Kartu su kalendoriniu pavasariu parduotuves pasiekė ir šviežias pavasarinių daržovių derlius: ridikėliai, morkos, salotos ir švieži lietuviški agurkai rikiuojasi ne tik parduotuvių lentynose, bet ir vitaminais kūną papildyti norinčių pirkėjų krepšeliuose.
Įvairių rūšių daržoves prekybos tinklams tiekiantis įmonės UAB „Kietaviškių gausa“ direktorius Mindaugas Pupienis pasakoja, kad šiuolaikinės technologijos leidžia sukurti itin palankias sąlygas ir Lietuvoje užaugintus trumpavaisius agurkus sklandžiai tiekti gyventojams jau ankstyvą pavasarį.
„Pasitelkę šviesos ir šilumos technologijas sukuriame tinkamas daržovėms augti sąlygas ir jau ankstyvą pavasarį galime džiaugtis trumpavaisių agurkų derliumi. Be to, agurkai auga greičiau nei kitos daržovės. Nuo sėjos iki vartotojo stalo užauginti agurkus užtrunka apie 6 savaites“, – pasakoja M. Pupienis.
Anot jo, vis ryškiau pastebima tendencija, kad šviežių daržovių paklausa pavasarį kasmet išauga. Jas žmonės vartoja ir kaip garnyrą, ir gamindami įvairiausias salotas bei agurkais ir ridikėliais pagardintus šaltibarščius.
Įmonės direktorius teigia, kad norint namuose ilgesnį laiką išlaikyti kokybiškas daržoves, joms reikalingos skirtingos laikymo sąlygos. Pavyzdžiui, siekiant išsaugoti šviežumą, agurkus, kaip ir salotas, – geriausia yra laikyti šaldytuve. Mažai kalorijų – daug vitaminų.
Agurkai – ne tik skanūs, gaivūs, bet ir naudingos daržovės. Agurkai turi mažai kalorijų, tačiau yra kupini vitaminų ir mineralų, o valgant juos su žievele, mūsų kūnas yra aprūpinamas maksimaliu kiekiu maistinių medžiagų. Agurkus sudaro 95 proc. vandens, todėl žmogaus gauna reikalingą dienos skysčių kiekį.
Juose taip pat gausu ir kalio, magnio, silicio bei vitaminų A, B ir C, kurie stiprina imuninę sistemą, suteikia energijos.Ir nors agurkai daugeliui asocijuojasi su gaiviomis pavasario salotomis ar tradiciniais šaltibarščiais, yra ir kitų patiekalų, kurių pagrindine sudedamaja dalimi taps būtent ši daržovė.
Sugrįžtant šiltajam metų laikui – gaivinanti jogurtinė agurkų sriuba. Ją ruošiant galima improvizuoti renkantis prieskonines žoleles, papuošti ne tik agurkų griežinėliais, bet ir skrudintais graikiniais riešutais ar smulkiai kapotais mėlynojo svogūno gabalėliais.
Jums reikės:
Kelių trumpavaisių agurkų, 400 ml graikiško jogurto, 3 v. š. citrinų sulčių, 1 vnt. valgomojo svogūnėlio, 1 sklt. česnako, 15 g krapų, 15 g petražolių, 15 g peletrūno, 60 ml alyvuogių aliejaus, druskos, grūstų baltųjų pipirų.
Paruošimas: Agurkus nulupkite. Vieną agurką sutrinkite elektriniu trintuvu su valgomuoju svogūnėliu ir česnako skiltele. Kitą agurką smulkiai supjaustykite. Sutrintą agurko minkštimą sumaišykite su jogurtu, citrinos sultimis, aliejumi ir pasmulkintomis žolelėmis. Suberkite ir pjaustyto agurko gabalėlius, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Sriubą patiekite šaltą. Galite prieš patiekdami papuošti žolelėmis, agurko skiltelėmis, apšlakstyti aliejumi.