Penktadienis, 24 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Alyvuogių aliejus – kepimui ir salotoms

www.alkas.lt
2022-02-26 18:16:50
0
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Alyvuogių aliejus – viena populiariausių aliejaus rūšių, visame pasaulyje plačiai naudojama tiek kulinarijoje, tiek kosmetikoje. Iš alyvmedžio uogų spaudžiamas ypač tyras alyvuogių aliejus pasižymi maloniu vaisių aromatu, ryškiu skoniu ir nauda žmogaus sveikatai.

Ne veltui šį aliejų gydytojai dietologai rekomenduoja įtraukti į kasdienės mitybos racioną, o senovėje jis net buvo vadinamas „skystuoju auksu“.

Ypač tyras alyvuogių aliejus kasmet vis populiaresnis

Europos Sąjungoje daugiausia alyvuogių aliejaus pagaminama Italijoje, Ispanijoje, Graikijoje ir Portugalijoje. Šios šalys siūlo platų alyvuogių aliejaus asortimentą, o jų pagamintus produktus galima įsigyti ir Lietuvoje.

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovės Mildos Petrauskaitės, stebint aliejaus pardavimus tarp pirkėjų vis populiaresnis tampa ypač tyras alyvuogių aliejus.

Anot specialistės, kokybiškiausias alyvuogių aliejus yra šalto spaudimo, pagamintas mechaniniu būdu: „Pirmo spaudimo ypač tyras alyvuogių aliejus – aukščiausios kokybės produktas, kuriame yra daugiausia vitaminų ir naudingų maistinių medžiagų. Šalto spaudimo, mechaniniu būdu iš alyvuogių išspaudžiamas aliejus pasižymi maloniu vaisių aromatu ir skoniu, kuris persipina su lengvu kartumu bei švelniu aitrumu. Pigiausias – alyvuogių išspaudų – aliejus tiek savo kokybe, tiek ir skoniu nusileidžia aukštesnių rūšių alyvuogių aliejams.“

Ji priduria, kad dažnai kartesnis alyvuogių aliejus nepelnytai laikomas prastesniu. „Jeigu aliejus yra kiek kartesnis nei įprastai, tai dar nereiškia, kad jis yra prastas arba sugedęs. Aliejaus skonis ir kartumas dažnai skiriasi nuo kilmės šalies ir pačių alyvuogių rūšių.

Pavyzdžiui, ispaniškas aliejus pasižymi didesniu kartumu, o graikiškas arba itališkas alyvuogių aliejus yra kiek saldesnis. Kai kurie alyvuogių aliejai tiesiog turi labai ryškų, kiek aitresnį skonį, tad jis patinka toli gražu ne visiems.

Kartumo ir aitrumo pusiausvyra turi būti, tačiau jeigu aliejus jau yra nemaloniai apkartęs – patikrinkite, ar jo galiojimo terminas nesibaigia“, – pataria M. Petrauskaitė.

Kaina priklauso nuo sezono

Pasak specialistės, alyvuogių aliejaus kokybė ir kaina priklauso nuo daugybės kriterijų: alyvuogių veislės, klimato, dirvožemio, tinkamo drėgmės ar saulės kiekio ir net tam tikrų ekonominių veiksnių.

„Kai šalyse, kuriose auginamos alyvuogės, dėl palankių sąlygų alyvuogių derlius būna gausus – tais metais ir aliejaus kaina gali būti mažesnė. Priešingai, jei derlius buvo prastas – atsiradęs alyvuogių trūkumas tais metais gali nulemti ir aliejaus kainų kilimą“, – sako M. Petrauskaitė.

Alyvuogių aliejaus kaina priklauso ir nuo sezoniškumo. „Aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus gaminamas rudenį (spalio–lapkričio mėnesiais), kai alyvuogės būna žalios arba įgauna kiek purpurinį atspalvį. Šiuo brandos momentu gaminamas aliejus pasižymiu ryškiu vaisių aromatu ir puikiu skoniu.

Tuo tarpu gaminant aliejų žiemą (gruodžio–sausio mėnesiais), kai alyvuogės yra pilnai išnokusios ir įgavusios juodą atspalvį, aliejuje jaučiama mažiau vaisių aromatų ir skonių. Gaminti aukštos kokybės ypač tyrą alyvuogių aliejų rudenį yra sunkiau ir reikalauja daugiau išteklių nei masinio alyvuogių aliejaus gamybos metu žiemą.

Nors šaltuoju metų laiku iš alyvuogių galima išspausti daugiau aliejaus, tačiau tai mažina paties produkto kokybę ir jo skonį. Šis kriterijus ir lemia, kad rudens sezono alyvuogių aliejus įprastai būna brangesnis“, – sako kategorijos vadovė.

Kokybišką alyvuogių aliejų pirkėjai gali atskirti ir pagal produktų ženklinimą. „Aukščiausios rūšies aliejai žymimi DOP („Denominazione D’Origine Protetta“) ir IGP („Indicazione Geografica Protetta“) kokybės ženklais. Pirmasis ženklas nurodo, kad aliejus buvo pagamintas su saugoma kilmės vietos nuoroda, griežtai kontroliuojant visą gamybos eigą ir procesus. Tuo tarpu santrumpa IGP nurodo saugomą geografinę nuorodą.

Šiuos ženklus tikrai nesunku identifikuoti ir pastebėti ant kokybiško aliejaus butelių. Be to, Europos Sąjungoje ant aliejų mišinių, pagamintų skirtingose kilmės vietose, draudžiama dėti kilmės šalių nuorodas. Todėl jeigu ant produkto etiketės, pavyzdžiui, matote Italijos vėliavą, tai puikus indikatorius, kad aliejus tikrai yra aukščiausios kokybės“, – aiškina M. Petrauskaitė.

Kaip naudoti ir kur laikyti?

„Rimi“ kokybės vadovė Ana Čudinienė primena, kad ne visos alyvuogių aliejaus rūšys yra tinkamos kepimui: „Šios informacijos reikėtų ieškoti ant produkto pakuotės.

Ypač tyras alyvuogių aliejus gali būti naudojamas kepimui, tačiau mūsų kraštuose taip ruoštų patiekalų skonis dažnam yra kiek per intensyvus. Įprastai pirkėjai kepimui renkasi kiek neutralesnį aliejų, pavyzdžiui, rafinuotą alyvuogių kauliukų aliejų, kurio smilkimo temperatūra yra aukštesnė, o skonis mažiau įsigeria į kepamus produktus.

Ypač tyras alyvuogių aliejus puikiai tinka salotų, keptų jūros gėrybių, troškinių, sriubų, ant grotelių keptos mėsos ir makaronų patiekalų gardinimui bei įvairių padažų gamybai.“

Jeigu nusipirkote kokybišką produktą, jį reikėtų ne tik tinkamai vartoti, bet ir laikyti. Alyvuogių aliejaus nerekomenduojama laikyti tiesioginėje saulės šviesose, prie karščio šaltinių arba šaldytuve.

Veikiant tiesioginiams saulės spinduliams aliejus greičiau oksiduojasi ir gali pakeisti savo skonines savybes, o laikant jį šaldytuve – kristalizuojasi bei pakeičia savo tekstūrą. Aliejus jautriai reaguoja ir į ženklų temperatūros svyravimą, todėl idealu jį laikyti kambario temperatūroje, kiek tamsesnėje vietoje. Taip pat rekomenduojama rinktis tamsesnėje stiklo pakuotėje išpilstytą alyvuogių aliejų.

Nors ypač tyrą alyvuogių aliejų geriausia naudoti iki tinkamumo vartoti termino pabaigos, specialistė rekomenduoja alyvuogių aliejaus ilgai netausoti bei neprisipirkti jo per daug. „Atidarius ypač tyro alyvuogių aliejaus butelį geriausia jį suvartoti per mėnesį ar du ir butelį visuomet laikyti sandariai uždarytą. Laikant ilgiau aliejus pamažu gali pakeisti savo skonį ir prarasti dalį naudingų maistinių savybių.

Be to, šios rūšies aliejaus tikrai nereikėtų prisipirkti „į priekį“ ir namuose sandėliuoti. Pirkite tokios talpos butelį, kiek reikia jūsų šeimos poreikiams, kad ilgai užsistovėjusio aliejaus vėliau nereikėtų tiesiog išmesti“, – planuoti apsipirkimus pataria kokybės vadovė A. Čudinienė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip renkamės buitinė techniką?
  2. Kokį medų verta rinktis
  3. „Biržų duonos“ gaminiai aukso medaliu įvertinti 4-tą kartą
  4. Po svarstymo pritarta siūlymui tobulinti viešųjų pirkimų sistemą

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Duona | pixabay.org nuotr.

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

2023 03 18
Vaikų kambarys | pixabay.com nuotr.

Vaikų kambarys – vieta ne tik miegui, bet ir žaidimams

2023 03 14
Kompiuteriniai žaidimai | pixabay.com nuotr.

Stacionarus ar nešiojamas: kokį žaidimų kompiuterį pasirinkti?

2023 02 27
Nuosava saulės elektrinė – kada įsirengti, kad ji neštų didžiausią naudą? | ESO nuotr.

Dažniausi klausimai apie saulės elektrines

2023 02 27
Į ką atsižvelgti renkantis piniginę? | freepik.com nuotr.

Kaip pasirinkti tinkamą ir kokybišką piniginę?

2023 02 23
Moduliniai namai: privalumai, lemiantys jų didelį populiarumą | namvita.lt nuotr.

Moduliniai namai: privalumai, lemiantys jų didelį populiarumą

2023 02 22
Šilumos siurblys | termo-ekspertai.lt nuotr.

Šilumos siurbliai oras-oras – protingas sprendimas visiems namams

2023 02 17
Skalbimo mašinos: kaip išsirinkti? | uzsakovo nuotr.

Skalbimo mašinos: kaip išsirinkti?

2023 02 15
Kaip išsirinkti apatinį trikotažą valentino dienai | unsplash.com nuotr.

Kaip išsirinkti apatinį trikotažą Valentino dienai?

2023 02 13
Rodyti daugiau

Naujienos

Žuvinto biosferos rezervatas | Baltijos aplinkos forumo nuotr.
Gamta ir ekologija

10 taisyklių, kurių reikia laikytis gamtoje

2023 03 24
ES Investicijos | pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Regionų lūkesčiai dėl ES investicijų gali virsti nusivylimu projektams net neprasidėjus

2023 03 24
Švietimas | emokykla.lt nuotr.
Lietuvoje

Gerai dirbantys švietimo įstaigų vadovams galės tęsti karjerą kitoje įstaigoje

2023 03 24
J. K. Chodkevičius knyga | VU nuotr.
Kultūra

Bus pristatyta knyga apie Lietuvos karo vadą – J. K. Chodkevičių

2023 03 24
Muziejų įstatymo pakeitimo projektas | Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos nuotr.
Lietuvoje

Atnaujintas Muziejų įstatymas

2023 03 24
Seimas apsisprendė dėl religinių bendrijų pripažinimo reglamentavimo | LRT nuotr.
Lietuvoje

Seimas apsisprendė dėl religinių bendrijų pripažinimo įteisinimo

2023 03 24
Alkas.lt nuotr.
Lietuvoje

Seime – Vilniaus saugumo forumas 2023 „Atgrasymas susivienijus“ TIESIOGIAI

2023 03 23
Aušrinė Armonaitė | Alkas.lt nuotr.
Lietuvoje

Socialdemokratų neįtikino ministrų pasiteisinimai

2023 03 23
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Nuvylėt! apie Kaip užsiauginti daržovių patiems?
  • Pritariam? apie L. Kalėdienė. Ministrė Armonaitė apžiojo ES lietuvių kalbai skirtus 35 milijonus
  • >>>Žemynai apie Kaip užsiauginti daržovių patiems?
  • Akys ir pakaušyje! apie Seime – Vilniaus saugumo forumas 2023 „Atgrasymas susivienijus“ TIESIOGIAI

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • 10 taisyklių, kurių reikia laikytis gamtoje
  • Regionų lūkesčiai dėl ES investicijų gali virsti nusivylimu projektams net neprasidėjus
  • Gerai dirbantys švietimo įstaigų vadovams galės tęsti karjerą kitoje įstaigoje
  • Bus pristatyta knyga apie Lietuvos karo vadą – J. K. Chodkevičių
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

by Ditė Česėkaitė
2023 03 20
0
Salotos | pexels. nuotr.

Daugelio lietuvių maitinimosi įpročiai kinta į gerą – įvairių salotų nuperkama žymiai daugiau nei prieš penkerius metus. Prasidėjęs pavasaris šią...

Skaityti toliau

Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

by Ditė Česėkaitė
2023 03 18
0
Duona | pixabay.org nuotr.

Norint, kad iš parduotuvės atsinešti švieži kepiniai kuo ilgiau išliktų kokybiški, svarbu tinkamai juos laikyti. Vieni tam renkasi duoninę, kiti...

Skaityti toliau

Vaikų kambarys – vieta ne tik miegui, bet ir žaidimams

by daiva
2023 03 14
0
Vaikų kambarys | pixabay.com nuotr.

Kuriant namų erdvę, kuri bus skirta išskirtinai vaikų poreikiams tenkinti, kilimas yra tas pirkinys, kuris į pirkinių krepšelį „keliauja“ vienas...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Nuvylėt! apie Kaip užsiauginti daržovių patiems?
  • Pritariam? apie L. Kalėdienė. Ministrė Armonaitė apžiojo ES lietuvių kalbai skirtus 35 milijonus
  • >>>Žemynai apie Kaip užsiauginti daržovių patiems?
  • Akys ir pakaušyje! apie Seime – Vilniaus saugumo forumas 2023 „Atgrasymas susivienijus“ TIESIOGIAI
  • Kita tema apie Kaip užsiauginti daržovių patiems?
Kitas straipsnis
dr. Oleksandras Gregogjevas iš Kijevo | Alkas.lt ekrano nuotr.

O. Grigorjevas iš Kijevo apie vasario 26-osios kovas Ukrainoje

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://www.zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai