Penktadienis, 25 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Alyvuogių aliejus – kepimui ir salotoms

www.alkas.lt
2022-02-26 18:16:50
0
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Alyvuogių aliejus – viena populiariausių aliejaus rūšių, visame pasaulyje plačiai naudojama tiek kulinarijoje, tiek kosmetikoje. Iš alyvmedžio uogų spaudžiamas ypač tyras alyvuogių aliejus pasižymi maloniu vaisių aromatu, ryškiu skoniu ir nauda žmogaus sveikatai.

Ne veltui šį aliejų gydytojai dietologai rekomenduoja įtraukti į kasdienės mitybos racioną, o senovėje jis net buvo vadinamas „skystuoju auksu“.

Ypač tyras alyvuogių aliejus kasmet vis populiaresnis

Europos Sąjungoje daugiausia alyvuogių aliejaus pagaminama Italijoje, Ispanijoje, Graikijoje ir Portugalijoje. Šios šalys siūlo platų alyvuogių aliejaus asortimentą, o jų pagamintus produktus galima įsigyti ir Lietuvoje.

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovės Mildos Petrauskaitės, stebint aliejaus pardavimus tarp pirkėjų vis populiaresnis tampa ypač tyras alyvuogių aliejus.

Anot specialistės, kokybiškiausias alyvuogių aliejus yra šalto spaudimo, pagamintas mechaniniu būdu: „Pirmo spaudimo ypač tyras alyvuogių aliejus – aukščiausios kokybės produktas, kuriame yra daugiausia vitaminų ir naudingų maistinių medžiagų. Šalto spaudimo, mechaniniu būdu iš alyvuogių išspaudžiamas aliejus pasižymi maloniu vaisių aromatu ir skoniu, kuris persipina su lengvu kartumu bei švelniu aitrumu. Pigiausias – alyvuogių išspaudų – aliejus tiek savo kokybe, tiek ir skoniu nusileidžia aukštesnių rūšių alyvuogių aliejams.“

Ji priduria, kad dažnai kartesnis alyvuogių aliejus nepelnytai laikomas prastesniu. „Jeigu aliejus yra kiek kartesnis nei įprastai, tai dar nereiškia, kad jis yra prastas arba sugedęs. Aliejaus skonis ir kartumas dažnai skiriasi nuo kilmės šalies ir pačių alyvuogių rūšių.

Pavyzdžiui, ispaniškas aliejus pasižymi didesniu kartumu, o graikiškas arba itališkas alyvuogių aliejus yra kiek saldesnis. Kai kurie alyvuogių aliejai tiesiog turi labai ryškų, kiek aitresnį skonį, tad jis patinka toli gražu ne visiems.

Kartumo ir aitrumo pusiausvyra turi būti, tačiau jeigu aliejus jau yra nemaloniai apkartęs – patikrinkite, ar jo galiojimo terminas nesibaigia“, – pataria M. Petrauskaitė.

Kaina priklauso nuo sezono

Pasak specialistės, alyvuogių aliejaus kokybė ir kaina priklauso nuo daugybės kriterijų: alyvuogių veislės, klimato, dirvožemio, tinkamo drėgmės ar saulės kiekio ir net tam tikrų ekonominių veiksnių.

„Kai šalyse, kuriose auginamos alyvuogės, dėl palankių sąlygų alyvuogių derlius būna gausus – tais metais ir aliejaus kaina gali būti mažesnė. Priešingai, jei derlius buvo prastas – atsiradęs alyvuogių trūkumas tais metais gali nulemti ir aliejaus kainų kilimą“, – sako M. Petrauskaitė.

Alyvuogių aliejaus kaina priklauso ir nuo sezoniškumo. „Aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus gaminamas rudenį (spalio–lapkričio mėnesiais), kai alyvuogės būna žalios arba įgauna kiek purpurinį atspalvį. Šiuo brandos momentu gaminamas aliejus pasižymiu ryškiu vaisių aromatu ir puikiu skoniu.

Tuo tarpu gaminant aliejų žiemą (gruodžio–sausio mėnesiais), kai alyvuogės yra pilnai išnokusios ir įgavusios juodą atspalvį, aliejuje jaučiama mažiau vaisių aromatų ir skonių. Gaminti aukštos kokybės ypač tyrą alyvuogių aliejų rudenį yra sunkiau ir reikalauja daugiau išteklių nei masinio alyvuogių aliejaus gamybos metu žiemą.

Nors šaltuoju metų laiku iš alyvuogių galima išspausti daugiau aliejaus, tačiau tai mažina paties produkto kokybę ir jo skonį. Šis kriterijus ir lemia, kad rudens sezono alyvuogių aliejus įprastai būna brangesnis“, – sako kategorijos vadovė.

Kokybišką alyvuogių aliejų pirkėjai gali atskirti ir pagal produktų ženklinimą. „Aukščiausios rūšies aliejai žymimi DOP („Denominazione D’Origine Protetta“) ir IGP („Indicazione Geografica Protetta“) kokybės ženklais. Pirmasis ženklas nurodo, kad aliejus buvo pagamintas su saugoma kilmės vietos nuoroda, griežtai kontroliuojant visą gamybos eigą ir procesus. Tuo tarpu santrumpa IGP nurodo saugomą geografinę nuorodą.

Šiuos ženklus tikrai nesunku identifikuoti ir pastebėti ant kokybiško aliejaus butelių. Be to, Europos Sąjungoje ant aliejų mišinių, pagamintų skirtingose kilmės vietose, draudžiama dėti kilmės šalių nuorodas. Todėl jeigu ant produkto etiketės, pavyzdžiui, matote Italijos vėliavą, tai puikus indikatorius, kad aliejus tikrai yra aukščiausios kokybės“, – aiškina M. Petrauskaitė.

Kaip naudoti ir kur laikyti?

„Rimi“ kokybės vadovė Ana Čudinienė primena, kad ne visos alyvuogių aliejaus rūšys yra tinkamos kepimui: „Šios informacijos reikėtų ieškoti ant produkto pakuotės.

Ypač tyras alyvuogių aliejus gali būti naudojamas kepimui, tačiau mūsų kraštuose taip ruoštų patiekalų skonis dažnam yra kiek per intensyvus. Įprastai pirkėjai kepimui renkasi kiek neutralesnį aliejų, pavyzdžiui, rafinuotą alyvuogių kauliukų aliejų, kurio smilkimo temperatūra yra aukštesnė, o skonis mažiau įsigeria į kepamus produktus.

Ypač tyras alyvuogių aliejus puikiai tinka salotų, keptų jūros gėrybių, troškinių, sriubų, ant grotelių keptos mėsos ir makaronų patiekalų gardinimui bei įvairių padažų gamybai.“

Jeigu nusipirkote kokybišką produktą, jį reikėtų ne tik tinkamai vartoti, bet ir laikyti. Alyvuogių aliejaus nerekomenduojama laikyti tiesioginėje saulės šviesose, prie karščio šaltinių arba šaldytuve.

Veikiant tiesioginiams saulės spinduliams aliejus greičiau oksiduojasi ir gali pakeisti savo skonines savybes, o laikant jį šaldytuve – kristalizuojasi bei pakeičia savo tekstūrą. Aliejus jautriai reaguoja ir į ženklų temperatūros svyravimą, todėl idealu jį laikyti kambario temperatūroje, kiek tamsesnėje vietoje. Taip pat rekomenduojama rinktis tamsesnėje stiklo pakuotėje išpilstytą alyvuogių aliejų.

Nors ypač tyrą alyvuogių aliejų geriausia naudoti iki tinkamumo vartoti termino pabaigos, specialistė rekomenduoja alyvuogių aliejaus ilgai netausoti bei neprisipirkti jo per daug. „Atidarius ypač tyro alyvuogių aliejaus butelį geriausia jį suvartoti per mėnesį ar du ir butelį visuomet laikyti sandariai uždarytą. Laikant ilgiau aliejus pamažu gali pakeisti savo skonį ir prarasti dalį naudingų maistinių savybių.

Be to, šios rūšies aliejaus tikrai nereikėtų prisipirkti „į priekį“ ir namuose sandėliuoti. Pirkite tokios talpos butelį, kiek reikia jūsų šeimos poreikiams, kad ilgai užsistovėjusio aliejaus vėliau nereikėtų tiesiog išmesti“, – planuoti apsipirkimus pataria kokybės vadovė A. Čudinienė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip renkamės buitinė techniką?
  2. Kokį medų verta rinktis
  3. „Biržų duonos“ gaminiai aukso medaliu įvertinti 4-tą kartą
  4. Po svarstymo pritarta siūlymui tobulinti viešųjų pirkimų sistemą

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Elektrinis laivas | vvt.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniuje prasideda kelionės elektriniu laivu Nerimi

2025 07 25
Gelbėjimosi ratas
Gamta ir žmogus

Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?

2025 07 25
Aplinkos apsaugos departamento logotipas | aad.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Iš pareigų traukiasi AAD direktorius

2025 07 25
Sunkvežimiai „Renault D“
Lietuvoje

Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai

2025 07 25
Elektra
Energetika

II ketvirtį elektros pagaminta 50 proc. daugiau, nei tuo pat metu pernai

2025 07 25
Sraigtasparnis
Lietuvoje

VSAT pristatė naujus orlaivius

2025 07 25
Baltijos jūros krantų stebėsena
Gamta ir ekologija

Paskelbti Baltijos jūros krantų pokyčių stebėsenos rezultatai

2025 07 25
Skuodo gasirinės atidarymas
Lietuvoje

Skuodo ugniagesiai įsikūrė atnaujintoje gaisrinėje

2025 07 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Mikui apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Mikas apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Tucker Carlson apie Virš Lietuvos užduotis vykdo NATO naikintuvai
  • Tai padykėlis, ką?.. apie Trampas paskelbė – siųs ginklus Ukrainai: „Sąjungininkai mokės, JAV uždirbs“

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vilniuje prasideda kelionės elektriniu laivu Nerimi
  • Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?
  • Iš pareigų traukiasi AAD direktorius
  • Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai

Kiti Straipsniai

Sportinė apranga moterims

Kaip išsirinkti sportinę aprangą moterims?

2025 07 23
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Monstriukas Labubu

Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?

2025 07 14
Automobilis

Kuo pasikliauti renkantis naudotą automobilį?

2025 07 05
Mobilioji aplikacija

Dviračių ir pėsčiųjų takų kokybei nustatyti pasitelkiamos naujovės

2025 07 02
Vaisiai

Trys svarbiausi kriterijai renkantis daržoves

2025 06 29
Automobilis BMW

Kodėl 10 metų automobilis – patraukliausias pasirinkimas?

2025 06 29
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21

Skaitytojų nuomonės:

  • Mikui apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Mikas apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Tucker Carlson apie Virš Lietuvos užduotis vykdo NATO naikintuvai
  • Tai padykėlis, ką?.. apie Trampas paskelbė – siųs ginklus Ukrainai: „Sąjungininkai mokės, JAV uždirbs“
  • Kažin apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
dr. Oleksandras Gregogjevas iš Kijevo | Alkas.lt ekrano nuotr.

O. Grigorjevas iš Kijevo apie vasario 26-osios kovas Ukrainoje

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai