
Artėjant šv. Velykoms, svarbu tinkamai išsirinkti maisto gaminius ir gaminti saugius, sveikus patiekalus. Ruošiantis šventėms, reikėtų iš anksto suplanuoti valgiaraštį, nutarti, ką gaminti patiems, o ką – įsigyti, kad patiekalų ar produktų netektų išmesti.
Maisto švaistymas – pasaulinė problema. Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) duomenimis, beveik trečdalis pagaminto saugaus ir tinkamo vartoti maisto pasaulyje prarandama ar išmetama.
Kasmet maisto atliekos pasaulyje sudaro 1,6 mlrd. tonų. Europos Sąjungoje (toliau – ES) – 88 mln. tonų. Preliminariais skaičiavimais, kiekvienas ES gyventojas kasmet išmeta apie 173 kg maisto, o kiekvienas Lietuvos gyventojas – apie 60 kg maisto, kuris galėtų būti suvartotas.
Maistas švaistomas dėl netinkamų apsipirkimo ir maisto ruošimo įpročių, planavimo stokos, reklamų ir akcijų. Tad eiti apsipirkti patariama peržiūrėjus turimas atsargas ir sudarius trūkstamų gaminių sąrašą. Be to, reikėtų atsižvelgti į galimus suvartoti šių gaminių kiekius ir užrašus ant pakuočių. Siūloma greitai gendančių gaminių, paženklintų užrašu „Tinka vartoti iki…“, įsigyti tik tiek, kiek ketinama suvartoti vienu metu, ir juos suvartoti pirmiausia.
Reikėtų peržiūrėti ir namuose laikomus maisto gaminius. Jei pasibaigus tinkamumo vartoti terminui, kuris nurodomas pateikiant užrašą „Geriausias iki …“ arba „Geriausias iki … pabaigos“, gaminys dar yra tinkamas vartoti, t. y. jo pakuotė nėra pažeista (sukiužusi, aprūdijusi, mechaniškai pažeista ir pan.), gaminio išvaizda nepakitusi, gaminys neturi pašalinio kvapo, jo patariama neišmesti – panaudoti ruošiant maistą.
Greitai gendančius gaminius derėtų įsigyti prieš pat šventes ir saugoti kaip nurodyta gamintojo ant pakuočių. Jei gaminiai išpakuoti, juos geriau laikyti šaldytuve sandariose dėžutėse, patikrinus šaldytuvų temperatūrą. Kai kuriuos vaisius ir daržoves (pvz.: pomidorus, avokadus, obuolius, citrusinius vaisius, bananus), kaip ir duonos bei pyrago gaminius be greitai gendančių įdarų, galima laikyti ir ne šaldytuve. Jei duonos nupirkta per daug, galima ją užšaldyti. Tai racionalus būdas išgelbėti daugelį maisto gaminių ar per daug prisigamintų patiekalų.