Šeštadienis, 6 rugsėjo, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pomidorai – salotoms ir kepsninėms

www.alkas.lt
2024-04-13 16:56:00
0
Kepti pomidorai | iki.lt nuotr.

Kepti pomidorai | iki.lt nuotr.

       

Kuo daugiau saulės, tuo labiau norisi šviežių, vasara kvepiančių pomidorų. Esame įpratę juos valgyti visų pirma žalius – įvairiose salotose, ant sumuštinių, jie neatsiejami palydovai prie šašlykų, kepsnių. Tačiau verta pakepti ir pačius pomidorus – „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė atkreipia dėmesį, kad kepti jie ne tik įgauna dar gilesnį skonį, bet gali tapti ir pagrindiniu visai nebrangiu patiekalu. 

Ką daryti, kad išimti iš šaldytuvo būtų skanesni

Raudonas, geltonas ar net juodas, mėsingas, sultingas ir viliojantis pomidoras yra viena iš populiariausių daržovių visame pasaulyje. Lietuviai šiuo klausimu ne išimtis – pomidorai atsiduria kone kiekvieno pirkėjo pirkinių krepšelyje, sako Gintarė Kitovė.

„Savo populiarumu šios daržovės nusileidžia tik bulvėms. Be to, pastaraisiais metais stebime išaugusį pirkėjų susidomėjimą ne tik standartinėmis pomidorų rūšimis, bet ir įvairesnėmis veislėmis. Pavyzdžiui, vynuoginiai ar slyviniai pomidoriukai jau dažnam yra tapę įprastu pasirinkimu. Mėgstama išbandyti ir skirtingas jų spalvas – oranžinius, juoduosius, geltonus pomidorus, kurių deriniai ypač gražiai atrodo lėkštėse“, – pastebi G. Kitovė.

Pomidorai suteikia geresnį skonį, tekstūrą ir spalvą įvairiems virtuvės patiekalams, bet reikia pabrėžti ir jų maistinę vertę. Juose gausu vitaminų (B grupės, taip pat vitaminų C, K, A), mineralinių medžiagų, tokių kaip kalio, magnio, fosforo vardija „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

„Pomidorai yra ir pagrindinis antioksidanto likopeno šaltinis. Todėl nenuostabu, kad įvairių tautų virtuvėse jie laikomi vienu iš svarbių ramsčių, padedančių palaikyti sveiką ir subalansuotą mitybą. Jei rūpinatės svoriu, pomidorai taip pat bus naudingi sąjungininkai. Pavyzdžiui, du vidutinio dydžio pomidorai turi tik apie 20 kalorijų, nes maždaug 95 % jų svorio sudaro vanduo ir juose yra labai mažai angliavandenių“, – sako J. Sabaitienė.

Ji pastebi, kad nors pomidoras lietuviams yra be galo įprastas, vis dar dažnam kyla klausimas – kur juos laikyti namuose? Ant spintelės ar šaldytuve? „Pomidorų visiškai nebūtina dėti į šaldytuvą. Laikomi kambario temperatūroje jie ir toliau sirpsta, noksta. Tačiau jeigu pomidoras yra gerai sunokęs, o jūs neketinate jo valgyti artimiausiomis dienomis, verčiau įdėti jį į šaldytuvą. Taip ilgiau išlaikysite jo šviežumą. Beje, pomidorų skonis bus geriausias, jei juos iš šaldytuvo išimsite likus 30 minučių iki valgymo, kad atgautų kambario temperatūrą“, – pataria J. Sabaitienė.

Kepti pomidorai – ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis patiekalas

Dėl daugybės jo rūšių ir paruošimo būdų pomidoras virtuvėje atlieka labai svarbų, tačiau dažnai ne pagrindinį vaidmenį. Tačiau viskas gali pasikeisti, jeigu išbandysite ką nors naujo su šia puikiai pažįstama daržove.

„Dažnam arčiau širdies yra žalių pomidorų salotos, tačiau kartą pabandžius pomidorus iškepti, tą kartosite vėl ir vėl, – žada G. Urbonavičiūtė. – Labai skanu juos pakepti orkaitėje skardoje su alyvuogių aliejumi, česnaku ir, jei norite suteikti daugiau kvapo, prieskoninėmis žolelėmis.“

Jeigu kuriate kepsninę, mažesnius pomidoriukus galite suverti ant iešmų tarp mėsos ar kitų daržovių gabalėlių, pataria „Iki“ kulinarijos technologė. Ne tik skanu, bet ir labai gražu pasigaminti originalius vėrinukus – tiesiog mažus pomidorus suverkite ant rozmarinų šakelių ir pakepkite. Jeigu po ranka turite didesnių pomidorų, juos perpjaukite, pagardinkite puseles druska ir pipirais, pabarstykite prieskoninėmis žolelėmis (pvz., raudonėliais arba bazilikais), apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir apkepkite iš abiejų pusių.

„Pomidorai yra ir puikios daržovės įdaryti. Juos lengvai išskobus, vidų galima pripildyti tuo, ką turite namuose – ryžiais, mėsa, daržovėmis, žuvimi, kruopomis, sūriu, grybais, varške. Sočius ir maistingus pusryčius paruošite ir į išskobtą pomidorą įmušę kiaušinį ir iškepę orkaitėje ar net kepsninėje“, – primena G. Urbonavičiūtė.

Įdaryti pomidorai gali tapti puikiu nebrangiai ir greitai pagaminamu šaltu užkandžiu – pavyzdžiui, juos paprasčiausiai galite pripildyti mėgstamomis salotomis. Tačiau jie bus ir puikus karštasis patiekalas, kuris nustebins nauja gerai pažįstamų daržovių pateikimo forma.

Kepti pomidorai su baklažanais ir grybais

Reikės: 4 didelių pomidorų, 300 g pievagrybių, 1 baklažano, 1 nedidelio svogūno, 1 skiltelės česnako, alyvuogių aliejus, druskos, pipirų, šviežių petražolių.

Gaminame:

  1. Baklažanus nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais. Apibarstykite druska ir atidėkite bent pusvalandžiui, kad išsiskirtų skystis. Tada juos nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite mažais kubeliais. Grybus taip pat supjaustykite riekelėmis.

  2. Nuplaukite pomidorus ir nupjaukite jų viršų, išskobkite vidų šaukštu. Išpilkite susidariusias sultis. Pomidorų minkštimą susmulkinkite ir atidėkite į šalį.

  3. Svogūną ir česnaką susmulkinkite ir pakepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus. Tuomet sudėkite į tą pačią keptuvę baklažanus ir grybus, galiausiai – pomidorų minkštimą. Pagardinkite druska, pipirais, mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, pavyzdžiui, oreganu.

  4. Šiek tiek pakepkite, tuomet mišiniu įdarykite pomidorus, dėkite juos į aliejumi pateptą skardą ir šaukite į orkaitę arba apvyniokite folija ir dėkite ant grotelių. Kepkite apie 15 min. 180 °C temperatūroje. Patiekite karštus ir apibarstytus šviežiomis petražolėmis.

Malta mėsa įdaryti kepti pomidorai

Reikės: 4 didelių pomidorų, 500 g liesos maltos mėsos, ½ svogūno, 1 česnako skiltelės, druskos, pipirų, 1 šaukštelio itališkų prieskonių, 1 kiaušinio, 1 mocarelos sūrio, ½ puodelio džiūvėsėlių.

Gaminame:

  1. Nuplaukite pomidorus ir nupjaukite jų viršų, išskobkite vidų. Išpilkite sultis ir atidėkite.

  2. Keptuvėje su šlakeliu aliejaus apkepkite smulkintą svogūną, česnaką. Sudėkite maltą mėsą, pagardinkite prieskoniais. Išmaišykite ir kepkite, kol mėsa bus pusiau iškepusi.

  3. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite mėsos mišiniui atvėsti. Įmaišykite pusę sūrio, visus džiūvėsėlius, lengvai plaktą kiaušinį. Gerai išmaišykite.

  4. Tolygiai paskirstykite įdarą šaukštu į pomidorus ir sudėkite juos į kepimo indą. Kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje 25 minutes. Tuomet ant viršaus užberkite likusį sūrį ir grąžinkite į orkaitę bei pakepkite kelias minutes, kad sūris išsilydytų. Patiekite karštus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Moliūgai tiks ir… kepsninėms
  2. Žalieji žirneliai: sriuboms, salotoms ir apkepams
  3. Pomidorai – maistui ir… apsaugai nuo saulės
  4. Pomidorai – antioksidantų ir vitamino C šaltinis
  5. Braškės – užkandžiui, salotoms ir padažams
  6. Arbūzai – ir atgaivai ir… kepsninėms
  7. Pomidorai: rūšys, skirtumai, panaudojimas
  8. Kokios kaimynystės nemėgsta pomidorai?
  9. Statymo taisyklės galioja ir kepsninėms
  10. Kodėl negalima išmesti ridikėlių lapų?
  11. Šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis balandį
  12. Gudrybės, padėsiančios sutirštinti sriubą
  13. Daržovių skyriuje – ir kankorėžiai
  14. Šilauogių nauda ir netikėti panaudojimo būdai
  15. Kuo praturtinti kūną kovo mėnesį?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

„Vilniaus dienos“
Šventės

„Vilniaus dienos“ sostinės centrą pavertė atvira scena (nuotraukos)

2025 09 05
Dviračių takas
Lietuvoje

Šiauliai ruošiasi susigrąžinti dviračių sostinės vardą

2025 09 05
Simonas Gentvilas
Lietuvoje

Aplinkos apsaugos komitetas kviečia kandidatus į ministrus

2025 09 05
Pratybos
Lietuvoje

Prasideda JAV kariuomenės pratybos „Geležinis kumštis“

2025 09 05
Sukurtas bepiločių orlaivių naudotojams skirtas filmas (video)
Lietuvoje

Po orlaivių eismą sutrikdžiusio bepiločio – imtasi veiksmų

2025 09 05
Treniruoklis BAT
Lietuvoje

KOP Aviacijos bazėje pristatytas naujas treniruoklis

2025 09 05
Dirbtinis intelektas
Gamta ir žmogus

Sukčiai prabyla artimųjų balsais: DI jau „išmoko“ lietuvių kalbą

2025 09 05
Gitanas Nausėda ir Karolis Narvockis
Lietuvoje

Į Lietuvą atvyksta Lenkijos Prezidentas

2025 09 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Gaila, kad taip...:( apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Kęstutis K.Urba apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Kęstutis K.Urba apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Kęstutis K.Urba apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kodėl katės sąnariais būtina rūpintis nuolat?
  • Naršymas internete atskleidė naujas keliavimo kryptis
  • Ar dabar – palankus metas įsigyti automobilį lizingu?
  • Kaip sukurti jaukią erdvę, kurioje tilptų visas gyvenimas

Kiti Straipsniai

Katė

Kodėl katės sąnariais būtina rūpintis nuolat?

2025 09 06
Šilauogės

Netikėtas šviežio derliaus duetas – cukinijos su šilauogėmis

2025 09 01
Pilvo pūtimas: net šį nemalonų jausmą vis dažniau paskatina ir stresas

Pilvą pučia ne tik nuo blogo maisto

2025 08 31
Tvarkingi namai nebūtinai brangiai kainuos

7 vietos, kurias daugelis valo gerokai rečiau nei derėtų

2025 08 31
Kardeliai | pixabay.com, Monicore nuotr.

Tai, ko dar nežinojote apie kardelius

2025 08 31
Vaisiai, slyvos | pixabay.com nuotr.

Skanusis slyvų metas: 3 pigūs ir lengvi receptai

2025 08 30
Burokėliai

Į stiklainį – ne tik agurkai: tam tiks burokėliai ir morkos

2025 08 30
Parduotuvė | pixabay.com nuotr.

Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai

2025 08 24
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24

Skaitytojų nuomonės:

  • Gaila, kad taip...:( apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Kęstutis K.Urba apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Kęstutis K.Urba apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Kęstutis K.Urba apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • P.Skutas apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Psichologinė pagalba | pixabay.com nuotr.

Kaip padėti sau susidūrus su netinkamu elgesiu darbe?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai