Siekiant išvengti rizikos nesaugiam maistui patekti į rinką, maistą tiekiančios, gaminančios įmonės privalo įsidiegti, įgyvendinti ir vykdyti savikontrolę.
Savikontrolė – tai svarbiausių maisto saugos veiksnių, tokių kaip: maisto gaminių galiojimo terminų sekimo, temperatūros kontrolės, patalpų ir įrangos švaros, ir kt. kontrolė bei užtikrinimas.
Šias sistemas būtina įdiegti kiekvienai maisto pramonės įmonei, nes jos apsaugo vartotojus ir įmonę nuo galimų neigiamų pasekmių.
Nesaugus gaminys rinkoje gali sukelti didelių finansinių nuostolių įmonei ir pavojų vartotojų sveikatai.
Todėl maisto verslo atstovai privalo sukurti ir prižiūrėti bei kasdienėje veikloje vertinti ar reikalinga keisti, gerinti kuriuos nors savikontrolės bruožus, kad sumažintų bet kokias rizikas.
Nuolat peržiūrima ir atnaujinama savikontrolės sistema svarbi ir tam, kad visi darbuotojai, kurie ruošia, tvarko, tiekia maistą vartotojams tiksliai žinotų, kaip ir kokius reikalavimus jie turi užtikrinti.
Svarbu nepamiršti, jog verslo įsipareigojimas užtikrinti maisto saugą yra ne tik teisinis reikalavimas, bet ir didelė atsakomybė prieš vartotoją.
Kaip ir kokią savikontrolės sistemą turi įgyvendinti maisto verslo atstovai – žemiau makete.
Daugiau žinių apie tai, kaip pasirengti savikontrolės sistemą, rasite VMVT tinklalapyje.