Sekmadienis, 1 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Ar jau metas ruošti šventinius saldymunus?

www.alkas.lt
2023-12-17 13:00:35
0
Sausainiai | iki.lt nuotr.

Sausainiai | iki.lt nuotr.

Palengva artėjant Kalėdoms, regis, laikas tirpte tirpsta, tačiau kokios gi būtų šventės be gardžių kalėdinių desertų? Cinamonu, vanile, imbieru kvepiantys sausainiai, aguoniniai ar varškės pyragai yra visų laukiami, tačiau juos paruošti trunka laiko. Kad šventėms pasiruošti būtų paprasčiau, prekybos tinklo „Iki“ konditeris Thierry Lauvray dalijasi paprastais patarimais. Visų pirma – tai kada gi tinkamas laikas pradėti kepti sausainius?

Vieno gaminio pardavimai išaugo 17 kartų

„Kasmet matome, kad lietuviai gražiausioms metų šventėms pradeda ruoštis vis anksčiau. Taip galima ilgiau pasidžiaugti dekoracijomis namuose, „pasirepetuoti“ šventinius valgius, daugiau laiko skirti sau ir artimiesiems, o švenčių laukti ramiau, be papildomo streso. Be to, pradėjus apie pirkinius galvoti iš anksto, galima pasinaudoti įvairiomis akcijomis, nuolaidomis – juk kiekvienam aktualu sutaupyti artėjant Kalėdoms“, – sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Kad lietuviai ypač atidžiai seka akcijas, atskleidžia pirkimų statistika. Pasinaudodami nuolaidomis, pirkėjai nepraleidžia progos anksčiau apsirūpinti ilgiau negendančiais gaminiais, kurių tikrai prireiks per šventes: prieskoniais, gėrimais, konservuotais, marinuotais gaminiais.

Sausainius jau galite kepti

Paskutinės dienos prieš Kalėdas dažnai gali būti gana įtemptos. Todėl prieššventinį pasiruošimą vertėtų gerai suplanuoti, kad paskutinei minutei liktų kuo mažiau reikalų, o šventine nuotaika būtų galima mėgautis su mažiau streso. Viena iš išeičių – dalį desertų išsikepti anksčiau.

Kada geriausias metas pradėti kepti sausainius? Geriausia – niekada ir nesustoti, šypsosi Th. Lauvray. Dažnas įvairiausius sausainius pradeda kepti dar gruodžio pradžioje, norėdamas atrasti skaniausią receptą. Ir, pasak konditerio, neprašauna – imbierinių, trapios tešlos kalėdinių sausainių skonis geriausiai atsiskleidžia po kelių savaičių.

„Visgi, kad jie iki švenčių išlaikytų skonį, aromatą ir malonią tekstūrą, svarbu žinoti kelias jų laikymo taisykles. Visų pirma, prieš perkeliant kalėdinius sausainius į indą, labai svarbu leisti jiems visiškai atvėsti. Be to, sausainių papuošimai, pavyzdžiui, glajus ar šokoladas, jau turėtų būti pakankamai išdžiūvę, kad sausainiai inde nesuliptų vienas prie kito ir vis dar gražiai atrodytų kaip tik per Kalėdas“, – pataria Th. Lauvray.

Į indą įdėkite obuolio skiltelę

Kaip laikyti skanumynus, priklauso nuo jų rūšies. Kad iš trapios tešlos pagaminti sausainiai ilgai išsilaikytų, atvėsę jie turėtų būti laikomi gerai uždarytame metaliniame arba plastikiniame inde tamsioje ir vėsioje vietoje, primena konditeris. Jie išliks švieži iki keturių savaičių.

Meduolinius, minkštus imbierinius sausainius prieš sudedant į indą vertėtų dar vieną dieną palaikyti atvirai. Taip jie įgaus geriausią aromatą ir taps malonios tekstūros. Tuomet juos tinka laikyti metalinėje ar plastikinėje dėžutėje.

„Konditerių žinoma gudrybė – jeigu kepate minkštus sausainius, į indą su jais įdėkite skiltelę obuolio ir keiskite ją kas antrą dieną. Taip skanėstai ilgiau išlaikys drėgmę, bus minkštesni“, – patarimu dalijasi Th. Lauvray.

Naminių sausainių nereikėtų laikyti šiltose patalpose, tačiau pakanka šiek tiek vėsesnės vietos ar kambario temperatūros – į šaldytuvą jų dėti nereikia. Tačiau atminkite, kad jų neturėtų pasiekti šviesa.

Jei norite, kad sausainiai išsilaikytų kuo ilgiau, kiekvieną sausainių rūšį laikykite atskirame inde arba derinkite bent jau pagal ingredientų panašumą ir kiekvieną rūšį atskirkite kepimo popieriumi. Tuomet vieno sausainio ingredientai ir skonis neprasiskverbs į kitus kalėdinius sausainius.

Tiesa, Th. Lauvray pabrėžia, kad jeigu kepate sausainius su įdaru ar kremu, ankstintis nederėtų. Tokie sausainiai išsilaiko tik maždaug savaitę, tad jų gamybą pasilikite prieš šventes.

Jeigu ruošiatės kepti pyragą

Ne tik sausainiai, bet ir pyragai, tortai lydi Kalėdas. Pasak Th. Lauvray, jeigu ketinate kepti tortą, pyragą su įdaru –  teks šiam darbui nusimatyti laiko paskutinei dienai. Iškepti, pavyzdžiui, dieną prieš Kūčias, jie antrąją Kalėdų dieną jau gali būti pasenę.

Tačiau iš anksto galima išsikepti kitų saldėsių. Visų pirma, žinoma, puikiai išsilaiko brandinti džiovintų vaisių pyragai, kurie paprastai ruošiami likus netgi daugiau nei mėnesiui iki švenčių. Taip pat greitai nesudžius ir senovinis lietuviškas meduolinis pyragas. Iškeptą anksčiau tuomet tik teliks prieš pat šventę papuošti glajumi, ištirpintu šokoladu, smulkintais riešutais ar uogiene.

„Įvairūs keksai yra kalėdinė klasika, kurių ruošimo imtis galima likus maždaug 5–7 dienoms iki švenčių. Šaldytuve ar vėsioje vietoje (palėpėje ar rūsyje) jie nesunkiai išsilaikys visą savaitę. Tačiau nepamirškite kekso per anksti nepuošti glajumi – tai darykite dieną prieš Kūčių vakarą arba prieš pat patiekdami pyragą ant šventinio stalo“, – pataria konditeris.

Aguonų pyragas – dar vienas gardėsis, kuris saugiai išsilaikys vėsioje vietoje kelias dienas. Tačiau nepamirškite, kad, kaip ir kitus pyragus, aguonų pyragą geriausia glaistyti tik šventės dieną. Taip aguonų pyragas nesuminkštės, o glajus visą laiką išliks šviežias.

Sūrio pyragai sulaukia vis daugiau gerbėjų Lietuvoje. Purus kepinys puikiai tinka prie kavos, arbatos, taip pat žiemos gėrimų, o jį originaliai papuošus pyragas taps viso desertų stalo pažiba. Tačiau tai nėra labai ilgai išstovintis pyragas, atkreipia dėmesį Th. Lauvray. Klasikinį sūrio pyragą kepkite likus ne daugiau kaip 3 dienoms iki Kalėdų. Šaldytuve jis išstovės iki 5 dienų.

 

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Sveikesnius desertus ruošti visai nesunku
  2. Prasidėjo sausmedžio uogų metas
  3. Žibutės per Naujuosius! Stebuklų metas ragina rikiuoti darbus
  4. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  5. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  6. Kur skypi mielinės tešlos paslaptis?
  7. Pyragų diena skatina dalintis gerumu
  8. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  9. Kaip susikurti jaukumą artėjant žiemai?
  10. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  11. Pyragų dieną sutikime skaniai ir nebrangiai
  12. Sveikesniam stalui – ir naminis majonezas
  13. Pyragams puikiai tiks ir dribsniai
  14. Geriau rinktis apgalvotas, o ne brangias dovanas
  15. Ikrai – ne tik šventinės vakarienės puošmena

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Ukrainos dronų ataka Rusijos gilumoje | Alkas.lt koliažas
Ukrainos balsas

Rusijos „Perl Harboras“: susprogdinti bombonešiai, sąmyšis Maskvoje ir Stambulo derybų kortos

2025 06 01
Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 12 12 10:45
Ukrainos balsas

Rusiškos „derybos“: reikalavimas pasiduoti

2025 06 01
Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais | lzs.lt nuotr.
Etninė kultūra

Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais

2025 06 01
Saulės elektrinė | statybunaujienos.lt nuotr.
Energetika

Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?

2025 06 01
Bernadetos gobelenas | valdovurumai.lt nuotr.
Kultūra

Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams

2025 06 01
LNM
Architektūra

Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?

2025 06 01
Sūduviai
Etninė kultūra

Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Net jeigu taip - apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Kas toliau? - apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
  • Tam mokestį naudotų? apie R. Šimaitis. 230–276 mln. eurų kasmet –nedirbantiems užsieniečiams, o lietuviams NT mokestis po kaklu?
  • +++ apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Rusijos „Perl Harboras“: susprogdinti bombonešiai, sąmyšis Maskvoje ir Stambulo derybų kortos
  • Rusiškos „derybos“: reikalavimas pasiduoti
  • Kai televizorius tampa kibernetinių atakų taikiniu
  • Tik sporto ir mitybos apsisaugoti nuo celiulito gali nepakakti

Kiti Straipsniai

Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17

Skaitytojų nuomonės:

  • Net jeigu taip - apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Kas toliau? - apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
  • Tam mokestį naudotų? apie R. Šimaitis. 230–276 mln. eurų kasmet –nedirbantiems užsieniečiams, o lietuviams NT mokestis po kaklu?
  • +++ apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
  • +++ apie Rusijos „Perl Harboras“: susprogdinti bombonešiai, sąmyšis Maskvoje ir Stambulo derybų kortos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Reabilitacijos centras | unsplash.com nuotr.

Reabilitacijos centras: kaip įveikti atotrūkį tarp ligoninės ir namų

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai