Tikriausiai kiekvienas iš mūsų esame išmetę sugedusius praėjusios dienos pietų likučius, ar nespėtus suvalgyti, supuvusius vaisius.
Dažniausiai maisto nesuvalgome, nes jis pasimeta šaldytuve ir mes jo nematome. Taip dažniausiai atsitinka dėl to, jog šaldytuvas yra netvarkingas. Jus net neįsivaizduojate, kiek bėdų išsprendžia tvarkingas šaldytuvas: suvalgomas maistas, sutaupyti pinigai, ilgesnis maisto vartojimo laikas ir dar būtų galima vardinti ir vardinti.
Štai keletas patarimų, kaip palaikyti tvarką šaldytuve ir išlaikyti gaminius šviežius ilgą laiką?
- Jeigu parduotuvėje mėgstate apsipirkti didesniais kiekiais, kad užtektų ilgam laikui, stenkitės naujus gaminius padėti giliau lentynose, o naujus arčiau krašto, kad neatidarytumėte naujo gaminio, kol nesibaigė senas.
- Viršutinėse šaldytuvo lentynose temperatūra yra aukštesnė nei apatinėse, todėl viršuje laikykite jau vartojimui paruoštą maistą ir gėrimus. O apatinėse lentynose termiškai neapdorotus. Pastaruosius rekomenduojama laikyti originaliuose įpakavimuose, kad ilgiau išliktų švieži.
- Viską laikykite uždarose, permatomose maisto dėžutėse. Taip visuomet matysite kokių gaminių dar turite ir kokių reikia nusipirkti. Taip pat maistas dėžutėse ilgiau išlieka šviežias ir skanus. Taip pat neužpildykite pilnai viso šaldytuvo. Palikite vietos orui cirkuliuoti.
- Beveik visi šaldytuvai turi daržovių stalčių. Jis skirtas tam, kad išlaikytų palaikytų drėgmę, tokiu būdų daržovės išlieka sultingos ir šviežios ilgesnį laiką. Ar žinojote, kad vaisių ir daržovių nepatartina kartu laikyti vienoje vietoje? Vaisiai išskiria cheminį elementą, kuris skatina nokimą, tad jei vaisius su daržovėmis laikysite drauge, daržovės gali pradėti greičiau pūti nei įprastai.
- Visas prieskonines žoleles laikykite šaldytuve pamerkę į vandenį arba suvynioję į drėgną rankšluostį. Taip jas išlaikysite šviežias dvigubai ilgiau.
- Geriausias būdas nešvaistyti maisto ir jį išsaugoti yra šaldymas. Šaldyti galite mėsą, duoną, daržoves, uogas, grybus, pusgaminius. Šaldytą maistą galite laikyti šaldiklyje iki 3 mėnesių. Taigi kai pasigaminate daugiau varškėčių, blynų ar kibinų, užšaldykite. Kai sekantį kartą užsimanysite pavalgyti, jums liks tik išsikepti.
Vienas iš geriausių būdų valgyti šviežią maistą yra saikingas pirkimas. Prieš eidami į maisto prekių parduotuvę, pasidarykite savaitės meniu planą, ką norėtumėte valgyti. Tuomet pagal tą planą padarykite pirkinių sąrašą.
Prieš tai patikrinkite ko jau turite, pasistenkite panaudoti visas turimas atsargas, prieš perkant naujas. Jei planuosite maistą, šaldytuvas jums padėkos.
Maistas genda ten, kur jis laikomas. Jei nenori, kad sugestų šaldytuve – nedėk jo ten. Juk turi skrandį?
Tamstos skrandis su šaldikliu?
ačiū Dievui, kol kas dar maloniai šiltas … 🙂