Ketvirtadienis, 25 vasario, 2021
  • Apie Alkas.lt
  • Saulės arkliukai
    • Naujienos
    • Diskusijos
    • Kultūros teorijų labirintai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Nors patys šiemet stintų ir nesužvejosime, jos jau keliauja į prekyvietes

www.alkas.lt
2021 01 09 20:15
1
Stintapūkis Nidoje – ar stintas gaudysime ant ledo?

19kg Stintų pagautų Kuršių mariose | Rengėjų nuotr.

Nors šiemet dėl karantino ribojimų patys negalime vykti į pajūrį mėgautis lietuviškos žiemos pažiba, šviežios agurkais kvepiančios stintos pasieks lietuvių stalą. Prekyba šia žuvimi parduotuvėse jau prasidėjo daugelyje šalies miestų.

Skanios ir maistingos

Rimvydas Kriščiūnas, žuvininkystės įmonės „Jūros vėjas“ vadybininkas, sako, kad siekiant užtikrinti aukščiausią kokybę, tik iš tinklų ištraukta žuvis dar tą patį vakarą vežama į prekybos vietas. Anot jo, geriausiai stintas vartoti kuo šviežesnes. Jas, kaip ir daugumą žuvies ar mėsos produktų, reikėtų suvartoti per 2–5 dienas.

„Jeigu norite ryškiau jausti stintoms būdingą agurkų kvapą ir ypatingą skonį, kuriuo pasižymi šios žuvys – geriausia jas būtų suvartoti per 2–3 dienas nuo įsigijimo datos. Jeigu stintas laikote ilgiau, iki 5 dienų, jos taip pat tinkamos valgyti, bet gali dingti specifinis kvapas“, – sako žuvininkystės įmonės atstovas.

Pamėgtos dėl sezoniškumo ir lengvo paruošimo

Pasak R. Kriščiūno, į klausimą, kodėl stintos tokios populiarios mūsų šalyje, atsakyti nėra paprasta. Veikiausiai stintų fenomeną Lietuvoje būtų galima paaiškinti sezoniškumu. „Šios žuvies bet kada negausi – jos pasiūlą diktuoja pati gamta. O žmogus prisitaiko prie gamtos. Stintų gaudymo sezonas – žiema bei ankstyvas pavasaris. Šiuo laikotarpiu galima pasiūlyti šviežių stintų, o tai padeda išlaikyti visas žuvies maistines savybes, dėl kurių pirkėjai stintas taip mėgsta mūsų krašte“, – pasakoja R. Kriščiūnas

Saulius Mikalauskas, Lietuvos meškeriotojų sąjungos pirmininkas, kalbėdamas apie jau prasidėjusį stintų sezoną, pabrėžia, kad žvejai jau dabar giriasi neprastais laimikiais, todėl tikisi, kad šis stintų sezonas bus gausus. Vis dėlto tai lemia daugybė veiksnių, netgi vėjo kryptis.

„Koks bus stintų sezonas tik jam prasidėjus, pasakyti yra sunku, nes stintų gausą ir lemia oro sąlygos“, – teigia meškeriotojų sąjungos pirmininkas. Pasak S. Mikalausko, žvejai itin pamėgę stintas ne tik todėl, kad jos paprastai pagaunamos, bet ir todėl, kad jos lengvai paruošiamos. Geriausia dar šviežias stintas iškepti keptuvėįe, anot jo, taip pat populiarus ir nesudėtingas būdas ruošti stintas – marinavimas, taip jomis mėgautis bus galima ilgesnį laiką.

S. Mikalauskui antrina ir V. Juodkazienė, ji sako, kad gaminant stintas nereikia persistengti: „Ryškiausią stintų skonį atskleidžia ir bene populiariausias ir paprasčiausias jų paruošimo būdas yra žuvies pakepinimas svieste. Žinoma, prieš tai žuvies nepamirškite paskaninti druska ir pipirais“.

Pasak jos, šios žuvys – ne tik skanios, bet ir maistingos. Stintos – ir sveikųjų baltymų šaltinis, aprūpinantis organizmą aminorūgštimis. Kvapniosios žuvys taip pat turtingos mikroelementais: jose gausu geležies, kalio, kalcio, magnio, natrio, fosforo, chloro, fluoro ir molibdeno. Be to, stinta pasižymi vitaminų B ir D gausa. Jos lengvai virškinamos, todėl jų rekomenduojama valgyti vaikams ir vyresniems žmonės.

„Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė siūlo pabandyti kelis paprastus receptus ir mėgautis stintomis jau šį savaitgalį.

Keptos traškios stintos

Jums reikės:

Stintų, miltų, druskos, pipirų, sviesto ir aliejaus kepimui

Paruošimas:

Pirmiausia išvalykite ir nuplaukite stintas. Apibarstykite druska ir pipirais. Tuomet lengvai apvoliokite miltuose plonu sluoksniu. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, galite įpilti šiek tiek aliejaus. Įkaitintoje keptuvėje kepkite žuvis iš abiejų pusių po 3–4 minutes.

Marinuotos stintos

Jums reikės:

1 kg stintų, 2 morkų, 2 svogūnų, miltų, druskos, pipirų, aliejaus kepimui

Marinatui:

1 l vandens, 2 v. š. cukraus, 1 v. š. druskos, 5 v. š. acto, Lauro lapų, pipirų grūdeliais, gvazdikėlių

Paruošimas:

Pirmiausia morkas nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais, o svogūnus – žiedeliais. Sudėkite juos į stiklainius. Tuomet išvalykite ir nuplaukite stintas. Jas pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Įkaitinkite keptuvėje aliejų, stintas apvoliokite miltuose ir kepkite įkaitintame aliejuje 3–4 min. iš abiejų pusių.

Iškeptas žuvis dėkite į stiklainius ant morkų ir svogūnų.

Paruoškite marinatą: užvirinkite vandenį su actu, cukrumi, druska, pipirų grūdeliais, lauro lapais ir gvazdikėliais. Pakaitinkite kelias minutes. Tuomet dar karštą marinatą supilkite į stiklainius su stintomis.

Kai stiklainiai atvės, juos reikia palaikyti šaldytuve bent parą, kad stintos spėtų pasimarinuoti.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pasirodys naujas pinigas, skirtas išskirtiniam stintų žvejybos papročiui
  2. Palangoje – tradicinė stintų šventė (nuotraukos)
  3. Už karantino nesilaikymą baudos pasiekia ir vandenyje
  4. Kviečia žiemos šventė Palūšėje su stintelėmis

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Pajūrietis says:
    2 mėn. ago

    Dėl pipirų galima ir pasiginčyti, nes keptos stintos skanios savaime. Pamėginkime pajusti jų tikrąjį skonį.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę

Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę

2021 02 16
Besilaukiančioms moterims patariama vengti ant grotelių keptos mėsos

Kaip namuose išsikepti sultingą kepsnį?

2021 02 14
Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai

Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai

2021 02 07
Vasarą padidėja galimybė užsikrėsti toksokaroze

Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės

2021 02 06
Mokyklos galės nemokamai naudotis joms sukurtais receptais

Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai

2021 01 31
Žuvyje yra daug cinko | „Facebook“ nuotr.

Karpis – ne tik šventiniam stalui

2021 01 30
Kokia varškės nauda ir ką iš jos gaminti?

Varškė – ir greitiems užkandžiams ir smaližiams

2021 01 23
Žvejyba | policija.lt nuotr.

Už karantino nesilaikymą baudos pasiekia ir vandenyje

2021 01 06
Žuvinto rezervatas | am.lrv.lt nuotr.

Žuvinto biosferos rezervatas apsaugotas nuo medžioklės, žvejybos ir plaukiojimo poveikio

2020 12 30
Punios šilas | am.lrv.lt nuotr.

Išplėstas Punios šilas rezervatu taps iki vasaros

2020 12 23
Rodyti daugiau

Naujienos

Nuotolinis darbas keičia būsto pasirinkimus: pirmenybė ne atstumui iki miesto centro, o erdvei ir vaizdui per langą
Gamta ir žmogus

Nuotolinis darbas keičia būsto pasirinkimus: pirmenybė ne atstumui iki miesto centro, o erdvei ir vaizdui per langą

2021 02 25
Poetui, literatūros kritikui Antanui Masioniui būtų sukakę – 80 (nuotraukos) Papildyta
Kultūra

Poetui, literatūros kritikui Antanui Masioniui būtų sukakę – 80 (nuotraukos) Papildyta

2021 02 24
Gitanas Nausėda | lrp.lt nuotr.
Lietuvoje

Prezidentas siūlo stiprinti mokesčių sistemą ir darbingumo netekusių asmenų apsaugą

2021 02 24
Policija, kontrolė | vrm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Karantinas tęsis iki balandžio, atlaisvinamas judėjimas tarp žiedinių savivaldybių

2021 02 24
Benrasis pagalbos centras | bpc.lt nuotr.
Lietuvoje

BPC perima skambučius greitosios pagalbos numeriais Vilniaus ir Utenos apskrityse

2021 02 24
VLK ragina pasidomėti e. paslaugomis ir jų naujovėmis
Lietuvoje

TTK akiratyje – asmens duomenų apsaugos klausimai

2021 02 24
Reikšminga elektros energijos kainos dalis vis dar nepakankamai skaidri
Lietuvoje

Ekonomikos komitetas pateikė siūlymus kaip šalinti elektros sutrikimų priežastis

2021 02 24
Nedarai tempimo pratimų – sportuoji veltui?
Lietuvoje

Strateginių sporto šakų sąrašą papildys gimnastika

2021 02 24


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kai valstyybę vairuoja apie V. Juozapaitis. Esame tik tiek, kiek yra kultūros
  • Kuo toliau, tuo daugiau norisi apie V. Juozapaitis. Esame tik tiek, kiek yra kultūros
  • -.-.- apie NASA marsaeigis „Perserverance“ sėkmingai nusileido Marso „ežeran“ (nuotraukos, video, tiesioginė transliacija)
  • Pajūrietis apie D. Tarailienė. Laisvė nuodėmei

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Senovinių medžių liekanos padėjo atskleisti Žemės orų lūžį prieš 42 tūkstančius metų (video)
  • Nuotolinis darbas keičia būsto pasirinkimus: pirmenybė ne atstumui iki miesto centro, o erdvei ir vaizdui per langą
  • Poetui, literatūros kritikui Antanui Masioniui būtų sukakę – 80 (nuotraukos) Papildyta
  • Prezidentas siūlo stiprinti mokesčių sistemą ir darbingumo netekusių asmenų apsaugą

Skaitomiausi straipsniai

  • Č. Iškauskas. Žydai – A. Hitlerio tarnyboje peržiūrėta: 1500; komentarų: 16
  • T. Baranauskas. Uždraustoji Vasario 16-oji peržiūrėta: 967; komentarų: 9
  • Vasario 16-osios išvakarėse Lietuvos valdžia raginama susirūpinti Lietuvos teritoriniu vientisumu peržiūrėta: 881; komentarų: 21
  • Vasario 16-osios eitynės šiemet virto įspūdingomis važiuotynėmis (video, nuotraukos) peržiūrėta: 761; komentarų: 5
  • Būti mitologu – su širdimi ir iš širdies peržiūrėta: 632; komentarų: 18
  • LVŽ šešėlinėje vyriausybėje bus aptartas ir 365 tūkst. visuomenės parašų surinkęs pareiškimas (tiesioginė transliacija) peržiūrėta: 629; komentarų: 10

Artimiausi renginiai

  1. Lenkijos lietuviai TELEVIZIJOJE ir RADIJUJE

    2021-02-25 18:30 - 18:45

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę

by Ditė Česėkaitė
2021 02 16
0
Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę

Lietuvos valstybės atkūrimo diena šiemet – kitokia. Dėl išplitusio užkrato Vasario 16-ąją lietuviai sutiks namuose su savo šeima, todėl kviečiame...

Skaityti toliau

Kaip namuose išsikepti sultingą kepsnį?

by Ditė Česėkaitė
2021 02 14
0
Besilaukiančioms moterims patariama vengti ant grotelių keptos mėsos

Kepsnį galima išsikepti kiekvienų namų virtuvėje, tačiau tam, kad jis būtų sultingas, aromatingas ir nepamirštamo skonio – ne tik privalome...

Skaityti toliau

Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai

by Ditė Česėkaitė
2021 02 07
1
Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai

Pirmąjį vasario sekmadienį minima Pasaulio cepelinų diena. Cepelinai lietuviams įaugę į kraują – šis bulvinis stebuklas lydi nuo pat vaikystės, tad...

Skaityti toliau

Naujausios pastabos

  • Kai valstyybę vairuoja apie V. Juozapaitis. Esame tik tiek, kiek yra kultūros
  • Kuo toliau, tuo daugiau norisi apie V. Juozapaitis. Esame tik tiek, kiek yra kultūros
  • -.-.- apie NASA marsaeigis „Perserverance“ sėkmingai nusileido Marso „ežeran“ (nuotraukos, video, tiesioginė transliacija)
  • Pajūrietis apie D. Tarailienė. Laisvė nuodėmei
  • ŽEMAITIS apie NASA marsaeigis „Perserverance“ sėkmingai nusileido Marso „ežeran“ (nuotraukos, video, tiesioginė transliacija)
Kitas straipsnis
V. Juraitis. Napaleonas Kitkauskas: Pastatai turi savo istorijas, o mums svarbu išsaugoti tiesą

V. Juraitis. Napaleonas Kitkauskas: Pastatai turi savo istorijas, o mums svarbu išsaugoti tiesą

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | Visi rašiniai
Pradžia

 

Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Apie Alkas.lt
  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai