Šeštadienis, 28 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Gamta ir ekologija

5 patarimai, kaip tausoti maistą ir sutaupyti pinigų

www.alkas.lt
2020-03-02 07:00:19
0
5 patarimai, kaip tausoti maistą ir sutaupyti pinigų
Bananai | Rengėjų nuotr.
Bananai | Rengėjų nuotr.

Kasmet pasaulyje susidaro milžiniškas kiekis, apie 1,6 milijardo tonų, maisto atliekų. Skaičiuojama, kad Lietuvoje vienas gyventojas per metus išmeta vidutiniškai apie 60 kilogramų maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas. Maisto švaistymo problema yra kiekvieno iš mūsų rūpestis, tad visi kartu turime dalytis patarimais ir patirtimi, kad atrastume geriausius sprendimus.

„Kiekvienas įsigytas, o vėliau išmestas maisto gaminys reiškia, kad pirkėjai tiesiogine prasme išmeta savo pinigus. Be to, maistui pagaminti ir pristatyti į parduotuvę reikia daugybės žmonių rankų ir dar daugiau išteklių. Taigi sąmoningas ir atsakingas vartojimas yra draugiškas aplinkai ir kartu rodo pagarbą visiems, kas maistą augina, gamina, parduoda“, – sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.

Pasak B. Baratinskaitės, patobulinti maisto vartojimo įpročius yra paprasta, o maži žingsneliai galiausiai virsta dideliais pokyčiais. Maisto ekspertė pateikia penkis patarimus, kurie padės sumažinti maisto švaistymą namuose.

Įvertinkite, kiek maisto nesuvalgote

„Maximos“ maisto žinovė B. Baratinskaitė siūlo pradėti nuo to, kas visai lengva: „Tiesiog stebėkite, kiek namuose lieka maisto prekių, kurios nebetinkamos vartoti. Kad būtų vaizdžiau, galite tą maistą sudėti į atskirą dėžutę. Realūs kiekiai, kuriuos pamatysite, įkvėps pokyčiams.“

Atkreipkite dėmesį į ženklinimą

B. Baratinskaitė pastebi, kad dalis žmonių klaidingai supranta maisto prekių ženklinimą, todėl išmeta tai, kas dar galėtų būti vartojama. „Nuoroda „Geriausias iki …“ arba „Geriausias iki … pabaigos“ ženklinamas ne taip greitai gendantis maistas – kruopos, miltai, makaronai, konservuoti ir džiovinti maisto gaminiai. Jei matote, kad ant pakuotės šalia užrašo „Geriausias iki …“ nurodytas terminas jau pasibaigęs, žinokite, kad maistas  vis dar yra saugus vartoti, tačiau kokybė gali būti šiek tiek pakitusi“, – aiškina ekspertė.

O ant greitai gendančių maisto gaminių pirkėjai visada ras nuorodą „Tinka vartoti iki …“. Taip ženklinama mėsa, žuvis ar paukštiena, pusgaminiai, pienas ir pieno gaminiai, šviežiai spaustos, nepasterizuotos vaisių sultys ir panašios prekės. „Jei matote šalia užrašo „Tinka vartoti iki …“ pasibaigusį terminą, žinokite, kad šie maisto gaminiai gali būti nesaugūs ir jų vartoti neturėtumėte“, – pabrėžia B. Baratinskaitė.

Sudarykite pirkinių sąrašą

Pirkinių sąrašas yra laiko patikrintas būdas sutaupyti ne tik laiko ir pinigų, bet ir tausoti maistą. „Skirkite kelias minutes ir peržvelkite tai, ką turite namų šaldytuve ir spintelėse, o tada sudarykite trūkstamų prekių sąrašą. Patikrinę šaldytuvą, žinosite, ką turite suvartoti pirmiausia ir tai galbūt net padiktuos patiekalų receptus. Be to, sudarydami pirkinių sąrašą turėsite aiškų kelių dienų ar net visos savaitės mitybos planą. Jis yra labai svarbus siekiant valgyti įvairų ir sveiką maistą“, – pastebi B. Baratinskaitė.

Taip pat ji pataria atkreipti dėmesį į specialius skyrelius „Maximos“ parduotuvėse, kuriuose galima įsigyti paskutinę dieną galiojančių gaminių. „Pirkinių sąrašas praverčia ir planuojant šios dienos vakarienę, ir kitos dienos pietus. Tad jeigu šiandien dar tinkamas valgyti gaminys yra jūsų vakarienės pirkinių sąraše – drąsiai jį pirkite. Sutaupysite pinigų, nes prekės kaina bus pastebimai mažesnė, o mums padėsite nešvaistyti maisto. Juk paskutinės dienos terminas neturi jokios įtakos prekės kokybei“, – tvirtina B. Baratinskaitė.

Tinkamai laikykite maistą

Daugelis nustemba sužinoję, kad bananai yra pirkinys, kuris dažniausiai virsta maisto atliekomis. Bananai yra vienas iš dažniausių maisto pirkinių „Maximos“ prekybos tinkle, todėl labai svarbu atkreipti dėmesį, kaip tinkamai juos laikyti. „Geriausia bananus laikyti 12–14 laipsnių temperatūroje, atokiai nuo tiesioginių saulės spindulių. Jeigu dedate į šaldytuvą, supakuokite bananus į popierinį maišelį, kuris apsaugos nuo per didelės drėgmės“, – pataria B. Baratinskaitė.

Taip pat ji atkreipia dėmesį, kad nokdami bananai išskiria etileno dujas, todėl jeigu kartu su bananais bus laikomi kiti vaisiai ar daržovės, etileno dujos paspartins jų nokimą – obuoliai, avokadai ar pomidorai gali sugesti greičiau, negu tikėjotės.

„Bulvių, pomidorų, agurkų, česnakų ir svogūnų apskritai nederėtų laikyti šaltai. Geriausiai savo vertingas maistines savybes šios gėrybės išlaikys kambario temperatūroje“, – sako žinovė.

Pasikliaukite šalčiu

Kita vertus, šaldymas yra vienas iš patogiausių konservavimo būdų, o šaldytas maistas ilgai išlieka toks pat maistingas, kaip ir šviežias. „Šaldyti galite ne tik mėsą, uogas, daržoves, bet ir duoną. Pavyzdžiui, jeigu tenka išvykti, o namuose lieka duonos gaminių – sudėkite juos į šaldiklį. Šaldyti daržovių likučiai puikiai tiks sriubai ar troškiniui. O jeigu užšaldysite nuo priešpiečių likusį bananą ir sauja uogų – kitą dieną galėsite pasigaminti gardų vaisių kokteilį“, – teigia B. Baratinskaitė.

Lietuviškas prekybos tinklas nuolat ieško būdų, kaip išvengti maisto švaistymo, kadangi užsibrėžta sumažinti maisto atliekų kiekį 30 procentų per ateinančius penkerius metus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. J. Ziedelytė. Sąmoningas vartojimas – pasirinkimas ar pareiga?
  2. „Negražios“ daržovės ir vaisiai taip pat bus parduotuvėse

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Policija
Lietuvoje

Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui

2025 06 27
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus

2025 06 27
Smūgio slopintuvas
Lietuvoje

Didesniam saugumui keliuose – mobilūs smūgio slopintuvai

2025 06 27
Šuo, katė
Gamta ir žmogus

EP žengia į priekį užtikrinant naminių gyvūnų gerovę

2025 06 27
Vilniaus senamiestis
Lietuvoje

Patvirtintas Vilniaus istorinio centro valdymo planas

2025 06 27
Automobilis, kelionės
Gamta ir žmogus

GPS trikdžiai kelia nerimą keliaujant, bet ne bendraujant

2025 06 27
Troleibusas
Lietuvoje

Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji kelionių bilietai

2025 06 27
Atgimimo aikšte Klaipėdoje | klaipeda.lt nuotr.
Lietuvoje

Klaipėdos Atgimimo aikštė ruošiama išminavimo darbams

2025 06 27

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Ar juos atras? apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
  • Rimvydas apie Vilniaus elektriniai laivai jau testuojami Rygoje
  • Rimvydas apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie Vilniaus elektriniai laivai jau testuojami Rygoje

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui
  • Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus
  • Vaikystė – tai metas, kai fantazija neturi ribų, o svajonės virsta nuotykiais!
  • Ieškote žaislo, kuris lavintų jūsų vaiko kūrybiškumą, motorinius įgūdžius ir loginį mąstymą?

Kiti Straipsniai

Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21
Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15
Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14

Skaitytojų nuomonės:

  • Ar juos atras? apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
  • Rimvydas apie Vilniaus elektriniai laivai jau testuojami Rygoje
  • Rimvydas apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie Vilniaus elektriniai laivai jau testuojami Rygoje
  • +++ apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Jau trečius metus kultūros paveldo mylėtojų laukia šventė „Heritas 2020“ (nuotraukos)

Jau trečius metus kultūros paveldo mylėtojų laukia šventė „Heritas 2020“ (nuotraukos)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai