Šeštadienis, 12 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Kuo ypatingos skirtingos šokolado rūšys?

www.alkas.lt
2022-03-14 06:41:18
0
Šokoladas | pixabay.com nuotr.

Šokoladas | pixabay.com nuotr.

Nors šokoladą Lietuvoje smaližiai šluote šluoja iš lentynų,  ne visi jų žino, kam naudojamos pagrindinės taip mėgstamo deserto rūšys, kokią naudą pastarasis gali suteikti sveikatai ir kokį kiekį gardėsio patariama suvalgyti kasdien.

Meilės priežastis – paprasta

„Mėgstamiausias lietuvių pasirinkimas – pieniškas šokoladas. Jo pardavimai sudaro daugiau nei pusę visų įsigyjamų skanėsto rūšių. Antroje vietoje įsitvirtinęs juodasis, tačiau pirkėjai taip pat renkasi ir baltąjį, ekologiškąjį, ypač mėgsta plyteles su priedais – riešutais, razinomis. Visgi, gausus šio produkto vartojimas stebimas ne tik Lietuvoje. Skaičiuojama, kad šokolado rinka iki 2025-ųjų tik augs, per ateinančius trejus metus pasiekdama beveik 37 mlrd. eurų vertę visame pasaulyje“, – pažymi E. Dapkienė.

Savo ruožtu paklausta, kodėl šis produktas jau daugybę metų yra vienu populiariausių desertų, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė tikina – už šią priklausomybę atsakingos mūsų smegenys. Mat, priduria ji, šokoladas, o ypač pieniškas bei baltasis, turi daugybę cukraus bei riebalų, kurie sužadina skonio receptorius.

„Pastarieji, suvalgius šio skanėsto, aprūpinami dopaminu, kitaip dar vadinamu laimės hormonu. Todėl patirti tokią būseną smegenys nori vėl ir vėl. Visgi, mitybos specialistai rekomenduoja pienišku šokoladu mėgautis saikingai ir suvalgyti tik 20 g per dieną – penktadalį įprastos plytelės.

Tuo metu juodojo šokolado kasdien galima suvartoti dvigubai daugiau. Tik vertėtų atidžiai pasinagrinėti šio produkto sudėtį: kuo daugiau kakavos turi juodasis šokoladas, tuo didesnė jo nauda. Todėl toks produktas gali padėti pagerinti kraujotaką, sumažinti kraujospūdį bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Taip pat – pakelti nuotaiką, suaktyvinti smegenų veiklą“, – apie juodojo šokolado naudą kalba „Maximos“ kulinarijos ekspertė.

Raskite mėgstamiausią arba pasigaminkite patys

Nors šokolado rūšių yra skirtingų, B. Baratinskaitė akcentuoja, kad egzistuoja tik trys pagrindinės šio skanėsto kategorijos – juodasis, pieniškas ir baltasis. Be to, anot jos, pastarosios dvi yra išvestinės, papildytos įvairiais priedais. Taigi kuo kiekviena šokolado rūšis yra ypatinga, pasakoja „Maximos“ kulinarijos žinovė.

Juodasis šokoladas

Tai ryškiausio ir stipriausio skonio šokoladas, gaminamas iš kakavos pupelių ir cukraus. Visgi, pastarojo, lyginant su kitomis rūšimis, čia randama mažiausiai. Ši jo savybė nulemia tiek didžiausią naudą sveikatai, tiek ir gurmanišką skonį.

65–70 proc. kakavos turintis juodasis šokoladas yra maloniai kartus ir šiek tiek kreminis, tad jo ragavimas – vienas malonumas. Tuo metu 70 proc. ir daugiau kakavos turintis juodasis šokoladas pasižymi didesniu kartumu, dažniausiai yra brangesnis, tačiau džiugina ir didesne nauda sveikatai.

Be to, juodasis šokoladas virtuvėje gali būti panaudotas labai įvairiai. Jis tinka pyragų, tortų, sausainių, keksiukų gamybai, o receptų įvairovė šį skanėstą paverčia tikru konditerijos karaliumi.

Pieniškas šokoladas

Tai populiariausia šokolado rūšis. Jis gaminamas labai įvairiai ir su skirtingais priedais. Visgi, pieniško šokolado pagrindas yra kakavos pupelių masė arba kakava ir kakavos sviestas. Šie ingredientai lemia malonų, burnoje tirpstantį skanėsto skonį, kuriam atsispirti išties sudėtinga.

Kadangi pieniškas šokoladas toks gardus, jį valgyti galima vieną. Taip pat – naudoti skirtingiems kepiniams, tačiau skanėstas pastaruosius neretai labai nusaldina. Todėl verta pabandyti jį sumaišyti su juoduoju šokoladu – tokiu būdu pavyks pasiekti tobulą saldumo balansą.

Baltasis šokoladas

Jo gamybai, be įprastų ingredientų, naudojama daugiau pieno miltelių, neretai – vanilės. Tai lemia švelnų ir išskirtinai malonų baltojo šokolado skonį, kuris išties unikalus tarp visų skanėsto rūšių.

Be minėtų ingredientų, šiam desertui gaminti naudojamas kakavos vaisių pupelių sviestas. Savo ruožtu pieno milteliai lemia ir kitokią šio šokolado spalvą, ir savitą kreminę tekstūrą.

Virtuvėje šis skanėstas puikiai dera su rūgštesnių vaisių skoniais. Todėl tobuliausi konditeriniai šedevrai pavyks eksperimentuojat: baltojo šokolado saldumą ir kreminį poskonį papildant avietėmis, kitomis uogomis, žaliosiomis citrinomis.

„Ruby“ šokoladas

Ši rūšis Lietuvoje pasirodė vos prieš keletą metų ir jau spėjo užkariauti smagurių širdis. Priežastis – paprasta: toks šokoladas yra rožinės spalvos, gaminamas iš specialių „Ruby“ kakavos pupelių ir džiugina išskirtiniu skoniu.

Jis pasižymi švelniu uogų rūgštumu, gaiva bei šviežumu. Šio rožinio šokolado tekstūra glotni ir kreminė, o spalva – natūrali, be pridėtinių dažiklių.

Kadangi „Ruby“ šokoladas yra naujovė, verta juo mėgautis vienu. Tačiau norintiems išbandyti deserto potencialą virtuvėje, siūloma gaminti netradicinius naminius sausainius ar saldainius.

„Minėtos šokolado rūšys – tik dalis šio skanėsto įvairovės, tad susirasti savo mėgstamiausią gali kiekvienas. Visgi, jei to padaryti nepavyksta, šokolado pasigaminti lengva namuose patiems. Tam reikės 5 šaukštų kakavos, 50 g sviesto, 2 šaukštų cukraus, pusės puodelio pieno.

Pirmiausia, pašildykite pieną, bet jo neužvirkite. Tada atskirame inde sumaišykite cukrų ir kakavą, šį mišinį pamažu suberkite į šiltą pieną. Tada išlydykite sviestą, jį supilkite į mišinį, pavirkite ant silpnos ugnies maišydami porą minučių. Galiausiai supilkite karštą šokoladą į formeles, atvėsinkite bei palikite šaldytuve porai valandų. Išimkite ir mėgaukitės“, – patarimais dalijasi „Maximos“ kulinarijos ekspertė.

Spausdinti 🖨

Nėra susijusių.

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

UNESCO sesijoje Lietuva pristatė paveldo apsaugos pokyčius | vstt.lrv.lt nuotr.
Kultūra

UNESCO sesijoje Lietuva pristatė paveldo apsaugos pokyčius

2025 07 12
Valstybinė kalbos inspekcija šių metų pirmą pusmetį patikrino 25 įmones, įstaigas
Kalba

Valstybinė kalbos inspekcija šių metų pirmą pusmetį patikrino 25 įmones

2025 07 12
ES švelnins toksiškų, vėžį sukeliančių medžiagų naudojimo kosmetikoje apribojimus
Gamta ir žmogus

ES švelnins toksiškų, vėžį sukeliančių medžiagų naudojimo kosmetikoje apribojimus

2025 07 12
Kauno meras Visvaldas Matijošaitis
Lietuvoje

Liberalas prašo Seime tirti Kauno mero ryšius

2025 07 11
Atgimimo aikšte Klaipėdoje | klaipeda.lt nuotr.
Lietuvoje

Darbai Klaipėdos atgimimo aikštėje juda į priekį

2025 07 11
Mopedas
Lietuvoje

Siūloma mopedų vairuotojams laikyti praktikos egzaminą

2025 07 11
„Bitė“
Lietuvoje

Laikinai neveiks kai kurios „Bitės“ paslaugos, ryšys nesutriks

2025 07 11
Raminta Popovienė
Lietuvoje

Dėl valstybinių brandos egzaminų liberalai kviečia ministrę

2025 07 11

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • RIMTAS KLAUSIMAS apie V. Sinica. Nesimokykime lietuviškai
  • Mikabaliui apie V. Sinica. Nesimokykime lietuviškai
  • juras apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signataro A. Patacko atminimui – 5‑oji diena (VI)
  • Mikabalis apie V. Sinica. Nesimokykime lietuviškai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Viena vasara – trys sostinės
  • Lėktuvo ANBO šimtmetis: Lietuvos paštas išleidžia pašto ženklą
  • J. Vaiškūnas. Tarptautinis teismas atsisako persekioti agresorius?
  • Alergijų priežastimi gali būti ir patalpų oras

Kiti Straipsniai

Traukinys

Ryškėja būsimų elektrinių traukinių kontūrai

2025 06 18
lrv.lt nuotr.

Atnaujinta Valstybės pažangos tarybos sudėtis

2025 06 11
Obuoliai

Skirtingos obuolių rūšys – skirtingos naudos

2025 02 22
Šokoladas

Pasmaližiauti mėgsta ir kenkėjai

2025 01 26
Pramonė

Pramonė metus pasitiko menkstančiais lūkesčiais

2025 01 07
Nišiniai kvepalai | vecteezy.com nuotr.

Kaip teisingai pasirinkti nišinius kvepalus?

2024 10 29
Kavamedis | pixabay.com, Mciariaco nuotr.

Kaip sukuriamas vienas populiariausių rytinių gėrimų

2024 09 29
unsplash.com, Ch. Mackie nuotr.

Dirbtinio akmens stalviršiai – ekonomiška natūralaus akmens alternatyva

2024 09 12
Ledai | lidl.lt nuotr.

5 įdomūs faktai apie šokoladinius ledus

2024 08 03
Šokoladas | pixabay.com nuotr.

Jei iškylaujant norisi saldumynų

2024 07 28

Skaitytojų nuomonės:

  • RIMTAS KLAUSIMAS apie V. Sinica. Nesimokykime lietuviškai
  • Mikabaliui apie V. Sinica. Nesimokykime lietuviškai
  • juras apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signataro A. Patacko atminimui – 5‑oji diena (VI)
  • Mikabalis apie V. Sinica. Nesimokykime lietuviškai
  • ++ apie G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signataro A. Patacko atminimui – 5‑oji diena (VI)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Mokykla | pixabay.com nuotr.

Prasideda registracija į Kauno mokyklas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai