Pirmadienis, 2 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Atskirti kokybišką pieną – nesudėtinga

www.alkas.lt
2024-01-14 18:36:55
0
Rauginto pieno gaminius įsisaviname geriau, bet pasterizuoto pieno nesurauginsite

pixabay.com nuotr.

Jeigu dabar pravertumėte savo šaldytuvo duris, kokius gaminius ten tikrai pamatytumėte? Didelė tikimybė, kad šaldytuve gulėtų bent vienas iš šių pieno gaminių: jogurtas, varškė, grietinė, sūris, sviestas ar tiesiog pakelis geriamojo karvės pieno. Ir tai neturėtų stebinti.

Gyvename teritorijoje, kurios meilei pienui beveik niekas neprilygsta. Europos Sąjungoje šiemet suvartota apie 30 milijonų tonų skysto karvės pieno. Didesni skaičiai – tik Indijoje, ten per metus suvartota apie 95 mln. tonų. Visgi pienas nėra lygu pienui, todėl svarbu žinoti, kaip rinktis šį gaminį, kad įsisavintume geriausias jo savybes.

Pieno ir jo gaminių populiarumas auga

Pirmieji gyvulių pieno gėrimo įrodymai datuojami prieš beveik 9000 metų dabartinėje Turkijoje, prie Marmuro jūros, kur ant senovinių keramikos šukių buvo rasta pieno riebalų. Net ir prabėgus tūkstančiams metų, pieno gėrimo tradicija niekur nedingo, o populiarumas tik auga. Vien per pastaruosius 8-erius metus pagaminamos pieno produkcijos skaičiai visame pasaulyje išaugo nuo maždaug 547 mln. tonų iki 605 mln. tonų.

Žinoma, keičiasi, kaip ir kokį pieną vartojame. Dar ne taip seniai buvo galvojama, kad naudingiausias kūnui – visiškai neapdorotas, vadinamasis žalias pienas. Kitaip tariant, tiesiai iš karvės pas močiutę kaime. Visgi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba perspėja, kad karvės nešioja tam tikras pavojingas bakterijas, kurios melžimo metu gali patekti į pieną, o jį vartojant, galima užsikrėsti sunkiomis ligomis. „Jau ir seniau dalis šeimininkių, prieš vartojant pieną, jį arba pakaitindavo, arba užvirindavo. Visgi tai nėra tinkamiausias būdas, mat tuomet pienas praranda ir savo natūralų skonį, ir naudingąsias medžiagas”, – pasakoja AB „Pieno žvaigždės“  filialo „Panevėžio pienas“ vyriausioji technologė Dalia Mickeliūnienė.

Kodėl pienas pasterizuojamas?

Dabar, kai dauguma Lietuvos žmonių gyvena miestuose ir pieną įsigyja parduotuvėse, dėl jo kokybės rūpintis nereikia, tai užtikrina pieno perdirbėjai, kurie pieną pasterizuoja. „Pasterizacija – tai pieno šiluminis apdorojimo būdas, kurio metu sunaikinamos bakterijos, galinčios sukelti ligas. Kai pienas kaitinamas, sunaikinamos jame esančių mikroorganizmų, ypač patogeninių, vegetatyvinės ląstelės. Visa tai daroma pasitelkiant pažangias pieno perdirbimo technologijas”, – atskleidžia D. Mickeliūnienė.

Būtent šiuolaikinės technologijos leidžia pasterizuotame piene išlaikyti ir žmogaus kūnui naudingas savybes. Pienas gali būti pasterizuojamas 60-100 laipsnių temperatūroje, tačiau yra įrodyta, kad žemutinė kaitinimo temperatūra, kuri yra saugi žmogui, yra ne žemesnė nei 72 laipsniai. „Pavyzdžiui, mūsų „Dvaro” pienas yra pasterizuojamas ne aukštesnėje kaip 74 laipsnių temperatūroje. Taip išlieka visos jo natūraliosios savybės, išsaugomi vertingieji baltymai, maistinės savybės, skonis, vitaminai ir mineralai. Jeigu pienas pasterizuojamas aukštesnėje nei 80 laipsnių temperatūroje, dalis jo vertingųjų medžiagų žūsta. O jei kaitinimas vyksta didesnėje nei 90 laipsnių temperatūroje, pakinta beveik visi baltymai. Apskritai, kuo aukštesnė pieno pasterizavimo temperatūra, tuo labiau pienas tampa beverčiu baltu skysčiu”, – tvirtina vyriausioji technologė D. Mickeliūnienė.

Atskirti kokybišką pieną – paprasta

Nors dažniausiai vartotojai gali nežinoti, kokioje temperatūroje perkamas pienas yra pasterizuotas, tai galima paprastai patikrinti. „Kadangi mes kaitiname pieną neaukštoje temperatūroje, jis visada yra šviežaus, natūralaus ir gaivaus skonio. Atskirti, kuris pienas yra išlaikęs naudingąsias medžiagas, o kuris – perkaitintas, galima tiesiog jo paragavus. Jeigu ragaudami pajuntate virinto pieno kvapą ar skonį, tai ir reiškia, kad jis yra pasterizuotas aukštoje temperatūroje arba perkaitintas”, – pasakoja D. Mickeliūnienė.

Pienas tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje vertinamas dėl jo išskirtinės naudos kūnui. Jis yra svarbus ir gausus mineralinių medžiagų šaltinis, tarp kurių – kaulams būtinas kalcis, kalis, fosforas ir kita. Be to, pieno baltymai laikomi visaverčiais, nes jų sudėtyje galima rasti visų 20 žmogaus kūnui gyvybiškai reikalingų aminorūgščių.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kokių klaidų vengti parsinešus pieną
  2. Aš žalią pieną vartoti yra saugu?
  3. Kaip atskirti saldžius ir be sėklų apelsinus?
  4. 6 būdai, kad pieno gaminiai tiktų valgyti ilgiau
  5. Varškę siūloma valgyti 2–3 kartus per savaitę
  6. Dietologė ragina neatsisakyti karvės pieno
  7. Sūriai: kokį pasirinkti ir kaip jį laikyti?
  8. Bulvės palankios ir sveikatai, ir piniginei
  9. Cukinijos: nuo sočių blynelių iki užkandžių
  10. Mažos uogos – didelė nauda sveikatai
  11. Avietės – išskirtinės uogos metantiems svorį
  12. Kai nėra minčių, kur dėti gausų cukinijų derlių
  13. Vynuogių ABC: rinktis šviesias ar tamsias?
  14. Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?
  15. Kiaulienos išbraukti iš mitybos nėra tikslo

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Ukrainos dronų ataka Rusijos gilumoje | Alkas.lt koliažas
Ukrainos balsas

Rusijos „Perl Harboras“: susprogdinti bombonešiai, sąmyšis Maskvoje ir Stambulo derybų kortos

2025 06 01
Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 12 12 10:45
Ukrainos balsas

Rusiškos „derybos“: reikalavimas pasiduoti

2025 06 01
Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais | lzs.lt nuotr.
Etninė kultūra

Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais

2025 06 01
Saulės elektrinė | statybunaujienos.lt nuotr.
Energetika

Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?

2025 06 01
Bernadetos gobelenas | valdovurumai.lt nuotr.
Kultūra

Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams

2025 06 01
LNM
Architektūra

Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?

2025 06 01
Sūduviai
Etninė kultūra

Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Net jeigu taip - apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Kas toliau? - apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
  • Tam mokestį naudotų? apie R. Šimaitis. 230–276 mln. eurų kasmet –nedirbantiems užsieniečiams, o lietuviams NT mokestis po kaklu?
  • +++ apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Rusijos „Perl Harboras“: susprogdinti bombonešiai, sąmyšis Maskvoje ir Stambulo derybų kortos
  • Rusiškos „derybos“: reikalavimas pasiduoti
  • Kai televizorius tampa kibernetinių atakų taikiniu
  • Tik sporto ir mitybos apsisaugoti nuo celiulito gali nepakakti

Kiti Straipsniai

Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17

Skaitytojų nuomonės:

  • Net jeigu taip - apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Kas toliau? - apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
  • Tam mokestį naudotų? apie R. Šimaitis. 230–276 mln. eurų kasmet –nedirbantiems užsieniečiams, o lietuviams NT mokestis po kaklu?
  • +++ apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
  • +++ apie Rusijos „Perl Harboras“: susprogdinti bombonešiai, sąmyšis Maskvoje ir Stambulo derybų kortos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Ąžuolyno biblioteka | kvb.lt nuotr.

Dvi dienas truks šventinis Ąžuolyno bibliotekos atidarymas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai