldžiai gaivus, todėl avietes skanu ir valgyti vienas, ir lengva derinti su įvairiais kitais produktais“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Kaip avietes plauti. Nuo daugelio kitų uogų avietės skiriasi ir savo delikatumu. Jos minkštutėlės, tuščiavidurės, todėl plauti jas reikėtų atidžiau nei tvirtesnės tekstūros šviežias gėrybes. Avietes paprasčiausiai sudėkite į sietelį arba palikite pirktiniame plastikiniame indelyje su skylutėmis ir nuplaukite po vėsiu vandeniu. Vandens srovė neturi būti stipri, nes taip minkštos šviežios uogos gali prarasti savo formą. Aviečių taip pat jokiu būdu nepatariama ilgai palikti vandenyje, nes jos lengvai sugers skystį ir praras dalį savo skonio.

Kur avietes laikyti. J. Sabaitienė primena, kad visas uogas plauti patariama tik prieš jų vartojimą. Jeigu tądien neketinate jų valgyti – dėkite į šaldytuvą neplautas, taip šviežios uogos ilgiau išstovės. Galite jas palikti pirktame plastikiniame indelyje su specialia drėgmę sugeriančia medžiaga. Jeigu iš indelio išėmėte – laikykite avietes inde, po uogomis ir virš jų uždėję po popierinį rankšluostį. Tiesa, avietės nėra ilgai išstovinčios uogos, todėl geriau jas suvartoti per 1–2 dienas.

Avietes šaldytuve laikykite atokiau nuo žalios mėsos, žuvies, kad išvengtumėte kryžminės taršos, dar atkreipia dėmesį šviežių gėrybių žinovė. O kad avietės atgautų puikų skonį ir aromatą, jas geriausia išimti likus 30 minučių iki valgymo.

Ir desertams, ir prie pagrindinių patiekalų

Avietės puikiai tinka ir greitam sveikam užkandžiui, ir desertams. Jos būna labai patrauklus puošybos elementas ir priedas, pavyzdžiui, prie ledų ar kitų desertų indeliuose. Be to, labai populiarūs kepiniai su avietėmis – pyragaičiai, biskvitai, sūrio pyragai, kreminiai tortai, keksiukai. Avietėmis galima papuošti pyragų, tortų viršų, jos gražiai atrodo po želė ar įdėtos į kremo sluoksnį. Besidairantys sveikesnių desertų, jų deda į jogurtą, košes, granolą.

„Šias šviežias uogas galima naudoti ir pagrindiniuose patiekaluose. Tai gali būti saldūs pietūs – pavyzdžiui, blyneliai ar koldūnai su avietėmis. Jų saldi gaiva taip pat derės prie pikantiškų ar aštrių patiekalų, kur suteiks malonų kontrastą. Pavyzdžiui, prie mėsos skanu patiekti aviečių padažą. Jos taip pat yra labai patrauklus salotų priedas – vos sauja jų pagerins ir skonį, ir išvaizdą“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Turint omenyje tokią aviečių panaudojimo įvairovę, kulinarijos technologė kviečia desertus ir pagrindinius patiekalus sujungti į vieną – paruošti saldžius, bet maistingus pusryčius. Pirštus apsilaižys ir vaikai, ir suaugusieji.

Šokoladinė košė su avietėmis

Reikės: 1½ puodelio avižinių dribsnių, 2 šaukštų nesaldintos kakavos miltelių, ¼ šaukštelio druskos, 3 puodelių pieno arba nesaldinto migdolų gėrimo, 1 puodelio šviežių aviečių, skysto medaus, kelių šaukštų riešutų sviesto.

Gaminame:

  1. Vidutinio dydžio puode sumaišykite avižinius dribsnius, kakavos miltelius, druską ir šiek tiek medaus. Įmaišykite pieną arba migdolų gėrimą. Kaitinkite ant vidutinės ugnies iki virimo, kartais pamaišydami, tuomet sumažinkite kaitrą. Virkite neuždengtą 5-7 minutes arba kol sutirštės, retkarčiais pamaišydami. Nuimkite nuo ugnies ir palikite pastovėti uždengtą 2 min.

  2. Avižinių dribsnių mišinį padalykite į keturis dubenėlius, į kiekvieną įmaišykite po arbatinį šaukštelį riešutinio sviesto. Ant kiekvienos porcijos viršaus užberkite aviečių ir apšlakstykite dar šiek tiek skysto medaus.

Varškė su saldžiomis avietėmis ir saulėgrąžomis

Reikės: 2 puodelių šviežių aviečių, 2 šaukštų medaus, 1 šaukštelio šviežios tarkuotos citrinos žievelės, 4 puodelių varškės, 2 šaukštų lukštentų saulėgrąžų, citrinos žievelės papuošimui.

Gaminame:

  1. 1 puodelį aviečių sudėkite į virtuvinį kombainą ar trintuvą, uždenkite ir sutrinkite iki tyrės. Mišinį perkoškite per smulkų sietelį. Nedideliame dubenyje sumaišykite aviečių tyrę, medų ir tarkuotą citrinos žievelę.

  2. Saulėgrąžų sėklas suberkite į sausą keptuvę ir vis pamaišydami pakaitinkite 5-10 minučių, tuomet pagardinkite šiek tiek druskos.

  3. Varškę padalykite į keturis atskirus dubenėlius. Ant viršaus užpilkite aviečių ir medaus mišinį, vieną ar du kartus atsargiai pamaišykite. Ant viršaus užberkite likusias šviežias avietes, saulėgrąžų sėklas. Papuoškite citrinos žievelės žievelėmis.

Bananų duona su avietėmis

Reikės: 1½ puodelio šviežių aviečių, 3 didelių labai sunokusių bananų, 1 puodelio cukraus, ½ puodelio aliejaus, 2 kiaušinių, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, 2 puodelių miltų, 1 šaukštelio kepimo sodos, ½ šaukštelio druskos.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepimo formą patepkite sviestu arba aliejumi.

  2. Bananus nulupkite ir sutrinkite bulvių trintuvu arba šakute iki vientisos masės. Sudėkite cukrų, aliejų, kiaušinius ir vanilę. Gerai išmaišykite, kol visi ingredientai susijungs.

  3. Tuomet suberkite miltus, sodą ir druską. Maišykite, kol neliks sausų miltų.

  4. Sudėkite avietes. Švelniai įmaišykite jas į tešlą, stengdamiesi nesutrinti aviečių.

  5. Supilkite tešlą į kepimo formą, tolygiai paskirstykite. Kepkite 55-65 min. Į duonos centrą įkištas ir ištrauktas dantų krapštukas turėtų būti su drėgnais trupiniais, bet be žalios tešlos.

  6. Leiskite duonai 10 minučių atvėsti orkaitėje. Tuomet išimkite ir perkelkite ją ant kepimo grotelių, kad prieš pjaustant visiškai atvėstų.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Gudrybė, rūgštų mandariną paverčianti saldžiu
  2. Trys pusryčių pasiūlymai su jaunystės uogomis
  3. Svogūnai: nuo aitrių iki saldžių
  4. Kuo praturtinti kūną kovo mėnesį?
  5. Šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis balandį
  6. Gudrybės, padėsiančios sutirštinti sriubą
  7. Daržovių skyriuje – ir kankorėžiai
  8. Kokių gėrybių nepamiršti sausį?
  9. Kodėl negalima išmesti ridikėlių lapų?
  10. Šilauogių nauda ir netikėti panaudojimo būdai
  11. Per 10 minučių – stebinantys vynuogių užkandžiai
  12. Kaip braškes namuose išlaikyti kuo ilgiau
  13. Kokias šviežias gėrybes rinktis gruodį?
  14. Skardinė tuno gali padaryti stebuklus
  15. Ar tikrai teisingai sūrį laikote šaldytuve?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

LMA - Lietuvos muziejų asociacija | lma.lt nuotr.
Istorija

Lietuvos muziejų asociacija: kviečiame Valstybės kontrolę dialogui dėl muziejinių vertybių apskaitos

2025 06 07
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

Ministerijos susitarė dėl bendrų veiksmų ugdant pilietišką jaunimą

2025 06 06
Lėktuvas | sumin.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Sukčių taikiklyje – neatidūs keliautojai

2025 06 06
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Kada ligoniai siunčiami į kitas šalis ir kas už tai moka?

2025 06 06
Dviračių takas
Lietuvoje

Klaipėdoje atnaujinami dviračių ir pėsčiųjų takai

2025 06 06
Ankstyvojo skaitymo erdvė
Lietuvoje

Sostinės darželiuose – naujos ankstyvojo skaitymo erdvės

2025 06 06
Gelbėjimosi ratas
Gamta ir žmogus

Prasidedant maudyniu metui – ugniagesių įspėjimai

2025 06 06
Tiltas
Lietuvoje

Pradedami pasienio su Lenkija kelio atnaujinimo darbai

2025 06 06

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Reikalavimas apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • :( :( :( apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Ne apie didvyrius daina apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Klausimėlis: apie A. Zuokas siūlo neapmokestinti pagrindinio būsto ir mažinti tarifus

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis
  • Žinovai įvardijo pagrindines motociklininkų avarijų priežastis
  • Kodėl vienus uodai puola labiau nei kitus?
  • Augant vaikui svarbu stebėti ne tik ūgį ir svorį

Kiti Straipsniai

Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
5 veiksmingi būdai sulėtinti odos senėjimo procesus

5 veiksmingi būdai sulėtinti odos senėjimui

2025 06 04
Vitaminai

Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: reikšmė, pasekmės ir sprendimai

2025 06 03
Bėgimas

Tik sporto ir mitybos apsisaugoti nuo celiulito gali nepakakti

2025 06 01
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24

Skaitytojų nuomonės:

  • Reikalavimas apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • :( :( :( apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Ne apie didvyrius daina apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Klausimėlis: apie A. Zuokas siūlo neapmokestinti pagrindinio būsto ir mažinti tarifus
  • jo apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Numerių lentelė | regitra.lt nuotr.

Dviračiams vežti – speciali numerio lentelė

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai