Ledai yra vienas mėgstamiausių vasaros skanumynų, kurį atšilus orams renkasi tiek maži, tiek dideli. Vis dėlto, sveikos mitybos patarėja, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria nepiktnaudžiauti šiuo valgiu. Anot specialistės, ledai neturėtų būti mūsų kasdienio maisto raciono dalis, juos reikėtų valgyti ne nuolat.
Ledais piktnaudžiauti nepataria
„Ledai turėtų atitikti jiems skirtą vaidmenį – į juos reikėtų žiūrėti kaip į desertą, malonumą suteikiantį maisto gaminį. Tai reiškia, kad ledai neturėtų būti valgomi kasdien, o vartojimą reikėtų planuoti. Ledais patarčiau mėgautis saikingai, tam tikrą kiekį kartų per savaitę, o atsigaivinti karštomis vasaros dienomis geriau vandeniu“, – sako gydytoja dietologė E. Gavelienė.
Gydytoja nerekomenduoja ledais piktnaudžiauti sergantiems virškinimo sistemos ligomis, turintiems alergijų tam tikroms ledų sudėtinėms dalims ar tiems, kuriems reikia riboti suvartojamų kalorijų kiekį.
„Tiek pieno pagrindu pagamintų ledų grupėje, tiek vaisinių ledų grupėje gali būti įvairių sveikatai palankesnių arba nepalankesnių desertų. Negalėčiau pasakyti, kad pieno pagrindu pagaminti ledai turėtų pirmenybę prieš vaisinius ledus arba atvirkščiai. Kiekvienas turėtų pasirinkti pagal save, atsižvelgdamas į savo poreikius bei sveikatos būklę“, – teigia specialistė.
Lietuvių įpročiai skiriasi nuo skandinavų
Anot „Rimi“ ledų kategorijos vadovės Lilijos Eidukaitienės, pagrindinė ledų rinkos savybė Lietuvoje yra sezoniškumas. Lietuvos pirkėjai skiriasi nuo šiaurės šalių gyventojų, nes šiltuoju metų periodu, lyginant su šaltuoju, ledų suvartoja ženkliai daugiau.
„Skandinavijos šalių gyventojai tiek žiemą, tiek ir vasarą renkasi ledų desertus. Tuo tarpu Lietuvoje ši kategorija labai priklauso nuo metų laiko ir orų. Nors ledus pirkėjai renkasi ir šaltuoju metų laiku, visgi tai yra vasarinis valgis ir didžiausi jo pardavimai pastebimi vasaros laikotarpiu ar labiau atšilus orams pavasarį. Pastebime, kad praėjusią žiemą ledų pardavimai neįprastai išaugo ir tai greičiausiai susiję su pandemine situacija šalyje“, – teigia L. Eidukaitienė.
Nors kitose šalyse ledai dažniausiai yra vartojami namuose iš didesnės talpos pakuočių ar valgomi specializuotose kavinėse, Lietuvoje ledai vis dar labiausiai perkami ir valgomi atskiromis porcijomis – vaflyje, ragelyje ar ant pagaliuko.
Rekomenduoja atkreipti dėmesį į ledų sudėtį
Pasak gyd. dietologės dr. E. Gavelienės, ledai, kaip ir visi maisto gaminiai, priklausomai nuo jų sudėties gali būti sveikatai palankesni arba ne, todėl renkantis ledus tiesiog būtina atkreipti dėmesį į jų sudėtį – pasižiūrėti, kad gaminio sudėtinių dalių ir priedų sąrašas nebūtų labai ilgas ir atidžiai skaityti, kas sudaro to gaminio pagrindą.
Į kai kuriuos ledus tiek prikišta E chemijos, kad geriau jų nė neimti į rankas.