Trečiadienis, 29 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Ar jau metas ruošti šventinius saldymunus?

www.alkas.lt
2023-12-17 13:00:35
0
Sausainiai | iki.lt nuotr.

Sausainiai | iki.lt nuotr.

       

Palengva artėjant Kalėdoms, regis, laikas tirpte tirpsta, tačiau kokios gi būtų šventės be gardžių kalėdinių desertų? Cinamonu, vanile, imbieru kvepiantys sausainiai, aguoniniai ar varškės pyragai yra visų laukiami, tačiau juos paruošti trunka laiko. Kad šventėms pasiruošti būtų paprasčiau, prekybos tinklo „Iki“ konditeris Thierry Lauvray dalijasi paprastais patarimais. Visų pirma – tai kada gi tinkamas laikas pradėti kepti sausainius?

Vieno gaminio pardavimai išaugo 17 kartų

„Kasmet matome, kad lietuviai gražiausioms metų šventėms pradeda ruoštis vis anksčiau. Taip galima ilgiau pasidžiaugti dekoracijomis namuose, „pasirepetuoti“ šventinius valgius, daugiau laiko skirti sau ir artimiesiems, o švenčių laukti ramiau, be papildomo streso. Be to, pradėjus apie pirkinius galvoti iš anksto, galima pasinaudoti įvairiomis akcijomis, nuolaidomis – juk kiekvienam aktualu sutaupyti artėjant Kalėdoms“, – sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Kad lietuviai ypač atidžiai seka akcijas, atskleidžia pirkimų statistika. Pasinaudodami nuolaidomis, pirkėjai nepraleidžia progos anksčiau apsirūpinti ilgiau negendančiais gaminiais, kurių tikrai prireiks per šventes: prieskoniais, gėrimais, konservuotais, marinuotais gaminiais.

Sausainius jau galite kepti

Paskutinės dienos prieš Kalėdas dažnai gali būti gana įtemptos. Todėl prieššventinį pasiruošimą vertėtų gerai suplanuoti, kad paskutinei minutei liktų kuo mažiau reikalų, o šventine nuotaika būtų galima mėgautis su mažiau streso. Viena iš išeičių – dalį desertų išsikepti anksčiau.

Kada geriausias metas pradėti kepti sausainius? Geriausia – niekada ir nesustoti, šypsosi Th. Lauvray. Dažnas įvairiausius sausainius pradeda kepti dar gruodžio pradžioje, norėdamas atrasti skaniausią receptą. Ir, pasak konditerio, neprašauna – imbierinių, trapios tešlos kalėdinių sausainių skonis geriausiai atsiskleidžia po kelių savaičių.

„Visgi, kad jie iki švenčių išlaikytų skonį, aromatą ir malonią tekstūrą, svarbu žinoti kelias jų laikymo taisykles. Visų pirma, prieš perkeliant kalėdinius sausainius į indą, labai svarbu leisti jiems visiškai atvėsti. Be to, sausainių papuošimai, pavyzdžiui, glajus ar šokoladas, jau turėtų būti pakankamai išdžiūvę, kad sausainiai inde nesuliptų vienas prie kito ir vis dar gražiai atrodytų kaip tik per Kalėdas“, – pataria Th. Lauvray.

Į indą įdėkite obuolio skiltelę

Kaip laikyti skanumynus, priklauso nuo jų rūšies. Kad iš trapios tešlos pagaminti sausainiai ilgai išsilaikytų, atvėsę jie turėtų būti laikomi gerai uždarytame metaliniame arba plastikiniame inde tamsioje ir vėsioje vietoje, primena konditeris. Jie išliks švieži iki keturių savaičių.

Meduolinius, minkštus imbierinius sausainius prieš sudedant į indą vertėtų dar vieną dieną palaikyti atvirai. Taip jie įgaus geriausią aromatą ir taps malonios tekstūros. Tuomet juos tinka laikyti metalinėje ar plastikinėje dėžutėje.

„Konditerių žinoma gudrybė – jeigu kepate minkštus sausainius, į indą su jais įdėkite skiltelę obuolio ir keiskite ją kas antrą dieną. Taip skanėstai ilgiau išlaikys drėgmę, bus minkštesni“, – patarimu dalijasi Th. Lauvray.

Naminių sausainių nereikėtų laikyti šiltose patalpose, tačiau pakanka šiek tiek vėsesnės vietos ar kambario temperatūros – į šaldytuvą jų dėti nereikia. Tačiau atminkite, kad jų neturėtų pasiekti šviesa.

Jei norite, kad sausainiai išsilaikytų kuo ilgiau, kiekvieną sausainių rūšį laikykite atskirame inde arba derinkite bent jau pagal ingredientų panašumą ir kiekvieną rūšį atskirkite kepimo popieriumi. Tuomet vieno sausainio ingredientai ir skonis neprasiskverbs į kitus kalėdinius sausainius.

Tiesa, Th. Lauvray pabrėžia, kad jeigu kepate sausainius su įdaru ar kremu, ankstintis nederėtų. Tokie sausainiai išsilaiko tik maždaug savaitę, tad jų gamybą pasilikite prieš šventes.

Jeigu ruošiatės kepti pyragą

Ne tik sausainiai, bet ir pyragai, tortai lydi Kalėdas. Pasak Th. Lauvray, jeigu ketinate kepti tortą, pyragą su įdaru –  teks šiam darbui nusimatyti laiko paskutinei dienai. Iškepti, pavyzdžiui, dieną prieš Kūčias, jie antrąją Kalėdų dieną jau gali būti pasenę.

Tačiau iš anksto galima išsikepti kitų saldėsių. Visų pirma, žinoma, puikiai išsilaiko brandinti džiovintų vaisių pyragai, kurie paprastai ruošiami likus netgi daugiau nei mėnesiui iki švenčių. Taip pat greitai nesudžius ir senovinis lietuviškas meduolinis pyragas. Iškeptą anksčiau tuomet tik teliks prieš pat šventę papuošti glajumi, ištirpintu šokoladu, smulkintais riešutais ar uogiene.

„Įvairūs keksai yra kalėdinė klasika, kurių ruošimo imtis galima likus maždaug 5–7 dienoms iki švenčių. Šaldytuve ar vėsioje vietoje (palėpėje ar rūsyje) jie nesunkiai išsilaikys visą savaitę. Tačiau nepamirškite kekso per anksti nepuošti glajumi – tai darykite dieną prieš Kūčių vakarą arba prieš pat patiekdami pyragą ant šventinio stalo“, – pataria konditeris.

Aguonų pyragas – dar vienas gardėsis, kuris saugiai išsilaikys vėsioje vietoje kelias dienas. Tačiau nepamirškite, kad, kaip ir kitus pyragus, aguonų pyragą geriausia glaistyti tik šventės dieną. Taip aguonų pyragas nesuminkštės, o glajus visą laiką išliks šviežias.

Sūrio pyragai sulaukia vis daugiau gerbėjų Lietuvoje. Purus kepinys puikiai tinka prie kavos, arbatos, taip pat žiemos gėrimų, o jį originaliai papuošus pyragas taps viso desertų stalo pažiba. Tačiau tai nėra labai ilgai išstovintis pyragas, atkreipia dėmesį Th. Lauvray. Klasikinį sūrio pyragą kepkite likus ne daugiau kaip 3 dienoms iki Kalėdų. Šaldytuve jis išstovės iki 5 dienų.

 

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Sveikesnius desertus ruošti visai nesunku
  2. Prasidėjo sausmedžio uogų metas
  3. Žibutės per Naujuosius! Stebuklų metas ragina rikiuoti darbus
  4. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  5. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  6. Kur skypi mielinės tešlos paslaptis?
  7. Pyragų diena skatina dalintis gerumu
  8. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  9. Kaip susikurti jaukumą artėjant žiemai?
  10. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  11. Pyragų dieną sutikime skaniai ir nebrangiai
  12. Sveikesniam stalui – ir naminis majonezas
  13. Pyragams puikiai tiks ir dribsniai
  14. Geriau rinktis apgalvotas, o ne brangias dovanas
  15. Ikrai – ne tik šventinės vakarienės puošmena

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pasienis
Lietuvoje

Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui

2025 10 29
Pinigai
Lietuvoje

Siūloma aiškesnė VDU apskaičiavimo tvarka

2025 10 29
Mokykla, telefonas
Lietuvoje

Mokyklos privalės nusistatyti mobiliųjų telefonų naudojimo taisykles

2025 10 29
Būstas
Lietuvoje

Teikiamas trijų įstatymų paketas, palengvinsiantis būsto įsigijimą jaunimui

2025 10 29
Vėlinės
Gamta ir žmogus

Vėlinių iššūkiai vairuotojams: kamščiai, plikledis ir neatidūs pėstieji

2025 10 29
Kelio darbai
Lietuvoje

Ruošiamasi kelio Klaipėda–Radailiai–Kretinga atnaujinimui

2025 10 29
Savivaldybių aplinkosaugos reitingas
Gamta ir ekologija

Žaliausias Lietuvos miestas – Alytus

2025 10 29
Telefonas
Gamta ir žmogus

„Telia“: Lietuva užveria vartus telefoniniams sukčiams

2025 10 29

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kita nuomonė apie Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui
  • ...XXD apie Teisingumo ministerija įregistravo Nacionalinio susivienijimo vadovybės pasikeitimą – partijai vadovaus Vytautas Sinica
  • Žada šuolį apie Vyriausybė pritarė Energetikos plėtros programos pakeitimams
  • Rimgaudas apie K. K. Urba. Žemaitiška stiprybė Telšių kultūriniuose akcentuose

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Į ką atsižvelgti renkantis padangas traktoriui?
  • Bėgimo takelis namuose: sveikata, disciplina ir vidinė ramybė
  • Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui
  • Siūloma aiškesnė VDU apskaičiavimo tvarka

Kiti Straipsniai

Imbieras

Maistas, galintis padėti stiprinti imunitetą rudenį

2025 10 26
Šuo, korgis

Šaltasis metas čia pat: kaip užtikrinti keturkojo sveikatą ir patogumą

2025 10 26
Figos

Egzotiniai vaisiai – jau nebe retenybė: kuo jie vertingi?

2025 10 26
Košė

Košės atgimimas – 5 gudrybės, kaip šį patiekalą atrasti iš naujo

2025 10 25
Vištiena

Kaip naujai derinti vištieną, kad įsimylėtumėte nuo pirmo kąsnio?

2025 10 25
Kalėdinė eglutė geliusala.com

Kai pasaulį užvaldo tamsa – šviesą atkuriame savo viduje

2025 10 21
Įprasti balandėliai – šiek tiek neįprastai

Lengviau nei tinginių balandėliai – šią sriubą virsite kas savaitę

2025 10 19
Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

Saldu, pikantiška ir skanu – viskas vienoje paprikoje

2025 10 18
Svogūnai

Trys nebrangios idėjos iš svogūnų, kurios nustebins

2025 10 18
„Maisto bankas“

„Maisto bankas“ kviečia padėti stokojantiems

2025 10 16

Skaitytojų nuomonės:

  • Kita nuomonė apie Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui
  • ...XXD apie Teisingumo ministerija įregistravo Nacionalinio susivienijimo vadovybės pasikeitimą – partijai vadovaus Vytautas Sinica
  • Žada šuolį apie Vyriausybė pritarė Energetikos plėtros programos pakeitimams
  • Rimgaudas apie K. K. Urba. Žemaitiška stiprybė Telšių kultūriniuose akcentuose
  • DNSB reikalai apie Skelbiamas naujas kvietimas daugiabučiams atnaujinti
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Reabilitacijos centras | unsplash.com nuotr.

Reabilitacijos centras: kaip įveikti atotrūkį tarp ligoninės ir namų

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai