Vieno iš didžiausių prekybos tinklo duomenimis, bananai – nepriklausomai nuo metų laiko, yra pats populiariausias vaisius Lietuvoje. Bananai patenka į perkamiausių prekių tinklo parduotuvėse penketuką, o jų pardavimai per pastaruosius penkerius metus išaugo trečdaliu. Šiemet bananų nuperkama beveik dešimtadaliu daugiau negu pernai.
„Bananai mūsų pirkėjų tarpe populiarūs ištisus metus – jie yra beveik kiekvieno pirkėjo krepšelyje. Tačiau pastebime, kad šių vaisių kasmet nuperkama vis daugiau. Manome, kad tokį bananų populiarumą Lietuvoje lėmė priimtinos šio vaisiaus skoninės savybės, prieinama kaina, taip pat ir istorinės aplinkybės. Jei prieš kelias dešimtis metų šie vaisiai parduotuvėse buvo deficitas, dabar bananai – viena iš pačių svarbiausių prekių, kurią gali rasti ir kuria konkuruoja praktiškai kiekviena šalies parduotuvė“, – sako šios bendrovės prekybos vadovas Norbertas Žioba.
Stabilus bananų pardavimų augimas fiksuojamas jau penkerius metus – nuo 2010 iki 2015 metų šių vaisių pardavimai išaugo net 34 proc. Šiokia tokia pardavimų dinamika pastebima tik lyginant šiltąjį ir šaltąjį metų laikus. Pavyzdžiui, praėjusiais metais daugiausiai bananų nupirkta gegužės mėnesį – tuomet jų parduota virš 1,3 mln. tonų, mažiausiai – rugsėjį, kuomet šių vaisių parduota 725 tūkst. tonų.
Bananai nokinami specialiose sandariose patalpose, kuriose užtikrinama tinkama ir stabili temperatūra, drėgmė bei šiek tiek padidinama visiškai saugių gamtinės kilmės etileno dujų koncentracija. Šias dujas natūraliai nokdami išskiria patys vaisiai. Nokinant bananus tinkamoje temperatūroje ir drėgmėje bei cirkuliuojant etileno dujoms patalpoje tarsi maksimaliai atkuriamos natūralios bananų nokimo sąlygos. Taip nokinami vaisiai išsaugo visą savo maistinę vertę, skonį ir aromatą. Skirtumas tik tas, kad tokiu būdu procesas visiškai kontroliuojamas, ko atviroje gamtoje pasiekti nepavyktų.
Pasitelkus etileno dujas Lietuvoje bei kitose Europos šalyse yra nokinami ir mangai, papajos, avokadai bei kiti citrusiniai vaisiai. Namų sąlygomis šios dujos vaisiams nokinti buvo naudojamos ir anksčiau – kaimuose vaisius, kad šie greičiau noktų, dėdavo ant šieno, kuris turi savybę etileno dujas sulaikyti. Šias dujas išskiria ir kiti jau sunokę vaisiai – dėl to žalesnė bananų kekė šalia sunokusių obuolių noks greičiau nei padėta atskirai.