Šeštadienis, 31 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Gamta ir ekologija

Visų gerai pažįstamos prieskoninės žolelės: ne tik skanu, bet ir naudinga

www.alkas.lt
2021-07-27 09:10:49
0
Visų gerai pažįstamos prieskoninės žolelės: ne tik skanu, bet ir naudinga

Prieskoninės žolelės | senukai.lt nuotr.

Vasara – geriausias metas mėgautis gaiviais šiltojo metų laiko patiekalais, o jiems pagardinti ypač tinka įvairiausi žalumynai.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių žinovė, teigia, kad šviežios prieskoninės žolelės yra svarbi sudėtinė dalis ruošiant pikantiškus ar saldžius patiekalus, salotas, karštomis dienomis jomis gardinami ir gėrimai.

„Šviežios prieskoninės žolelės vasarą tampa bene esminiu daugelio patiekalų prieskoniu. Šiltasis metų laikas itin dosnus žalumynų derliumi ir pasirinkimu.

Pardavimų duomenys rodo, kad pirkėjai ištikimi tradiciniam skoniui ir perkamiausios žolelės yra krapai ir petražolės.

Toliau rikiuojasi gaiviems gėrimams ypač tinkamos mėtos, aštresnio skonio kalendros, bazilikai, čiobreliai ir rozmarinai, derantys su grilio patiekalais“, – sako J. Sabaitienė.

Pasak J. Sabaitienės, prieskoninės žolelės ne tik įvairiausiems patiekalams suteikia savito skonio, bet ir yra naudingos sveikatai.

Dauguma prieskoninių žolelių turi gydomųjų savybių, taip pat jose gausu antioksidantų, eterinių aliejų ir vitaminų. Reguliarus šių natūralių prieskonių vartojimas pagerina imunitetą, padeda kovoti su mikrobais ir pašalinti toksinus.

J. Sabaitienė įvardija ir daugiau prieskoninių žolelių gerųjų savybių ir papasakoja apie jų panaudojimo būdus.

Krapai

Tai viena dažniausiai lietuvių naudojamų žolelių, dažnai auginama ir darže. Šis prieskonis be savo aromatinių ir skoninių savybių taip pat pasižymi nauda sveikatai.

Krapai plečia kraujagysles, mažina kraujospūdį, gerina širdies veiklą ir stiprina imuninę sistemą. Krapai puikiai tinka įvairiose daržovių salotose, jie dera mėsos ir žuvies patiekaluose.

Žinoma, be krapų neįsivaizduojame ir šaltibarščių bei kitų šaltsriubių.

Krapai | Vikipedijos nuotr.
Petražolės

Šis prieskonis taip pat praturtina patiekalus ryškiu skoniu ir aromatu. Petražolėse esanti folio rūgštis yra vienas svarbiausių B grupės vitaminų, kuris naudingas širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Be to, veikia kaip veiksminga širdies, diabeto ir netgi vėžio prevencijos priemonė.

Petražolės nuo kitų prieskoninių žolelių skiriasi tuo, kad džiovinant susilpnėja jų ryškus skonis. Todėl atsižvelgdami į gaminamą patiekalą, pasirinkite, šviežiomis ar džiovintomis petražolėmis norite gardinti.

Jei patiekalas nereikalauja ryškaus žolelių skonio, galima rinktis džiovintas, tačiau jei norisi ryškesnio skonio ir aromato, naudokite šviežias petražoles.

Mėtos

Ši žolelė yra paklausi maisto gaminių ir gėrimų sudėtinė dalis, pradedant arbatomis ir kokteiliais, baigiant padažais, salotomis ir desertais.

Mėtų įtraukimas į kasdienį racioną teigiamai veikia kūną: gerėja virškinimas, smegenų veikla bei atmintis. Geriant mėtų arbatą mažinami peršalimo požymiai.

Be to, mėtų vartojimas gerina burnos kvapą bei sveikatą. Mat mėtos pasižymi antibakterinėmis savybėmis.

Mėtos | augalupsichoterapija.lt nuotr.
Kalendros

Ši žolelė yra plačiai naudojama meksikiečių bei azijiečių virtuvėje. Ja gardinamos įvairiausios sriubos, salotos, buritai, kariai, takai, azijietiškų makaronų ar ryžių patiekalai.

Kalendra yra kvapni, antioksidantais turtinga bei sveikatai itin naudinga žolė. Kalendros įtraukimas į kasdienę mitybą gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje, kovoti su infekcijomis ir gerinti širdies, smegenų virškinimo sistemos sveikatą, odos būklę.

Bazilikai

Tai taip pat yra pasaulyje itin paklausus prieskonis, kuris gerai žinomas dėl savo skoninių ir gydomųjų savybių. Bazilikų lapeliuose itin daug vitamino K, kuris palaiko normalų kraujo krešėjimą ir skatina žaizdų gijimą.

Be to, bazilikai pasižymi antibakterinėmis savybėmis – juose esantys eteriniai aliejai kartu su kitomis medžiagomis stabdo bakterijų ir mikrobų dauginimąsi.

Bazilikas ypatingai pamėgtas italų virtuvėje, čia bazilikai naudojami gaminant įvairius padažus, makaronų, mėsos ar žuvies patiekaluose. Dedami ant picos, brusketų.

Jais gardinami ir įvairūs kokteiliai ar limonadai. Tačiau iš šių žolelių taip pat galima pasigaminti arbatą, kuri gelbėja jaučiant sunkumą skrandyje ar sustojus virškinimui. Šviežius lapelius užpilkite karštu vandeniu ir gerkite arbatą 3 kartus per dieną tarp valgių.

Bazilikas | sveika.lt nuotr.
Čiobreliai

Šiose žolelėse yra gausu vitamino C, taip pat tai yra ir puikus vitamino A šaltinis. Jei jaučiate, kad prasideda peršalimas, čiobrelių arbata gali padėti jums greičiau atsigauti. Čiobreliuose gausu ir kitų sveikatai naudingų medžiagų: vario, geležies ir mangano.

Ši prieskoninė žolelė itin tinka mėsos, žuvies, paukštienos, daržovių patiekalams paskaninti. Taip pat dera marinuojant mėsą kepimui ant grilio, ruošiant sriubas ir padažus, juo gardinami ankštinių daržovių patiekalai. Čiobreliai taip pat naudojami ir desertų gamyboje, dedami į kokteilius ar gaiviuosius gėrimus.

Rozmarinai

Šiame prieskonyje yra karnozolio rūgšties, kuri veikia kaip antioksidantas ir padeda kovoti su vėžinėmis ląstelėmis. Be to, rozmarinų lapeliai padeda sureguliuoti žarnyno mikroflorą, gerina naudingų maisto medžiagų įsisavinimą ir padeda atsikratyti toksinų.

Rozmarinais gardinamos picos, itališka duona, bulvės, lazanijos. Jie puikiai tinka ir prie mėsos – ypač ruošiant jautienos kepsnį. Rozmarinais gardinami ir įvairūs gėrimai, jie ypatingai dera su apelsinais.

Rozmarinas | sveika.lt nuotr.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Prieskoniai ir žolelės: derinimas ir nauda
  2. Nepriimti ligos kaip lemties
  3. Rudeninės arbatos – tarsi asmeninė chemijos laboratorija
  4. Vertikalioji žemdirbystė – mada ar būtinybė?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Sūduviai
Etninė kultūra

Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31
Liuteronų sodas | M. Avik nuotr.
Architektūra

Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

2025 05 31
„Stasys Museum“ | V. Garlos nuotr.
Gamta ir ekologija

„Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“

2025 05 31
V. Zelenskio ir D. Trampo susitikimas Ovaliajame kabinete
Ukrainos balsas

V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis

2025 05 30
Mitingas prieš nekilnojamojo turto mokestį
Pilietinė visuomenė

Birželio 10 d. – antrasis mitingas prieš NT mokestį

2025 05 30
Andrius Kubilius ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas su EK nariu A. Kubiliumi aptarė gynybos stiprinimą

2025 05 30
Prezidentas apdovanojo tėvus ir globėjus
Lietuvoje

Prezidentas apdovanojo nusipelniusius tėvus ir globėjus

2025 05 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • LTV pranešė apie Teismas priėmė nagrinėti skundą dėl VRK atsisakymo registruoti referendumą dėl piliečių nuosavybės apsaugos
  • Rimvydas apie Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo
  • Kita tema apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • Rimgaudas apie Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Lietuvos banko rūmai Kaune kviečia į nemokamas ekskursijas ir šeštadieniais
  • D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • Už kiek šiemet galima pailsėti Palangoje, Turkijoje ir Ispanijoje?
  • Augalai daugiabučiuose: svarbu ne tik grožis, bet ir saugumas

Kiti Straipsniai

Lietuvos banko rūmai Kaune kviečia į nemokamas ekskursijas ir šeštadieniais

Lietuvos banko rūmai Kaune kviečia į nemokamas ekskursijas ir šeštadieniais

2025 05 31
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Kompiuteris | rrt.lt nuotr.

Kas kaltas dėl lėto kompiuterio darbo?

2025 05 31
Namas

Būstas regionuose: ieškoma ramybės, saugumo ir gamtos

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31
Liuteronų sodas | M. Avik nuotr.

Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

2025 05 31
„Stasys Museum“ | V. Garlos nuotr.

„Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“

2025 05 31
Turizmas | visalietuva.lt nuotr.

Turizmo poreikiai keičiasi: Lietuva ruošia žinovus naujoms kryptims

2025 05 30
Kaune bus pristatyta T. Medelio paroda „Pankai dar nemirė (Punk Is Not Dead)“ | ciurlionis.lt nuotr.

Kaune bus pristatyta T. Medelio paroda „Pankai dar nemirė“

2025 05 30
Knygos, skaitymas | pixabay.com nuotr.

Atnaujintame Skaitymo skatinimo veiksmų plane – dėmesys kritiškai mąstančiai ir kūrybingai visuomenei

2025 05 30

Skaitytojų nuomonės:

  • LTV pranešė apie Teismas priėmė nagrinėti skundą dėl VRK atsisakymo registruoti referendumą dėl piliečių nuosavybės apsaugos
  • Rimvydas apie Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo
  • Kita tema apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • Rimgaudas apie Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda
  • Rimgaudas apie Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Tvarkomas vienas iš aukščiausių ir ilgiausių Lietuvos tiltų

Tvarkomas vienas iš aukščiausių ir ilgiausių Lietuvos tiltų

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai