Vaisių ir daržovių sultys yra mėgstamos ir naudingos. Vis dėlto, norint išsirinkti iš gausaus asortimento, gali susisukti galva. Jeigu norite labiausiai kūnui palankių sulčių, dėmesį reikėtų atkreipti ne tik į mėgstamą skonį, bet ir sudėtį. Pirmenybę teikti sultims, kuriose yra mažiau cukraus ar kitų saldiklių, akį užmesti ir į kalorijų skaičių.
Skaitykite etiketes
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad renkantis tiek vaisių, tiek daržovių sultis svarbu peržiūrėti jų sudėtį. Nors sultys gaminamos iš sveikatai palankių vaisių, daržovių ar uogų, jose gali būti nemažai cukraus. Be to, reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kas parašyta ant pakuotės: tai sultys, nektaras ar gėrimas.
Pavyzdžiui, sulčių nektaruose grynų sulčių kiekis svyruoja nuo 25 iki 50 proc., tuo tarpu sulčių gėrimuose jų randama dar mažiau – vos 5–12 proc., likusi dalis – vanduo.
„Sultys, kuriose yra daugiau pridėtinio cukraus, mažiau naudingos sveikatai, todėl norėdami išsirinkti sveikesnį gėrimą, pirmenybę teikite natūralioms sultims. Tokios sultys gali būti pažymėtos kaip „100 proc. sultys“. O, pavyzdžiui, sulčių, ant kurių parašyta „pagamintos iš koncentrato“, reikėtų privengti, mat jose dažniausiai yra didesnis cukraus kiekis. Visgi, net ir natūralių vaisių ar uogų sulčių išgeriamą kiekį reikėtų riboti. Kadangi tai yra labai koncentruotas gėrimas, jame randama nemažai vaisių cukraus – fruktozės“, – teigia ekspertė.
Pasak V. Juodkazienės, nors vaisių ar uogų sulčių gerti reikėtų su saiku – šis gėrimas organizmui suteikia naudos. Pavyzdžiui, granatų sultys rekomenduojamos gerti sergantiems mažakraujyste, mat jose yra nemažai geležies. Be to, šių vaisių sulčių vartojimas pagerina inkstų bei širdies veiklą.
Obuolių sultyse, randama nemažai vitamino C ir kalio. Vartojant obuolių sultis stiprinamas ir imunitetas, gerinama kepenų funkcija, netgi odos būklė. O, pavyzdžiui, spanguolių sultyse, kaip ir obuolių, gausu vitamino C, jos netgi padeda pristabdyti senėjimo procesus, be to, ypatingai naudingos yra širdžiai bei inkstams. Spanguolių sulčių verta išgerti ir tiems, kurie serga peršalimo ligomis.
Rinkitės ne tik vaisių, bet ir daržovių sultis
Mėgstantiems eksperimentuoti su skoniais verta išbandyti ne tik natūralias vaisių, bet ir raugintų daržovių sultis, kurios yra gaminamos iš natūraliai fermentuotų produktų. Dėl fermentacijos proceso raugintose sultyse yra daug natūralios pieno rūgšties, kuri slopina nepageidaujamų žarnyno bakterijų augimą ir skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi. Todėl šis produktas yra labai palankus virškinimui, be to, jose yra labai daug organizmui naudingų probiotikų.
Raugintų daržovių sultyse taip pat yra gausu organizmui taip reikalingo vitamino C bei antioksidantų. Pavyzdžiui, viename puodelyje raugintų kopūstų sulčių yra net 34,7 miligramo vitamino C. Be to, raugintų daržovių sultys gausios ir geležies.
Į racioną įtraukus raugintų sulčių rečiau puola peršalimo ligos, mažiau genda dantys, gražėja oda. Pavyzdžiui, raugintų burokėlių sultys labai naudingos nėščiosioms, taip pat mažina pūlinių tikimybę ir kraujospūdį, nuovargį, gerina protinę veiklą.
Raugintų morkų sultys ypač patartinos sergant mažakraujyste, širdies ligomis, bronchitu, susižeidus ir po operacijų. Be to, natūralios, be pridėtinio cukraus ir kitų saldiklių, pagamintos raugintų daržovių sultys – turi labai nedaug kalorijų, todėl jas į savo racioną gali įtraukti ir tie, kurie stengiasi sulieknėti.