Penktadienis, 14 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Actas – pagalbininkas virtuvėje ir buityje

www.alkas.lt
2022-05-08 15:32:49
0
Actas – pagalbininkas virtuvėje ir buityje
       

Pastaruoju metu kilo nauja susidomėjimo actu banga. Actas – vienas iš dažniausiai virtuvėje naudojamų prieskonių, suteikiantis maistui ypatingą skonį ir aromatą, nuo senų laikų naudojamas virtuvėje bei maisto pramonėje kaip puiki konservuojanti medžiaga, neleidžianti daugintis mikroorganizmams Acto kilmė yra vienas iš tų laimingų atsitiktinumų, kurie nebuvo užfiksuoti jokiame istoriniame dokumente.

Labiausiai tikėtina, kad jis atsirado maždaug prieš dešimt tūkstančių metų, tuo pat metu, kaip ir vynas. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, mažai kalorijų turintis actas gali būti naudojamas tiek skonio gerinimui, tiek patiekalų marinavimui ar net buityje – kaip valiklis.

Pravers ne tik virtuvėje, bet ir buityje

„Acto sezonas – vasara, kai daržuose auginamos daržovės ruošiamos šaltajam sezonui jas konservuojant. Tad marinatas, vyno, obuolių ir balzaminis actas plačiai naudojami kulinarijoje įvairiems maisto produktams marinuoti ar pagardinti“, – sako AB „Actas“ vykdomoji direktorė Violeta Antonevič. Pasak jos, Lietuvoje yra kelios pagrindinės acto naudojimo kryptys: maisto gaminimui, konservavimui ir namų buityje.

Specialistė pastebi, jog žmonės yra labai išradingi, tad atsiranda vis daugiau acto panaudojimo būdų: „Actas gerai naikina susidariusias kalkes, todėl plačiai naudojamas virtuvėje ir vonioje švariems paviršiams palaikyti, skalbiniams ar naujiems džinsams suminkštinti, lyginimo blizgesiui pašalinti. Actą galima naudoti ir nagų lakui sustiprinti, piktžolių auginimui slopinti, uodams atbaidyti, skintoms gėlėms ilgiau išlaikyti, lipdukui nuo pakuotės pašalinti, mikrobangų krosnelėms valyti ir t.t.“

Pasak ekspertų, maisto gaminimui ar marinavimui reikėtų ieškoti natūraliai fermentuoto acto: „Lietuvoje pirkėjai įpratę naudoti maistinę acto rūgštį, kuri nėra natūralus produktas, gamyboje mes jį vadiname sintetiniu actu. Tuo tarpu biologinės kilmės spirito actas gaminamas fermentuojant spiritą su acto bakterijomis. Jis be acto rūgšties dar turi kvapiųjų ir mineralinių maisto medžiagų, kurios susiformuoja fermentacijos metu ir suteikia produktui išskirtinį skonį bei aromatą. Toks actas plačiai naudojamas kaip prieskonis ar pagardas daugeliui patiekalų, jo dedama į salotas, padažus ir marinatus, taip pat žuvies ir mėsos patiekalus ar daržovėms konservuoti.“

Acto gamybos įmonės vadovė pastebi, jog šiuo metu pirkėjai dažniausiai renkasi maistinę acto rūgštį, spirito bei obuolių actą. Parsinešus produktą į namus maisto ekspertai rekomenduoja jį laikyti sausoje ir tamsioje vietoje, pavyzdžiui, virtuvės spintelėje. Verta atkreipti dėmesį, jog dauguma acto produktų neturi galiojimo apribojimų, tad jį galima vartotiiki natūralaus susidrumstimo.

Prieskonis, kurį reikia vartoti saikingai

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, actas naudingas kaip skonį suteikianti medžiaga, savo sudėtyje neturinti riebalų ir cukraus.

„Pagrindinė medžiaga, esanti visų rūšių acte, yra acto rūgštis. Priklausomai nuo jos praskiedimo kiekio, actas gali būti nuo 4 iki 8 ar 9 procentų stiprumo. Svarbu pažymėti, jog actas nėra jokių vitaminų ar mineralinių medžiagų šaltinis, tačiaupriklausomai nuo to, iš ko jis pagamintas, gali būti randami tam tikrų mikroelementų pėdsakai“, – teigia E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė primena, jog perteklinis acto kiekis visiškai nepatinka mūsų dantims, inkstams bei kepenims, todėl šį prieskonį reikėtų vartoti saikingai: „Konkrečių kiekių, kiek acto būtų galima suvartoti, nėra. Yra tik situacijos, kai žmonės serga tam tikromis inkstų ar kepenų ligomis ir jiems negalima vartoti acto arba jo vartojimą rekomenduojama stipriai sumažinti.“

Pasak dr. E. Gavelienės, kalbant apie actą ir jo įtaką sveikatai yra nemažai spekuliacijų. „Galbūt  tai susiję su tuo, kad nuo senų laikų jis buvo vartojamas kaip aperityvas – virškinimą gerinanti medžiaga, tačiau šiai dienai medicina nerekomenduoja vartoti acto kaip vaisto gydantis ligas. Į jį reikėtų žiūrėti kaip į prieskonį, suteikiantį naujų skonių maistui, o tuo pačiu galintį pasitarnauti buityje.“

Spausdinti 🖨

Nėra susijusių.

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Lazdynai
Lietuvoje

Sostnė rengia Lazdynų tvarkymo gaires

2025 11 14
„Via Lietuva“ nuotr.
Gamta ir žmogus

Akcija „Neužgesk“ kviečia prisiminti žuvusiuosius eismo įvykiuose

2025 11 14
Vaistai
Gamta ir žmogus

Nauji kompensuojami vaistai atvers galimybes vėžio gydymui

2025 11 14
Gyvūnų krematoriumas
Gamta ir žmogus

Prie kelio Kaunas–Vilnius statomas gyvūnų krematoriumas

2025 11 14
Elektroninė prekyba
Gamta ir žmogus

Artėjant juodajam penktadieniui pastebimas sukčių suaktyvėjimas

2025 11 14
Automobilių patikra
Gamta ir žmogus

Automobilių patikra parodė – žiemai pasiruošę ne visi

2025 11 14
BELMA komisijos įvertinti vadovėliai
Kultūra

Lietuviškiems vadovėliams – tarptautinių žinovų pagyros: kuo jie sužavėjo komisiją?

2025 11 14
Lietuvos Radijas
Istorija

Dvi Lietuvos sukaktis minės ir UNESCO

2025 11 14

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • > Kažin apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas
  • > Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusijos informacinio karo veiksmų intensyvumas auga
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusijos informacinio karo veiksmų intensyvumas auga

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Sostnė rengia Lazdynų tvarkymo gaires
  • Akcija „Neužgesk“ kviečia prisiminti žuvusiuosius eismo įvykiuose
  • Nauji kompensuojami vaistai atvers galimybes vėžio gydymui
  • Kaunas pirmasis iš Lietuvos miestų įžiebs Kalėdų eglutę

Kiti Straipsniai

Cheminės medžiagos | advance1clean.com nuotr.

Paviršiai, kurių actu geriau nevalyti

2025 09 20
Burokėliai

Į stiklainį – ne tik agurkai: tam tiks burokėliai ir morkos

2025 08 30
Marinuoti agurkai

Kelios agurkų konservavimo paslaptys

2025 08 23
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kavamedis | pixabay.com, Mciariaco nuotr.

Kai kava ne tik kava: praverčia buityje ir maisto gamyboje

2024 10 20
Vynuogės

Vynuogės – kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2024 09 15
Keptuvė | pexels nuotr.

Subraižyta keptuvė – pavojus sveikatai

2024 09 08
Pilnavertė mityba - pagrindas sveikam gyvenimo būdui | unsplash.com, L. Hansel nuotr.

Kaip po atostogų sugrįžti į mitybos ritmą?

2024 08 31
Sveikas maistas | pixabay.com nuotr.

Mokslo metus pasitikite žvalūs: laikas pasirūpinti savo mityba

2024 08 26
Kaip išsirinkti kokybiškas ir maistingas daržoves žiemą?

Mokslininkė atskleidė kaip išlaikyti daržovių ir vaisių vitaminus

2024 08 25

Skaitytojų nuomonės:

  • > Kažin apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas
  • > Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusijos informacinio karo veiksmų intensyvumas auga
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusijos informacinio karo veiksmų intensyvumas auga
  • Kažin apie K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Volodymyras Zelenskis | Alkas.lt ekrano nuotr.

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 05 08 13:47

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai