Sekmadienis, 29 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Jei mažieji nori tik saldžių pusryčių

www.alkas.lt
2024-05-18 15:22:00
0
Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

nutrition.com nuotr.

Rytai paprastai ir taip kupini skubos, o kuo atostogos arčiau – tuo ir daugiau vaikų kaprizų bei noro elgtis laisviau. Ginčai dėl pusryčių gali tapti nemenku galvos skausmu, tačiau pasitelkus kelis naudingus receptus, net ir smaguriai vaikai liks patenkinti. Ir jie net neįtars, kad iš tiesų pirmasis dienos maistas buvo netgi sveikesnis. Pasak „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės, raktu į tokią sėkmę taps paprasti receptai su visai nebrangiais kasdieniais gaminiais ir slaptu ingredientu – šviežiomis avietėmis, kurių kaina šylant orams leidžiasi.

„Matome, kad pirkėjai išties išsiilgę spalvų savo virtuvėje. Įvairių šviežių uogų turime ištisus metus, bet su termometro stulpeliu pradeda kilti ir jų pardavimai. Pirkėjai mielai perka šiuo metų laiku ypač gera kaina siūlomas šilauoges, dėmesio sulaukė jau pasirodžiusios pirmosios lietuviškos braškės“, – sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Avietės – ne tik sveikatai naudingomis savybėmis pasižyminčios uogos, bet jos išsiskiria ir savo skoniu bei patrauklia išvaizda, sako Jolanta Sabaitienė, „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė.

„Šiose sodriai raudonos spalvos uogose gausu skaidulų, jos yra geras folio rūgšties, mangano, vario ir geležies šaltinis. Skaičiuojama, kad viena stiklinė aviečių patenkina pusę vitamino C paros poreikio. Tiek bet kuris suvalgys be vargo – avietės, visų pirma, akį patraukia savo išvaizda. Net ir vaikams patinka minkštos „kepurėlės“, kurias galima užsimauti ant pirštų ir nuo jų gardžiai nuvalgyti. O jų skonis – švelniai saldžiai gaivus, todėl avietes skanu ir valgyti vienas, ir lengva derinti su įvairiais kitais produktais“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Kaip avietes plauti. Nuo daugelio kitų uogų avietės skiriasi ir savo delikatumu. Jos minkštutėlės, tuščiavidurės, todėl plauti jas reikėtų atidžiau nei tvirtesnės tekstūros šviežias gėrybes. Avietes paprasčiausiai sudėkite į sietelį arba palikite pirktiniame plastikiniame indelyje su skylutėmis ir nuplaukite po vėsiu vandeniu. Vandens srovė neturi būti stipri, nes taip minkštos šviežios uogos gali prarasti savo formą. Aviečių taip pat jokiu būdu nepatariama ilgai palikti vandenyje, nes jos lengvai sugers skystį ir praras dalį savo skonio.

Kur avietes laikyti. J. Sabaitienė primena, kad visas uogas plauti patariama tik prieš jų vartojimą. Jeigu tądien neketinate jų valgyti – dėkite į šaldytuvą neplautas, taip šviežios uogos ilgiau išstovės. Galite jas palikti pirktame plastikiniame indelyje su specialia drėgmę sugeriančia medžiaga. Jeigu iš indelio išėmėte – laikykite avietes inde, po uogomis ir virš jų uždėję po popierinį rankšluostį. Tiesa, avietės nėra ilgai išstovinčios uogos, todėl geriau jas suvartoti per 1–2 dienas.

Avietes šaldytuve laikykite atokiau nuo žalios mėsos, žuvies, kad išvengtumėte kryžminės taršos, dar atkreipia dėmesį šviežių gėrybių žinovė. O kad avietės atgautų puikų skonį ir aromatą, jas geriausia išimti likus 30 minučių iki valgymo.

Ir desertams, ir prie pagrindinių patiekalų

Avietės puikiai tinka ir greitam sveikam užkandžiui, ir desertams. Jos būna labai patrauklus puošybos elementas ir priedas, pavyzdžiui, prie ledų ar kitų desertų indeliuose. Be to, labai populiarūs kepiniai su avietėmis – pyragaičiai, biskvitai, sūrio pyragai, kreminiai tortai, keksiukai. Avietėmis galima papuošti pyragų, tortų viršų, jos gražiai atrodo po želė ar įdėtos į kremo sluoksnį. Besidairantys sveikesnių desertų, jų deda į jogurtą, košes, granolą.

„Šias šviežias uogas galima naudoti ir pagrindiniuose patiekaluose. Tai gali būti saldūs pietūs – pavyzdžiui, blyneliai ar koldūnai su avietėmis. Jų saldi gaiva taip pat derės prie pikantiškų ar aštrių patiekalų, kur suteiks malonų kontrastą. Pavyzdžiui, prie mėsos skanu patiekti aviečių padažą. Jos taip pat yra labai patrauklus salotų priedas – vos sauja jų pagerins ir skonį, ir išvaizdą“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Turint omenyje tokią aviečių panaudojimo įvairovę, kulinarijos technologė kviečia desertus ir pagrindinius patiekalus sujungti į vieną – paruošti saldžius, bet maistingus pusryčius. Pirštus apsilaižys ir vaikai, ir suaugusieji.

Šokoladinė košė su avietėmis

Reikės: 1½ puodelio avižinių dribsnių, 2 šaukštų nesaldintos kakavos miltelių, ¼ šaukštelio druskos, 3 puodelių pieno arba nesaldinto migdolų gėrimo, 1 puodelio šviežių aviečių, skysto medaus, kelių šaukštų riešutų sviesto.

Gaminame:

  1. Vidutinio dydžio puode sumaišykite avižinius dribsnius, kakavos miltelius, druską ir šiek tiek medaus. Įmaišykite pieną arba migdolų gėrimą. Kaitinkite ant vidutinės ugnies iki virimo, kartais pamaišydami, tuomet sumažinkite kaitrą. Virkite neuždengtą 5-7 minutes arba kol sutirštės, retkarčiais pamaišydami. Nuimkite nuo ugnies ir palikite pastovėti uždengtą 2 min.

  2. Avižinių dribsnių mišinį padalykite į keturis dubenėlius, į kiekvieną įmaišykite po arbatinį šaukštelį riešutinio sviesto. Ant kiekvienos porcijos viršaus užberkite aviečių ir apšlakstykite dar šiek tiek skysto medaus.

Varškė su saldžiomis avietėmis ir saulėgrąžomis

Reikės: 2 puodelių šviežių aviečių, 2 šaukštų medaus, 1 šaukštelio šviežios tarkuotos citrinos žievelės, 4 puodelių varškės, 2 šaukštų lukštentų saulėgrąžų, citrinos žievelės papuošimui.

Gaminame:

  1. 1 puodelį aviečių sudėkite į virtuvinį kombainą ar trintuvą, uždenkite ir sutrinkite iki tyrės. Mišinį perkoškite per smulkų sietelį. Nedideliame dubenyje sumaišykite aviečių tyrę, medų ir tarkuotą citrinos žievelę.

  2. Saulėgrąžų sėklas suberkite į sausą keptuvę ir vis pamaišydami pakaitinkite 5-10 minučių, tuomet pagardinkite šiek tiek druskos.

  3. Varškę padalykite į keturis atskirus dubenėlius. Ant viršaus užpilkite aviečių ir medaus mišinį, vieną ar du kartus atsargiai pamaišykite. Ant viršaus užberkite likusias šviežias avietes, saulėgrąžų sėklas. Papuoškite citrinos žievelės žievelėmis.

Bananų duona su avietėmis

Reikės: 1½ puodelio šviežių aviečių, 3 didelių labai sunokusių bananų, 1 puodelio cukraus, ½ puodelio aliejaus, 2 kiaušinių, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, 2 puodelių miltų, 1 šaukštelio kepimo sodos, ½ šaukštelio druskos.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepimo formą patepkite sviestu arba aliejumi.

  2. Bananus nulupkite ir sutrinkite bulvių trintuvu arba šakute iki vientisos masės. Sudėkite cukrų, aliejų, kiaušinius ir vanilę. Gerai išmaišykite, kol visi ingredientai susijungs.

  3. Tuomet suberkite miltus, sodą ir druską. Maišykite, kol neliks sausų miltų.

  4. Sudėkite avietes. Švelniai įmaišykite jas į tešlą, stengdamiesi nesutrinti aviečių.

  5. Supilkite tešlą į kepimo formą, tolygiai paskirstykite. Kepkite 55-65 min. Į duonos centrą įkištas ir ištrauktas dantų krapštukas turėtų būti su drėgnais trupiniais, bet be žalios tešlos.

  6. Leiskite duonai 10 minučių atvėsti orkaitėje. Tuomet išimkite ir perkelkite ją ant kepimo grotelių, kad prieš pjaustant visiškai atvėstų.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Gudrybė, rūgštų mandariną paverčianti saldžiu
  2. Trys pusryčių pasiūlymai su jaunystės uogomis
  3. Svogūnai: nuo aitrių iki saldžių
  4. Kuo praturtinti kūną kovo mėnesį?
  5. Šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis balandį
  6. Gudrybės, padėsiančios sutirštinti sriubą
  7. Daržovių skyriuje – ir kankorėžiai
  8. Kokių gėrybių nepamiršti sausį?
  9. Kodėl negalima išmesti ridikėlių lapų?
  10. Šilauogių nauda ir netikėti panaudojimo būdai
  11. Per 10 minučių – stebinantys vynuogių užkandžiai
  12. Kaip braškes namuose išlaikyti kuo ilgiau
  13. Kokias šviežias gėrybes rinktis gruodį?
  14. Skardinė tuno gali padaryti stebuklus
  15. Ar tikrai teisingai sūrį laikote šaldytuve?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Senamiestis nuo Išganytojo kalvos | sonsdaughters.lt nuotr.
Kultūra

Vilniečiams dovanoja ekskursiją ausinėse: veda į mažiausiai žinomą, bet labai gražią senamiesčio dalį

2025 06 29
baltoji banga.lt
Lietuvoje

„Baltoji banga“ ragina Seimą pirmadienį nemažinti atsakomybės už piktnaudžiavimą pareigomis

2025 06 28
Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada | linesa.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada

2025 06 28
Sargėnų estakada
Lietuvoje

Atidaromas eismas Sargėnų estakada

2025 06 28
Klaipėdos kamerinis orkestras
Kultūra

Kintų muzikos šventėje – pasaulinio lygio pasirodymo lydimos Anatolijaus Šenderovo ir Ugnės Karvelis sukaktys

2025 06 28
Policija
Lietuvoje

Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui

2025 06 27
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus

2025 06 27
Smūgio slopintuvas
Lietuvoje

Didesniam saugumui keliuose – mobilūs smūgio slopintuvai

2025 06 27

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Bartas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • klaustukui apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Mikams ir Vilnoms su Kažinomis apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vilniečiams dovanoja ekskursiją ausinėse: veda į mažiausiai žinomą, bet labai gražią senamiesčio dalį
  • Rotavirusas vasarą neatostogauja
  • M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

Kiti Straipsniai

Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Vaikas miega

Miegas ir nutukimas: ryšys, apie kurį verta žinoti

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Daržovės, česnakai

Prieskoniai gali tapti natūralia pagalba medžiagų apykaitai

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21

Skaitytojų nuomonės:

  • Bartas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • klaustukui apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Mikams ir Vilnoms su Kažinomis apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Bartas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Numerių lentelė | regitra.lt nuotr.

Dviračiams vežti – speciali numerio lentelė

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai