Antradienis, 23 rugsėjo, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kokosuose – ypatingas maistinių medžiagų derinys

www.alkas.lt
2023-11-01 13:57:38
0
Kokosai | pixabay.com, Sarangib nuotr.

Kokosai | pixabay.com, Sarangib nuotr.

       

Botanikos moksle kokosai įvardijami kaip vaisiai, tačiau daugeliui šis maistas žinomas kaip riešutas, kurį galima plačiai panaudoti įvairiems patiekalams gardinti. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šie palmių vaisiai išsiskiria savo universalumu: kokosų vanduo vartojamas kaip gėrimas, minkštimas naudojamas įvairiems patiekalams ir desertams gaminti, o aliejus pasitelkiamas ne tik kulinarijoje, bet ir kosmetikos gamyboje. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip išsirinkti gardžiausią kokosą ir kur panaudoti jo likučius.

Rasite beveik visus B grupės vitaminus

Kokosas yra įprastas daugelio pasaulio virtuvių, ypač atogrąžų regionų, ingredientas. Jis suteikia ypatingo skonio ir tekstūros įvairiems patiekalams – nuo pikantiško kario iki saldžių desertų. Be to, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kokosai nuo seno vertinami dėl savo maistingumo, nes juose randamas unikalus pagrindinių maistinių medžiagų derinys.

„Jeigu pasižiūrėsime į kokoso savybes, matyti, kad šis vaisius – išties maistingas, turi daug naudingų maistinių medžiagų, tačiau yra gausus kalorijomis. Tai susiję su tuo, kad jame yra didesnis (lyginant su kitais augalinės kilmės produktais) riebalų kiekis. Taip pat yra šiek tiek baltymų, bet labai mažai angliavandenių: didžioji jų dalis – naudingieji, skaidulų pavidalo. Be to, kokosuose yra elektrolitų, tokių kaip kalis, fosforas, natris, kalcis ir magnis. Šiuose vaisiuose randama ir mikroelementų: mangano, vario, seleno, šiek tiek geležies. Vitaminai yra dar viena maistinė medžiaga, kuriomis turtingi kokosai, ypač B grupės (išskyrus B12). Taip pat randama ir kitų antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių medžiagų“, – vardija gydytoja dietologė.

Kuo ypatingi kokosuose esantys riebalai?

Dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, jog kalbant apie kokosus galima susidurti su dviprasmiškais vertinimais: kartais jų vartojimas siejamas su širdies kraujagyslių ligų padidėjusia rizika, o kartais kokosai įvardijami kaip maistingas ir sveikatai palankus produktas. Vis dėlto, pasak mitybos specialistės, abiejuose teiginiuose yra tiesos.

„Labiau norėčiau atkreipti dėmesį į kokosų riebalus: jų sudėtyje didžiąją dalį sudaro sotieji riebalai. Daugelis juos žino kaip sveikatai nepalankius, sieja su širdies kraujagyslių ligomis. Nepaisant to, žiūrint į gyvūninės kilmės sočiųjų riebalų sudėtį, matyti, kad vyrauja ilgų grandžių riebalų rūgštys, kurios susijusios su cholesterolio didėjimu, kraujagyslių pažeidimu ir kita žala žmogaus organizmui.

Tačiau kokosų sočiųjų riebalų sudėtyje vyrauja trumpų ir vidutinių grandžių riebalų rūgštys, kurios žmogaus organizme virškinasi šiek tiek kitaip negu gyvūninės kilmės. Jie greičiau patenka tiesiai į kraujotaką ir nedalyvauja procesuose, kurie didina cholesterolio gamybą. Šiuo atveju ypač naudinga vadinamoji laurinė sočioji riebalų rūgštis, kuri yra vyraujanti kokosų riebaluose“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Dietologė daro išvadą, kad saikingas kokoso riebalų vartojimas yra naudingas ir kartais net rekomenduojamas kai kuriomis ligomis sergantiems žmonėms: „Dažnai manoma, jog palmių aliejus ir kokosų aliejus – vienas ir tas pats. Tai neteisinga, nes tai dvi skirtingos aliejų rūšys. Palmių aliejus turtingas palmitino sočiąja rūgštimi, kuri prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų rizikos didinimo. O kokosų aliejus, pavyzdžiui, tiems, kurie serga lėtiniu kasos uždegimu ar turi kai kurių virškinimo sistemos sutrikimų, yra tinkamas vartoti, kai nėra pakankamai gaminama virškinimo fermentų.“

Ne paslaptis, kad daugelis kokoso skonį įvardija kaip malonų, juo galima praturtini pačius įvairiausius patiekalus: nuo sriubų iki desertų. Priklausomai nuo patiekalo pobūdžio galima pritaikyti ir kokoso formą – vandenį, minkštimą ar drožles. Vis dėlto, mitybos specialistė primena, kad tai yra daug kalorijų turintis produktas, dėl to reikėtų vadovautis saiko principu.

Iš kokoso likučių pasigaminkite drožlių

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, jog kartais patiekalų gamyboje neprisireikia viso kokoso, tad iš jo likučių visuomet galima pasigaminti drožlių, kurios tampa puikiu pagardu košėms, desertams, trintiems kokteiliams bei kitiems patiekalams – tokiu būdu bus išvengta ir bereikalingo maisto švaistymo.

„Norėdami pasigaminti kokoso drožlių iš pradžių aštriu peiliu supjaustykite jo minkštimą. Tuomet paskleiskite kokosų gabalėlius ant kepimo skardos vienu sluoksniu ir kepkite įkaitintoje 175 °C orkaitėje apie 5–10 min. arba kol drožlės taps aukso spalvos. Taip pat kepant retkarčiais pamaišykite drožles, kad jos tolygiai apkeptų. Iškepus leiskite joms atvėsti, o vėliau galėsite mėgautis namų gamybos pagardu, kuris taps puikiu pagrindinių patiekalų ir desertų akcentu“, – rekomenduoja O. Suchočeva.

Kaip išsirinkti gardžiausią ir šviežiausią kokosą?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė pažymi, kad geriausią kokosą išsirinksite, jei atidžiai apžiūrėsite jo kevalą, patikrinsite svorį bei atliksite mini skambesio testą: „Ieškokite kokosų su švariu, nepažeistu kevalu. Riešutas turėtų būti sunkus – tai rodo, kad jame yra daug vandens ir minkštimo. Taip pat galite priglaudę prie ausies švelniai jį pakratyti – turėtumėte išgirsti teliūskavimą, kuris rodo, kad viduje yra skysčio – tai šviežumo ženklas. Dar vertėtų atsižvelgti į tai, kur laikomi kokosai. Jie turėtų būti padėti vėsioje, sausoje vietoje, kurios nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai ar didelis karštis. Tuo reikėtų vadovautis ir parsinešus kokosą į namus: skirkite jam vėsią ir tamsią vietą, kad kuo ilgiau išliktų šviežias.“

Ekspertė priduria, kad nors ne visada, tačiau galima pastebėti kokoso kvapą: jis turėtų būti subtilus ir saldokas.

„Raffaelo“ tortas

Migdoliniam biskvitui reikės: 

180 g universalių miltų;

90 g migdolų miltų;

10 g kepimo miltelių;

4 g druskos;

170 g kambario temperatūros nesūdyto sviesto;

300 g granuliuoto cukraus;

3 vnt. didelių kiaušinių;

5 ml vanilės;

1 ml migdolų ekstrakto;

180 ml kambario temperatūros pieno;

Kokosų pertepimo kremui reikės (pasigaminkite iš anksto):

240 ml kokosų pieno, konservuoto, gerai suplakto arba išplakto iki vientisos masės;

10 ml vanilės;

2 v. š. kukurūzų krakmolo;

3 v. š. granuliuoto cukraus;

1 vnt. didelio kiaušinio trynio.

Kokosiniam glaistui reikės:

5 cnt. didelių kiaušinių baltymų;

300 g granuliuoto cukraus;

340 g nesūdyto kambario temperatūros sviesto;

3–4 v. š. kokosų pieno miltelių;

1–2 lašų migdolų ekstrakto.

Papuošimui reikės:

30 g pjaustytų migdolų;

Šiek tiek kokosų drožlių;

„Raffaello“ saldainių.

Gaminimo eiga: 

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros.

  2. Ištepkite riebalais ir miltais tris 15 cm pyrago formas ir išklokite jas kepimo popieriumi.

  3. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite universalius miltus, migdolų miltus, kepimo miltelius ir druską. Mišinį atidėkite į šalį.

  4. Pasigaminkite kremą: vidutiniu greičiu suplakite kartu sviestą ir cukrų, kol masė taps puri.

  5. Sumažinkite plakiklio greitį ir įmaišykite kiaušinius bei vanilę. Paskui po truputį plakant suberkite miltų mišinį.

  6. Gautą tešlą supilkite į pyrago formas ir kepkite maždaug 35 minutes arba kol į vidurį įkištas dantų krapštukas bus nebeaplipęs.

  7. Kai iškeps, biskvitus palikite 10 minučių atvėsti, paskui juos išverskite iš formos, kad visiškai atvėstų.

  8. Pasigaminkite kokosinį kremą: į vidutinio dydžio puodą supilkite kokosų pieną ir vanilę. Laikykite puodą ant didelės ugnies dažnai maišydami, kol pradės virti. Paskui nuimkite nuo ugnies.

  9. Tada vidutiniame dubenyje suplakite cukrų, krakmolą, kiaušinio trynius. Kai tai padarysite, gretai plakant, karštą pieną lėtai supilkite į kiaušinių mišinį.

  10. Paskui perpilkite mišinį į puodą ir nuolat plakdami virkite ant didelės ugnies, kol jis sutirštės ir užvirs.

  11. Mišinį perkoškite per sietelį į nedidelį dubenėlį. Plastikinę plėvelę uždėkite tiesiai ant kremo, kad nesusidarytų odelė. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, tada porai valandų įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

  12. Pasigaminkite glaistą: į maišytuvą sudėkite kiaušinių baltymus ir cukrų. Plakite, kol masė sustangrės.

  13. Pastatykite dubenį su gautu mišiniu virš puodo su verdančiu vandeniu ir nuolat maišykite, kol mišinys taps karštas ir nebebus grūdėtas.

  14. Tuomet dar masę paplakite vidutinio stiprumo greičiu, kol ji taps standi ir atvės (dubuo nebebus šiltas liečiant).

  15. Pamažu sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir maišykite iki vientisos masės. Tuomet į ją pridėkite kokosų pieno miltelių.

  16. Surinkite tortą: dėkite vieną biskvito sluoksnį ant torto padėklo arba serviravimo lėkštės.

  17. Biskvitą plonai ištepkite kremu, pabarstykite maždaug 2 šaukštais pjaustytų migdolų. Ta pati pakartokite su kitu sluoksniu.

  18. Ant viršaus uždėkite paskutinį pyrago sluoksnį ir aptepkite glaistu. Tada tortą dėkite į šaldytuvą 20 minučių.

  19. Ištraukę tortą iš šaldytuvo papuoškite jį pjaustytais migdolais, kokosų drožlėmis ir „Raffaelo“ saldainiais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Avokadai turi net 30 kūnui naudingų medžiagų
  2. Augalų žievelėse apstu naudingų medžiagų
  3. Spanguolės – nebrangus vertingų medžiagų užtaisas
  4. Lietuviško daržo pažiba burokas – kuo ypatingas?
  5. Varškę siūloma valgyti 2–3 kartus per savaitę
  6. Moliūgų likučiams – daug panaudojimo galimybių
  7. Cukinijos tiks net ir vafliams
  8. Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams
  9. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  10. Vasarą svarbu rinktis jaunas bulves
  11. Kada geriausia skanauti bananus?
  12. Porai – tarsi skydas nuo uždegimų 
  13. Kai nėra minčių, kur dėti gausų cukinijų derlių
  14. Morkos svarbios ne tik mūsų regai
  15. Kriaušės – rudens sveikatingumo šaltinis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Dviračių takas
Lietuvoje

Pėsčiųjų ir dviračių takas sujungs Kėdainius su Josvainiais

2025 09 23
Žievėgraužis tipografas | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Žievėgraužio tipografo kiekis miškuose reikšmingai sumenko

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Prašoma panaikinti Sauliaus Bucevičiaus teisinę neliečiamybę

2025 09 23
Bepilotis orlaivis
Lietuvoje

Seimas uždegė žalią šviesą stipresnei oro gynybai

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Patikslinta atsakomybė už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Seimas panaikino dviejų Seimo narių neliečiamybę

2025 09 23
Elektrą laivams tieksiantis įrenginys
Lietuvoje

Klaipėdos uoste pastatytas elektrą laivams nuo kranto tieksiantis įrenginys

2025 09 23
Ekologijos diena
Gamta ir ekologija

Prasideda pirmoji Lietuvoje Ekologijos savaitė

2025 09 23

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • John Kiriakou ( Dalton Fischer Podcast) apie V. Sinica. Britams gana migracijos, maža žodžio laisvės
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Mezolito baltai (II)
  • +++ apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
  • taiva apie Lietuvių kalbos komisija kviečia pasikalbėti nuotoliniame forume „Kalba kaip ginklas: ar esame atsparūs manipuliacijoms?“

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pėsčiųjų ir dviračių takas sujungs Kėdainius su Josvainiais
  • Žievėgraužio tipografo kiekis miškuose reikšmingai sumenko
  • Prašoma panaikinti Sauliaus Bucevičiaus teisinę neliečiamybę
  • Seimas uždegė žalią šviesą stipresnei oro gynybai

Kiti Straipsniai

Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Renginio akimirka | Alkas.lt A. Sartanavičiaus nuotr.

Sostinėje – spalvinga rudeninė Tautų mugė (nuotraukos)

2025 09 20
Daržovės

Nuspalvinkite lėkštes rudens gėrybėmis

2025 09 20
Šalies poreikiams morkų pakaks

Morkų derlius: ūkininkas pataria, kaip jas laikyti ir ką gaminti

2025 09 20
Kiaušiniai

Ar kiaušiniai pyrage tokie pat naudingi, kaip virti?

2025 09 14
Maistas, žuvis

Kaip iš lašišos gauti didžiausią naudą?

2025 09 14
Uogienė

Uogienę pavyks išvirti ir be cukraus

2025 09 13
Omletas, maistas

Alergija ar jautrumas maistui: esminiai skirtumai

2025 09 13
Virtuvė

Studentiška virtuvė: kaip protingai ir patogiai ją įsirengti

2025 09 08

Skaitytojų nuomonės:

  • John Kiriakou ( Dalton Fischer Podcast) apie V. Sinica. Britams gana migracijos, maža žodžio laisvės
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Mezolito baltai (II)
  • +++ apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
  • taiva apie Lietuvių kalbos komisija kviečia pasikalbėti nuotoliniame forume „Kalba kaip ginklas: ar esame atsparūs manipuliacijoms?“
  • Jonas apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis

Judėjimas – nugaros skausmų priešas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai