Sekmadienis, 1 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Gamta ir ekologija

Žinovas pataria kaip išsaugoti duonos šviežumą

www.alkas.lt
2018-03-25 08:00:49
0
Žinovas pataria kaip išsaugoti duonos šviežumą

Tadas Aleknavičius | „Fazer Lietuva“ nuotr.

Tadas Aleknavičius | „Fazer Lietuva“ nuotr.
Tadas Aleknavičius | „Fazer Lietuva“ nuotr.

Duoną visi mėgstame šviežią ir minkštą, tačiau dažnai, dėl netinkamų duonos laikymo įpročių, šios savybės greitai pranyksta ir kepinį tenka išmesti. Kodėl juoda duona ilgiau išlieka minkštesnė, kodėl duonos nereikėtų laikyti šaldytuve ir ką daryti su apdžiūvusia duona, pataria kepyklos „Fazer Lietuva“ gamybos vadovas Tadas Aleknavičius.

Pasak T. Aleknavičiaus, duonos šviežumas priklauso nuo joje esančios drėgmės. Kai drėgmė iš duonos išgaruoja – ji džiūsta, kietėja, minkštimas tampa trapus, todėl kepinys praranda skonines savybes ir neretai būna išmetamas.Juoda duona – drėgnesnė

Ne visos duonos rūšys vienodai išlaiko drėgmę: ruginė duona šviežesnė išlieka ilgiau už kvietinę, tad, anot T. Aleknavičiaus, batono galiojimo laikas dažniausiai būna trumpesnis negu ruginės duonos: batonas paprastai galioja keturias dienas, o juoda duona – penkias. Anot „Fazer Lietuva“ kepyklos atstovo, taip yra todėl, kad ruginiai miltai kepimo metu geriau įsisavina drėgmę.

Tadas Aleknavičius | „Fazer Lietuva“ nuotr.
Tadas Aleknavičius | „Fazer Lietuva“ nuotr.

„Šių duonų savybės ir paruošimo būdas skiriasi. Taip yra dėl skirtingų miltų savybių, nes miltai susideda iš skirtingų dalių, juose yra skirtingi kiekiai krakmolo, kurie sugeria vandenį. Be to, juoda duona kepama su plikiniu ir, nors dėl to prailgėja šios duonos gamybos procesas, plikyta duona geriau įsisavina ir lengviau išlaiko drėgmę. Tačiau kepant su kvietiniais miltais, galima lengviau išgauti didesnę apimtį, todėl batonas būna purus ir minkštas, o ruginė duona – sunkesnė ir tankesnė. Pavyzdžiui, 400 gramų sveriantis batonas dažniausiai būna panašus arba net didesnis nei 800 gramų svorio ruginė duona“, – pasakoja specialistas.

Pilno grūdo duona taip pat būna drėgnesnė, nei iš sijotų miltų kepti gaminiai. Joje yra daugiau mineralinių medžiagų, kurios sugeria vandenį.

„Duonos minkštumui įtaką daro ir grūdų, sėklų kiekiai. Tokio gaminio tešla sunkesnė, gaminys būna žemesnis ir mažiau iškilęs, nei toks pat gaminys be sėklų ir grūdų. Kuo duona daugiau iškyla, kuo daugiau joje susiformuoja oro skylučių, tuo ji būna minkštesnė. Tačiau čia kalbame apie produkto sandarą, ne šviežumą, nes pastarasis nuo priedų nesikeičia“, – teigia „Gardėsio“ prekės ženklą atstovaujančios kepyklos gamybos vadovas.

Duoną laikykite sandariai

Tai, kiek ilgai duona išliks šviežia, priklauso ir nuo mūsų pačių. Specialistas T. Aleknavičius pataria duoną visuomet laikyti duoninėje, uždarame maišelyje bei paslėptą nuo tiesioginių saulės spindulių. Taip pat svarbu, kad duoninė būtų švari, joje nebūtų pelėsio.

„Mūsų kepyklos atliktų tyrimų metu, kai kepiniai dedami į specialius inkubatorius, paaiškėjo, kad pelėsiui veistis geriausia temperatūra yra apie 35 laipsnius. Taip pat įtaką daro sąlyginai aukšta patalpos drėgmė. Tačiau vidutinė kambario temperatūra paprastai būna 20-25 laipsniai, todėl tinkamai laikant duoną, pelėsis veistis neturėtų“, – teigia T. Aleknavičius.

Juoda duona | „Fazer Lietuva“ nuotr.
Juoda duona | „Fazer Lietuva“ nuotr.

Kai kurie žmonės duoną laiko šaldytuve. Nors tai padeda išvengti pelėsio, taip pagreitinamas duonos senėjimo procesas – pradeda kristalizuotis duonoje esantis krakmolas ir ji tampa kietesnė, lengviau trupa. Tačiau, anot specialisto, laikant duoną tvarkingai, švarioje duoninėje, ji gali išlikti šviežia ir skani net ir pasibaigus galiojimui.

Rinkitės mažesnes pakuotes

Šiais laikais vis daugiau žmonių gyvena vieni, namų ūkių sudėtis mažėja, tad dažna šeima nespėja suvalgyti tradicinio duonos kepalo iki jam sugendant.

„Tam, kad turima duona nespėtų pasenti, visų pirma reiktų gerai pagalvoti, kiek duonos pajėgsite suvalgyti. Anksčiau buvo įprasta pirkti tradicinius didelius kepalus, tačiau, mažėjant namų ūkiams, tampa sudėtinga didelius kiekius duonos suvalgyti iki jos galiojimo pabaigos. Todėl svarbu būti atsakingais ir duoną pirkti mažesnėmis pakuotėmis – taip visada galėsite mėgautis šviežia ir minkšta duona, nereikės maisto išmesti“, – pataria T. Aleknavičius.

Juoda duona | „Fazer Lietuva“ nuotr.
Juoda duona | „Fazer Lietuva“ nuotr.

Mažesnių duonos pakuočių ir porcijinių duonų paklausa rinkoje pastaruosius metus sparčiai auga. Ją lengva suvartoti laiku, be to, patogu vežtis į keliones – maža duonos pakuotė neužima daug vietos. Tokios formos duonos rūšys kur kas labiau atitinka šiuolaikinės visuomenės vartojimo įpročius.

Nespėję suvalgyti – išdžiovinkite

Tačiau, jei visgi matote, kad namie turimos duonos laiku suvartoti nespėsite, neskubėkite jos išmesti. Kepyklos „Fazer Lietuva“ gamybos vadovas skatina vartoti atsakingai bei pataria, ką daryti su nesuvalgyta duona: šviežią duoną galima mažomis porcijomis užšaldyti, o šiek tiek apdžiūvusią – atgaivinti pašildant orkaitėje arba išdžiovinus pasigaminti duonos traškučius.

Aleknavičius teigia, kad pašildžius duoną iki 60-ties laipsnių, ji kuriam laikui pasidarys šviežesnė. Tačiau taip apdorotą duoną reiktų valgyti nieko nelaukiant.

Tadas Aleknavičius | „Fazer Lietuva“ nuotr.
Tadas Aleknavičius | „Fazer Lietuva“ nuotr.

„Šildant duoną krakmolo sandara tampa skystesne, panašia į želė. Todėl pašildžius duona būna minkštesnė. Tačiau jai vėstant krakmolas vėl kristalizuojasi, pereina į kietąją būseną – duona vėl sukietėja. O kadangi šildant duoną dar ir išgarinama dalis vandens, pašildyta atvėsusi duona tampa dar kietesne, nei buvo prieš tai, daug greičiau vyksta džiūvimo procesas“, – įspėja specialistas.

Jei nenorite duonos suvalgyti iš karto, galite ją orkaitėje ar skrudintuve išdžiovinti visiškai. Tokia duona būna panaši į traškučius ir gali tapti puikiu užkandžiu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. „Biržų duonos“ gaminiai aukso medaliu įvertinti 4-tą kartą
  2. Nepelnytai pamiršta: kodėl ant savo stalo tradicinę duoną turėtume dėti dažniau

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Ukrainos dronų ataka Rusijos gilumoje | Alkas.lt koliažas
Ukrainos balsas

Rusijos „Perl Harboras“: susprogdinti bombonešiai, sąmyšis Maskvoje ir Stambulo derybų kortos

2025 06 01
Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais | lzs.lt nuotr.
Etninė kultūra

Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais

2025 06 01
Saulės elektrinė | statybunaujienos.lt nuotr.
Energetika

Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?

2025 06 01
Bernadetos gobelenas | valdovurumai.lt nuotr.
Kultūra

Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams

2025 06 01
LNM
Architektūra

Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?

2025 06 01
Sūduviai
Etninė kultūra

Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31
Liuteronų sodas | M. Avik nuotr.
Architektūra

Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

2025 05 31

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
  • +++ apie Rusijos „Perl Harboras“: susprogdinti bombonešiai, sąmyšis Maskvoje ir Stambulo derybų kortos
  • Tai gal tikrai - :) apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
  • Vilna apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Rusijos „Perl Harboras“: susprogdinti bombonešiai, sąmyšis Maskvoje ir Stambulo derybų kortos
  • Kai televizorius tampa kibernetinių atakų taikiniu
  • Tik sporto ir mitybos apsisaugoti nuo celiulito gali nepakakti
  • Z. Vaišvila. Kur mus vedate?

Kiti Straipsniai

Valgymas šeimoje | Adobe Stock nuotr.

Nutolimas šeimoje: atskleidė, koks įprotis padeda atkurti prarastą ryšį

2025 05 26
Lietuviškai meilės dienai – tikrieji senosios Lietuvos virtuvės skanėstai

Mugę primenatys kepiniai, kurie netuština piniginės

2025 03 09
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananų duona – drėgnumo, saldumo ir purumo derinys

2025 03 02
Sumuštinis

Kaip pagreitinti pusryčių ruošą ir sutaupyti laiko?

2025 02 23
Pusryčiai, sumuštiniai

Pirmas žingsnis į sveiką gyvenseną – pusryčiai

2025 02 08
Duona | pixabay.org nuotr.

Įsitikinimai apie duoną ir pagrindinė sveikos mitybos taisyklė

2025 02 01
Varškė | pixabay.com, Dianos Lavrovos nuotr.

Varškės duona – ir lieknėjantiems, ir atsisakiusiems glitimo

2024 12 25
Orkaitė | pixabay.com, px steven be nuotr.

5 patarimai padės ruošiant kepinius elektrą naudoti taupiau

2024 12 24
Pyragas

Sluoksniuota tešla – ir pyragams, ir pikantiškiems kepiniams

2024 12 22
Lietuvių kalba 16 a. | wikipedia.org nuotr.

V. Apžvalgininkas. Ar pavojingas yra litvinizmas? Gudiškojo šovinizmo apologetika naiviesiems

2024 10 15

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
  • +++ apie Rusijos „Perl Harboras“: susprogdinti bombonešiai, sąmyšis Maskvoje ir Stambulo derybų kortos
  • Tai gal tikrai - :) apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
  • Vilna apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • +++ apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
„Piliečių mokslas“ | mokslosriuba.lt nuotr.

„Piliečių mokslas“: moksliniai tyrimai tavo kišenėje (video)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai