Antradienis, 23 rugsėjo, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pats laikas mėgautis rabarbarais

www.alkas.lt
2021-05-24 07:00:21
1
Rabarbarai | pixabay.com nuotr.

Rabarbarai | pixabay.com nuotr.

       

Parduotuvių lentynose jau pasirodė pirmieji lietuviško derliaus rabarbarai. Su vasaros pradžia siejami augalai dažnam lietuviui primena nuo vaikystės pamėgtus desertus – pyragus, rūgščias uogienes ar tiesiog cukruje mirkytus rabarbaro stiebus.

Rabarbarų nauda mūsų sveikatai

„Augma“ atstovė Monika Kubiliūtė sako, kad mėgautis šviežiais rabarbarais reiktų iki Joninių, nes vėliau rabarbarai pradeda kaupti oksalo rūgštį, kurios dideliais kiekiais vartoti nepatartina.

Rabarbarai žmogaus kūnui yra labai naudingi dėl juose esančių organinių rūgščių, antioksidantų bei skaidulinių medžiagų. Taip pat juose gausu magnio, fosforo, geležies, kalcio bei kalio: kiekvienas iš jų atlieka svarbų vaidmenį – rūpinasi kraujo, raumenų ir kaulų sistemų darna, yra naudingi inkstams bei taip pat stiprina mūsų imunitetą.

Tačiau svarbu pabrėžti, jog šių augalų stiebus reikėtų valgyti saikingai, kadangi jie gali itin paspartinti ir mūsų virškinimo procesus.

„Iš tikrųjų šie augalai yra daug universalesni, negu gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio“, – pažymi prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė. – Juos galima naudoti ne tik desertams, bet ir sriuboms bei troškiniams.

Žinoma, vertėtų nepamiršti, jog neapdoroti rabarbarai savyje išsaugo kur kas daugiau naudingųjų medžiagų mūsų organizmui. Tuo metu norint mėgautis rabarbarais bei juose esančiais vitaminais visus metus, juos taip pat galite nuplauti po verdančiu vandeniu ir užsišaldyti ateinančiai žiemai“.

Maistas, rabarbarų pyragas | pixabay.com nuotr.
Tradicinis rabarbarų pyragas

Reikės: 250 g kvietinių miltų, 300 g rabarbarų, 150 g kambario temperatūros sviesto, 150 g cukraus, 4 kiaušinių, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 1 šaukštelio vanilinio cukraus arba vanilės esencijos ir šiek tiek druskos.

Visų pirma, sumaišykite miltus su kepimo milteliais – tuomet viską atsakingai persijokite per kiaurą indą. Vėliau į maisto plakiklį sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir paprastą bei vanilinį cukrų – viską gerai suplakite, kol masė taps puri. Šalia įmuškite vieną kiaušinį ir dar kartą viską suplakite – pakartokite šią procedūrą su likusiais 3 kiaušiniais.

Tada į suplaktą masę po truputį berkite persijotus miltus ir viską tuo pat metu maišykite šaukštu. Kuomet tešla taps vientisa, leiskite jai šiek tiek „pastovėti“. Dabar galite pasiruošti rabarbarus – juos nuplaukite, nuskuskite ir smulkiai supjaustykite. Be to, dalį rabarbarų galite supjaustyti jums gražia stambesne forma ir vėliau panaudoti pyrago papuošimui.

Vėliau į sviestu pateptą kepimo formą supilkite maždaug pusę tešlos ir ant jos suberkite smulkintus rabarbarus. Tuomet juos užpilkite likusia tešla ir ant viršaus norimais ornamentais išdėliokite stambiau pjaustytus rabarbarų gabalėlius. Pyragą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min.

„Apie artėjančią 50-ąją kepimo minutę jums tikrai išduos po namus dvelkiantis pyrago kvapas. Tačiau prieš ištraukiant jį iš orkaitės patikrinkite, ar šis jau spėjo iškepti. O tam panaudokite seną ir laiko patikrintą būdą: į pyrago vidurį įsmeikite pagaliuką – jeigu ištraukus nepastebite ant jo tešlos gabalėlių, galite būti užtikrinti, jog pyragas jau iškepęs“, – dalijasi patarimais maisto gamybos ekspertė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kiaušiniai mini savo pasaulinę šventę
  2. Karpis – ne tik šventiniam stalui

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Beširdžiai! says:
    4 metai ago

    Nedraskykite širdies podagra sergantiems! Jiems to gardumyno nė į burną paimti negalima

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Dviračių takas
Lietuvoje

Pėsčiųjų ir dviračių takas sujungs Kėdainius su Josvainiais

2025 09 23
Žievėgraužis tipografas | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Žievėgraužio tipografo kiekis miškuose reikšmingai sumenko

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Prašoma panaikinti Sauliaus Bucevičiaus teisinę neliečiamybę

2025 09 23
Bepilotis orlaivis
Lietuvoje

Seimas uždegė žalią šviesą stipresnei oro gynybai

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Patikslinta atsakomybė už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Seimas panaikino dviejų Seimo narių neliečiamybę

2025 09 23
Elektrą laivams tieksiantis įrenginys
Lietuvoje

Klaipėdos uoste pastatytas elektrą laivams nuo kranto tieksiantis įrenginys

2025 09 23
Ekologijos diena
Gamta ir ekologija

Prasideda pirmoji Lietuvoje Ekologijos savaitė

2025 09 23

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • John Kiriakou ( Dalton Fischer Podcast) apie V. Sinica. Britams gana migracijos, maža žodžio laisvės
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Mezolito baltai (II)
  • +++ apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
  • taiva apie Lietuvių kalbos komisija kviečia pasikalbėti nuotoliniame forume „Kalba kaip ginklas: ar esame atsparūs manipuliacijoms?“

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pėsčiųjų ir dviračių takas sujungs Kėdainius su Josvainiais
  • Žievėgraužio tipografo kiekis miškuose reikšmingai sumenko
  • Prašoma panaikinti Sauliaus Bucevičiaus teisinę neliečiamybę
  • Seimas uždegė žalią šviesą stipresnei oro gynybai

Kiti Straipsniai

Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Daržovės

Nuspalvinkite lėkštes rudens gėrybėmis

2025 09 20
Šalies poreikiams morkų pakaks

Morkų derlius: ūkininkas pataria, kaip jas laikyti ir ką gaminti

2025 09 20
Kiaušiniai

Ar kiaušiniai pyrage tokie pat naudingi, kaip virti?

2025 09 14
Maistas, žuvis

Kaip iš lašišos gauti didžiausią naudą?

2025 09 14
Uogienė

Uogienę pavyks išvirti ir be cukraus

2025 09 13
Virtuvė

Studentiška virtuvė: kaip protingai ir patogiai ją įsirengti

2025 09 08
Daržovės, cukinijos

Jei pritrūksta idėjų, ką daryti su cukinijomis

2025 09 07
Šaldytos uogos

Ką ir kaip geriausia užšaldyti žiemos atsargoms?

2025 09 07

Skaitytojų nuomonės:

  • John Kiriakou ( Dalton Fischer Podcast) apie V. Sinica. Britams gana migracijos, maža žodžio laisvės
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Mezolito baltai (II)
  • +++ apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
  • taiva apie Lietuvių kalbos komisija kviečia pasikalbėti nuotoliniame forume „Kalba kaip ginklas: ar esame atsparūs manipuliacijoms?“
  • Jonas apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Išleistas antras knygos „Sibiro Madona“ leidimas (video)

Išleistas antras knygos „Sibiro Madona“ leidimas (video)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai