Pirmadienis, 13 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip namuose išsikepti sultingą kepsnį?

www.alkas.lt
2021-02-14 11:48:30
0
Besilaukiančioms moterims patariama vengti ant grotelių keptos mėsos

pixabay.com nuotr.

       

Kepsnį galima išsikepti kiekvienų namų virtuvėje, tačiau tam, kad jis būtų sultingas, aromatingas ir nepamirštamo skonio – ne tik privalome žinoti, kaip išsirinkti kokybišką mėsą, bet ir kelias pagrindines jos ruošimo taisykles. Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, atskleidžia, kad pagrindinė paslaptis, norint išgauti patį geriausią kepsnio skonį, – jį ruošti kuo paprasčiau.

Kaip išsirinkti kokybišką mėsą?

G. Bačkovas pabrėžia, kad renkantis mėsą sultingam kepsniui, dėmesį vertėtų atkreipti į kelis dalykus. Pirmiausiai jis žiūri į riebalų ir raumens santykį – aukščiausios kokybės mėsa neturi būti per riebi, tačiau šiek tiek riebalo reikia, kad kepama mėsa neišdžiūtų. Dėmesį mėsos ekspertas taip pat atkreipia ir į mėsos kvapą bei spalvą: mėsa turi būti rausva, šviesi, blizgi, ji neturėtų būti apdžiūvusi. „Spalva priklauso ne tik nuo rūšies, bet ir nuo gyvulio amžiaus. Įvairiausios rūšies mėsą: ar tai būtų jautiena, ar kiauliena, ar aviena, sieja vienas kokybės bruožas: kuo tamsesnė mėsa – tuo senesnis gyvulys, todėl tokia mėsa bus kietesnė“, – sako G. Bačkovas.

Vienas iš pirmųjų dalykų, į kurį reikia atsižvelgti renkantis mėsą: galiojimo data – kuo daugiau laiko mėsa galioja, tuo ji šviežesnė. Šviežią mėsą reikėtų suvartoti per 2–5 dienas, ilgiau jos šaldytuve laikyti nerekomenduojama. „Vartojimo terminas yra matomas ant kiekvieno produkto etiketės. Ant jos taip pat nurodyta mėsos laikymo temperatūra, todėl grįžę namo iš parduotuvės būtinai vadovaukitės nurodytomis instrukcijomis – šviežia, tinkamai laikoma mėsa neabejotinai bus skaniausia ir sultingiausia“, – pabrėžia mėsos ekspertas.

Skirtingos mėsos rūšys – skirtingos kepimo taisyklės

Išsirinkus kokybišką mėsą, pašnekovas atskleidžia ir tinkamo jos paruošimo paslaptis. G. Bačkovas sako, kad kiekvienos rūšies mėsai galioja skirtingos kepimo taisyklės, o pirmiausia kepsniui svarbu pasirinkti tinkamą mėsos dalį. Pavyzdžiui, jeigu užsimanėte kiaulienos kepsnio – geriausia kepimui rinktis sprandinę. O kad atskleistumėte daugiausiai mėsos skonio ir aromato, prieš kepant tokius kepsnius G. Bačkovas siūlo kelias valandas pamarinuoti druskos, pipirų ir alyvuogių aliejaus marinate.

Jeigu pasirinkote kepti vištieną, plonais gabaliukais supjaustytą mėsą galite 15–20 min. pamarinuoti sojų padaže. Jeigu norisi aštriau – marinuojant galima įpjaustyti aštriųjų pipirų arba paprasčiausiai įberti žiupsnelį maltų juodųjų pipirų.

Jeigu norėtumėte išsikepti jautienos kepsnį, G. Bačkovas pataria, kad geriausia būtų rinktis antrekotą, nugarinę ar išpjovą. Geriausiam skoniui išgauti, mėsą ekspertas siūlo kepti be prieskonių, naudojant saulėgrąžų aliejų, gerai įkaitintoje keptuvėje. Jeigu norite kepsnio su krauju – patariama iš abiejų pusių jį kepti apie 1,5–2 minutes, jeigu norite gerai iškepto – po 4 minutes. O ištraukus karštą kepsnį iš keptuvės – tiesiog pabarstyti jūros druska.

Klaidos, kurių geriau nekartoti

Mėsos ekspertas pasakoja apie didžiausias klaidas ir dalijasi patarimais, kurie kiekvienam mėsos mėgėjui namuose padės išsikepti patį skaniausią kepsnį:

Neįkaitinta keptuvė. Viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų: prieš kepant per silpnai įkaitinta keptuvė ar grilius. Jeigu keptuvėje aliejus bus per mažai įkaitęs – į ją įdėjus jautieną, mėsa pradeda virti, matomas burbuliavimas – tokia mėsa bus sugadinta.

Keptuvę uždengti dangčiu. Kepant kepsnį nepatariama keptuvės uždengti dangčiu. Mat tuomet mėsa pradeda ne kepti, o šusti. Todėl kepsnį geriausiai kepti atviroje keptuvėje arba įsigijus specialų dangtį su tinkleliu, kuris leis pasišalinti garams.

Netinkamas mėsos pasirinkimas. Norint paruošti skaniausią jautienos kepsnį, mėsos ekspertas siūlo rinktis brandintą mėsą. Pasirinkus tokį produktą, anot jo, kokybišką kepsnį namuose išsikepsite be vargo.

G. Bačkovas dalijasi ir jautienos antrekoto kepsnio receptu. Ekspertas primena, kad jautieną ruošti reikėtų kuo paprasčiau, nes čia ir slypi kepsnio skonis. Jautienos kepsnys:

Jums reikės:
2–3 cm storio jautienos antrekoto
Šlakelio saulėgrąžų aliejaus
Žiupsnelio jūros druskos ir šviežiai maltų pipirų
50 g sviesto
Skiltelės česnako

Paruošimas:

Pirmiausiai kepsnį G. Bačkovas nusausina servetėle tam, kad jo paviršius nebūtų drėgnas. Tuomet įkaitina keptuvę ir į ją pila šlakelį saulėgrąžų aliejaus. Į gerai įkaitintą aliejų jis deda antrekotą ir apie 1,5–2 min. jį pakepa iš abiejų pusių. Tuomet gabalėlį sviesto sumaišo su skiltele smulkinto česnako ir žiupsneliu jūros druskos.

Ant iš keptuvės ištraukto kepsnio G. Bačkovas beria žiupsnelį jūros druskos, pipirų bei užtepa paruoštą sviestą. Galiausiai jis kepsnį uždengia gabaliuku folijos ir taip palaiko apie 10 min., kad pasiskirstytų prieskoniai ir atsipalaiduotų mėsos raumuo. Anot mėsos eksperto, tokiu būdu paruoštas kepsnys bus daug minkštesnis ir sultingesnis.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Keturi etapai, kaip tinkamai pasiruošti iškylai gamtoje
  2. Ar iš tikrųjų perkame vartojimui tinkamus mėsos gaminius?
  3. Kokią mėsą rinktis?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pratybos
Lietuvoje

Pajūryje prasideda pratybos „Audros smūgis 2025“

2025 10 13
Vilniui vaduoti sąjungos agitacinis lapelis „O Vilniaus nepamiršk, lietuvi!“, XX a. 4 deš. | Vytauto Didžiojo karo muziejaus rinkinių nuotr.
Istorija

Seime – konferencija apie okupuoto Vilniaus gyvenimą 

2025 10 13
Registruotoji siunta
Lietuvoje

Lietuvos paštas atnaujina siuntų siuntimą į JAV verslui

2025 10 13
Ministrė Pirmininkė Inga Ruginienė dalyvavo Trakų kultūros ir meno centre vykstančioje Lietuvos kultūros centrų asociacijos konferencijoje
Kultūra

Įvyko konferencija „Kultūros galia: regionų kultūros centrų vaidmuo valstybės atsparumui“

2025 10 13
Prasidėjo Lietuvos mėgėjų teatrų šventės „Atspindžiai“ regioniniai turai
Kultūra

Prasidėjo Lietuvos mėgėjų teatrų šventės „Atspindžiai“ regioniniai turai

2025 10 13
Barakuda
Kultūra

Varšuvos kino šventėje dėl apdovanojimų varžosi penki lietuviški filmai

2025 10 13
Vyriausybė turėtų apginti visuomenę nuo pedofilija apkaltinto kardinolo vardo ženklų Vilniaus rajone
Lietuvoje

Vyriausybė turėtų apginti visuomenę nuo pedofilija apkaltinto kardinolo vardo ženklų Vilniaus rajone

2025 10 13
Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams
Kultūra

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams

2025 10 11

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • LD apie V. Budnikas. Alternatyvūs galios centrai, protestų fabrikas ir kam naudingi kultūros darbuotojų protestai (I)
  • salos rytuose apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Rimgaudas apie Prezidentas atidarė septintąjį Regionų forumą
  • Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pajūryje prasideda pratybos „Audros smūgis 2025“
  • Seime – konferencija apie okupuoto Vilniaus gyvenimą 
  • Lietuvos paštas atnaujina siuntų siuntimą į JAV verslui
  • Rudeniškam orui – lengvas obuolių pyragas

Kiti Straipsniai

Kepsninė

Šiltas ruduo kviečia vakarieniauti lauke: nauji kepsnių skoniai

2025 09 07
Pasenusių vaistų pavojai: ką būtina žinoti, peržiūrint namų vaistinėlę?

Nuo šiol lengviau gauti receptą lėtinėmis ligomis sergantiems ligoniams

2025 08 28
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Sveikata

Išrašyti pirmą receptą medicinos pagalbos priemonėms gali ir slaugytojai

2025 08 08
Vaistai

Atostogaujantiems nelikti be vaistų padės nuotolinė prekyba

2025 07 15
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21
Maistas, žuvis

Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

2025 06 14

Skaitytojų nuomonės:

  • LD apie V. Budnikas. Alternatyvūs galios centrai, protestų fabrikas ir kam naudingi kultūros darbuotojų protestai (I)
  • salos rytuose apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Rimgaudas apie Prezidentas atidarė septintąjį Regionų forumą
  • Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • nuomonė apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Padangos | freepik.com nuotr.

Klaidos, kurias dažniausiai darome pirkdami padangas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai