Ketvirtadienis, 14 rugsėjo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Gamta ir ekologija

Aplinką tausojantis maisto vartojimas saugo gamtą ir žmones

www.alkas.lt
2012-07-30 15:15:24
1
eFoto.lt | Saulės T. nuotr.

eFoto.lt | Saulės T. nuotr.

eFoto.lt | Saulės T. nuotr.
eFoto.lt | Saulės T. nuotr.

Vis daugiau kyla įvairių aplinkosaugos problemų: didėja pavojingų medžiagų kiekis, darantis neigiamą poveikį gamtai ir žmogui, šyla klimatas, išsiderina ekosistemos. Tačiau žmogus gali kovoti su globaliomis aplinkos problemomis. Ir viena iš priemonių – atsakingesnis požiūris į maisto vartojimą. Maisto produktų gamyba ir vartojimas turi didelę įtaką maisto ir vandens ištekliams, kurie nėra beribiai – juos reikia saugoti ir tausoti.  

Maistas ir gėrimai – taršiausia namų ūkio vartojimo grupė  

Eurobarometro duomenimis, maisto vartojimas Lietuvoje auga: 2008 metai palyginti su 2000 metais maisto ir gėrimų suvartojimas padidėjo 83 proc., maisto – 66,7 proc., mėsos – 166,7 proc., pieno – 50 proc. Didėjant maisto ir gėrimų vartojimui, didėja ir vartojimo neigiamas poveikis aplinkai – susidaro vis daugiau buitinių atliekų ir vis didesnę jų dalį sudaro pakuočių atliekos. Vartotojiškoji visuomenė skatina pramonės augimą, kurio pašaliniai veiksniai didina šiltnamio reiškinį sukeliančių dujų emisiją. Maisto ir gėrimų gamyba ir apdirbimas, transportavimas, ruošimas lemia didesnius emisijos kiekius į orą, vandenį ir dirvožemį, siejasi su organinėmis ir pakuočių atliekomis.

Pasak Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) Mitybos skyriaus vedėjos pavaduotojos E. Venckevič, maisto ir gėrimų vartojimas yra taršiausia namų ūkio vartojimo grupė ir išlaidos šiai grupei sudaro didžiausią dalį visų išlaidų, todėl maistą ir gėrimus vartoti tausiai yra tiesiog būtina.

Žemės ūkyje ir maisto žaliavų apdorojimui, intensyviai naudojamas iškastinis kuras. Jau paruoštas vartojimui maistas keliauja į parduotuves, kur naudojama energija, šaldant maistą ir taip, siekiant, kad jis kuo ilgiau išliktų tinkamas vartoti. Maisto produktų gamyba ir vartojimas turi didelę įtaką maisto ir vandens ištekliams, dirvožemio ir vandens rūgštėjimui.

Tausojančio maisto vartojimo pagrindiniai principai

E. Venckevič teigimu, renkantis maisto produktus, reikia visuomet pagalvoti, kokią įtaką mūsų pasirinkimas daro aplinkai, kaip buvo paruoštas vienas ar kitas maisto produktas, kokie papildomi maisto priedai buvo naudojami.

Tausojančio maisto vartojimo pagrindiniai principai: nesuvartoti maisto resursų greičiau, negu jie gali atsinaujinti, stengtis daryti kuo mažesnę įtaką ekosistemoms, kokybišką maistą gaminti tausojant aplinką.

Taip pat geriausia gaminti namuose, o ne pirkti jau pusiau paruoštą maistą. Pusiau paruoštų vartojimui maisto patiekalų pagaminimui, sunaudojama daugiau energijos, kadangi energija buvo naudojama ir patiekalų gaminimo metu, be to, ji naudojama ir šildant šį produktą. Gaminant maistą orkaitėje ar keptuvėje, reikia išjungti viryklę likus 10–15 min. dar prieš baigiant kepti ar virti. Viryklė dar bus įkaitusi, todėl bus sutaupyta energijos.

NMVRVI ekspertė pataria, nešvaistyti maisto – pirkti tiek, kiek suvalgysite. Šiandieną daugiau nei 1/4 pagaminto maisto Lietuvoje patenka į sąvartynus. Prieš einant apsipirkti, pirmiausia vertėtų pasidaryti sąrašą.

Daugiau dėmesio – vartotojų švietimui apie aplinkos problemas

Siekiant sumažinti maisto vartojimo neigiamą poveikį aplinkai, įgyvendinami projektai, kurių tikslas – šviesti vartotojus apie aplinkos problemas, kurios atsiranda vartojant aplinkai nepalankų maistą bei suteikti informacijos ir praktinių įgūdžių, kaip atskirti aplinkai palankius produktus, skatinti vartoti gaminius, kurių gamybai ir eksploatavimui sunaudojama kuo mažiau energijos ir kitų gamtos išteklių.

Lietuvos vartotojų institutas 2011–2013 metais įgyvendina projektą „Aplinkai palankaus gyvenimo būdo skatinimas per tausojantį maisto vartojimą“, kurį iš dalies finansuoja Europos regioninės plėtros fondas. Sukurtame specialiai tausojančiam maisto vartojimui skirtame informaciniame tinklalapyje galima rasti informatyvių straipsnių, išleistą leidinį – brošiūrą „Aplinką tausojantis maisto vartojimas“, kurioje  pateikiama informacija apie  tausojantį maisto vartojimą, maisto produkto būvio/gyvavimo stadijas, paaiškinamos ekologiškų ir išskirtinės kokybės produktų sąvokos, paliečiami maisto atliekų klausimai, pateikiami naudingi patarimai.

Kokius maisto produktus ir gėrimus reikėtų rinktis, siekiant tausojančio maisto vartojimo?

• Stenkitės vartoti sezoninį maistą. Auginant žemės ūkio produktus, dirbtinai sukurtose ekosistemose ir šiltnamiuose, tinkamai temperatūrai palaikyti reikia labai daug energijos. Be to, juk vasarą augančias daržoves ir vaisius, galima užkonservuoti ir jais mėgautis šaltuoju metų laiku.

• Auginant savo daržoves ir vaisius, kiek įmanoma labiau venkite trąšų naudojimo. Dirvos derlingumą galima pagerinti ir iš organinių atliekų pagamintu kompostu.

• Rinkdamiesi maisto produktus, o ypatingai daržoves ir vaisius, ieškome pačių gražiausių, neturinčių defektų produktų, tačiau natūralus obuolio įtrūkimas tikrai nesumažina jo maistinės vertės, todėl ir tokius produktus galima panaudoti.

• Stenkitės nenaudoti plastikinių maišelių. Apsipirkinėdami nedėkite į maišelius jau ir taip supakuotų prekių. Jei maišelių negalite išvengti, geriau naudokite tokius, kurie yra pagaminti iš lengvai irstančių medžiagų, pvz., popieriaus.

Spausdinti 🖨

Nėra susijusių.

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. ieva says:
    7 metai ago

    kaip faina

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

2023 09 10
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

2023 09 10
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

2023 09 10
Kepsniai, šnicelis | pixabay.com nuotr.

Kaip mityba susijusi su jaučiamu skausmu?

2023 09 09
Afrikinis kiaulių maras pasiekė Joniškio rajoną

VMVT siunčia įspėjimą žvėrienos mėgėjams

2023 09 09
Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba

Ką dėti į mokyklinuko priešpiečių dėžutę?

2023 09 03
Moliūgai | pixabay.com, Anncapictures nuotr.

Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių

2023 09 03
Kiek ir kokių vynuogių valgyti?

Vynuogių ABC: rinktis šviesias ar tamsias?

2023 09 02
„Maisto banko“ atiduotuvė | M. Vitėno nuotr.

„Maisto bankas“ atidarė pirmąją maisto atiduotuvę

2023 08 31
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Šparaginės pupelės: geltonos ar žalios?

2023 08 27
Rodyti daugiau

Naujienos

Pasas, pilietybė| lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Seimas svarsto Pilietybės įstatymo pakeitimus

2023 09 14
Jau veikia intelektinei nuosavybei skirta svetainė
Lietuvoje

Pasirūpinti intelektine nuosavybe – paprasčiau

2023 09 14
Ligoninė | sam.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

SAM: didės dienos stacionarų skaičius

2023 09 14
Miškas | am.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Dar 2 miškuose skelbiama stichinė nelaimė

2023 09 14
Orlaivių nuledinimo skysčio perdirbimo gamyklos atidarymas | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniaus oro uoste – žingsnis tvarumo link

2023 09 14
Dr. Zachis Havasas noriai dalijo autografus ir fotografavosi | A. Paulavičiaus nuotr.
Istorija

Legendinis egiptologas vilniečiams atskleidė paslaptingųjų mumijų pasaulį

2023 09 14
Ramūnas Karbauskis | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

LVŽS traukiasi iš susitarimo dėl švietimo

2023 09 14
Pareigūnai | vrm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Parengtos Vidaus tarnybos statuto pataisos

2023 09 14

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Dėl pilietybės netekimo apie Tautininkai ir centristai kviečia telktis apie prof. Igną Vėgėlę
  • Mikas apie Sugrįžta Nacionalinis judumo iššūkis
  • Bartas apie „Storm Shadow” smūgis Putinui į paširdžius
  • Kažin apie V. Apžvalgininkas. Gudija nori okupuoti ne tik Vilnių.

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Seimas svarsto Pilietybės įstatymo pakeitimus
  • Pasirūpinti intelektine nuosavybe – paprasčiau
  • SAM: didės dienos stacionarų skaičius
  • Dar 2 miškuose skelbiama stichinė nelaimė
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Nors lapiniai kopūstai šiuolaikinėje kulinarijoje išpopuliarėjo ganėtinai neseniai, jų panaudojimo istorija maisto gamyboje siekia dar senovės laikus. Lapiniai kopūstai pradėti...

Skaityti toliau

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

Subalansuota mityba svarbi kiekvienam, tačiau senstant poreikiai keičiasi. Su amžiumi reikia mažiau energijos, bet tiek pat maistinių medžiagų, kaip ir...

Skaityti toliau

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Pelėsinio sūrio gamybos technika atsirado visiškai atsitiktinai: pastebėta, kad švieži sūriai, laikyti vėsiuose bei drėgnuose urvuose, įgydavo tam tikrą pelėsį....

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Dėl pilietybės netekimo apie Tautininkai ir centristai kviečia telktis apie prof. Igną Vėgėlę
  • Mikas apie Sugrįžta Nacionalinis judumo iššūkis
  • Bartas apie „Storm Shadow” smūgis Putinui į paširdžius
  • Kažin apie V. Apžvalgininkas. Gudija nori okupuoti ne tik Vilnių.
  • P.Skutas apie Polovinskas-Budrys – žmogus, padėjęs žengti vieną svarbiausių žingsnių Lietuvos istorijoje
Kitas straipsnis
Rūta Meilutytė – olimpinė čempionė !!! (nuotraukos, video)

Rūta Meilutytė – olimpinė čempionė !!! (nuotraukos, video)

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | kemi.lt | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | ket testai | Interjero detalės

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai